Gość: Rumcajs IP: 80.72.65.* 30.04.03, 15:16 ...juz sie obudzily z zimowego snu, czego nie mozna powiedziec o forumowiczach z FZ. Moze nastepne wolne dni spedzone na sloneczku dodadza Wam animuszu. Tego Wam zycze! R. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Rumcajs Re: Niedzwiedzie w Tatrach... IP: 80.72.65.* 01.05.03, 21:38 Juz wiem dlaczego tatrzanskie misie wola Liptow. Przy takim "ruchu" na FZ nie ma szans na spotkanie jakiejs atrakcyjnej niedzwiedzicy. Ja tez ide na Slowacje, bo holki tam bardziej serdeczne - usmiechniete i rade gosciom nieba przychylic... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uiuiuiu Re: Niedzwiedzie w Tatrach... IP: *.zakopane.sdi.tpnet.pl 02.05.03, 00:37 spokojnie, spokojnie. Górale ciekawi świata, ale nieufni obcym. Nas Forum wchodzą, czytają lecz niechętnie głos zabierają.... Cholera rymuje mi sie jak nie przymierzając Tawłowiczowi wspaniałemu....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagna Re: Niedzwiedzie w Tatrach... IP: *.visp.energis.pl 02.05.03, 02:27 Ale Wom sie pitoli ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rumcajs Re: Niedzwiedzie w Tatrach... IP: 80.72.65.* 02.05.03, 14:51 Jak nom sie pitoli, to rzyknij do rzecy, Jagna! Nojlepiyj krytykowac, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: Niedzwiedzie w Tatrach... IP: *.it-net.pl 10.05.03, 21:57 Tatrzański Park Narodowy nie darmo apeluje do turystów, żeby turyści nie schodzili z wyznaczonych tras i wracali do schronisk przed zmrokiem. Dotyczy to rejonu Roztoki i Rybiego Potoku. Jak powiedział pan Krupski z Punktu Informacji Turystycznej TPN niedźwiedzie bardzo lubią Dolinę Białej Wody, gdyż tam jest stosunkowo mały ruch turystyczny. Spotykano też misie w Tatrach Zachodnich. Przyznam się, że chociaż duzo chodziłam po Tatrach, nie spotkałam nigdy niedźwiedia na trasie, natomiast wiele razy udało mi się spotkać stada kozic , swistaki oraz orły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rumcajs Re: Niedzwiedzie w Tatrach... IP: 80.72.65.* 10.05.03, 23:15 5-6 lat temu w sierpniu widzialem w Zakopcu rozwieszone ulotki z informacja, ze jakis slowacki misiek szwenda sie po polskiej stronie - regle miedzy Lysa Polana i Sucha Woda. I wtedy ponioslo mnie licho Siedlarska Droga na Rusinowa. Dawno tych katow nie odwiedzalem, wiec dziarskim krokiem wale sciezka - w okolo cisza, zywej duszy, tylko rozne ptaszki swiergola, las pachnie /wiecie jak potrafi pachniec tatrzanski las w upalny dzien/. W ogole raj na ziemi. I wtedy poczulem, ze nie jestem sam. Raptem las stal sie mroczny i wrogi, ciagle wydawalo mi sie, ze cos czy ktos mnie obserwuje ukradkiem. Wiedzialem, ze w okolicach Wapiennego Pieca lubia buszowac rysie. Ptaki zrobily sie jakies plochliwe i odfruwaly w jednym kierunku. Wzialem i ja nogi za pas. Nie wiem co to bylo, w kazdym razie z dusza na ramieniu zwolnilem dopiero jak uslyszalem zbyrcoki z Rusinowej i nawolywania kosiarzy. Po odpoczynku na polanie polecialem na Polane pod Woloszynem. Niestety swierki urosly przez te wszystkie lata i z pieknego niegdys widoku pozostalo tylko wspomnienie. Po drodze brala mnie chetka na maliny, ktorych tam jest wbrod, ale pomny strachu sprzed godziny gnalem do Wodogrzmotow, az sie kurzylo. Po kilku dniach dowiedzialem sie, ze wlasnie w okolicach Siedlarskiego Szlaku mis upodobal sobie spacery, zanim poszedl do Bialej Wody. Potem juz nigdy nie wybieralem szlakow malo uczeszczanych na swoje samotne wedrowki. W innych swoich tatrzanskich eskapadach spotykalem nawet calkiem liczne kierdliki kozic, szczegolnie w okolicach Swinicy, Swistowki Roztockiej i w Dol.Za Mnichem. W Tatrach Zachodnich czesto towarzyszylo mi pogwizdywanie swistakow. Za to orla nigdy nie udalo mi sie zobaczyc, ale slyszalem jelenie na rykowisku w Zadnich Koperszadach. Teraz o ile sie nie myle, szlak z Javoriny na Przel.pod Kopa jest zamkniety dla ruchu turystycznego. A szkoda, bo to piekna trasa - szczegolnie w polaczeniu z odwiedzeniem Zielonego Stawu Kiezmarskiego - cudo! Moze ktos z Was podzieli sie wspomnieniami z tatrzanskich wedrowek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rumcajs Re: Niedzwiedzie w Tatrach... IP: 80.72.65.* 05.06.03, 21:21 ... sie szwendaja po Taterkach na calego. Przed paroma dniami turysci schodzacy z Kopy Kondrackiej obserwowali sredniego miska - byl "grzeczny" i nie molestowal gosci. A tak w ogole, to ponoc niedzwiedziom jest w Tatrach za ciasno i chca sie integrowac z orawskimi i spiskimi, tylko im ploty posesji przeszkadzaja. Ja tez z przyjemnoscia "zintegrowalbym sie" z jakas slowacka niedzwiedzica. Strasnie mi sie widzi wypad na Lomnice i w Tatry Bielskie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: Niedzwiedzie w Tatrach... IP: *.it-net.pl 05.06.03, 21:26 Ubier sie w skóre misia i mozes śmiało iść...nawet cie nie zatrzymajom, ba bedom syćka uciekać...hehehe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rumcajs Re: Niedzwiedzie w Tatrach... IP: 80.72.65.* 05.06.03, 21:55 Musem sie zglosic do "Siwego dymu" coby mi doli skorecke. Moze pare dutkow wpadnie jak bendem krzicol "Hanus! Jak roz - to roz! A mowilem - nie po misiu?" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: Niedzwiedzie w Tatrach... IP: *.it-net.pl 26.09.03, 19:21 My zaś dzielimy skóre na niedźwiedziu...ba jako! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rumcajs Mis meloman?... IP: 80.72.65.* 02.10.03, 17:49 Niedzwiedz znow kreci sie na Kalatowkach, przyciagniety dzwiekami muzyki. Jak wiadomo odbywa sie tam kolejny Jazz Camping. Mis oprocz uczty duchowej liczy na obfite kolacje - przy wtorze jazzu pobuszuje w smieciach pozostawionych przez naszych "schludnych" turystow i amatorow dobrej muzyki. A potem znow bedzie huzia na niedzwiedzie... A kto tu ma "niedzwiedzie maniery"? Bynajmniej nie misie! Odpowiedz Link Zgłoś
roomtsays Re: Niedzwiedzie w Tatrach 22.10.03, 22:57 Zbigniew Ladygin z TPN mowi: ..."Na terenia Parku jest kilkanaście niedźwiedzi i jest to zbyt dużo jak na tak mały obszar. Ulegają one synantropizacji dzięki pomocy człowieka, niestety. Cokolwiek, co niesie ze sobą zapach jedzenia – każdy papierek po batoniku czy też butelka – budzi zainteresowanie niedźwiedzia i tym samym przyciąga go do ludzi. Niedźwiedź idzie po linii najmniejszego oporu, zatem zamiast żmudnie zbierać borówki w leśnych ostępach, rusza tam, gdzie jedzenie jest dużo łatwiej dostępne. Zjawisko to występuje przede wszystkim we wschodnim rejonie Parku – poczynając od Głodówki a kończąc na okolicach Morskiego Oka. Obszar ten jest terenem o największej koncentracji szlaków i miejsc odwiedzanych (czy też zamieszkanych) przez ludzi. Od dwóch lat wdrażamy program odstraszania niedźwiedzia, głównie przy pomocy pastuchów elektrycznych, które instalowane są wokół schronisk i innych zamieszkanych obiektów. Pastuchy elektryczne są częściowo finansowane przez TPN. Park nie może jednak nakazać dzierżawcy danego obiektu takiej instalacji – jest to tylko i wyłącznie jego dobra wola. Np. założeniu pastucha najdłużej opierała się strażnica Straży Granicznej na Palenicy Białczańskiej. ...Problemem są turyści, którzy poruszają się po terenie Parku od zmroku do świtu oraz tacy, którzy śmiecą. ...W odchodach niedźwiedzi (i nie tylko niedźwiedzi) znajdujemy kawałki wyrzucanych opakowań. Wprawdzie kiedyś przy drodze do Morskiego Oka poustawiano kosze na śmieci, ale pomysł ten nie sprawdził się. Wokół takiego kosza zaraz powstaje górka śmieci; poza tym jest on źródłem zapachu. Jednym słowem: śmieć wniesiony na teren Parku musi zostać z niego wyniesiony. ...Problem jest głębszy – wynika z braków w wychowaniu na poziomie szkoły i domu rodzinnego. Próbujemy edukować ludzi w tym kierunku poprzez filmy czy plakaty, tak jak ten z hasłem „Nie porzucaj nas!". Powróćmy do niedźwiedzi. Zsynantropizowana samica miała nałożoną obrożę i była monitorowana przy użyciu telemetrii. Telemetria pomogła ustalić, że niedźwiedź potrafi przejść kilkanaście kilometrów przez jedną noc. Kiedy niedźwiedzica zbliżała się do zabudowań, można było podjąć jakieś działania. Niestety, już się jej nie oduczy przychodzenia do śmietników. Można jednak trzymać na dystans jej dzieci, by nie przejęły złych wzorców. Jedna z tatrzańskich niedźwiedzic miała troje potomstwa, z którego dwoje było oznakowane. Jednego niedźwiadka udało się „wychować", drugi zginął (prawdopodobnie rozszarpany przez dorosłego samca). Trzeci został zwabiony kanapkami przez turystów, którzy koniecznie chcieli się sfotografować „z misiem”. Od tej pory zwierzę zaczęło chodzić za jedzeniem na trasie od Morskiego Oka do Chaty pod Rysami. Niestety, niedźwiadek ten marnie skończył – zatrzasnął się w kontenerze na śmieci przy schronisku przy Popradzkim Stawie. Słowacy go złapali i wywieźli w nieznane." Material pochodzi ze spotkania "Gropy" roztockiej z Dyrektorem TPN Pawlem Skawinskim na poczatku pazdziernika 2003 r. Co to jest "Gropa" wiedza ci, ktorzy odwiedzaja forum www.topr.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś
kolcero Niedzwiedzie nie tatrzanskie, ale warto przeczytac 23.10.03, 17:13 kiosk.onet.pl/art.asp?DB=162&ITEM=1137880&KAT=245 Odpowiedz Link Zgłoś
hanys_hans Re: Niedzwiedzie nie tatrzanskie, ale warto przec 23.10.03, 17:48 ()'.".'() ( (T) ) ( )*( ) ("")("") Odpowiedz Link Zgłoś
roomtsays Re: Niedzwiedzie nie tatrzanskie, ale warto przec 23.10.03, 20:01 Hanysku, czy to jest pozycja "na misia"?????? ;o))) Odpowiedz Link Zgłoś
hanys_hans Re: Niedzwiedzie nie tatrzanskie, ale warto przec 23.10.03, 21:19 roomtsays napisał: > Hanysku, czy to jest pozycja "na misia"?????? ;o))) trumf, trumf, misia bela, misia kasia kąfacela, mia a, misia be, misia kasia ką- fa-ce! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: Do Hanysów... IP: *.it-net.pl 23.10.03, 21:47 Informuję, że doszły foty , dzięki za niespodzianki, że pozdrawiam was i że ten album oddaje wsio! Nawet się przy tym pośmiałam. A już Łomnica dopelniła szczęścia. Piękne zdjęcia. Kasety jeszcze nie widziałam, bo dzisiaj przyszło, paradni jesteście oboje jesteście w tym góralskim odzieniu. Hehe. Hej! Pozdrówka. Odpowiedz Link Zgłoś
hanys_hans Re: Do Hanysów... 24.10.03, 19:28 Gość portalu: Ciupazka napisał(a): > Informuję, że doszły foty , dzięki za niespodzianki, że pozdrawiam was i że > ten album oddaje wsio! Nawet się przy tym pośmiałam. A już Łomnica dopelniła > szczęścia. Piękne zdjęcia. Kasety jeszcze nie widziałam, bo dzisiaj przyszło, > paradni jesteście oboje jesteście w tym góralskim odzieniu. Hehe. Hej! > Pozdrówka. Noo to piyknie ze to tak pryntko doszuo! pyrsk_hanys_hans Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szwager Re: Do Hanysów... IP: *.dip.t-dialin.net 24.10.03, 19:36 a co Cie tak nojwiyncyj we tym rozsmiyszouo takego? bo ize Hanys mo oubajny to kozdy pezca wiy Odpowiedz Link Zgłoś
hanys_hans Re: Niedzwiedzie nie tatrzanskie, ale warto przec 25.10.03, 20:15 hanys_hans napisał: > roomtsays napisał: > > > Hanysku, czy to jest pozycja "na misia"?????? ;o))) > > trumf, trumf, misia bela, misia kasia kąfacela, mia a, misia be, misia kasia ką > - > fa-ce! pudelsi.art.pl/muzyka/wolneslowo.mp3 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cover Re: Niedzwiedzie w Tatrach... IP: 80.48.246.* 23.10.03, 22:01 Fajny misio, pozwoliłem sobie puścić go w obieg w mailu z pewna agitacja na rzecz miśków, ciekawe jak daleko "zajedzie". Odpowiedz Link Zgłoś
roomtsays Re: ?!?!? 23.10.03, 22:15 A coz to za niedzwiedzie maniery? Tu nie Roztoka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cover Re: ?!?!? IP: 80.48.246.* 23.10.03, 22:37 Nic sie nie mart do Ciebie też dotrze ;) na pewno go poznasz. Za to w "słusznej" sprawie poszedł do ludzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cover Re: ?!?!? IP: 80.48.246.* 23.10.03, 23:17 No czego nie rozumiesz ? Gdzies w" nauce" czytałem, że przeprowadzono badani ile maili trzeba wysłać żeby dotrzec do jakiejkolwiek osoby na ziemi. Podobno średnia wyszła cos koło 6 !! hehehe, badania były w USA to mały kraj tam się wszyscy znają i wszystkich znają. Ja puściłem maila do 12 osób, każda z nich prześle go dalej powiedzmy do 10.... myśle że przy 4-5 kolejce, ktoś będzie miał Ciebie na liście ;) Cieszysz się ?... każdy by sie cieszył. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: ?!?!? IP: *.it-net.pl 24.10.03, 09:08 Hehe...Rozśmieszyłeś mnie Cover! A czy ty masz świadomość, że ja mogę nie życzyć sobie tych maili? Mam prawo, czy nie mam prawa wyboru, hę? Od kogo chcę, to otrzymuję i nikt za mnie decydował nie będzie. Hej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cover Re: ?!?!? IP: 195.245.222.* 24.10.03, 12:51 Hahahahaha, a to jest taki guziczek - kosz i po kłopocie :)))))) P.S Jak Cię lubia to dostaniesz. Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: ?!?!? 24.10.03, 13:23 Gość portalu: Cover napisał(a): > Hahahahaha, a to jest taki guziczek - kosz i po kłopocie :)))))) > > P.S Jak Cię lubia to dostaniesz. A ty myślis, ze mie tak syćka radzi widzom? Hehe... " Jo cie rod widze, kie cie nie widze, a jak cie widze, to cie nienawidze".Nei co? I w myśl tego porzekadła dostane jesce e`mailowo w kufisko, he? Beemy widzieć... Ty sie juz som z tego rechoczesz, przyznoj sie bez bicio, jaki śpasy i komu robis, he? Odpowiedz Link Zgłoś
roomtsays "Stary niedzwiedz mocno spi!" 24.10.03, 20:50 Ale cisza na forum! Zasypalo was? ;o((( Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: "Stary niedzwiedz mocno spi!" 24.10.03, 20:58 Już odkopałam się:)). Ostatnio przebywam na Forum 40+, ale dziś są tam duże rozdzwięki i szukam ukojenia w Waszym towarzystwie Odpowiedz Link Zgłoś
roomtsays Re: "Stary niedzwiedz mocno spi!" 24.10.03, 21:07 I tu sie dzis rozczarujesz - nie ma nikogo. ;o))) Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: "Stary niedzwiedz mocno spi!" 24.10.03, 21:10 Juz jest nas dwoje, a samotność to moja specjalność. W ostateczności zawsze jest ratunek w pracy. Więc do dzieła, na FZ będę zerkac co jakiś czas. Odpowiedz Link Zgłoś
roomtsays Re: "Stary niedzwiedz mocno spi!" 24.10.03, 21:18 I Hanys sie pojawil - opeer podzialal i towarzystwo zaczyna sie ruszac. Ja caly dzien nadrabiam zaleglosci i tez wpadam tu tylko od czasu do czasu, przydalo by sie juz skonczyc i wreszcie pogadac. Tak rzadko mam kompa dla siebie o tej porze, a dzis i piatek "przy sobocie po robocie" (co prawda jutro pracuje) - mozna by wymyslec jakas imprezke. Zapraszam na herbatke z suszonymi jablkami i cytrynka, bo u mnie pada jak w Zakopanem nieprzymierzajac. ;o))) Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: "Stary niedzwiedz mocno spi!" 24.10.03, 21:21 Juz wyjmuję z piekarnika jabłecznik. Pogoda za oknem zimowa - snieg stopił się, ale mróz wraca. Nie narzekam - zimy zakopiańskie były gorsze, ale za to jakie przyjemne:)) Odpowiedz Link Zgłoś
hanys_hans Re: 'Stary niedzwiedz mocno spi!' 24.10.03, 21:43 roomtsays napisał: > I Hanys sie pojawil - opeer podzialal i towarzystwo zaczyna sie ruszac. Ja caly > > dzien nadrabiam zaleglosci i tez wpadam tu tylko od czasu do czasu, przydalo by > > sie juz skonczyc i wreszcie pogadac. Tak rzadko mam kompa dla siebie o tej > porze, a dzis i piatek "przy sobocie po robocie" (co prawda jutro pracuje) - > mozna by wymyslec jakas imprezke. Zapraszam na herbatke z suszonymi jablkami i > cytrynka, bo u mnie pada jak w Zakopanem nieprzymierzajac. ;o))) Nojlepi smakuje jak sie joom pije tak jak na tym obrosku! www.sfd.pl/1/images/20031024012412.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
roomtsays Re: 'Stary niedzwiedz mocno spi!' 24.10.03, 21:47 "Kama sutra"-m i wieczeram... ;o))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cover Re: ?!?!? IP: 80.48.246.* 25.10.03, 01:45 Żadne tam śpasy, ja jestem anioł !! nikomu nie dokuczam, mailik był grzeczny, z misiem i apelem żeby kochać misie... przeczytaj poślij dalej, ciekawe czy jest posyłany czy utknął ? ? ? Odpowiedz Link Zgłoś
hanys_hans Re: Niedzwiedzie nie tatrzanskie, ale warto przec 25.10.03, 20:17 hanys_hans napisał: > roomtsays napisał: > > > Hanysku, czy to jest pozycja "na misia"?????? ;o))) > > trumf, trumf, misia bela, misia kasia kąfacela, mia a, misia be, misia kasia ką > - > fa-ce! pudelsi.art.pl/muzyka/wolneslowo.mp3 Odpowiedz Link Zgłoś
roomtsays Re: Niedzwiedzie tatrzanskie 09.11.03, 21:22 Podobno tatrzańskie miśki i świstaki jeszcze nie nie śpią. W związku z tym podsłuchana rozmowa w niedzwiedziej gawrze. Niedzwiedzica do starego: - Co ty się tak wiercisz i wiercisz? - A, coś nie mogę spać! - A nie mówiłam? Kto to widział żłopać kawę we wrześniu?!... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola-f Re: Niedzwiedzie tatrzanskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.03, 09:53 Dziennik podhalański 19-11-2003 Niedźwiedzie nie śpią Tatry po zmroku niebezpieczne Pomimo że zima coraz bliżej, tatrzańskie niedźwiedzie są bardzo aktywne. Jednego osobnika zaobserwowano w ostatnich dniach m.in. w pobliżu leśniczówki "Wanta" przy Drodze do Morskiego Oka oraz koło schroniska na Polanie Kondratowej, gdzie postraszył dwóch turystów.- Niedźwiedzie jeszcze nie śpią, bo jest za ciepło - przyznaje Jan Krupski z Punktu Informacji Turystycznej Tatrzańskiego Parku Narodowego. - Gawry mają już przygotowane, ale pójdą spać dopiero wówczas, gdy przez dłuższy czas temperatura będzie się utrzymywać poniżej 10 stopni. Niedźwiedzie są aktywne szczególnie w nocy, kiedy szukają pożywienia. Nauczone, że najłatwiej je zdobyć tam, gdzie są ludzie, często podchodzą pod schroniska i leśniczówki. Kilka dni temu sporej wielkości niedźwiedź pojawił się na Polanie Kondratowej i dwóch turystów musiało się salwować ucieczką. Drapieżnik odszedł dopiero przepłoszony przez pracowników schroniska, ale w nocy wrócił. - Mamy prośbę do turystów, żeby kończyli wycieczki przed zmrokiem - mówi Jan Krupski. - Szczególnie w rejonie Doliny Rybiego Potoku i w Tatrach Zachodnich. Trzeba pamiętać, że te zwierzęta są bardzo mobilne i w ciągu nocy mogą pokonać nawet odległość dziesięciu kilometrów. W Polskich Tatrach żyje kilkanaście niedźwiedzi. Swoje gawry mają głównie w Tatrach Wysokich, w rejonie Wołoszyna i Doliny Waksmundziej, gdzie znajduje się ścisły rezerwat przyrody. W gawrach drapieżniki spędzają zimę, wychodząc na powierzchnię z pierwszym wiosennym ociepleniem. (KOV) Jednak nażłopały się kawy we wrześniu ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
roomtsays Re: Niedzwiedzie tatrzanskie 19.11.03, 16:33 Oby to niezwykle zachowanie niedzwiedzi nie zwiastowalo dluuuuuuuuugiej zimy... :o((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cover Re: Niedzwiedzie tatrzanskie IP: 80.48.246.* 19.11.03, 20:40 Rumcajs nawet nie strasz !!! A Miśki spać cholerka jasna !! Może by tak Gajowy jaką kołysanke zaśpiewał albo co !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola-f Re: Niedzwiedzie tatrzanskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.03, 21:56 Lubię zimę w górach, bo jest wtedy urokliwie... No i te narty... Odpowiedz Link Zgłoś
roomtsays Re: Niedzwiedzie tatrzanskie 19.11.03, 23:20 Jak juz tak zwykly buszowac po smietnikach, to moze im podrzucic jakiego miodu pitnego? Moze "narkoza" zadziala... ;o))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olaf Re: Niedzwiedzie tatrzanskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.03, 16:14 Dziennik podhalański 16-12-2003 W Tatrach Niedźwiedzia bezsenność Mimo że wczoraj w góry wróciła zima, tatrzańskie niedźwiedzie wciąż nie śpią. Powodem jest inwersja - w zeszłym tygodniu w Tatrach temperatura była wyższa niż w Zakopanem. - Tatrzańskie misie odczuwały wzrost temperatury i wciąż czekały na zimę - tłumaczy Zbigniew Madeyski z Centrum Informacji Turystycznej TPN. - Zimniej było w Bieszczadach i tam niedźwiedzie już chrapią. Co prawda teraz w Tatrach znowu jest zimno, ale zgodnie z prognozami za dwa dni ma ponownie przyjść jesień. Z takich zmian pogody nic nie robią sobie świstaki, które zakopały się już pod śniegiem. (PP) Życzymy niedzwiadkom miłych snów! Odpowiedz Link Zgłoś
roomtsays Re: Niedzwiedzie tatrzanskie 16.12.03, 16:45 Qrcze blade! Niewyspany homo sapiens - wiadomo - swe humory ma! Ciekawe jak będą się zachowywać tatrzańskie ursusy po nieprzespanej zimie? I co z przyrostem naturalnym... Ciekawe, co na to nauka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: Niedzwiedzie tatrzanskie IP: *.it-net.pl 20.12.03, 15:29 Zima się przedłuży, ni ma strachu, ale one nadal łażą, czekają na Pasterkę. Odpowiedz Link Zgłoś
roomtsays Re: Niedzwiedzie tatrzanskie 20.12.03, 16:37 Pewnie czują się obrażone, że nie było ich przy Narodzeniu... Zeby tylko podczas Pasterki nie zaczepiały ludzi na Wiktorówkach i Kalatówkach. A może przemówią ludzkim głosem w noc wigilijną? Kto wie... ;o))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola-f Re: Niedzwiedzie tatrzanskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.03, 19:00 Nic nie gadały... Odpowiedz Link Zgłoś
roomtsays Re: Niedzwiedzie tatrzanskie 29.12.03, 20:16 A skad wiesz? Gdzie spotkalas? To te huncwoty dalej nie spia? ;o))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola-f Re: Niedzwiedzie tatrzanskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.03, 21:55 Przyczaiłam się na Kalatówkach i ... nic. Znaczy się - chyba wreszcie poszły spać. Pomogło im te -23 stopnie na termometrze. Po prostu nie miały innego wyjścia jak iść spać. A o gadaniu z nimi już w Wigilie nie było mowy, jakieś nietowarzyskie się zrobiły ( ostatnio) ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola-f Re: Niedzwiedzie z Krupówek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.04, 12:07 Dziennik podhalański 09-01-2004 "Niedźwiedzi" interes Na Krupówkach tłok, jednak po świątecznym okresie z deptaka zniknął tradycyjny biały miś, stacjonujący nieopodal oczka wodnego. Okazuje się, że prowadzący misiowy interes czekają na najazd nieco młodszych turystów - kolonistów. W styczniu na zakopiańskich Krupówkach w Zakopanem dominuje język rosyjski. Najbardziej z najazdu turystów ze Wschodu cieszyć się powinna rodzina Palidrów, która od lat prowadzi "niedźwiedzi" interes. - Fotografia z misiem to najlepsza pamiątka ze Zakopanego. Lecz teraz interes idzie marnie. Cieszymy się, bo niedługo ferie, pod Taterki zjedzie sporo dziecisków. Wtedy biznes lepiej się rozkręci - zaznacza głowa rodziny Franciszek Palider z Suchego. Biały niedźwiedź wpisany jest już chyba na stałe do rodziny Palidrów z Suchego. - Pierwszy raz ustawiliśmy się z misiem na Krupówkach w 1972 r. I tak już zostało - z uśmiechem wspomina głowa fotograficznego rodu. Dziś cała rodzina żyje z misiowego interesu. Jego żona Halina dodaje, że tradycja fotografowania się z białym niedźwiedziem na Krupówkach sięga lat międzywojennych. (RAV) Chyba każdy z Nas ma taką fotografię w albumie... Odpowiedz Link Zgłoś
roomtsays Re: Niedzwiedzie z Krupówek 09.01.04, 14:40 W 1972 r. miał fajne futro, teraz jakiś taki - wyjęty z wirówki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola-f Re: Niedzwiedzie z Krupówek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.04, 19:31 Sfilcowany... Nie wiem jak to jest teraz, ale wtedy to miał zapach- taki krzepki jakby zaglądał do piwniczki z pigwóweczką... Odpowiedz Link Zgłoś
roomtsays Re: Niedzwiedzie z Krupówek 09.01.04, 20:13 Pigwowecka to jak Chanel 5! To byl BIMBER! ;o))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola-f Re: Niedzwiedzie z Krupówek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.04, 17:45 A skąd wiesz????? HE,HE,HE Odpowiedz Link Zgłoś
roomtsays Re: Niedzwiedzie z Krupówek 11.01.04, 17:36 Ten gamoń miś sam się przyznał mojemu tacie po awanturze! Szkoda, że fota gdzieś mi zginęła... Miś był nawalony jak stodoła, a fotograf jak dwie - najpierw "zapomniał" zdjąć osłonę z obiektywu i pstryknął, potem się skapował i pstryknął już bez osłony. Potem kazał sobie za dwie pozy i wtedy zrobiła się draka. ;o))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola-f Re: Niedzwiedzie z Krupówek i Kuźnic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.04, 17:58 Powiedz- dowalił Misiowi? Ja mam tych fotek mnóstwo, bo jak tylko ktoś przyjechał, to robili sobie zdjęcia ze mną na pierwszym planie... Co za czasy! Pozdrowienia dla Misiów. Odpowiedz Link Zgłoś
roomtsays Re: Niedzwiedzie z Krupówek i Kuźnic 11.01.04, 18:05 Finał był taki, że poszliśmy wszyscy na piwo (ja piłem sok malinowy-miałem chyba 10 lat), bo przyczepił się milicjant i trzeba było ratować misia. Mój tata miał wielką słabość do Zakopiańczyków... ;o))) Odpowiedz Link Zgłoś
hanys_hans Re: Niedzwiedzie z Krupówek 11.01.04, 18:03 roomtsays napisał: > Ten gamoń miś sam się przyznał mojemu tacie po awanturze! Szkoda, że fota > gdzieś mi zginęła... Miś był nawalony jak stodoła, a fotograf jak dwie - > najpierw "zapomniał" zdjąć osłonę z obiektywu i pstryknął, potem się skapował i > > pstryknął już bez osłony. Potem kazał sobie za dwie pozy i wtedy zrobiła się > draka. ;o))) "Miś nawalony jak stodoła" piyrsze suysza Odpowiedz Link Zgłoś
roomtsays Re: Niedzwiedzie z Krupówek 11.01.04, 18:11 Szkoda, że go nie widziałeś... Można było boki zrywać! Na dodatek piyknie śpiywoł! ;o))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola-f Re: Niedzwiedzie z Krupówek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.04, 18:14 To Ty misia nawalonego nie widziałeś? Gdzie Ty żyjesz? He, he Ach, zapomniałam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola-f Re: Niedzwiedzie z Krupówek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.04, 07:00 Wiedziałam, że się zapytasz! To nic - słowny żart! Miałam na myśli różnice wynikające z miejsca zamieszkania - "u Was coś jest, a u Nas tego nie ma" Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola-f Re: Niedzwiedzie z Krupówek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.04, 07:21 He, he, he Odpowiedz Link Zgłoś
hanys_hans Re: Niedzwiedzie z Krupówek 12.01.04, 20:43 fun.from.hell.pl/00-ROCZNIK-2001/2001-12-12/Sanie.mpeg Odpowiedz Link Zgłoś
ola-f A teraz będą i husky z Krupówek. Może zdjęcie? 26.01.04, 07:35 Psi zaprzeg na Krupowkach Syberyjsko-alaskanskie klimaty - Duzo sniegu i mrozy to idealna pogoda dla moich husky i malamutow - zaznacza pozujacy z zaprzegiem na Krupowkach Przechodnie spacerujacy w sniegu po Krupowkach moga od czasu do czasu natrafic na nietypowy pojazd w postaci... psiego zaprzegu. Cztery dorodne czworonogi wyrywaja sie do biegu, a na saniach zasiada ich wlasciciel. - Zdjecie z pieskami kosztuje dwa zlote - upomina mnie pan Adam, gdy probuje sfotografowac krupowkowa atrakcje. Po chwili wyjasnia z duma, ze w jego zaprzegu stoja dwa husky i dwa malamuty. Psy bardzo wytrzymale i madre. - Suczka jest z polskiej stacji badawczej na Spitsbergenie. Moze byc i 60 stopni mrozu, a te psy beda biegly ile sil w nogach. Psy rasy husky (Siberian husky) sa bardzo towarzyskie, inteligentne, ciekawskie, przebiegle i bardzo czujne. Psy te nie maja