Dodaj do ulubionych

Nigdy nie wyjechałem ze Śląska

18.06.05, 13:12
Pan Wielinski ma dwa imiona a ten Slazak zadnego - jak pies.
Obserwuj wątek
    • Gość: rydzyk Re: Nigdy nie wyjechałem ze Śląska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 16:09
      Pan Eckert ma na imię Horst,wystarczy przeczytać pierwsze pytanie...
      • Gość: Szydliczek Re: Nigdy nie wyjechałem ze Śląska IP: *.bchsia.telus.net 18.06.05, 17:43
        No ale stachu44 widocznie tylko czeka, jak ugryźć.
        • Gość: GRZES Re: Nigdy nie wyjechałem ze Śląska IP: *.za.digi.pl / *.za.digi.pl 18.06.05, 18:45
          strachu lachu legnie w piachu,
          tak jak kazdy ino zawzdy
          nikt nie spojrzy fto sam lezy
          bo nie widac strachu ino kupa piachu!!!

pyrsk!!
          • Gość: Miś Straz graniczna strzelajaca do ludzi IP: 67.187.118.* 19.06.05, 08:16
            Brutalne zycie jest opisane w tym artykule. M.in. Janosch mowi: "Jednego
            mężczyznę polscy celnicy zastrzelili na moich oczach." NRD-owskich straznikow
            granicznych za strzelanie do ludzi przekraczajacych granice stawiano przed
            sadem po likwidacji NRD. A co z polskimi celnikami strzelajacymi do Slazakow?
            • Gość: Andrzej Re: Straz graniczna strzelajaca do ludzi IP: *.nll.se 20.06.05, 12:58
              A co z niemieckimi strzelajacymi do Polakow?
    • Gość: mmeezzoo Re: Nigdy nie wyjechałem ze Śląska IP: *.stk.net.pl 18.06.05, 18:44
      Gratulacje dla władz Zabrza za wyburzenie domu rodzinnego Janoscha,po co miastu
      promocja a jeszcze okazuje się,że pisarz chętny jest do zamieszkania w
      rodzinnych stronach,lepszej reklamy Zabrze nie miało i dzięki mózgowcom z
      magistratu mieć nie będzie.Autor byłby wspaniałą wizytówką miasta które niczym
      innym pochwalić się nie może,jak zwykle okazja prrrzeszła bokiem.stachu44
      współczuję
      • Gość: m Re: Nigdy nie wyjechałem ze Śląska IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.05, 18:49
        kto to jest ten Janusz?
        Nie znam gościa.
      • Gość: marwwa Może pomnik IP: *.chello.pl 18.06.05, 20:59
        Już wataha besserwisserów rzuca się na wszystkich wokół, że nie docenili
        takiego skarbu, bezpaństwowca, który nigdy palcem nie kiwnął dla Śląska,
        spieprzył z miasta, w którym zapanowała bieda, pisał jakieś książeczki dla
        nie wiadomo czyich dzieci, przeniósł się tam, gdzie można dostac
        duże "przebicie" makowe. Który teraz chętnie by wziął "złoty" paszport, i dalej
        judzi, daje do zrozumienia , że Ślązak nie może być Polakiem, powstania śląskie
        olewa.
        A durnie z łezką w oku wspominają jego i jego rodziny lumpenproletariackie
        wyczyny.
        A była okazja zachować ten zarzygany przez niego i jego rodzinę "familok", i
        upajać się wsponmnieniami (Nb. "familok" to blok dla pracowników dużego
        zakładu przemysłowego, z pewnym standardem. A takie lumpy mieszkały chyba w
        ruderach wynajmowanych za grosze...)
        A "polactwo" ma pomysły: nadać imię folksdojcza, kolaboranta , redaktora
        gadzinówki ulicy w Krakowie, czcić pamięć szpiega, zachwycać sie opluiwaczami
        polskości. Takie to już "inteligentne inaczej"
        • Gość: awo Re: Może pomnik IP: *.arcor-ip.net 18.06.05, 21:28
          Gość portalu: marwwa napisał(a):

> Już wataha besserwisserów rzuca się na wszystkich wokół, że nie docenili
          > takiego skarbu, bezpaństwowca, ...

Janosch nigdy nie byl i nie jest bezpanstwowcem. Urodzil sie jako obywatel
          niemiecki na terenie Niemiec, w 1945 jako Niemiec opuscil Slasc i jako
          posiadacz niemieckiego paszportu i jako taki mieszka na terenie Hiszpanii
          bedace czlonikiem Unii Europejskiej.

> ... który nigdy palcem nie kiwnął dla Śląska,

Napisal kilka wspomnieniowych ksiazek o Slasku, a to duzo wiecej niz "praca"
          niejednego stalego mieszkanca tych terenow.

> ... spieprzył z miasta, w którym zapanowała bieda,

Oposcil swoje miasto jako 14 latek wraz z rodzicami, wiec nie "spieprzyl". Stal
          sie ofiara czystki etnicznej, ktora zarzadzily po wojnie zwycieskie kraje.
          Co do biedy, ktora zapanowala po wojnie, to z pewnoscia nie byla ona wieksza
          niz ta, w ktorej przyszlo Janoschowi dorastac przed wojna.

> ...pisał jakieś książeczki dla
          > nie wiadomo czyich dzieci,

A dla czyich dzieci pisali inni pisarze swoje ksiazeczki ? Te "jakies
          ksiazeczki" naleza do najpopularniejszych ksiazek dla dzieci, ktore
          przetlumaczono na ponad 30 jezykow.

> przeniósł się tam, gdzie można dostac
          > duże "przebicie" makowe. Który teraz chętnie by wziął "złoty" paszport, i
          > dalej judzi, daje do zrozumienia , że Ślązak nie może być Polakiem, powstania
          > śląskie olewa.

Cos ci sie pomieszalo w glowie. Gdzie to wszystko wyczytales ?

> A durnie z łezką w oku wspominają jego i jego rodziny lumpenproletariackie
          > wyczyny.
          > A była okazja zachować ten zarzygany przez niego i jego rodzinę "familok", i
          > upajać się wsponmnieniami (Nb. "familok" to blok dla pracowników dużego
          > zakładu przemysłowego, z pewnym standardem. A takie lumpy mieszkały chyba w
          > ruderach wynajmowanych za grosze...)

Nie jestes Slazkiem i nie masz zielonego pojecia o tym, co Slaska dotyczy.

> A "polactwo" ma pomysły: nadać imię folksdojcza, kolaboranta , redaktora
          > gadzinówki ulicy w Krakowie, czcić pamięć szpiega, zachwycać sie opluiwaczami
          > polskości. Takie to już "inteligentne inaczej"

Janosch nigdy nie byl folksdoczem, bo czegosc takiego w Zabrzu nie bylo. Pewnie
          nie wiesz idioto, co to slowo w ogole znaczy.

A uzycie wobec Janoscha okreslen "szpieg" i "opluwacz polskosci" swiadczy o
          twojej bezdennej glupocie i beznadziejnej niewiedzy.

• fyrlok Re: Może pomnik 19.06.05, 03:01
            brawo!
        • tymon99 ??? 18.06.05, 22:42
          Napisałeś:
          -A "polactwo" ma pomysły: nadać imię folksdojcza, kolaboranta , redaktora
          gadzinówki ulicy w Krakowie, czcić pamięć szpiega, zachwycać sie opluiwaczami
          polskości. Takie to już "inteligentne inaczej"

O co Ci chodziło??
          • marwwa Re: ??? 28.11.05, 22:32
            tymon99 napisał:

> Napisałeś:
            > -A "polactwo" ma pomysły: nadać imię folksdojcza, kolaboranta , redaktora
            > gadzinówki ulicy w Krakowie, czcić pamięć szpiega, zachwycać sie opluiwaczami
            > polskości. Takie to już "inteligentne inaczej"
            >
            > O co Ci chodziło??

O Józefa Mackiewicza www.wspolnota-polska.org.pl/index.php?id=ak41111,
            Kuklińskiego , i o właśnie omawianego (po drodze peany na część G. Grassa)
    • Gość: Slonzok Re: Nigdy nie wyjechałem ze Śląska IP: 212.106.130.* 18.06.05, 19:15
      Od lat mieszka Pan na Teneryfie, nie chce Pan wracać do Niemiec. Może czas na powrót na Śląsk?

- Wróciłbym bez wahania. Czuję się Ślązakiem, to moja narodowość, to moja religia.

To chyba jednak istnieje narodowosc slaska.
    • Gość: kuka Re: Nigdy nie wyjechałem ze Śląska IP: *.blast.pl / *.devs.futuro.pl 18.06.05, 19:25
      Bo "Janosch" to pseudonim literacki.
    • Gość: mz Re: Nigdy nie wyjechałem ze Śląska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 22:28
      smieszne ze jak sie ukazala Boza podszewka opisujaca barwnie i "nie na
      kolanach" polskie kresy to tak samo sie zrobila straszna awantura o brukanie
      patriotycznej pamieci
    • fyrlok Re: Nigdy nie wyjechałem ze Śląska 19.06.05, 02:58
      A pan Wielinski tez jest Slonzakiem.
    • Gość: mal.ko Re: Nigdy nie wyjechałem ze Śląska IP: *.wroclaw.mm.pl 19.06.05, 09:45
      Nigdy nie słyszałam o tym autorze i nie znam żadnej jego książki,ale na
      podstawie jego wypowiedzi czuję że jest mi bardzo bliski; jest człowiekiem
      obserwujący i myślącym.Nie chowa urazy i należy do gatunku kierującego się
      dewizą "żyj i pozwól żyć innym".Jak przyjemnie byłoby żyć wśród takich ludzi...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka