Gość: qubusek "Londyńczycy" i polskie kompleksy IP: *.plus.com 28.12.08, 21:05 Polacy w UK w wiekszosci to zakompleksione barany które wywoza z kraju wszystkie zle przywary. Niestety. Ludzie bez znajomosci jezyka oczekujacy, ze na kadym kroku bedzie lezal kolejny funt. Przykro mi to pisac ale malo jest tu ludzi wartosciowych. Nie widzialem serialu osobiscie, wiec nie wiem co autor mial na mysli. Wydaje mi sie jednak, ze brakuje nam jako narodowi dystansu do samych siebie i samokrytyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zosia "Londyńczycy" - obejrz tutaj! IP: *.as.kn.pl 28.12.08, 21:06 Mozna obejrzec za darmo tutaj: #1 www.megavideo.com/?v=61FG75VL #2 www.megavideo.com/?v=VBZVCMUU Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brutus Wiedziałem że TVN nie wytrzyma i puści pieski z PO IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.12.08, 21:06 Naprawdę czułem to podskórnie.Serial jest super jak na produkcję telewizyjną. Dialogi,treśc emocję biją na głowę produkcyjki z TVN. Jedyny serial od lat wzbudzający emocje ( u mnie). Dobry warsztat i muzyka miodzio.Do Lońdyńczyków - po serialu nie odbiram was inaczej ale w głębi duszy przyznacie że pijaństwo,zdrady,rozpady małżeństw - zdarzają się częściej niż w Polsce. Pozdrawiam fanów serialu. Odpowiedz Link Zgłoś
bartthor "Londyńczycy" i polskie kompleksy 28.12.08, 21:07 mam pytanie ,kto i kiedy zrobi badania sociologiczne tej emigracji,bo jak szukam sobie podobnych,profesjonalistow,ludzi wyksztlaconych ,elastycznych zawodowo to ich bardzo malo, wiekszosci i napewno tej mniejszosci nie uraze to osoby bez studiow,bez doswiadczenia ale za to z wrodzonym jadem i gorycza do PL. Sorki ale jak masz glowe na karku,umiejetnosci i wyksztlacenie to w UK tym bardziej jak sobie radziles/las w PL poradzisz. Miedzy innymi lektora CV POlakow pracujacych w bankach,funduszach inwestycyjnych itp sklonmila mnei do przyjazdu.jesli sobie takie czesto slabsze (za slabe na rynek polski osoby poradzily w Londynie,Dubline) to sorki tym bardziej podola temu osoba o wiele bardziej doswaidczona i lepiej wyksztalcona. Plusem Londynu jest to ze tacy Polacy potrafia siebie zorganizowac,sporym plusem! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojo Nie protestowac tylko myc gary i walczyc o IP: 212.67.149.* 28.12.08, 21:18 przezycie, bo kryzys tam macie. a ja sobie w tym czasie troche pobuszuje w sieci :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska "Londyńczycy" i polskie kompleksy IP: *.dip.t-dialin.net 28.12.08, 21:27 "Jak ja się cieszę, że nie oglądam telewizji... Od 6 lat pracuję w Niemczech w wyuczonym na studiach zawodzie. Jedyni Polacy jakich spotykam to studenci, doktoranci lub pracujący w zawodzie inżynierowie." To ciekawe co piszesz,ze innych nie spotykasz? Zapewne slabo sie rozgladasz albo celowo unikasz kontaktow z innymi osobami.... Odpowiedz Link Zgłoś
rocco-siffredi A moze to kompleksy Polakow w Polsce? 28.12.08, 21:50 Dlaczego nikt nie nakreci filmu o Polakach w Polsce? ;-) Taki do bolu prawdziwy obraz bylby nieco bardziej szokujacy? Moja babcia kiedys w czasie rozmowy stwierdzila ze w telewizji pokazany zostal obraz ludzi zyjacych w jakich ekstremalnych warunkach a cale zycie w UK jak w czasach Gierka - jeden wielki zachodni upadek ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fh "Londyńczycy" i polskie kompleksy IP: *.wroclaw.mm.pl 28.12.08, 21:56 "reżyserzyna" płacze, że go nie szanowali w niemczech, bo pewnie był brudasem i debilem nie znającym żadnego języka obcego, a ojczysty także kulał-co nie znaczy, ze każdy tak ma jak on. trzeba się pogodzić z faktem, że są ludzie lepiej wykształceni i mądrzejsi- więc osiągają więcej niż wyżej wym... ten "serialik" jest gó... wart jak i wszystko w polskiej żałosnej tv dla wsiurów, analfabetów i wielbicieli dody, kwintesencja syfu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dubliner "Londyńczycy" i polskie kompleksy IP: 89.100.212.* 28.12.08, 22:16 chialbym a poszykiwalem ich chocby poprzez jesli Ci nie sa obce linkedin,xing sieci..wiesz inzynier inwyniorowi tez nierowny. Taka inna sprawa i mowie to bez urazy.Poprostu nie uwazm ze uczlenia i jakosc wyksztlacenia po uczelni ze Szczecina,Czestochowy itp rowna sie temu dosiadczeniu wyniesionego z wiekszego osrodka akademickiego...tutaj jest owszem latweiej wlasnie takim ludzia zaistaniec,bo w PL maja o wiel trudniej sie przebic. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika "Londyńczycy" i polskie kompleksy IP: *.toya.net.pl 28.12.08, 22:31 ktoś tu przytoczył przykład angielskiego "Shameless", że niby też "zniesławia" Anglików. "Londyńczycy" mają się do "Shameless" tak, jak piernik do wiatraka. "Shameless" to świetny, niesamowicie zabawny serial z super scenariuszem, a "Londyńczycy" to po prostu wymiociny polskiego beztalencia, które usiłuje wcisnąć Polakom kolejny żenujący gniot, tym razem jadąc na wyssanych z palca historiach polskich emigrantów. Na szczęście polscy emigranci srają na ten serial, bo mają lepsze rzeczy do oglądania, np. "Shameless". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JonatanKlimczewski "Londyńczycy" i polskie kompleksy IP: *.rev.libertysurf.net 28.12.08, 22:33 chciałbym zauważyć ze aktorzy grający w tymże serialu są pochodzenia żydowski.ego w przeciwieństwie do większości polskiej emigracji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: California vs UK "Londyńczycy" i polskie kompleksy IP: *.dsl.pltn13.sbcglobal.net 28.12.08, 22:35 Ja mieszkam od lat w Californii. Anglicy to dla nas w wiekszosci menele. Drodzi Polacy: Nie miejscie prosze kompleksow. Bycie MANAGER'em to praca dla jakiejs korporacyjki. W Californi uwżamy to za kleskę zawodową. Czlowiek ktory ma wlasna pizzeeria jest znacznie bardzije powaznay w kraju przedsiebiorczych (= California) niz pajac w corporacji "manager". Manager to zwykly pracownik. Zadne prestiz ani chwala. Zakładajcie własne firmy, choćby sprzedawały tylko kurczaki. Tak powstały wielkie korporacje jak Pepsi, Coca-Cola, KFC, Taco Bell, SONY, Toshiba, Honda, YAHOO, GOOGLE... postrzeganie sukcesu z perspektywy dążenia do bycia "kadra zarzadzającą" to tylko dla meneli z UK..."kadra zarzadzającą" to takie trybiki w maszynie korporacyjnej komuny. U nas, tacy menele z UK to są ostoją wszytskiego co nas przeraża w komunizmie. Angole to w wiekszosci nieroby które maja doswiadczenie w kolonizowaniu innych i wmawianiu że ich kultura jeste lepsza niz inne. Nieststy to gó... prawda. Juz nie powiem o ich języku co nas smieszy w Californii. Ile razy pracuje z Angolami to zawsze robimy sobie jaja z ich smiesznego niedorobionego akcentu. Dordzy Polacy bądźcie DUMNI ze swojej polskiej kultury bo Angole nam do dupy nie sieegaja. A ten biskup to niezły pajac. Odpuśccie sobie dawania mu kasy składkowej. Californian of proud Polish descent. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANAIMIE "londyńczycy" - bardzo dobry serial IP: *.chello.pl 28.12.08, 22:35 Nie oceniam tego serialu w odniesieniu do rzeczywistości. Każda historia jest inna i nie o odwzorowanie rzeczywistości autorom chodziło. Uznaję, że historie przedstawione w serialu są prawdopodobne. Tak jak prawdopodobne były dla mnie historie przedstawione w serialu "Boża podszewka". Wielce prawdopodobne, a jednak i ten serial budził ogromne emocje wśród tych, którzy życie na Kresach pamiętali (choć to często pamięć dziecka, wspomnienia przetworzone i wyidealizowane). Oczywiście chętnie zobaczyłabym serial o wybitnych Polakach w Anglii, i taki serial moglibyśmy traktować jako wizytówkę, ale to nie znaczy, że będę zamykać oczy na rzeczywistość. To tak jakbyśmy filmowali tylko szczęśliwe historie, szczęśliwych dzieci i uśmiechniętych dorosłych - i... udawali tym samym, że jet OK. [dobre kino angielskie właśnie jest brudno-szare, często "biedne", pijane piwem wypijanym w pubach; historie zwykłych ludzi, wielkie emocje, "tragedie antyczne" dziejące się w codzienności - tak to widzę i to mi się podoba) I podoba mi się ten serial, scenariusz, realizacja, montaż. Ciekawie, prawdopodobnie, i nie szablonowo. Wiele dobrze narysowanych postaci, świetna gra wielu aktorów, bardzo podoba mi się realizacja i montaż. Oglądam każdy odcinek. Czekam na kolejną serię i jako podatnik jestem 3 x na TAK dla "Londyńczyków" - a protestować powinniśmy, że pieniądze publiczne wydawane są na programy typu "Gwiazdy tańczą n lodzie"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jonas "Londyńczycy" i polskie kompleksy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.08, 22:35 Do D... jast ten film,typowa melina za granicą!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NYC "Londyńczycy" i polskie kompleksy IP: *.dsl.pltn13.sbcglobal.net 28.12.08, 22:44 >"Jeden z bohaterów - Paweł - pracuje na londyńskiej giełdzie. Trudno >o lepszy wzorzec" ?!?!!!?? Ludzi co za PAJAC to napisał. trudno o lepszy wzorzec? wzorzec czego? Przecież to przykład niewolnictwa. U nas w NYC by się śmiali. Jakby założył sieć sprzedającą polskie kurczaki wielkosci KFC i zatrudniał 15000 ludzi to byłby sukces. Taki człowiek byłby wolny a wy wpajacie pajace człowiekowi ze NIEWOLNICTWO bycia "manager"'em lub pracowanie na "londynskiej giełdzie" to sukces. Jesteście zupełnie niedouczonymi pajacami nie rozumiejącymi ani kapitalizmu ani rynków kapitałowych. Jużjakby był Madoff'em to by więcej osiągnął! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANAIMIE Podoba mi się pomysł nagrodzenia autorów IP: *.chello.pl 28.12.08, 22:44 Podoba mi się pomysł nagrodzenia autorów serialu za pozytywne przedstawienie Polaków. Nie mogę ocenić czy w rzeczywistości są lepsi czy gorsi. Ale budzą moje zdziwienie protesty, bo ja widzę więcej pozytywów niż negatywów w obrazie Polaków pokazanym w serialu. Jest to jeden z sensowniejszych seriali produkowanych przez TP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Londynczyk "Londyńczycy" i polskie kompleksy IP: *.wfd85a.dsl.pol.co.uk 28.12.08, 22:51 Serial rewelka.. pracuje w zawodzie i zarabiam dobrze. Zaczynalem na nocki by moc zaplacic za dzienne studia tutaj. Teraz realizuje sie w zawodzie ale to czego doswiadczalem jest malo w porownaniu z serialem.. Kazdy ma inne doswiadczenia - wiadomo! Tu nie jest lekko ale mozna do czegos dojsc jak jestes gosc. W Polsce poprzestajesz na tym, ze nie jest lekko. Ex obywatel 3 RP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zd martyrologia i robienie sensacji IP: 78.152.248.* 28.12.08, 23:00 niech autorzy zrozumieja, ze nie dla kazdego taki wyjazd to tragedia. a serial jest po prostu zalosny, wyrwane sensacje i brudy po to by pokazac jakie to wszystko zle i brzydkie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Europejczyk Posłanka Fabisiak jest idiotką IP: *.chello.pl 28.12.08, 23:10 Chowając głowy w piasek żadnych problemów nie rozwiążemy.Oglądam ten serial z zainteresowaniem i nie widzę w nim nic zdrożnego.Bohaterowie pokazywani są z sympatią,a najgorsza część emigracji (brudni,prymitywni,cuchnący alkoholem,tłoczący się w ruderach) pokazywana jest jako margines,chociaż za granicą ten margines jest bardzo widoczny i chluby nam nie przynosi. Ps Dla jasności-jestem wyborcą PO i w niechęci do Pani poseł nie kierują mną polityczne fobie. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.2x Fajny serial 28.12.08, 23:23 Bardzo go lubimy, nawet córka która Polski praktycznie nie zna. Nie ma co się obrażać, tak jest na emigracji i tak było. Podobnie można nakręcić serial o Polakach z Nowego Jorku z lat 70-tych i 80-tych. Może nawet byłby ciekawszy gdyby pokazać losy ludzi od tamtych czasów do teraźniejszości. Właściwie nie wiem czemu nikt jeszcze nie wpadł na taki pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mik "Londyńczycy" i polskie kompleksy IP: 84.9.48.* 28.12.08, 23:28 Nedza!! Nedza umyslowa oczywiscie. Najciekaesze co w tych odcinkach jest, to sposob rozumienia emigrantow przez scenarzystow. Jak rozumiem poznali paru degeneratow na ulicach Londynu i zalozyli sobie ze cala polska emigrqcja taka jest. Zalosne. To tak samo jak pojechac do Afryki a pozniej twierdzic ze tam nie ma ani jednego czarnego ktory ma iloraz wiekszy niz 10 :))) O dziwo sa... rzadko ich mozna spotkac (w Afryce, w Europie tez) ale zdarzaja sie cuda. A co do Londynczykow. Kompletnie nie rozumiem tego serialu. Pokazuje falsz jakich malo. Koncentruje sie na moze 1-2-3% ?sytuacji, ktore sie zdarzaja, ale ktore nie sa w zadnym razie norma, z ktora maja do czynienia ludzie mieszkajacy w Londynie czy UK. To jest po prostu zalosne...!!! Czuje sie winny i bardzo przykro mi jest, ze w Polsce nie tylko tacy ludzie jak pracujacy przy Londynczykach mogli wyrosnac, chodzic do szkoly, jezdzic po swiecie i wciac nie znajduje to przelozenia na ich mozg. Czuje sie okropnie ze swiadomoscia ze takie mentalne "smieci", dostaly prace w mediach i ich pozal sie Boze "produkty" beda w jakims stopniu ksztaltowac sposob myslenia i postrzegania Swiata przez mlodych polakow. Przykro mi. Naprawde. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mik "Londyńczycy" i polskie kompleksy IP: 84.9.48.* 28.12.08, 23:41 "Słuchajcie Polacy, nie da sie słuchać(czytać)tego narzekania na Polaków. Czyli najgorsi są Polacy dla Polaków, nie pracuj u Polaka itd.itp. A jacy to Polacy to piszą ?? O co Wam do cholery chodzi ?! Ja jestem Polakiem i chwalę sobie wszystkich moich znajomych, rodzinę i ludzi (Polaków) z którymi mam do czynienia na codzień. Jak wy to robicie, że trafiacie tylko na złych Polaków nieszczęśnicy ?" To sa ludzie ktorzy maja wpisany w genotyp syndrom ofiary. Jak chcecie wiedziec co to jest to pogadajcie z policja. Fakt ze to glownie polacy ich przkrecaja nie wynika ztego z eakurat polacy sa Ci zli. Tylko z tego ze te "ofiary" z reguly nie znaja jezyka :)), wiec jesli juz to kto ma ich przekrecic? Albanczyk? Arab? Ciapaty? Hehehhee Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Latajacy Holender Londyn -najlepsze miejsce dla coroni;) wysylajcie IP: 89.100.212.* 28.12.08, 23:46 inna sprawa Londyn podobnie jak inne wielkie aglomeracje jak Amsterdam nie jest moze najlepszym miejscem aby np 18letnia (ale tez stasze glupiutkie 20-25letnie coronie) aby poscic ja tam samopas. Chyba ze chce nawiazywac "miedzynarodowe kontakty" od tej zlej(tyl na przod strony) Ilez ja juz lasek naiwnych z PL nawet po najlepszych kierunkach widzialem. Rozbija mnie szczegolnie ten typ:...bo ja zawsze wiedzialam ,ze bede miala meza obcokrajowca...jak z takim naiwnym nastawieniem dzieczyny pyrzyjezdzaja i jeszcze sobie cos tam glupiego wrzuca do glowki to jak cos takiego nie wykorzystac??????????? Anglicy az tak glupi to oni nie sa...zreszta sam kiedys bylem podobnie glupio myslacy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Latajacy HOlender Przepraszam mialo byc coruni:))) wysylajcie cory:) IP: 89.100.212.* 28.12.08, 23:50 Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar591 "Szczurojorczycy"...? 28.12.08, 23:51 Wielu porównuje serial do słynnej książki Edwarda Redlińskiego "Szczurojorczycy" ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ To Redliński napisal cos takiego? Moze chodzi o ksiazke "Szczuropolacy"? Odpowiedz Link Zgłoś