Dodaj do ulubionych

Rushdie globalny

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.06, 01:26
a ja już dawno czytałem tę książkę po persku gdyż władam biegle tym językiem
i muszę z przykrością stwierdzić że jest to wyjątkowo nieudana pozycja.Akcja-
narracja banalne,postaci płaskie ,brak tu jakichś głębszych przemyśleń,jednym
słowem dno
Obserwuj wątek
    • Gość: roman-nielingwista Re: Rushdie globalny IP: *.bchsia.telus.net 24.01.06, 05:45
      A czemu Drogi Lingwisto po persku a nie w jezyku orginalu, po angielsku. Plaska
      bywa tylna czesc weza, nie wielowatkowa powiesc. Przeczytaj Drogi Lingwisto po
      angielsku, a kto wie czy ta basn nie wywola w Tobie pozytywnych odczuc natury
      chocby czysto lingwistycznej.

Serdecznosci

• mieszkogw Re: Rushdie globalny 24.01.06, 15:02
        Ja tez czytam Rushdiego wylacznie w oryginale (po angielsku) i uwazam go za
        jednego z najlepszych pisarzy swiata. Nie przesadzam! A jego native jezykiem
        jest zdaje sie urdu a nie perski :)) I dlatego jego nazwisko wymawia
        sie /Ruszdi/ a nie z angielska /Raszdi/, tak nam mowil nasz anglojezyczny
        native anglista...
        • elkape Re: Rushdie globalny 24.01.06, 15:22
          Ja nie czytałam nowej, tylko Grimusa (chyba pierwsza) i to jest powieść
          genialna bez dwóch zdań. Napisac dzisiaj coś świeżego, nowego, niesamowitego,
          cały czas żonglując przy tym starociami to niezwykłe. Bardzo jestem ciekawa tej
          nowej powiesci.
    • Gość: kogut Come on you SPURS!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.06, 10:22
    • Gość: rex Re: Rushdie globalny IP: *.aster.pl 24.01.06, 11:14
      postacie płaskie, forma której uzyłeś (postaci płaskie) jest wprawdzie też
      poprawna lecz idotyczna, jako że będąc tożsama z dopełniaczem tego samego
      rzeczownika utrudnia komunikację
    • Gość: obserwator Rushdie jest efekciarzem.. IP: *.europe.hp.net 24.01.06, 11:52
      Rushdie wyplynal na szatanskich wersetach, dzieki skandalowi jaki wywolal.
      kazdy, ktory go spotkal potwierdzi ze jest zwyklym efekciarzem, showmanem;
      slowem, czlowiekiem ktory robi wokol siebie duzo halasu..
      ja mialem okazje spotkac go na wspomnieniach o Miloszu w zeszlym roku w NY, na
      ktorym to spotkaniu byl rowniez Pan Kapuscinski.

Rushdie krzyczal i popisywal sie, Kapuscinski milczal i chowal.

za niektorych mowia ksiazki..
    • Gość: Rafal Hindukusz - znaczy Rzez Hindusów IP: *.ericsson.net 24.01.06, 12:01
      Czy ktos zainteresowal sie co znaczy nazwa "Hindukusz" ??
      en.wikipedia.org/wiki/Hindu_Kush
      W wyniku agresywnej ekspansji islamu Indie staly sie obiektem ataku muzulman -
      w wyniku bestialskich rzezi, napadów, przesladowan zginelo okolo 70 MILIONÓW
      hindusów w okresie od 715 AD do 1947AD.

Kaszmirska ziemia jest przesiaknieta krwia ofiar islamu - ten iluzoryczny
      pokój, rajski ogród, braterstwo hindusów i muzulman jest wiec jedynie wymyslem
      autora ksiazki.
      Mozna sie jedynie zastanowic czy ów wymysl jest swiadomym wybielaniem historii
      swojego narodu czy wynikiem braku wiedzy na ten temat.
      www.hindunet.org/hindu_history/modern/hindu_kush.html
      www.hindubooks.org/sudheer_birodkar/hindu_history/landalienrule.html
      • not_so_fast Europa zawsze będzie bronić zbrodni islamu 24.01.06, 14:21
        Jasne, że milczenie o najeźdzach z przeszłości jest świadomym wybielaniem.
        Wiadomo, chociażby dla kogoś kto nie spał na lekcjach historii w szkole
        średniej, że takie historie jak Kosowo, Palestyna, Bośnia i Hercegowina,
        Kaszmir, Sudan, Malezja itd. itp. wszystkie te pełne ognia i przemocy krainy to
        są miejsca gdzie zatrzymała się inwazja islamu, miejsca gdzie islam napotkał
        wreszcie na opór i toczy wojnę domową, wojnę kulturalną, gdzie prowadzi
        działania terrorystyczne.

Po prostu nikt nie chce o tym mówić, bo Europa musiałaby mówić również o
        zbrodniach kolonializmu, a tego robić nie chce.

Tak więc Europa zawsze będzie bronić zbrodni islamu. Chyba że do władzy dojdą w
        końcu ludzie inteligentni. Ale to musiałby najpierw spłonąć Paryż, Berlin i
        Kopenhaga. Pewnie już niedługo, Berlin chociażby w tym roku podczas Mundialu.

• Gość: zoom lingwista klamczuszek IP: *.dip.t-dialin.net 24.01.06, 14:31
      Gość portalu: Henryk(lingwista) napisał(a):
      > a ja już dawno czytałem tę książkę po persku gdyż władam biegle tym
      językiem...

Klamiesz, to najnowsza powies Rushdiego i napisana byla po angielsku.
    • Gość: Ferdun Re: Rushdie globalny IP: *.securenet.net / *.securenet.net 24.01.06, 16:04
      Czy czytales w jezyku farsi czy dari, bo stwierdzenie w jezyku perskim jest
      bardzo ogolne, Bahrai.

Ciekawa, co by powiedziala Mansora na temat twoich zdolnosci jezykowych.
      • Gość: Henryk Re: Rushdie globalny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.06, 17:35
        jestem pewien że zrobiłaby mi dobrze.A czytałem w obu tych językach.Znam je bo
        w latach 70 pracowałem w Iranie jak budowlaniec.
        • Gość: zoom Re: Rushdie globalny IP: *.dip.t-dialin.net 24.01.06, 18:05
          Gość portalu: Henryk napisał(a):
          czytałem w obu tych językach.Znam je bo w latach 70 pracowałem w Iranie jak
          budowlaniec.

Nie dosc, ze klamczuszek, to jeszcze komediant :-)
          • sutekh1 Re: Rushdie globalny 25.01.06, 18:24
            a ja spredawałem czołgi persom w 1994. zrobili sobie z nich pojazdy ogrodowe!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka