Gość: Klara IP: *.toya.net.pl 03.09.09, 07:43 Gratulacje dla wszystkich finalistów! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: das spiel ist aus Finaliści tegorocznej nagrody literackiej Nike IP: *.dynamic.mnet-online.de 03.09.09, 07:54 siem nie moglem wpisac na janosika to siem inaczej wyraze a wyraze sie ch i zauwaze ze siem ta nike ma miecz i siem moze niezadowolic nagrodami i proponuje pierwowzor tego janosika czyli bibilijnego davida wlozyc jej w usta i niech siem wypowie jakim byl oprychem i dlaczego dorobiono mu opinie wielkiego blogoslowianego wszeczczasow i za kogo siem mial uwazac i dlaczego i jak to z tym jego korzeniem czy moze przypadkiem mial siem ukazac jeczcze wiekszy oprych a ch tak bedzie bo miejsce oprychow jest za kratami albo w betonie a bajki to mogliscie opowiadac tatusiowi dr stoibera ps niech siem murdoch&co tak nie wysila bo narobi w spodnie z wysilku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e Finaliści tegorocznej nagrody literackiej Nike IP: 213.253.210.* 03.09.09, 09:50 Ksiazka Vargi nie ma nic wspolnego z Wegrami. To sa jakies pijackie, pseudo inteligeckie dumania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lejla Finaliści tegorocznej nagrody literackiej Nike IP: *.ip.netia.com.pl 03.09.09, 10:24 Uff, dobrze, że nie ma Chutnik. Varga moim zdaniem to też taki bardziej pisarczyk, no ale trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
enever Finaliści tegorocznej nagrody literackiej Nike 03.09.09, 12:30 tylko co tu robi ta słabiutka Królowa Tiramisu? :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maga Finaliści tegorocznej nagrody literackiej Nike IP: *.chello.pl 03.09.09, 13:06 Słabiutki Sławiński, Varga może i pisarczyk, choć smacznie się to czyta, choć niewiele ponadto. Niezrozumiały dla mnie brak Honeta, była dobra okazja, by postawić na poezję. A tak, znowu para pójdzie w prozę, ogólnie strasznie słabą tego roku. Odpowiedz Link Zgłoś
fotodiagnoza Finaliści tegorocznej nagrody literackiej Nike 03.09.09, 13:17 warto myślę znać te książki. będę przyglądał się, która autorka (autor) i książka uzyska największą aprobatę czytelników i jury..?:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liland Re: Finaliści tegorocznej nagrody literackiej Nik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.09, 13:48 super że mało poezji. Świetnie ze doceniona fabryka muchołapek i królowa tiramisu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka-szklanka Finaliści tegorocznej nagrody literackiej Nike IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.09, 13:53 byłam za dehnelem, ale jak go nie ma, to nie wiem. znajdę sobie innego faworyta. może sławiński albo iwasiów albo varga? albo ktoś inny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: najki-bajki Re: Finaliści tegorocznej nagrody literackiej Nik IP: *.olsztyn.mm.pl 03.09.09, 14:00 Ktosiów innych przy tej nagrodzie nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nestor Finaliści tegorocznej nagrody literackiej Nike IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.09, 14:06 O co chodzi? Ten słaby, tamten mocny, inny pisarczyk? Ta nagroda istnieje od 13 lat, jury zmienia się w niewielkim stopniu, natomiast koncepcja "nagrody" pozostaje niezmienna. Wsród jury są wybitni znawcy przedmiotu i żaden z finałowych tytułów nie jest przypadkowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spumiger Re: Dehnel grafoman znów popłynał IP: *.w82-123.abo.wanadoo.fr 04.09.09, 13:27 Nie cenie pisarstwa Dehnela, ale gardze bezgranicznie kundlami w gatunku goscia J K. To potrafi tylko szarpac za nogawki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m.modrzewska Re: Dehnel grafoman znów popłynał IP: *.ramtel.pl 04.09.09, 20:05 > Dureń jesteś, ot co. Ty także ingeligencją nie grzeszysz. W gronie jury jest kilka osób, które - może bardziej oględnie - wyraziły podobną opinię o twórczości Dehnela. Moim zdaniem owe "Balzkiana" były zdecydowanie najsłabszą nominacją w stawce, wiec Jacek Dehnel powinien być zadowolony, że wszedł puli rozważań. Moim skromnym zdaniem "Balzakiana" mozna nazwać grafomanią, bo tylko mania pisania, mogła sklonić autora do tak odtwórczego - niemal mechanicznego - wykorzystania cudzych koncepcji fabularnych (tu Balzaka) z tak nudnym i jałowym efektem końcowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cienkusz Re: Finaliści tegorocznej nagrody literackiej Nik IP: 82.160.33.* 04.09.09, 20:31 To chyba najsłabszy rok w historii. Jak wygra książka o Rumkowskim, będą komentarze jak po "W ogrodzie pamięci". Varga i Piątek zasłużonymi autorami? Całokształt? Czy posiadają całokształt? Czy starsze pokolenie przestało pisać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JANOSIK Finaliści tegorocznej nagrody literackiej Nike IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.09, 07:29 GRATULACJE! GRZECHU I ŚMIECHU WARTE!!!!!!! DRUGA BOMBA HUMORU Po "Księdze anegdot świata" Wojciech Wiercioch opublikował teraz wspólnie z żoną, poetką Jolantą Szymską-Wiercioch, "Księgę anegdot polskich". Edytorsko wypieszczony tom rzeczywiście zasługuje na miano ksiegi (poprzedni również) i może być swoistym lekarstwem (W. Wiercioch jest po studiach medycznych) na ponuractwo Polaków i profilaktycznym przypomnieniem, że poczucie humoru jest dowodem inteligencji. We wstępie do "Księgi..." autor pisze, że anegdoty stanowią syntezę dowcipu i mądrości. Potrafią bawić, uzdrawiać, uczyć, wychowywać. Niestety nie cieszą się wśród krytyków literatury większym zainteresowaniem. "Literatura polska często bywała i bywa posądzana o ponuractwo oraz niezdolność do pożytkowania jakości komicznych" - twierdzi Tomasz Mizerkiewicz w opracowaniu pt. "Nic śmiesznego. Studia o komizmie w literaturze polskiej XX i XXI wieku". I ma rację! Nie umiemy się śmiać, jesteśmy wybornymi skąpcami w tej dziedzinie, nie umiemy o tym pisać. Wojciech Wiercioch uważa, że anegdota ma przed sobą realną przyszłość, bo doskonale wpisuje się w czasy postmodernistycznego współistnienia kultury wysokiej i niskiej, w czasy pełne sprzeczności, łączące w sobie komizm i tragizm, naukę i zabawę, tradycję i nowoczesność. Zdaniem Elżbiety Adamczuk spojrzenie na świat nie wprost, ale poprzez pryzmat humoru przynosi moralne korzyści. Pozwala wydobyć na światło dzienne niedostrzegane na co dzień racje, uświadomić bezsens stosowania niesprawdzających się w praktyce reguł postępowania, zaprezentować niepopularne opinie, a także podejmować wysiłek reformowania struktur blokujących dostęp do zmian społecznych. Anegdoty polskie Wierciochowie uszeregowali w następujące cykle tematyczne: okultyzm i ezoteryka, sport i rozrywka, kryminalistyka, seksuologia, mass media, psychologia i socjologia, edukacja i nauka, teologia i filozofia, literatura i sztuka, polityka i biznes. [...] Bomby humoru anegdotycznego Wierciochów mają szansę sprawić, by ludziom żyło się coraz śmieszniej, a Polska... rosła w siłę ducha. EMIL BIELA - dr nauk humanistycznych, polonista, pisarz, krytyk literacki Recenzja zamieszczona w piśmie literackim "Akant". wwwiercioch.blog.onet.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Znowu nic ciekawego IP: *.aster.pl 06.09.09, 13:25 Nagroda Nike to teraz takie nic. Takie nic. Odpowiedz Link Zgłoś
karol64 Re: Znowu nic ciekawego 06.09.09, 13:30 Gość portalu: Tomo napisał(a): Gość portalu: M. napisał(a): > Nagroda Nike to teraz takie nic. Takie nic. Literacko? A finansowo jak? Będzie znaczny wzrost sprzedaży? Wszyscy zarobią? Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Finaliści tegorocznej nagrody literackiej Nik 06.09.09, 16:02 Z dotychczasowych finalistów podobali mi się jedynie Bieguni Tokarczuk, Tegorocznych pozycji nie czytałam, ale tematyka powieści nie zachęca. Ciężka, ponura, smutna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no name Finaliści tegorocznej nagrody literackiej Nike IP: *.4web.pl 06.09.09, 19:44 Trzeba być kompletnie głuchym literacko, zeby wybrać do finału "Gesty" Karpowicza - czyli literacki wariant "Dnia swira" Nienawidze tej ksiazki, jest po prostu beznadziejna, ale podoba się Kindze Dunin ;/ Poza tym, jeszcze bardziej głuchym literacko trzeba być, zeby wpadkowac do finału "Królową Tiramisu" Slawińskiego, a nie uwzględnić Umińskiej -Keff z "Utworem o matce i ojczyżnie" - no w tym wypadku to juz trzeb abyć po prostu debilem literackim;/ Odpowiedz Link Zgłoś
ksiaze_olsztyn Re: Finaliści tegorocznej nagrody literackiej Nik 06.09.09, 23:49 Ta feminazistka Dunin to jakaś wyrocznia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Finaliści tegorocznej nagrody literackiej Nik IP: *.chello.pl 07.09.09, 14:07 Karpowicz podoba się Dunin? To on jest gejem?:) Gesty są zabawną i ciekawą książką, a czegoś takiego jak królowa tiramisu Sławińskiego dawno nie czytałam. JĘZYK! Czy wszystkie książki muszą być problemowe? Odpowiedz Link Zgłoś
hermina5 Re: Finaliści tegorocznej nagrody literackiej Nik 09.09.09, 17:39 Jesli wg Ciebie "Gesty" są zabawną ksiazką, to masz przedziwne poczucie humoru, bo w tej ksiazce roi się od problemów i non stop ktoś umiera, wreszcie sam narrator kopie w kalendarz. Takiej ilosci wleczenia się faceta przez swoje nudne, monotonne, nieciakawe , na własną prosbę zmarnowane zycie to ze swieca szukac - no, ale jesli to wg Ciebie zabawne, to ja juz nie wiem, co w tkaim razie jest problemowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bigot Re: Finaliści tegorocznej nagrody literackiej Nik IP: 82.160.33.* 06.09.09, 21:19 Zauważmy, że Varga to wieloletni dziennikarz "Wyborczej". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albina Re: Finaliści tegorocznej nagrody literackiej Nik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.09, 22:58 Zauważmy, że Wyborcza nie ma nic wspólnego z jury. Mnie z dotychczasowych finalistów podobał się najbardziej Gottland, Wyjątkowo długa linia i Podróże z herdotem. Uważam, że przy literaturze faktu polska literatura zmyślana wysiada. Odpowiedz Link Zgłoś
hermina5 Re: Finaliści tegorocznej nagrody literackiej Nik 09.09.09, 17:41 >Uważam, że przy literaturze faktu polska literatura zmyślana wysiada Uwazam tak samo . Polacy piszą niezłe reportaze i niezłe eseje, za to kiepskie powiesci i nieco lepsze opoawidania niz powiesci. Dzieje Nike dość wymownie potwierdzxają tę tendencje Odpowiedz Link Zgłoś
maxweber3 Kolesiostwo 06.09.09, 23:37 wydaje się że (byli?) redaktorzy GW Piątek oraz Varga mają dożywotnio zapewnione miejsca przynajmniej w finałowej 20. To samo dotyczy wypromowanej przez GW Masłowskiej (gwoli ścisłości - jej pierwsza książka była dobra). Takie czasy, liczą się przede wszystkim znajomości. Odpowiedz Link Zgłoś
nowytor.nowytor8 marzenie literata: dostać Nike od Michnika 07.09.09, 06:43 i powstają "dzieła" spełniające wszelkie oczekiwania "komisji" - czyli syf patentowany. Jeżeli ktoś uważa inaczej, to proszę mi wskazać autora ostatniego 20 lecia, "wartego splunięcia". Proszę wskazać, kto z tego michnikowskiego wyścigu szczurów zapisze się w pamięci Polaków? Chyba można powiedzieć: literaci w kajdanach Nikie? Odpowiedz Link Zgłoś
nowytor.nowytor8 dlaczego Michnik nie wygrywa Nike? 07.09.09, 06:47 Przecież jest znany, uznany, wytycza świetliste szlaki myśli ku...kiej, etc..... bo by się ludzie śmiali, że Michnik sam sobie nagrody przyznaje. "oczywiście Nike nie ma żadnego związku z Gazownią? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczecinianka Finaliści tegorocznej nagrody literackiej Nike IP: *.globalconnect.pl 07.09.09, 07:20 do krytykow zamieszczajacych swoje tu opinie- a nie lepiej byloby najpierw troche poczytac, a pozniej tak zaciekle krytykowac? skad tyle jadu?! trzymam kciuki za Iwasiow, piekna, poruszajaca literatura. Odpowiedz Link Zgłoś
adiustator1 salonik se wymyślił nagrodę coby głaskać pokornych 07.09.09, 10:24 salonik se wymyślił nagrodę coby głaskać pokornych. Niepokorni są: "To ja cię zniszczę !" co się będzie "wtrącał" w czyjąś działkę :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała mi Finaliści tegorocznej nagrody literackiej Nike IP: *.centertel.pl 07.09.09, 10:55 ja stawiam na Piątka. Pałac Ostrogskich to moim skromnym jedna z najlepszych powieści,które ukazały się w ostatnim czasie. Świetnie poprowadzona narracja, dużo dygresji. nie byłam w stanie oderwać się od tej książki. Piątek jest ogólnie bardzo dobry, ale Pałac to moim zdaniem majstersztyk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pac Pałac Ostrogskich IP: *.toya.net.pl 08.09.09, 10:09 Zgadzam się z Tobą. "Pałac Ostrogskich" jest książką wyjątkową, nie tylko w tym roku. Nie wiem natomiast, kto jest twórcą jej opisu w artykule na temat finalistów: "Powraca wątek naczelny w twórczości Piątka, m.in. ze słynnej "Heroiny"(...) Naprawdę liczy się jednak żywioł chaotycznej opowieści. Piątek pisze m.in. o głupkowatych projektach agencji reklamowej, w której pracuje, o nieudanych występach kulinarnych swojej matki, o maniach prześladowczych młodego Chopina, o ekstrawaganckiej amerykańskiej narzeczonej." Ktoś albo "Pałacu" nie przeczytał, albo przeczytał po łebkach. Lepiej książkę przybliża recenzja Dariusza Nowackiego "Worek z atrakcjami": wyborcza.pl/1,82204,5318975,Worek_z_atrakcjami.html , którą z niewiadomych powodów w katalogu o książkach na serwisie GW podpięto... według tytułu recenzji, nie tytułu książki (ADMINISTRATOR!!!) i jeszcze jedna recenzja na Biblionetce: biblionetka.pl/art.aspx?id=91251 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OLA Ignacy!!!! trzymam kciuki IP: 195.42.249.* 07.09.09, 12:34 Gesty Karpowicza to jest jego NAJLEPSZA książka, czytałam i płakałam , niesamowity jest ten facet! Prawie uwierzyłam, że ma 40 lat:) Polecam wszystkim jest genialna! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dominika Finaliści tegorocznej nagrody literackiej Nike IP: 94.246.160.* 07.09.09, 12:58 Z tego grona na NIKE z pewnością zasługuje Tkaczyszyn-Dycki i mam nadzieję, że jury będzie miało na tyle odwagi, by przełamać "nikowski" monopol powieściowy. Odpowiedz Link Zgłoś