Dodaj do ulubionych

Jestem francuzem

03.04.05, 13:22
dzień dobry

przykro mi, lecz mówię bardzo zło polski.
Jestem francuzem, nazywan się Patrice.
Skończylem 22 lat.
Jestem studentem .
Chcę zawrzeć znajomość z Polakiem albo Polką.
To jest mój email: patriceluberda@yahoo.fr
Do widzenia
Patrice
Obserwuj wątek
    • ciupazka Re: Jestem francuzem 03.04.05, 13:35
      Zawieranie znajomości w internecie to duze ryzyko. Dla obu stron.
      Przestrzegam!
      Polecam zawieranie znajomości w realu. Nie masz odwagi cywilnej? Mieszkasz
      na bezludnej wyspie? Kim byś nie był, tego typu zawieranie znajomości
      nikomu nie poleciłabym. Tu, właśnie w Zakopanem mamy bardzo smutne i
      tragiczne doświadczenie zakończenia znajomości z netu.
      Przestrzegam!

Telo.Pozdr.
      • ciupazka Re: Fakty....dla francuza... 03.04.05, 13:49
        Żeby nie być gołosłowną, cytuję i zapraszam do przeczytania linku :

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=170&w=7446239

Telo.Pozdr,
    • laband Re: Jestem francuzem 03.04.05, 14:45
      Pyrsk!

Jo po prowdzie niyma Polok ino Slozok, ale mom we famili troszka ludzi rodzonych
      we Francyji (niydaleko belgijskyj granicy). Tak sie zastanowiom eli te Twoje
      nazwisko niyma bez cufal kajsik odnoc(?)
      • czyzunia Re: Jestem francuzem 03.04.05, 16:13
        ja też mam dwanaście lat.
        • patrice54 Re: Jestem francuzem 03.04.05, 21:31
          dzień dobry

Dziękuję panu za z pani odpowiedź.
          Ale mam dużo z zadanie na pani pojąć.
          możesz pisać czasownik kto są w to słownik :
          portalwiedzy.onet.pl/tlumacz.html?tr=fra-poldziękować
          Patrice
          • laband Re: Jestem francuzem 03.04.05, 22:04
            "Jo po prowdzie niyma Polok ino Slozok, ale mom we famili troszka ludzi rodzonych
            we Francyji (niydaleko belgijskyj granicy). Tak sie zastanowiom eli te Twoje
            nazwisko niyma bez cufal kajsik odnos(?)"

Je ne suis pas vraiment Polonais mais Silesien, mais dans ma famille il y a des
            personnes ne en France (pas loin de la Belgie). Et je pense que peut-etre votre
            nome de famille n'est pas silesien (?).

Bonne nuit.
            • Gość: patrice54 Re: Jestem francuzem IP: *.w83-194.abo.wanadoo.fr 04.04.05, 18:38
              Vous parlez très bien francais!! (Bravo)
              Vous habitez Zakopane?
              Moi je suis francais mais mon père et né en pologne a Zakopane.
              Mon père est venu en france quand il était petit.
              Si tu ne comprend pas n'hésite pas à me le dire.

Bonne soirée
              Patrice
              • laband Re: Jestem francuzem 04.04.05, 19:47
                Czesc!

Bedę mówił teraz po polsku a nie po śląsku, bo inaczej mnie nie zrozumiesz. Ja
                nie jestem z Zakopanego, ja jestem z Gliwic(Górny Sląsk) a mieszkam w Niemczech.
                Wydaje mi sie że po francusku też nie wypada na tym forum dłużej mówić.
                Przetłumaczę teraz dla wszystkich - Patrice jest Francuzem, ale jego ojciec jako
                dziecko wyjechał z rodzicami do Francji, a pochodzi właśnie z Zakopanego.
                Nie pozostaje nam nic Patrice jak dalej rozmawiać po polsku ze względu na
                innych. Jeszcze jedno małe pytanie
                • ciupazka Re: Jestem francuzem 07.05.05, 18:35
                  No, no jesce roz sie dać nabrać, hehe...
              • Gość: trocadero Re: Jestem francuzem IP: *.lodz.msk.pl / *.devs.futuro.pl 10.05.05, 23:58
                Salut!

J'ai aussi 22 ans, moi. Je suis carrement polonaise ;) Je connais tres bien
                Zakopane, je viens d'etre y passe un week-end, mais j'habite a Lodz. Bon
                courage pour le polonais, ca doit etre assez dur! Sinon tu resteras en pologne
                pour combien de temps? Et de quel region viens-tu en france?

Cordialement,
                Anna
                • ciupazka Re: Jestem francuzem 13.08.05, 19:50
                  A ja nie jestem, ale czytam ploteczki przpominając sobie pobyt w swoim
                  czasie w Sant Tropez:

wiadomosci.o2.pl/?s=514&t=4106#more
                  • ciupazka Re: Jestem francuzem 13.08.05, 19:52
                    Poprawiam !ma być:...w Saint-Tropez:

• dupekzoledny Re: Jestem francuzem 13.08.05, 20:41
                      niech będzie santrope.
                      • szwager_ze_laband Re: Jestem francuzem 14.08.05, 10:32
                        tysz tam bouech i musza pedziec ize mi sie podobauo, wprowdzie Ceprow jak u wos
                        w Zakopanym :)), ale godka jakos inkszo ...
                        • ciupazka Re: Jestem francuzem 14.08.05, 12:35
                          Ech, jo tyz była, piykne do cudu miasteczko i te iykne jachty, super,
                          do dzisiok stojom mi w ocak... Tam mogłabyk na stale siedzieć, telo mi
                          sie widziało. spotkaliśmy tam wte nasego pana Olechowskiego i niejakiego
                          pana Kiełbase ze Świdnika, trenera, ftory tam szkolił chyba tenisistów,
                          kielo sie uradowoł kie nos uwidzioł i autokar z Lublina, ba sie ozculy
                          tak, ze świyrcki mu na powale stanyny! Fajne te wspominki, nojgorse , ze
                          my sie tam potraciyli... niby nie było ka, ale parkingi dlo autokarów som
                          jest za miastem , dość dalyko i towarzystwo sie ozsuło po mieście i ni
                          mogło trefić na parking. Co było sukanio ik... Po casie mozno sie
                          pośmioć, hale wte do śmiychu nom nie było.Haj!
                          Telo.Pozdr.
                          • szwager_ze_laband Re: Jestem francuzem 14.08.05, 12:50
                            tysz mi sie podobauo, a miyszkouech ze tak powia po drugyj stronie zatoki -
                            www.dudognon.com/location/images/ulm256.jpg - we Port Gimound

jaduas tam te muszle (moules)? - podowajom je tradycynie w takich gorkach

piykne tysz bouo w okolicy stare miasteczko Grimound

• Gość: Ciupazka Re: Jestem francuzem IP: *.it-net.pl 14.08.05, 13:38
                              No, piyknie tam, i to słońce, a muszle, a jakże, dałam zarobić
                              dzieciakom. Skąd to zdjęcie robione? Z helikoptera?
                              • szwager_ze_laband Re: Jestem francuzem 14.08.05, 14:00
                                wyglondo na samolot, a wyraziouech sie zle - jy sie przeca te "slimoki" a niy te
                                muszle, chociosz na talyzu som i muszle :)))

niydaleko je tysz grob autora "Mauego Ksiyncia" Antoine de Saint-Exupery

no i oczywiscie obowionzkowo bouo robiynie zdjync przi posterunku zandarmerii
                                kaj uzyndowou Luis de Fines

ps

inkszym speciauym tego regionu, kerego zech se niy odmowiou to boua suawno zupa
                                bouillabaisse - tak jak sie nazywo tak tysz wyglondo i smykuje :))))

tak wyglondo w gorku:
                                www.frappadingues.org/bouffe/images/bouillabaisse-service.petit.jpeg
                                a tak na talyrzu:
                                homepage3.nifty.com/olive-oil/recipe/bouillabaisse.jpg
                                • ciupazka Re: Jestem francuzem 14.08.05, 14:37
                                  Hehe, ja się nie odważyłam nawet próbować i dobrze, bo potem tylko
                                  obsewrwowałam, jak co niektórzy wycieczkowicze mieli "cofki" i "bieg
                                  maratoński". Żołądek Francuza widocznie inaczej przystosował się w drodze
                                  ewolucji i inaczej trawi. Najcęściej te regionalne przysmaki obliczone na
                                  skromną raczej kieszeń turystów są szemrane. A w restaracjach może i lepsze,
                                  ale z kolei bardzo drogie.
                                  • szwager_ze_laband Re: Jestem francuzem 14.08.05, 16:03
                                    he,he :)),mosz recht, niy ma to jak np. dobrze uwazony zur u oumy w doma, i
                                    zodyn kuchorz na swiecie go niy zrobi tak samo, choby nawet szkolyli go sto lot

• maxi18 Re: Jestem francuzem 14.08.05, 19:29
                                      skoro tak chwalisz ten śląski żur,to może sypniesz przepisikiem,hę?Będę
                                      wdzięczna!Maxi.
    • maxi18 Re: Jestem francuzem 14.08.05, 19:39
      Witaj Francuzo-Polaku!Jak widzisz,to forum jest międzynarodowe,a nawet powiem
      więcej;GOralsko-Śląsko-Kaszubskie....Może zdążyłeś się zorientować,że ludzie z
      tego forum,to same ciekawe osobowości,tryskające humorem tudzież wiedzą.Lubię
      tu czasami zaglądać,zawsze coś ciekawego się dzieje.Na bieżąco mam również
      informacje o wydarzeniach na Podhalu.Masz coś do powiedzenia,to wal!Pozdr.Maxi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka