Dodaj do ulubionych

Czy wiecie że ks.Kazimierz jest z Nowego Targu?

03.08.05, 08:33
Salwatorianin, prowadzi obecnie pracę misyjną na Komorach. Popatrzcie na
jego bardzo interesującą stronkę:

www.kazikq.alleluja.pl
Nawet Nowy Targ tam jest - "Moje miasto"

Pozdrawiamy go serdecznie, gdzie to tych naszych ludzi nie nosi?
Obserwuj wątek
    • ciupazka Re: Misje Salezjanów 03.08.05, 11:34
      Tyk tyz poniesło we świat:

www.adopcja.salezjanie.pl/
      • ciupazka Re: X K. Kubat 09.08.05, 12:47
        . Sami nie wiecie co posiadciem, fciałoby sie pedzieć:...

Przedstawie Wom Ojca Kazimierza Kubata, Salwatoriana (urodzonego w Nowym
        Targu),
        misjonarza w Afryce, a od 2003 r. pracuje w misji na wyspie Ngazidja, w
        archipelagu Komorów na Oceanie Indyjskim. A co o nim wiycie?

Ojciec Kazimierz Kubat przyjechał na urlop do Polski ponad cztery miesiące
        temu. Znalazł też czas na wizyty w kilku podhalańskich szkołach, od których
        otrzymał zaproszenie. Za kilka dni wylatuje na Komory - zawiezie małym
        Afrykańczykom dar pieniężny od ich rówieśników z Podhala.

Podczas spotkań pokazywałem przede wszystkim ogromną biedę, w jakiej żyją mali
        mieszkańcy kontynentu afrykańskiego. Często nie mają równowartości 2 zł na
        zakup np. lekarstwa, które niejednokrotnie ratuje życie - wyjaśnia o. Kubat.

W rodzinach wielodzietnych w Afryce dzieci często czekają na swoją kolejkę na
        jedzenie po 2-3 dni - dodaje. W Szkole Podstawowej nr 1 w Cichem o. Kazimierz
        Kubat gościł aż dwukrotnie, bo podczas pierwszego spotkania misjonarskie
        opowieści o kontynencie afrykańskim nie miały końca. Stąd dyrektor szkoły
        Zbigniew Ramski poprosił misjonarza o jeszcze jedno spotkanie.

Przez ten czas nasi uczniowie zbierali fundusze na pomoc dla afrykańskich
        dzieci, aby choć w ten sposób przyczynić się do poprawy ich życia - mówi
        dyrektor. W podziękowaniu za odwiedziny i ciekawe opowieści uczniowie
        cichowiańskiej podstawówki w strojach góralskich wręczyli misjonarzowi oscypki
        oraz blisko tysiąc złotych na potrzeby misyjne.

Przez to, zeście nom opedzieli, jak wyglondo zycie w Afryce i jako tam biyda,
        to my zrozumieli, ze nas niedostatek jest nicym - mówili przedstawiciele
        uczniów. Przypomnieli również historię o brodzie, którą misjonarz opowiadał
        podczas pierwszego spotkania.
        Kiedyś dwóch mężczyzn dotknęło mojej brody, kilka dni później zmarli. Wśród
        ludzi zapanowała opinia, że moja broda jest zaczarowana, a jej dotknięcie
        powoduje śmierć. Długo musiałem walczyć z tym przesądem. Innym razem posądzono
        mnie o zmowę z piorunami, gdyż Afrykańczycy widzieli mnie, jak bez strachu
        obserwuję błyskawice i wysnuli wniosek, że mam jakieś konszachty z tym - dla
        nas naturalnym, a dla nich groźnym i tajemniczym - zjawiskiem, jakim jest
        piorun - opowiadał misjonarz.

A na koniec to Wom tak powiymy, ze nom siy straśnie ta wasa broda widzi.
        Pilnujcie se jyj, coby Wom jom jakie Murzynki nie oskubały - mówili uczniowie.
        Spotkaniu towarzyszyła muzyka góralska w wykonaniu zespołu Mali Miętusianie, do
        którego należą niektórzy uczniowie ze szkoły.

Na pewno wasze dobre serce uratuje niejedno małe dziecko i pozwoli mu na choć
        odrobinę lepsze życie - powiedział dziękując za dar dla Afrykańczyków o. Kubat.

