Dodaj do ulubionych

Poeta Kapuściński

21.02.06, 01:48
Bardzo ciekawe - warto przeczytac :)
Obserwuj wątek
    • Gość: Maria Dąbrowska Grafoman Kapuściński IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.02.06, 12:52
      Dzieci, nie dajcie się zwariować! Grafomania to grafomania. Należy sprawy
      nazywać po imieniu! I kiedy wreszcie ktoś zajmie się poważnie
      działalnością "Poety" jako TW (vide- lista Wildsteina!)
      • pastelova Re: Grafoman Kapuściński 23.02.06, 14:51
        popieram
        bardzo marne wiersze. słońce świeci. kamień leży przy drodze. czas mija. i takie
        tam mizerne, lirycze dywagacje reportażysty jakby niemizernego.
        nic nie warte.

• Gość: jane Re: Grafoman Kapuściński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 10:46
          a-Kapuscinski jest reporterem (wiec te "dywagacje reportazysty" to dosyc
          trafione ale chyba z Twojej strany niezbyt zrozumiale)
          b-wiersze reportera nigdy nie beda wierszami na miare wieszcza-a o to sie
          upomina wiekszosc...a jest to po prostu bezpodstawne (tym bardziej ze artysci
          jak i czytelnicy walcza z "wieszczonamia" z "piedestalem poezji(sztucznym w
          wielu przypadkach) juz o ile sie nie myle od ok.1915 roku
          c-poza tym jak piszesz "mizerne (w dom.wiersze)(...)reportazysty jakby
          niemizernego"....to jest troche nielogiczne...w takim razie co jest mizerne a
          co nie, bo nie rozumiem
          :)
          • wlodekbar Re: Grafoman Kapuściński 03.03.06, 02:35
            I to chyba sa po prostu logiczne argumenty.
          • pastelova Re: Grafoman Kapuściński 03.03.06, 14:23
            Gość portalu: jane napisał(a):

> a-Kapuscinski jest reporterem (wiec te "dywagacje reportazysty" to dosyc
            > trafione ale chyba z Twojej strany niezbyt zrozumiale)

moja strona zrozumiala, co chciala wyrazic. mam wrazenie, ze twoja stona ma
            problemy z pojmowaniem prostych wypowiedzen.
            postrzegam wiersze kapuscinskiego jako banalne, mizerne dywagacje kogos, kto nie
            jest poeta, a probuje byc nim - w pewnym sensie - na sile.
            jest to tym bardziej rozczarowujace, ze kapuscinski jest mistrzem slowa, jeno
            nie lirycznego.
            nie lekcewaze jego dokonan reprteskich: szanuje, podziwiam i kiedy trzeba -
            zachwycam sie.
            wiersze rzeczonego nie zachwycaja mnie ani troche.

> b-wiersze reportera nigdy nie beda wierszami na miare wieszcza-a o to sie
            > upomina wiekszosc...a jest to po prostu bezpodstawne (tym bardziej ze artysci
            > jak i czytelnicy walcza z "wieszczonamia" z "piedestalem poezji(sztucznym w
            > wielu przypadkach) juz o ile sie nie myle od ok.1915 roku

nie chodzi o wieszczomanie.
            chodzi o dobra poezje, ktorej kapuscinski nie zaprezentowal.

> c-poza tym jak piszesz "mizerne (w dom.wiersze)(...)reportazysty jakby
            > niemizernego"....to jest troche nielogiczne...w takim razie co jest mizerne a
            > co nie, bo nie rozumiem
            > :)

wyjasniam wiec to, co jest zupelnie proste: wiersze sa mizerne, reportaze nie.
            poeta z kapuscinskiego mizerny, reportazysta nie.
            wystarczy tych eksplikacji.
        • Gość: stylowa1 Re: Grafoman Kapuściński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 12:30
          Jeśli ktoś nie potrafi sklecić sensownego i poprawnego zdania w ojczystym języku
          (a o ciebie mi chodzi, żeby nie było wątpliwości), to może powinien darować
          sobie wypowiedzi na temat poezji. Jakiejkolwiek. No cóż, prawdziwy grafoman
          musi czasem pokrytykowac mistrzów języka dla lepszego samopoczucia. Powodzenia.
          • pastelova Re: Grafoman Kapuściński 03.03.06, 14:15
            moje samopoczucie, jesli o mnie chodzi, jest znakomite.
            stylova1, pilnuj konca wlasnego wirtualnego nosa i zrezygnuj z argumentow ad
            personam. o kondycje syntaktyczna moich wypowiedzen nie obawiaj sie: jest rownie
            znakomita, jak moje samopoczucie. jesli nie znajdujesz logiki w prostym
            wypowiedzeniu, nie probuj pojac konstrukcji skladniowych wielokrotnie zlozonych
            wypowiedzen niniejszego postu. rowniez prostych, choc dla ciebie z pewnoscia
            zbyt skomplikowanych.
            zanim zabierzesz glos, przeczytaj MIZERNE wiersze kapuscinskiego.
            kapuscinskiego, ktory NIE JEST MIZERNYM reportazysta. uwazam, ze niemozliwe jest
            uprawianie na najwyzszym poziomie kazdego z gatunkow wypowiedzi literackiej.
            to tyle.
            poza tym 1.: rozmawiamy o wierszach kapuscinskiego, a nie o moim grafomanstwie.
            poza tym 2.: skad wiesz, ze pisze? od kiedy grafomania charakteryzuje wypowiedzi
            na forum.
        • Gość: stylowa1 Re: Grafoman Kapuściński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 16:59
          Rany, wyczuwam pewność siebie studenta (filozofii?), który ma za sobą kurs
          logiki i semiotyki logicznej i jest strasznie mądry. Pewnie nie uwierzysz
          (zresztą nie musisz), ale z rozbiorem logicznym zdań wielokrotnie złożonych nie
          mam najmniejszego problemu. Po prostu wydaje mi się, że jak się kogoś krytykuje
          (zwłaszcza pisarza), to miło jest staranniej dobierać słowa, a nie używać
          niechlujnych sformułowań. Co jak widac potrafisz. Pozdrawiam.
          • ostinato Re: Grafoman Kapuściński 03.03.06, 18:08
            wykaż tę niechlujność :-)
            i dopiero wtedy zrobi się ciekawa dyskusja.
            • Gość: O Włodo SJ Re: Grafoman Kapuściński IP: *.acn.waw.pl 03.03.06, 18:46
              Przestaniecie sie swadzic, Dzici Boze? Bo doniese Ojcu Dyrehturowi.
              Wiersze Kapuścińskiego sa dobrfe. Sa autentyczne, uvchylaja duzo Jego zycia
              duchowego.
              Amen
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka