virus24 Re: Kod Da Vinci *** 20.05.06, 01:57 Proponuje skonczyc forum w nastepujacy sposob: "Spuscmy zaslone MILOSIERDZIA na ta scene" Pytanie za 0 ZL: kto to napisl???? moze profesoor sir BENDER??? Ta gnide dobrz pamientam z czasow komuny Powtorze: nender to gnida!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magdalen Re: Kod Da Vinci *** IP: *.bulldogdsl.com 20.05.06, 03:24 Drogi Panie Mossakowski jezeli cokolwiej jest tutaj zalosne nudne i niewciagajace to jest to panska recenzja. Wrociwszy wlasnie z kina swiadcze iz The Da Vinci code is a masterpeace of modern cinema and reveals believable speculations about untruthful and misterious fundations of christianity. The move is nothing else but interesting and great an evidence of which was the audience - their eyes almost inseparable with the screen. Very predictable, however, was the lack of success of the movie in Poland considering current 'political dictatorship of the katholic church'.Regards Odpowiedz Link Zgłoś
tychik1 Re:Kod Da Vinci na forum kultura? 20.05.06, 03:25 www.naszdziennik.pl/index.php?typ=my&dat=20060520&id=my12.txt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaorac was polactwo to tepy narod IP: *.hsd1.or.comcast.net 20.05.06, 03:55 tepy i mulowaty narod, na ich najjasniejsza panienke padlo podejzenie ze nie byla dziewica, dla polactwa to zgroza i grzech smiertelny, a czarni wala ten ciemny narod bez skrupulow Odpowiedz Link Zgłoś
jpradera Re: Kod Da Vinci *** 20.05.06, 05:47 Co do Mojzesza to polecam "Opowiesci Bibilijne" Zenona Kosidowskiego. Nawiasem mowiac ciekawe kiedy wyszlo ostatnie wydanie tej ksiazki w Polsce. Wg autora KAZDY cud Mojzesza dokonany w drodze do Ziemi Obiecanej mogl sie zdarzyc, bez ingerencjisil nadprzyrodzonych: woda ze skaly - pod pokladami kruchych skal wapiennych u podnoza gor, niezliczona ilosc przepiorek (sezonowy przelot, raz na rok), manna z nieba (owoc pewnej rosliny porastajacej pustynie Synaju), etc. to wszystko jest wytlumaczalne. Mojzesz byl twardym pionierem Synaju i dla bandy bucow/bylych niewolnikow to co robil byly cuda. Odpowiedz Link Zgłoś
boykotka Re: Kod Da Vinci *** 20.05.06, 06:08 zupa_wolowa napisał: > Jakoś mnie to nie rusza. Za to rozumiem obawy Kościoła. Mimo absurdów Kod i > tak jest stokroć mniej nonsensowny niż historie o Jozuem zatrzymującym Słońce, > czy rozstępującym się przed Mojżeszem morzem. Nic dziwnego, że Kościół > postrzega to jako konkurencję... W książce "Ukryte dzieje Jezusa - święty Graal" komentowane jest jeszcze kilka takich dziwadeł, coby się już całkowicie nie czepiać wiary katolickiej podam tylko jeden, który bardzo łatwo sprawdzić. Jezus, w dzisiejszych czasach nosi przydomek Nazaretańczyk, co sugerowałoby że pochodzi z Nazaretu. Tymczasem Nazaret, to osada, która powstała w 60 roku naszej ery, czyli w 37 lat po śmierci Jezusa. Ruch Jezusa i jego współwyznawców określano w tamtych czasach jako Nazara, czyli strażników lub podtrzymujących (przymiarze). Czy ujawnienie takiej nieścisłości godzi w Wasze uczucia religijne ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: coopa Re: Kod Da Vinci *** IP: 200.66.27.* 20.05.06, 06:45 nie mam nic do powiedzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: curly Re: Kod Da Vinci *** IP: *.hydrosolar.pl 20.05.06, 07:33 Ja tez wczoraj ogladnęłam film a jestem z tych co ksiązki nie przeczytali. Liczyłam na zgrabny wątek kryminalny, ale niestety. Film kiepściutki, chwilami nudnawy i przewidywalny(motyw z ucieczka z muzeum na początku na przykład). Najciekawsze momenty to wyjaśnienie przez Teabinga symboliki obrazu Ostatnia Wieczerza, sceny z Sylasem i ...brawurowa ucieczka Smartem. Finał rozczarowuje i zażenowuje.Bardzo słaby poczatek filmu gdy pojawia sie Sophie w galerii. Chodzi mi zarówno o wyjasnienie czego chce o od Langdona, jak i o sceny odgadywania symboli. Ogólnie na 2 gwiazdki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daro Re: Kod Da Vinci *** IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 08:08 Czy autor artykułu nie jest sympatykiem Radia Maryja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: criss Re: Kod Da Vinci *** IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.06, 08:25 Film fajny, może troche przydługi, ale warto go zobaczyć. Jednak książka była lepsza ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Kicz? 20.05.06, 08:32 Jak 99.9% filmów. Film to nie opera ani teatr. Aby ludziska poszły, wcześniej płacąc musi być dostosowany do gustów tłumu więc z założenia kiczowaty. A filmy o JPII to nie kicz? To mega kicz w dodatku żałosny. Może gdzieś w Burkina Fasso da się to oglądać, ale obraz Polski pod okupacją przedstawiony Polakowi to żałosne widowisko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jam Re: Kod Da Vinci *** IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 11:49 Mi sie książka podobała i na film też pujdę:P Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1941 Re: Kod Da Vinci *** 20.05.06, 12:13 Filmu nie oglądałem czytałem notomiast książke która jest wyśmienita i jak sądzę zawiera dużo prawdy.Reakcje kleru są śmieszne,sądzą oni że żyjemy nadal w średniowieczu.Dzięki filmowi dowiedziałem się że w Polsce żeruje opus dei.Swoje istnienie ujawnili ostatnio w telewizji.Podobno organizacja ta ma swoich ludzi w rządzie a zatem idą ciężkie czasy i reżim kościelny.Trzeba to jednak przeczekać i robić swoje,alleluja i do przodu jak mówi tatuś rydzyk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GREK Re: Kod Da Vinci *** IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.06, 16:52 Właśnie, wątek romansu Jezusa z Marią Magdaleną,spłodzenia dzieci i dalszych losy tego rodu, plus śmierci Jezusa jako człowieka i tylko człowieka,bez nalotów rezurekcyjnych, jest może niekoniecznie prawdziwy (trudno znaleźć zapewne fakty niezbite),na pewno niezgodny z religijnymi dogmatami, ale na pewno nieporównanie bardziej trzeźwym i racjonalnym wariantem całej historii Jezusa niż kościelna oficjałka. A wszystko się opiera na tzw.prawdzie,której to kościół chce bronić,zapominając,że prawdy nie zna nikt,a zatem każda wersja jest uprawniona,a niektóre nawet bardziej prawdopodobne są niż by chciał i było mu na rękę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tweex Re: Kod Da Vinci *** IP: *.chello.pl 21.05.06, 20:40 Uważam że "Kod..." był genialny... Czytałem książkę i na filmie byłem z wielką chęcią... Nie uważam żeby Tom grał źle... Aktorzy doskonale oddali to co było zawarte w książce... Ktoś tu w komentarzach napisał że Tom zapomniał że nie gra już w Gumpie, zastanawia mnie tylko to czy ta osoba widziała film?! Jak można się wypowiadać o czym czego się nie widziało?! Jak dla mnie ocena 8,5/10 to dla tego filmu minimum! Na IMDB film ma 6,2/10 więc chyba coś nie tak jest z osobami które zaślepione wiarą piszą bzdety w Internecie nie mając nawet pojęcia o filmie... Przed pójściem do kina polecam przeczytanie książki wtedy efekt jest jeszcze lepszy... Wkurza mnie postawa "wiernych katolików" w Polsce którzy tak jak jedna babka na sali w kinie (na moim seansie) w punkcie kulminacyjnym filmu zaczyna się wydzierać że to nie zgodne z religią etc. Płacę za bilet i mam prawo obejrzeć go w spokoju a jak baba chce się wygadać to niech zadzwoni do reszty moherów! :P Brakuje tylko tego żeby w ludzi pomidorami rzucać jak idą na "Kod..." :D Ja jestem bardzo zadowolony z filmu i uważam że jest on bardzo dobrze wykonany, do gry aktorów nie mam zastrzeżeń a śmiać się śmiałem ale tylko w tych momentach w których reżyser chciał żebyśmy się śmiali :) A tak na marginesie to jeśli kościół nic nie ukrywa to czemu się taka wielka debata robi? Czemu nagle pojawia się krytyka ze strony kościoła? Czyż to nie jest podejrzane? :D Jak dla mnie cała ta zabawa mogłaby być prawdziwa i może to by naprawiło moje podejście do całej religii :) W końcu Chrystus był na Ziemi człowiekiem więc czemu nie miał by żyć jak człowiek? Oczywiście na mój post pojawią się setki durnych postów moherów :D Ale dla mnie to nic nie zmienia :P Mam was w... nosie :P Bo ja i tak mam własne zdanie :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Diff Re: Kod Da Vinci *** IP: *.adsl.inetia.pl 21.05.06, 21:03 Ciekawe ile kościół zapłacił tym, którzy piszą takie recenzje. Mimo wszystkich nieścisłości i błędów, moim zdaniem "Kod..." był genialny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad Panie Mossakowski! IP: 59.19.204.* 22.05.06, 04:14 Dużo racji (fikcja a nie prawda i bez sensu te wszystkie protesty) ale nie zgadzam się z konkluzją. Owszem, chwilami akcja się wlecze, szczególnie pod koniec. Ale zakończenie z sugestią, że sarkofag MM leży ostatecznie pod kopułą piramidy w Luwrze jest całkiem całkiem... Już widzę chętnych do sprawdzania czy to prawda... ;-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad W sprawie zakończenia... IP: 59.19.204.* 22.05.06, 04:18 Dużo racji (fikcja a nie prawda i bez sensu te wszystkie protesty) ale nie zgadzam się z konkluzją. Owszem, chwilami akcja się wlecze, szczególnie pod koniec. Ale zakończenie z sugestią, że sarkofag MM leży ostatecznie pod kopułą piramidy w Luwrze jest całkiem całkiem... Już widzę chętnych do sprawdzania czy to prawda... ;-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad W sprawie zakończenia... IP: 59.19.204.* 22.05.06, 04:18 Dużo racji (fikcja a nie prawda i bez sensu te wszystkie protesty) ale nie zgadzam się z konkluzją. Owszem, chwilami akcja się wlecze, szczególnie pod koniec. Ale zakończenie z sugestią, że sarkofag MM leży ostatecznie pod kopułą piramidy w Luwrze jest całkiem całkiem... Już widzę chętnych do sprawdzania czy to prawda... ;-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aurelia35 Re: Kod Da Vinci *** IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 12:32 Na filmie jezscze nie bylam,ale zamiezam pojsc,chociazby po to zeby sie przekonac czy Kod Da Vinci jest tak kiepski jak opowiadaja.Kasiazka bardzo mi sie podobala i mnie wciagnela wiec od filmu oczekuje tego chociaz w najmniejszym stopniu.Brown tylko skorzystal z juz wysnutej teorii zawartej w ksiazce "Templariusze,tajemni straznicy tozsamosci chrystusa" - autor Lynn Picknett i Clive Prince.Praktycznie wszystko tam opisane bylo fikcja literacka,wiec mysle ze kosciol nie ma sie o co martwic,oprocz tego ze Brown obrazil niektore z symboli chrzescijanstwa jak np.Swiety graal.Ale to chyba wszystko.Uwazam ze zeby oceniac film trzeba najpierw przeczytac ksiazke,na podstawie ktorej nakrecono go.Goraco zapraszam do przeczytania!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktoś Re: Kod Da Vinci *** IP: 217.153.73.* 28.05.06, 10:16 Nie rozumiem tak niskiej oceny. Książka bardzo mi się podobała, zaskakująca. Film mógł być trochę niezrozumiały dla tych, krórzy nie czytali książki. A mnie dziwi tylko jedno: dlaczego szum powstał po filmie, a nie po książce? Jak to świadczy o społeczeństwie? Nikt nie czyta książek? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: witch22 Re: Kod Da Vinci *** IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.06, 18:05 Książka była świetna, film przyznam że bardzo się od niej różni i w dużej częściu rozczarowuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemo Re: Kod Da Vinci *** IP: 62.29.248.* 30.05.06, 16:57 Niesamowicie dobry film który nie boi się mówić o tym co hierarchowie kościoła woleliby zataić. Oprócz ciekawych treści jeszcze bardzo dobra wartka akcja. Ludzie nie słuchajcie recenzji, obecnie wszyscy boją się podpaść kościołowi i piszą takie smęty o tym filmie, a na prawdę warto go zobaczyć! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olka Kod Da Vinci *** IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.06, 19:18 jak może ktoś nazwać "Kod" bezsensownym nie mając na to dowodu? czy historie zawarte w Biblii nie są nieraz tak samo niedorzeczne i absurdalne? dlaczego kościół nie udostępni wszystkich pism i źródeł które nie weszły do kanonu Biblii? moze kościół się poprostu boi ? nic nie jest oczywiste Odpowiedz Link Zgłoś