wlodekbar 21.02.06, 01:48 Bardzo ciekawe - warto przeczytac :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Maria Dąbrowska Grafoman Kapuściński IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.02.06, 12:52 Dzieci, nie dajcie się zwariować! Grafomania to grafomania. Należy sprawy nazywać po imieniu! I kiedy wreszcie ktoś zajmie się poważnie działalnością "Poety" jako TW (vide- lista Wildsteina!) Odpowiedz Link Zgłoś
pastelova Re: Grafoman Kapuściński 23.02.06, 14:51 popieram bardzo marne wiersze. słońce świeci. kamień leży przy drodze. czas mija. i takie tam mizerne, lirycze dywagacje reportażysty jakby niemizernego. nic nie warte. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jane Re: Grafoman Kapuściński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 10:46 a-Kapuscinski jest reporterem (wiec te "dywagacje reportazysty" to dosyc trafione ale chyba z Twojej strany niezbyt zrozumiale) b-wiersze reportera nigdy nie beda wierszami na miare wieszcza-a o to sie upomina wiekszosc...a jest to po prostu bezpodstawne (tym bardziej ze artysci jak i czytelnicy walcza z "wieszczonamia" z "piedestalem poezji(sztucznym w wielu przypadkach) juz o ile sie nie myle od ok.1915 roku c-poza tym jak piszesz "mizerne (w dom.wiersze)(...)reportazysty jakby niemizernego"....to jest troche nielogiczne...w takim razie co jest mizerne a co nie, bo nie rozumiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Grafoman Kapuściński 03.03.06, 02:35 I to chyba sa po prostu logiczne argumenty. Odpowiedz Link Zgłoś
pastelova Re: Grafoman Kapuściński 03.03.06, 14:23 Gość portalu: jane napisał(a): > a-Kapuscinski jest reporterem (wiec te "dywagacje reportazysty" to dosyc > trafione ale chyba z Twojej strany niezbyt zrozumiale) moja strona zrozumiala, co chciala wyrazic. mam wrazenie, ze twoja stona ma problemy z pojmowaniem prostych wypowiedzen. postrzegam wiersze kapuscinskiego jako banalne, mizerne dywagacje kogos, kto nie jest poeta, a probuje byc nim - w pewnym sensie - na sile. jest to tym bardziej rozczarowujace, ze kapuscinski jest mistrzem slowa, jeno nie lirycznego. nie lekcewaze jego dokonan reprteskich: szanuje, podziwiam i kiedy trzeba - zachwycam sie. wiersze rzeczonego nie zachwycaja mnie ani troche. > b-wiersze reportera nigdy nie beda wierszami na miare wieszcza-a o to sie > upomina wiekszosc...a jest to po prostu bezpodstawne (tym bardziej ze artysci > jak i czytelnicy walcza z "wieszczonamia" z "piedestalem poezji(sztucznym w > wielu przypadkach) juz o ile sie nie myle od ok.1915 roku nie chodzi o wieszczomanie. chodzi o dobra poezje, ktorej kapuscinski nie zaprezentowal. > c-poza tym jak piszesz "mizerne (w dom.wiersze)(...)reportazysty jakby > niemizernego"....to jest troche nielogiczne...w takim razie co jest mizerne a > co nie, bo nie rozumiem > :) wyjasniam wiec to, co jest zupelnie proste: wiersze sa mizerne, reportaze nie. poeta z kapuscinskiego mizerny, reportazysta nie. wystarczy tych eksplikacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stylowa1 Re: Grafoman Kapuściński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 12:30 Jeśli ktoś nie potrafi sklecić sensownego i poprawnego zdania w ojczystym języku (a o ciebie mi chodzi, żeby nie było wątpliwości), to może powinien darować sobie wypowiedzi na temat poezji. Jakiejkolwiek. No cóż, prawdziwy grafoman musi czasem pokrytykowac mistrzów języka dla lepszego samopoczucia. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
pastelova Re: Grafoman Kapuściński 03.03.06, 14:15 moje samopoczucie, jesli o mnie chodzi, jest znakomite. stylova1, pilnuj konca wlasnego wirtualnego nosa i zrezygnuj z argumentow ad personam. o kondycje syntaktyczna moich wypowiedzen nie obawiaj sie: jest rownie znakomita, jak moje samopoczucie. jesli nie znajdujesz logiki w prostym wypowiedzeniu, nie probuj pojac konstrukcji skladniowych wielokrotnie zlozonych wypowiedzen niniejszego postu. rowniez prostych, choc dla ciebie z pewnoscia zbyt skomplikowanych. zanim zabierzesz glos, przeczytaj MIZERNE wiersze kapuscinskiego. kapuscinskiego, ktory NIE JEST MIZERNYM reportazysta. uwazam, ze niemozliwe jest uprawianie na najwyzszym poziomie kazdego z gatunkow wypowiedzi literackiej. to tyle. poza tym 1.: rozmawiamy o wierszach kapuscinskiego, a nie o moim grafomanstwie. poza tym 2.: skad wiesz, ze pisze? od kiedy grafomania charakteryzuje wypowiedzi na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stylowa1 Re: Grafoman Kapuściński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 16:59 Rany, wyczuwam pewność siebie studenta (filozofii?), który ma za sobą kurs logiki i semiotyki logicznej i jest strasznie mądry. Pewnie nie uwierzysz (zresztą nie musisz), ale z rozbiorem logicznym zdań wielokrotnie złożonych nie mam najmniejszego problemu. Po prostu wydaje mi się, że jak się kogoś krytykuje (zwłaszcza pisarza), to miło jest staranniej dobierać słowa, a nie używać niechlujnych sformułowań. Co jak widac potrafisz. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ostinato Re: Grafoman Kapuściński 03.03.06, 18:08 wykaż tę niechlujność :-) i dopiero wtedy zrobi się ciekawa dyskusja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: O Włodo SJ Re: Grafoman Kapuściński IP: *.acn.waw.pl 03.03.06, 18:46 Przestaniecie sie swadzic, Dzici Boze? Bo doniese Ojcu Dyrehturowi. Wiersze Kapuścińskiego sa dobrfe. Sa autentyczne, uvchylaja duzo Jego zycia duchowego. Amen Odpowiedz Link Zgłoś