Gość: openmind.desk.pl IP: *.jjs.pl 03.01.07, 21:13 polecam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rafi13 Utopia sfilmowana 03.01.07, 21:51 Dobre... Czlowiek to "drobna iskierka z wszechobejmującej duszy, której jedność ujawnia natura". Jaki to kontrast wobec tego co funkcjonuje dzis w "glownym obiegu": wobec obrazu permanentnego konfliktu, agresji, wojny - pomiedzy krajami, kulturami, religiami... O ile latwiej wspolczesnemu czlowiekowi Zachodu przyjac te religie wojny propagowana przez roznych twardoglowych - chocby wojny chrzesciajnstwa z islamem. Jak latwo powiedziec: barbarzyncy, zacofani, i - "musimy sie przeciez bronic." O ile trudniej - sprobowac zrozumiec, ze wszyscy jestesmy takimi samymi ludzmi... Ze pod kazda szerokoscia geograficzna i w kazdej kulturze - zycie ludzkie jest swiete, ze w kazdej kulturze ludzie normalni kochaja swoje dzieci i pragna, jesli tylko maja taka szanse, po prostu zyc w spokoju i w zgodzie z innymi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tiamak Utopia sfilmowana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.07, 00:12 hmm no ogladalem to jakis czas temu :) nienajgorszy filmik ale nie wiem co w nim niby takiego zachwycajacego - tak samo jednorazowy jak apocalypto a po obu spodziewalem sie czegos wiecej polecam raczej "end of the spear" (u nas tez oczywiscie tego filmu nie bylo i nie bedzie w kinach) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sany Utopia sfilmowana IP: 82.139.53.* 04.01.07, 01:16 Panie Sobolewski. Cóż tu powiedzieć, marnuje się Pan jako krytyk filmowy. Czytając Pana recenzję miałem łzy w oczach, chociaż nie widziałem filmu. Nie zgadzam się też z niektórymi z Pana tez - np. że "spotkanie cywilizacji" ma być przyszłością ludzkości (klimat, klimat!). Ale chciałbym pisać tak jak Pan. Odpowiedz Link Zgłoś
sabala_1 Utopia sfilmowana 04.01.07, 17:53 "dziś w kinie prymitywną, czarno-białą wizję świata jak z gry komputerowej " sam żeś pan prymityw nieszanowny(a) panie(i) autorze(rko). Odpowiedz Link Zgłoś
sztuka.latania Utopia sfilmowana 04.01.07, 18:19 O tak! To się nazywa recenzja, naprawdę mam ochotę obejrzeć ten film, poszukam, gdy następnym razem trafię do wypożyczalni :D -- www.soxo.pl Odpowiedz Link Zgłoś
kossace Utopia sfilmowana 04.01.07, 18:52 Mnie film wzruszył do głębi, mimo braku szybkich akcji, ubogich dialogów, tu liczy się obraz, niewerbalna gra bohaterów i ich dylematy, pierwotne relacje z rdzennymi mieszkańcami Ameryki, piękno przedstawianych zdjęć nieskażonych europejską cywilizacją, przepiękna muzyka... Warto obejrzeć do końca, można zapłakać... pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baruchde Utopia sfilmowana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 18:58 znakomita recenzja. Spinoza się kłania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bzyczek Utopia sfilmowana IP: 66.213.21.* 04.01.07, 19:15 najwieksza kaszana jaka ogladalem w ostatnim roku ... Odpowiedz Link Zgłoś
lahdaan Utopia sfilmowana 04.01.07, 20:00 Alez autor ma racje co do wspolczesnego kina i porownanie do gier komputerowych jest jak najbardziej trafne. Jest ono bowiem efekcierskie i nastawione na emocjomalne skarajnosci - od starchu, niepewnosci, przez zachwyt nad efektami specjalnymi po spazmy placzu nad losami bohaterow. Emocje sa w kazdym z nich zaprojektowane i celowe przez ich autorow. Bohaterowie przewaznie sa kategoryzowani na dobrych, prawie dobrych, prawie zlych i zlych. Wspolczesny film nie daje odpoczynku, poczucia pewnosci, uniwersalnej nadziei. Odchodzi on od artyzmu na rzecz reportarzu, relacji. Oczywiscie pod mianem wspolczesnego filmu rozumie kinematografie zachodnia lub tez stylizowana na zachodnia. Dobrze jednak wiedziec, ze sa wyjatki takie jak omawiany film. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kola "szełała" IP: *.promax.media.pl 04.01.07, 20:01 był kiedys serial o kanadyjskich indianach, ktorego tytuł wymawialo sie "szełała" (chyba zenskie imie). A jak sie to pisało? Ktoś pomoze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sceptyk Utopia sfilmowana IP: *.akron.net.pl 04.01.07, 20:31 ach jaki ten Gibson niedobry.... wszyscy są lepsi od Gibsona, tylko nie patrzcie na filmy Gibsona.... "Cienka czerwona linia" była bardziej krwawa w moim odczuciu niż "Apokalipto".... a i świat przedstawiany przez Gibsona - dla mnie jako odbiorcy filmu nie jest czarno-biały... Z pewnością jest tam krytyka tego, co nazywamy powszechnie "cywilizacją".... Odpowiedz Link Zgłoś
kossace Utopia sfilmowana 04.01.07, 20:36 nikt nie neguje tutaj dokonań Gibsona, sam jestem jego fanem, jeśli widziałes ten film , wiesz czym piszę... pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojs Utopia sfilmowana IP: *.sprintlink.net 04.01.07, 20:45 ile razy mozna? Nudne jak flaki w oleju! Odpowiedz Link Zgłoś
bronislaw Nuda 04.01.07, 21:49 Ten film jest okropnie nudny, wlecze sie jak serial brazylijski. Odpowiedz Link Zgłoś
wesolylisek Utopia sfilmowana 04.01.07, 22:07 zgadzam się z opinią recenzenta - film jest fantastyczny, bardzo mi sie spodobał, właśnie za te dłużyzny za piękne ujęcia przyrody za oniryczny klimat podobnie jak cieńka czerwona linia - polecam wszystkim którzy lubią filmy pięknie sfilmowane ujęciami bez efektów komputerowych podobny klimat moim zdaniem można znaleźć w filmie "truposz" albo "w cieniu słońca" uwielbiam się delektować takimi filmami wesoły lisek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sbynio Utopia sfilmowana IP: *.leon.com.pl 04.01.07, 22:12 epicka opowieść o miłości, widziąłem zero akcji, jak ktoś ma problemy z zasypianiem polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bratek4 Pocahontas prawdziwa??? uffff IP: *.elpos.net 05.01.07, 00:14 Zadnego romansu pomiedzy Pocahontas a Johnem Smithem nie bylo. Mallick powtarza super-stary mit wyprodukowany przez samnego Smitha. Kurcze, moze Tadeusz Sobolewski powinien najpierw poczytac o historii zamiast fantazjowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziark Utopia sfilmowana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.07, 00:23 Zgadzam się w stu procentach. To jeden z najpiękniejszych filmów jakie widzaiałem. To skandal, że polskiemu widzowi nie umożliwiono zobaczenia tego filmu na dużym ekranie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byly polak film jest piekny polecam IP: *.hsd1.or.comcast.net 05.01.07, 00:35 polscy dystrybutorzy to idioci, jak mozna nie pokazac tak pieknego filmu, a jaka muzyka, a jacy aktorzy....ech kmioty polskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misio Nudny romans pelen dluzyzn IP: *.dsl.bell.ca 05.01.07, 05:28 Nic dziwnego ze nie ma dystrybutora Odpowiedz Link Zgłoś
buhaj_z_rogiem Piękny film, ale nie dla każdego 05.01.07, 07:40 Stąd te wypowiedzi, że nudny i pełen dłużyzn. A mnie właśnie urzekł tymi dłużyznami. Uwielbiam również ujęcia roślinności pochylanej wiatrem, firmowy znak filmów Malicka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pepe Utopia sfilmowana IP: *.nfz-bydgoszcz.pl 05.01.07, 08:22 Kuriozalna recenzja, określenie filmu mianem arcydzieła jest zdumiewające, chyba, że nazwiemy go arcydziełem nudy, którego postacie mają wyraźne skłonności katatoniczne. A propos Apocalypto-film jest naprawdę dobry, za wyjątkiem sceny porodu, której mogłoby nie być.Recenzje Apocalypto w Wyborczej i Rzepie są wyjątkowo żałosne-otóż dowiadujemy się z nich, że nic nie mówi o fenomenie cywilizacji Majów (drodzy państwo to nie jest dokument, jeśli ktoś chce, to można obejrzeć filmy National Geographic-do kupienia na dvd-albo przeczytać parę książek, z których dowie się, że Majowie byli brutalni i jak wszystkie ludy Mezoameryki składali ofiary z ludzi m.in.w sposób jaki pokazano na filmie; pokazano też wspaniałą architekturę Majów, zainspirowaną budowlami z Tikal oraz niesamowite stroje i pióropusze a także życie mieszkańców dżungli; pokazano też jak Majowie pustoszyli środowisko wycinając drzewa do wypalania wapna), przyczepiono się do ucieczki głównego bohatera przez dżunglę (nie znalazłem tam niczego niemożliwego, Indianie byli generalnie b. wytrzymali jeśli chodzi o poruszanie się w terenie :), to tak jak gdyby przyczepić się do Bullita o scenę pościgu samochodowego, że udaje się mu unikać rozbicia wozu); że film pokazuje "uproszczoną" czarno-białą wizję świata, że jest krytyką Busha, Żydów itd. (te pseudohistoriozoficzne zarzuty brzmią najbardziej śmiesznie i są na siłę wyssane z palca). Film jest kawłem świetnej filmowej roboty,co zauważają nawet recenzenci Wyborczej (cyt: Gibson czuje kino) i ogląda się go z przyjemnością. No, chyba, że ktoś jest zblazowanym wyznawcą tzw. kina niezależnego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sam. Utopia sfilmowana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.07, 10:42 Nie jedną duszę tylko dusze takie same. Jeden człowiek od drugiego różni się jedynie układem DNA. Mentalność jest taka sama. Odpowiedz Link Zgłoś