jednak instynktu posiadania wlasciwego psom strozujacym, nie sa nieufne w stosunku do obcych, ale bywaja agresywne wobec innych psow - psie walki wsrod tej rasy nie naleza wiec do rzadkosci. Husky nie lubia sie podporzadkowywac i nie toleruja przymusu fizycznego. Gdy chca sie przypodobac wlascicielowi, chetnie wykonuja jego polecenia. Sa zahartowane do arktycznego zimna. Odznacza je wielka sila, odwaga i wytrzymalosc. Natomiast psy rasy alaskan malamute sa mocne i masywne, z gleboka klatka piersiowa i zwartym tulowiem. Sa to psy uczuciowe, przyjacielsko nastawione, oddane, wierne i skore do zabawy, ale jednoczesnie imponujace swym dostojenstwem, szczegolnie gdy sa juz dojrzale. Oczy maja "wilczy" wyraz i takze sposob ich osadzenia przypomina wilka, spojrzenie jest jednak lagodne i pelne uczucia. (RAV) Odpowiedz Link Zgłoś
roomtsays Re: A teraz będą i husky z Krupówek. Może zdjęcie 26.01.04, 12:20 Huski jak huski... Wiesz jak fajnie wyglądały wielbłądy pasące zeszłego lata na Równi Krupowej? To dopiero był widok - garby na tle garbów (Giewontu)!!! Szkoda, że nie mam tych fotek... ;o))) Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: A teraz będą i husky z Krupówek. Może zdjęcie 25.10.04, 14:06 I zaś o tyk niedźwiedziak na pogranicu polsko słowackim była gwara na Konferencyji "Gorole i górolscyzna..." Choć dwók nóg one ni majom, to granice nielegalnie tyz przekrocajom, hehe...Widzioł mi sie tyn referat przedstawiciela TPN-u i o problemak jakie majom pracownicy TPN z niedźwiedziami na pogranicu polsko-słowackim. Telo.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Niedźwiedzie w Tatrach 25.10.04, 14:09 I zaś o tyk niedźwiedziak na pogranicu polsko słowackim była gwara na Konferencyji "Górole i górolscyzna..." Choć dwók nóg one ni majom, to granice nielegalnie tyz przekrocajom, hehe...Widzioł mi sie tyn referat przedstawiciela TPN-u i o problemak jakie majom pracownicy TPN z niedźwiedziami na pogranicu polsko-słowackim. A referat był piykny! Telo.Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Niedźwiedzie w Tatrach IP: *.it-net.pl 27.10.04, 19:35 www.pudelsi.art.pl/muzyka/wolneslowo.mp3 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: Niedźwiedzie w Tatrach IP: *.it-net.pl 13.03.05, 23:08 Tak późno poszły spać na jesieni, to i późno się obudzą , jeszcze przy takiej zimie. Odpowiedz Link Zgłoś
roomtsays Re: Niedźwiedzie w Tatrach 14.03.05, 02:07 Miski maja swoj "kalendarz" wiec marcowe sniegi to dla nich zaden argument na pobudke... ;o))) Odpowiedz Link Zgłoś
roomtsays Re: Niedźwiedzie w Tatrach 25.03.05, 03:46 Podobno pierwszy misiek "zameldował" się wczoraj na Łysej Polanie... Swięconką mu pewnie zapachniało hehehe. ;o))) Odpowiedz Link Zgłoś
roomtsays Re: Niedźwiedzie w Tatrach 25.03.05, 12:38 I jeszcze jeden... "Miś nie chce spać! Pierwszy niedźwiedź ziewając rozprostował zastane zimowym snem kości i zaczął przechadzać się po Hali Gąsienicowej. Na razie nikt go nie widział, ale "rannego niedźwiedziego ptaszka" zdradziły ślady na śniegu. Leśnicy mówią, że czasem niedźwiedzie jeszcze przed nadejściem wiosny, na parę godzin opuszczają swoje gawry. Później znowu kładą się, aby dospać jeszcze kilka tygodni. Dopiero pod koniec kwietnia przez śnieg przewiercą się świstaki, a misie zaczną hulać po halach na całego. Na razie w Tatrach króluje zima. Na Kasprowym Wierchu leżą ponad dwa metry śniegu i panują bardzo dobre warunki narciarskie. (PP) [ 24-03-2005 | 15:19:35 | PaP] Góry Widac wiosna zmierza wielkimi krokami w stronę gór... ;o))) Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Niedźwiedzie w Tatrach 09.05.05, 20:07 Juz nie śpiom, srasom głupik turystów...... Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Niedźwiedzie w Tatrach 10.05.05, 10:39 I do śmiychu: fun.from.hell.pl/00-ROCZNIK-2001/2001-12-12/Sanie.mpeg Odpowiedz Link Zgłoś