jembezmamy 02.02.09, 10:52 Chcę to mieć! Dlaczego, u licha, nikt tego mi nie sprzeda? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
deerzet W poszukiwaniu grzebienia 02.02.09, 11:31 Dlaczego młodym widzom nie zostawić miejsca na ICH komentarz, ich myśli - ich ŚWIAT? Czyżby stary sprawdzony styl "co chciał autor wiersza nam powiedzieć" - w tych komentarzo-humoreskach do zestawów filmowych? Dobry Nauczycielu! Odcedź filmy od komentarza wydawcy i puść dziecię swe na żywioł myśli nieuczesanych! Ono - grzebień swój znajdzie... * * * Gdyby Chopin żył to też by pił[?] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ar Filmowa uczta dla nastolatków IP: *.spray.pl 02.02.09, 18:45 za rok proszę sprawdzić w ilu szkołach zrobiono z tego zestawu użytek. Zwłaszcza w gimnazjach. Zmarnowano kupę pieniedzy. Tak jak IPN rozsyła do szkół materiały po równo - niezależnie czy to gimnazjum, szkoła średnia czy specjalna. I tak materiały do liceum trafiają do gimnazjum i obrastają kurzem. To samo obawiam się bedzie z tymi zestawami z wielu przyczyn. Po pierwsze większość z tych propozycji jest dla przeciętnego gimnazjalisty niezrozumiałe - nie ta epoka, nie ten język, nie te problemy i kultura. Z boku obserwowałam gimnazjalistów oglądających Rejs. Na twarzach znudzenie, zdziwienie z czego dorośli się śmieją i totalne niezrozumienie. Koniecznie chcemy wszystkich nastolatków zainteresować historią kina bo my dorośli te filmy uważamy za wspaniałe z naszego dorosłego punktu widzenia. Nie bierzemy pod uwagę punktu widzenia nastolatka.Zaraz będziemy się orażać na młodych, że nie dostrzegają ważnego przeslania takiego czy innego filmu. Po drugie nie ma kiedy tych filmów w szkole wykorzystać. Co by o tym nie myśleć nauczyciel jest zobowiązany zrealizować bardzo przeładowany program. Na co innego zostaje czasu niewiele. Na zajęcia po lekcjach bym nie liczyła. Będzie 1 - 2 chętnych. Odpowiedz Link Zgłoś
mbweronika Filmowa uczta dla nastolatków 03.02.09, 14:26 jestem polonistką, która chciałaby mieć tę kolekcję. Co muszę zrobić aby ją zdobyć? Jakoś tak mi sie zrymowało :) Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź! Odpowiedz Link Zgłoś
green-1 Zejdzcie na ziemię!!!! 06.02.09, 20:16 Widziałem tytuły tych filmów i jako belfer czytałem je z wielkim zainteresowaniem. To ciekawe propozycje, tyle, że nie da się nimi zachwycić ogółu, bo to propozycja dla poszukujących ambitnego kina, dostrzegających kontekst historyczny i kulturowy danego filmu, umiejących odczytać jego przesłanie, zinterpretować oglądane obrazy. Nie da do nich przekonać ogółu gimnazjalistów na zasadzie "ciekawa lekcja". Spora część odpowie przepraszająco "jak zachwyca, kiedy nie zachwyca". Dlatego zejdźcie na ziemię!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczen-krakow Akademia filmowa IP: *.ramtel.pl 06.02.09, 20:28 Jestem uczniem krakowskiego liceum i mój polonista co miesiąc zabiera klasę na Akademię Filmową, czyli cykl spotkań z projekcją filmów oraz dyskusją młodzieży po obejrzeniu filmu. Oglądaliśmy już, m.in. "Popiół i diament", "Zezowate szczęście", "Matkę Joanne od Aniołów", "Rękopis znaleziony w Saragossie" oraz "Barwy ochronne". Uważam, że jest to bardzo dobry projekt, a propozycja Filmoteki Szkolnej może się udać, ale nie we wszystkich szkołach. Wg mnie każdy człowiek, powinien znać kilka sztandarowych filmów polskiej kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz póki co IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.09, 07:32 jeszcze nic nie zastąpi bezpośredniego kontaktu z nauczycielem i ciężka - często nudna - praca : wkuwanie , jest podstawą sukcesów . Lepiej nie robic uczniom wody z mózgu . I tak nie chcą się uczyć i czekają na " cudowne " metody np uczenia się języków, jak w reklamie . Ale jak tych języków nie umieli tak nie umieją . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cumla Filmowa uczta dla nastolatków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.09, 21:25 łeeeeee Odpowiedz Link Zgłoś