Gość: monibart Re: Kolekcja "Gazety" IP: *.skanska.pl / 213.17.161.* 15.10.04, 11:36 Inny Świat-Grudziński Dr.Zhivago-Pasternak Wybrzeże moskitów-nie pamiętam autora ale świetne Komu bije dzwon-Hemingway nieznośna lekkość bytu-Kundera Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koko Re: Kolekcja "Gazety" IP: *.gorzow.mm.pl 15.10.04, 17:38 A czy doczekam się "Stu lat samotności" Marqueza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tilo23 Re: Kolekcja "Gazety" IP: *.furrynet.org 18.10.04, 00:42 na pewno "Ulisses" Joyca, nie zapominajmy o Hemingwayu (Pożegnanie z bronią), Bukowskim (Kobiety, Na południe od nigdzie, Listonosz), nie pamiętam czy zmieścił się w XX wieku H.Miller (Zwrotniki). Ważne: Gdzie ten Marquez??? Hesse (Wilk Stepowy). Kosiński (Malowany ptak). Może trochę poezji? Stachura, Bursa, Pawlikowska Jasnorzewska. Stachura z Siekierezadą też by się należał. A Lem? Z nowszej fantastyki Sapkowski ze swoim pięcioksiągiem. Może Asimow? Furorę zrobił też Ludlum opowieścią o Bournie. Saint-Exupery to już XX wiek? Jeśli tak, to "Ziemia..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anja Re: Kolekcja "Gazety" IP: *.wl.kielce.octava.net.pl 18.10.04, 13:28 A może "Wilk stepowy" Herman Hesse?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malach-ha-Maret Re: Kolekcja "Gazety" IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 18.10.04, 22:18 Sto lat samotości, bo będę płakał! tym bardziej, że obiecaliście (mam to na piśmie :P) cieszyłby mnie 'Paragraf 22', 'Komu bije dzwon', 'Ulisses', 'Wilk stepowy' również... ale bądźmy realistami, moi mili, niektóre książki są za grube żeby kosztować 15 złotych... a nie może być takich zbyt wiele (nawet jeśli jakoś podgonią następnym 'Śniadaniem u Tiffany'ego' :D ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~Ruda PANI BOVARY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.04, 08:18 Gustaw Flaubert - Pani Bovary William Wharton - Spóźnieni kochankowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mądrala Re: PANI BOVARY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 21:28 Flaubert...hmmm to zdecydowanie o jeden wiek wcześniej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Kolekcja "Gazety" IP: *.toya.net.pl 19.10.04, 09:09 Manuela Gretkowska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dark_sky To powinno sie tu znaleźć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.04, 12:41 James Jones - Stąd do wieczności Richard Wright - Syn swego kraju Ota Pavel - Śmierć pięknych saren Odpowiedz Link Zgłoś
dakarka1 Re: Kolekcja "Gazety" 11.11.04, 17:00 Pachnidło - Suskind Sto lat - Marquez ( Miłość w czasach zarazy też nadaje sie do kolekcji!!!) Buszujący - Salinger Pani Bovary- Flaubert Może zaczniemy doceniać naszych??? trudno, może za czasów szkolnych byli zmorą, ale nie mozna ich z góry przekreślać. dbajmy o "nasz" dorobek, tym bardziej w czasach unii europejskiej... Opowiadania - Iwaszkiewicz Chłopi - Reymont Chata za wsią - Kraszewski Autoportret reportera - Kapuściński... Tyle mi przychodzi na myśl w tej chwili pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sadasd asdbertfb Kesey IP: *.alfa / *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.04, 16:45 Pieśń Żeglarza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: Kolekcja "Gazety" IP: *.pap / 217.153.186.* 19.10.04, 22:00 don kichote Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: helmi "Ulisses", "Wilk Stepowy", "Pachnidło" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.04, 16:53 Moim zdaniem brakuje jeszcze trzech bardzo ważnych książek: Bo co to za kolekcja XX wieku bez "Ulissesa"? trudna to lektura, ale mógł być Proust, to czemu nie Joyce? No a te dwie pozostałe, to chyba jedne z najlepszych książek jakie w życiu czytalem, a czytałem dużo. Szczególnie Pachnidło. Czyta sie je świetnie, a treść też do płytkich nie należy. Wydaje mi się, że jest to najmniej znana doskonała książka, jaka kiedykolwiek powstała. Niemniej nie znam osoby, która ją czytała, by nie była nią zachwycona. Z tego powodu proszę o uwzględnienie koniecznie tej pozycji w kolekcji GW! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seruś Re: Kolekcja "Gazety" IP: *.markom.krakow.pl / *.crowley.pl 20.10.04, 22:26 nie wiem czy to spotka się z waszą aprobatą ale chciałbym zobaczyć w tej kolekcji "Przypowieść" Williama Faulknera Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emilia Re: Kolekcja "Gazety" IP: *.lodz.dialog.net.pl 21.10.04, 07:30 Clive Staples Lewis "Cztery miłości" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Kolekcja "Gazety" IP: *.k.mcnet.pl 21.10.04, 13:04 Pani Bovary - osobiście jeszcze nie czytalam, dlatego bylabym wdzieczna za umieszczenie jej w kolekcji - wtedy na pewno kupie i przeczytam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa KONIECZNIE W KOLEKCJI - PROSZĘ!!! IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 21.10.04, 15:24 J. Brodski - Pochwała nudy T. Mann - Czarodziejska góra J. Hasek - Przygody dobrego wojaka Szwejka B. Pasternak - Doktor Żywago A. Huxley - Nowy wspaniały świat W. Szałamow - Opowiadania kołymskie P. Lagerkvist - Barabasz E. Zamiatin - My P. Levi - Czy to jest człowiek Wstyd by było, gdyby chociaż Mann z tej listy nie pojawił się w Kolekcji. Reszta też na to zasługuje. Wydrukujecie to, proszę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Laura24 Re: bez Kundery się nie obedzie!!! IP: *.lublin.pl 16.11.04, 18:50 Koniecznie "Nieznośną lekkość bytu"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: Kolekcja "Gazety" IP: *.mz.mofnet.gov.pl / *.mofnet.gov.pl 22.10.04, 08:35 Myszy i ludzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Moje propozycje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 17:04 Buszujący w zbożu,Czarodziejska Góra, Ojciec chrzestny, Myszy i ludzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hubi Martin Eden Londona IP: 82.160.68.* 22.10.04, 20:46 Martin Eden Londona Pod wulkanem Lowry'go Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eciekpeciek Re: Martin Eden Londona IP: 193.201.167.* 30.11.04, 14:58 London jak najbardziej. Skoro juz jestesmy przy samotnikach, to jeszcze Hesse i Wilk Stepowy. A poza tym to może Szwejk? Tylko to chyba jeszcze nie był XX wiek????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: helga Re: Kolekcja "Gazety" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.04, 17:22 Z polskiej literatury lubię "Bohiń". Jest to cudna książka. Mogłaby być. Z zagranicznej - Hrabal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr Żywago Re: Kolekcja "Gazety" IP: *.75.63.210.ostrow63.ptc.pl 25.10.04, 20:13 Ode mnie: 1. Doktor Żywago 2. Paragraf 22 3. Przygody dobrego wojaka Szwejka. 4. Znachor/Doktor Wilczur 5. Konopielka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: werus Re: Kolekcja "Gazety" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.04, 12:40 Proponuję: "Paragraf 22" Hellera "Lot nad kukułczym gniazdem" - film rewelacja, a książka jeszcze lepsza "Folwark zwierzęcy" Orwela Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ender Re: Kolekcja "Gazety" IP: *.aster.pl 26.10.04, 17:08 "Paragraf 22" Hellera, KONIECZNIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ***** Re: Kolekcja "Gazety" IP: 80.51.254.* 26.10.04, 18:39 "451 stopni Fahrenheita" - Roy Bradbury Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.M. Re: Kolekcja "Gazety" IP: *.mikrus.pw.edu.pl 26.10.04, 21:28 - "Pani Dalloway" Virginii Woolf - "Solaris" Stanisława Lema - "Doktor Faustus" Tomasza Manna - "Wilk stepowy" Hermana Hesse Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marla Re: Kolekcja "Gazety" IP: *.lubin.dialog.net.pl 26.10.04, 22:10 Jestem jak najbardziej za "Wilk stepowy". Podobno ciekawa pozycja. Ciesze sie, ze pojawi sie "władca much", bo ognadalam film i byl interesujacy. Nie bede sie wypowiadac jakie najlepsze ksiazki czytalam, bo zbieram kolekcje i nie chce kupowac tych, ktora juz poznalam. Milo sie czasami wspomina, ale lepiej poczytac cos nowego :) Bo po co mi dwa egzemplarze? A mam takie przyzwyczajenie, ze wszystko musze miec w komplecie i nawet jezeli czytalam "Rok 1984" "Imie rozy" "Sniadanie u tiffaniego" "dzuma" "mistrz i malgorzata" to je kupilam :) Dlatego czekam na na ciekawe i "nieodkryte" przez szersza publicznosc propozycje. Pozdrawiam :* Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stalówka Moje propozycje. IP: *.tvkdiana.pl / 82.160.29.* 28.10.04, 00:44 "Folwark zwierzęcy", "Kariera Nikodema Dyzmy" Odpowiedz Link Zgłoś
justgol Moje propozycje!!! 10.12.04, 13:00 "Czarodziejska góra" T.Mann "Wściekłość i wrzask" W. Faulkner Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Benjamin Re: Kolekcja "Gazety" IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 28.10.04, 13:01 pewnie juz bylo ale po trzykroc "TRZEJ TOWARZYSZE" Remarque'a. Rewelacyjna książka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karlajn Re: Kolekcja "Gazety" IP: *.ch.vline.pl / *.rev.vline.pl 28.10.04, 19:13 czytaliscie? Marquez sie pojawi!! wyaluchali naszych prosb i jak sie okazuje nie zawioda nas:)ja juz sie ciesze i zrobili piekny prezent na swieta. Odpowiedz Link Zgłoś