* O. Kazimierz Kubat pochodzi z Podhala. Urodził się w 1956 r. w Nowym Targu.
        W 1975 r. wstąpił do Zgromadzenia Salwatorianów, a 8 maja 1982 r. otrzymał
        święcenia kapłańskie. Pracował w Polsce jako wikariusz w Bielsku-Białej,
        następnie studiował na KUL filozofię przyrody i filozofię nauk. W 1990 r.
        wyjechał do Belgii, gdzie studiował na uniwersytecie katolickim w Louvain-la-
        Neuve. Od 1992 r. pracował w Zairze (dzisiaj Republika Demokratyczna Kongo) w
        regionie Shaby (Katangi) jako wykładowca filozofii w Wyższym Seminarium
        Duchownym Jana XXIII, prowadzonym przez ojców franciszkanów w Kolwezi. W
        styczniu 1996 r. został wykładowcą filozofii w Instytucie Filozoficzno-
        Teologicznym, prowadzonym przez salwatorianów w Morogoro, w środkowej Tanzanii.
        Od 2003 r. pracuje w misji na wyspie Ngazidja, w archipelagu Komorów na Oceanie
        Indyjskim. O. Kazimierz Kubat w wolnym czasie zajmuje się m.in. prowadzeniem
        stron internetowych.

Pod adresem:

www.kazania.tk

www.kazikq.alleluja.pl

można znaleźć wiele artykułów i informacji na temat specyfiki pracy misyjnej i
        duszpasterskiej na kontynencie afrykańskim.

Bóg zapłoć O. Kazimierzowi Kubatowi za syćko !!!

• lestka Re: Czy wiecie że ks.Kazimierz jest z Nowego Ta 10.08.05, 10:07
      noi co
      • ciupazka Re: Czy wiecie że ks.Kazimierz jest z Nowego Ta 10.08.05, 11:23
        Duma powinna was rozpierać! A co byś chciał więcej?
        Telo.Pozdr.
        • ciupazka Re: Czy wiecie że ks.Kazimierz jest z Nowego Ta 19.08.05, 10:10
          To jego książka( kupiłam i czytam!) i jego praca (głośniki):

www.bacaq.republika.pl/ZAIR%20I.htm

Mało? Niech kazdy z na tyle dokona! Szacunkow nikt nie rozdaje, ale
          X.Kazimierowi Kubatowi należy się szacunek. Sam sobie na to zasłużył własną
          pracą.
          Telo.Pozdr.
          • ciupazka Re: Czy wiecie że wyróżnienie dostał St. Zych?. 19.11.05, 12:13
            ....z Nowego Targu w Konkursie Fotograficznym "Tatrzańska Jesień" ?
            Gratulacje!

I nagroda dla Piotra Barszczowskiego z Tarnowa, II dla Mariusza Połowczuka z
            Czechowic-Dziedzic, a III dla Piotra Targosza z Bielska-Białej.

Jury Konkursu Fotograficznego "Tatrzańska Jesień" przyznało także wyróżnienia.
            Otrzymali je: Bogusław Pawłowski z Torunia, Stanisław Zych z Nowego Targu,
            Andrzej Kryza z Dąbrowy Górniczej, Piotr Grochal z Warszawy oraz Stanisław
            Jawor z Myślenic.

Na konkurs, organizowany przez Starostwo Powiatowe w Zakopanem, 74 autorów
            nadesłało 380 prac. Patronem prasowym konkursu był "Dziennik Polski".

Gratulacje!

• grater Re: Czy wiecie że ks.Kazimierz jest z Nowego Ta 19.11.05, 17:08
      wiemy- i znamy go osobiście ale o stronie dowiedziałam się od Ciebie- dziękuję.
      • dunajec1 Re: Czy wiecie że ks.Kazimierz jest z Nowego Ta 19.11.05, 18:28
        Pewnie ze go znam ,malo tego ,jeszcze bym mu przypomnial jak razem beton
        mieszalim u jego rodziny jak budowali dom,byc moze ze on nie bedzie mnie
        pamietal,ale ja tak,gdzie go tam zanioslo,hmm.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka