Dodaj do ulubionych

Niedzwiedzie w Tatrach...

IP: 80.72.65.* 30.04.03, 15:16
...juz sie obudzily z zimowego snu, czego nie mozna powiedziec o
forumowiczach z FZ. Moze nastepne wolne dni spedzone na sloneczku dodadza Wam
animuszu. Tego Wam zycze! R.
Obserwuj wątek
    • Gość: Rumcajs Re: Niedzwiedzie w Tatrach... IP: 80.72.65.* 01.05.03, 21:38
      Juz wiem dlaczego tatrzanskie misie wola Liptow. Przy takim "ruchu" na FZ nie
      ma szans na spotkanie jakiejs atrakcyjnej niedzwiedzicy.
      Ja tez ide na Slowacje, bo holki tam bardziej serdeczne - usmiechniete i rade
      gosciom nieba przychylic...
      • Gość: uiuiuiu Re: Niedzwiedzie w Tatrach... IP: *.zakopane.sdi.tpnet.pl 02.05.03, 00:37
        spokojnie, spokojnie. Górale ciekawi świata, ale nieufni obcym. Nas Forum
        wchodzą, czytają lecz niechętnie głos zabierają....
        Cholera rymuje mi sie jak nie przymierzając Tawłowiczowi wspaniałemu.......
        • Gość: Jagna Re: Niedzwiedzie w Tatrach... IP: *.visp.energis.pl 02.05.03, 02:27
          Ale Wom sie pitoli !
          • Gość: Rumcajs Re: Niedzwiedzie w Tatrach... IP: 80.72.65.* 02.05.03, 14:51
            Jak nom sie pitoli, to rzyknij do rzecy, Jagna! Nojlepiyj krytykowac, nie?
            • Gość: Ciupazka Re: Niedzwiedzie w Tatrach... IP: *.it-net.pl 10.05.03, 21:57
              Tatrzański Park Narodowy nie darmo apeluje do turystów, żeby turyści nie
              schodzili z wyznaczonych tras i wracali do schronisk przed zmrokiem. Dotyczy to
              rejonu Roztoki i Rybiego Potoku. Jak powiedział pan Krupski z Punktu Informacji
              Turystycznej TPN niedźwiedzie bardzo lubią Dolinę Białej Wody, gdyż tam
              jest stosunkowo mały ruch turystyczny. Spotykano też misie w Tatrach
              Zachodnich. Przyznam się, że chociaż duzo chodziłam po Tatrach, nie spotkałam
              nigdy niedźwiedia na trasie, natomiast wiele razy udało mi się spotkać stada
              kozic , swistaki oraz orły.
              • Gość: Rumcajs Re: Niedzwiedzie w Tatrach... IP: 80.72.65.* 10.05.03, 23:15
                5-6 lat temu w sierpniu widzialem w Zakopcu rozwieszone ulotki z informacja, ze
                jakis slowacki misiek szwenda sie po polskiej stronie - regle miedzy Lysa
                Polana i Sucha Woda. I wtedy ponioslo mnie licho Siedlarska Droga na Rusinowa.
                Dawno tych katow nie odwiedzalem, wiec dziarskim krokiem wale sciezka - w okolo
                cisza, zywej duszy, tylko rozne ptaszki swiergola, las pachnie /wiecie jak
                potrafi pachniec tatrzanski las w upalny dzien/. W ogole raj na ziemi. I wtedy
                poczulem, ze nie jestem sam. Raptem las stal sie mroczny i wrogi, ciagle
                wydawalo mi sie, ze cos czy ktos mnie obserwuje ukradkiem. Wiedzialem, ze w
                okolicach Wapiennego Pieca lubia buszowac rysie. Ptaki zrobily sie jakies
                plochliwe i odfruwaly w jednym kierunku. Wzialem i ja nogi za pas. Nie wiem co
                to bylo, w kazdym razie z dusza na ramieniu zwolnilem dopiero jak uslyszalem
                zbyrcoki z Rusinowej i nawolywania kosiarzy. Po odpoczynku na polanie
                polecialem na Polane pod Woloszynem. Niestety swierki urosly przez te wszystkie
                lata i z pieknego niegdys widoku pozostalo tylko wspomnienie. Po drodze brala
                mnie chetka na maliny, ktorych tam jest wbrod, ale pomny strachu sprzed godziny
                gnalem do Wodogrzmotow, az sie kurzylo. Po kilku dniach dowiedzialem sie, ze
                wlasnie w okolicach Siedlarskiego Szlaku mis upodobal sobie spacery, zanim
                poszedl do Bialej Wody. Potem juz nigdy nie wybieralem szlakow malo
                uczeszczanych na swoje samotne wedrowki.
                W innych swoich tatrzanskich eskapadach spotykalem nawet calkiem liczne
                kierdliki kozic, szczegolnie w okolicach Swinicy, Swistowki Roztockiej i w
                Dol.Za Mnichem. W Tatrach Zachodnich czesto towarzyszylo mi pogwizdywanie
                swistakow. Za to orla nigdy nie udalo mi sie zobaczyc, ale slyszalem jelenie na
                rykowisku w Zadnich Koperszadach. Teraz o ile sie nie myle, szlak z Javoriny na
                Przel.pod Kopa jest zamkniety dla ruchu turystycznego. A szkoda, bo to piekna
                trasa - szczegolnie w polaczeniu z odwiedzeniem Zielonego Stawu Kiezmarskiego -
                cudo!
                Moze ktos z Was podzieli sie wspomnieniami z tatrzanskich wedrowek?
                • Gość: Rumcajs Re: Niedzwiedzie w Tatrach... IP: 80.72.65.* 05.06.03, 21:21
                  ... sie szwendaja po Taterkach na calego. Przed paroma dniami turysci schodzacy
                  z Kopy Kondrackiej obserwowali sredniego miska - byl "grzeczny" i nie
                  molestowal gosci. A tak w ogole, to ponoc niedzwiedziom jest w Tatrach za
                  ciasno i chca sie integrowac z orawskimi i spiskimi, tylko im ploty posesji
                  przeszkadzaja. Ja tez z przyjemnoscia "zintegrowalbym sie" z jakas slowacka
                  niedzwiedzica. Strasnie mi sie widzi wypad na Lomnice i w Tatry Bielskie...
                  • Gość: Ciupazka Re: Niedzwiedzie w Tatrach... IP: *.it-net.pl 05.06.03, 21:26
                    Ubier sie w skóre misia i mozes śmiało iść...nawet cie nie zatrzymajom,
                    ba bedom syćka uciekać...hehehe.
                    • Gość: Rumcajs Re: Niedzwiedzie w Tatrach... IP: 80.72.65.* 05.06.03, 21:55
                      Musem sie zglosic do "Siwego dymu" coby mi doli skorecke. Moze pare dutkow
                      wpadnie jak bendem krzicol "Hanus! Jak roz - to roz! A mowilem - nie po misiu?"
                      • Gość: Ciupazka Re: Niedzwiedzie w Tatrach... IP: *.it-net.pl 26.09.03, 19:21
                        My zaś dzielimy skóre na niedźwiedziu...ba jako!
                        • Gość: Rumcajs Mis meloman?... IP: 80.72.65.* 02.10.03, 17:49
                          Niedzwiedz znow kreci sie na Kalatowkach, przyciagniety dzwiekami muzyki. Jak
                          wiadomo odbywa sie tam kolejny Jazz Camping. Mis oprocz uczty duchowej liczy na
                          obfite kolacje - przy wtorze jazzu pobuszuje w smieciach pozostawionych przez
                          naszych "schludnych" turystow i amatorow dobrej muzyki. A potem znow bedzie
                          huzia na niedzwiedzie... A kto tu ma "niedzwiedzie maniery"? Bynajmniej nie
                          misie!

• roomtsays Re: Niedzwiedzie w Tatrach 22.10.03, 22:57
                            Zbigniew Ladygin z TPN mowi:
                            ..."Na terenia Parku jest kilkanaście niedźwiedzi i jest to zbyt dużo jak na
                            tak mały obszar. Ulegają one synantropizacji dzięki pomocy człowieka, niestety.
                            Cokolwiek, co niesie ze sobą zapach jedzenia – każdy papierek po batoniku czy
                            też butelka – budzi zainteresowanie niedźwiedzia i tym samym przyciąga go do
                            ludzi. Niedźwiedź idzie po linii najmniejszego oporu, zatem zamiast żmudnie
                            zbierać borówki w leśnych ostępach, rusza tam, gdzie jedzenie jest dużo łatwiej
                            dostępne. Zjawisko to występuje przede wszystkim we wschodnim rejonie Parku –
                            poczynając od Głodówki a kończąc na okolicach Morskiego Oka. Obszar ten jest
                            terenem o największej koncentracji szlaków i miejsc odwiedzanych (czy też
                            zamieszkanych) przez ludzi.

Od dwóch lat wdrażamy program odstraszania niedźwiedzia, głównie przy pomocy
                            pastuchów elektrycznych, które instalowane są wokół schronisk i innych
                            zamieszkanych obiektów. Pastuchy elektryczne są częściowo finansowane przez
                            TPN. Park nie może jednak nakazać dzierżawcy danego obiektu takiej instalacji –
                            jest to tylko i wyłącznie jego dobra wola. Np. założeniu pastucha najdłużej
                            opierała się strażnica Straży Granicznej na Palenicy Białczańskiej.

...Problemem są turyści, którzy poruszają się po terenie Parku od zmroku do
                            świtu oraz tacy, którzy śmiecą.

...W odchodach niedźwiedzi (i nie tylko niedźwiedzi) znajdujemy kawałki
                            wyrzucanych opakowań. Wprawdzie kiedyś przy drodze do Morskiego Oka poustawiano
                            kosze na śmieci, ale pomysł ten nie sprawdził się. Wokół takiego kosza zaraz
                            powstaje górka śmieci; poza tym jest on źródłem zapachu. Jednym słowem: śmieć
                            wniesiony na teren Parku musi zostać z niego wyniesiony.

...Problem jest głębszy – wynika z braków w wychowaniu na poziomie szkoły i
                            domu rodzinnego. Próbujemy edukować ludzi w tym kierunku poprzez filmy czy
                            plakaty, tak jak ten z hasłem „Nie porzucaj nas!".

Powróćmy do niedźwiedzi. Zsynantropizowana samica miała nałożoną obrożę i była
                            monitorowana przy użyciu telemetrii. Telemetria pomogła ustalić, że niedźwiedź
                            potrafi przejść kilkanaście kilometrów przez jedną noc. Kiedy niedźwiedzica
                            zbliżała się do zabudowań, można było podjąć jakieś działania. Niestety, już
                            się jej nie oduczy przychodzenia do śmietników. Można jednak trzymać na dystans
                            jej dzieci, by nie przejęły złych wzorców.

Jedna z tatrzańskich niedźwiedzic miała troje potomstwa, z którego dwoje było
                            oznakowane. Jednego niedźwiadka udało się „wychować", drugi zginął
                            (prawdopodobnie rozszarpany przez dorosłego samca). Trzeci został zwabiony
                            kanapkami przez turystów, którzy koniecznie chcieli się sfotografować „z
                            misiem”. Od tej pory zwierzę zaczęło chodzić za jedzeniem na trasie od
                            Morskiego Oka do Chaty pod Rysami. Niestety, niedźwiadek ten marnie skończył –
                            zatrzasnął się w kontenerze na śmieci przy schronisku przy Popradzkim Stawie.
                            Słowacy go złapali i wywieźli w nieznane."

Material pochodzi ze spotkania "Gropy" roztockiej z Dyrektorem TPN Pawlem
                            Skawinskim na poczatku pazdziernika 2003 r. Co to jest "Gropa" wiedza ci,
                            ktorzy odwiedzaja forum www.topr.com.pl

• kolcero Niedzwiedzie nie tatrzanskie, ale warto przeczytac 23.10.03, 17:13
                              kiosk.onet.pl/art.asp?DB=162&ITEM=1137880&KAT=245
                              • hanys_hans Re: Niedzwiedzie nie tatrzanskie, ale warto przec 23.10.03, 17:48
                                ()'.".'()
                                ( (T) )
                                ( )*( )
                                ("")("")
                                • roomtsays Re: Niedzwiedzie nie tatrzanskie, ale warto przec 23.10.03, 20:01
                                  Hanysku, czy to jest pozycja "na misia"?????? ;o)))
                                  • hanys_hans Re: Niedzwiedzie nie tatrzanskie, ale warto przec 23.10.03, 21:19
                                    roomtsays napisał:

> Hanysku, czy to jest pozycja "na misia"?????? ;o)))

trumf, trumf, misia bela, misia kasia kąfacela, mia a, misia be, misia kasia ką-
                                    fa-ce!
                                    • Gość: Ciupazka Re: Do Hanysów... IP: *.it-net.pl 23.10.03, 21:47
                                      Informuję, że doszły foty , dzięki za niespodzianki, że pozdrawiam was i że
                                      ten album oddaje wsio! Nawet się przy tym pośmiałam. A już Łomnica dopelniła
                                      szczęścia. Piękne zdjęcia. Kasety jeszcze nie widziałam, bo dzisiaj przyszło,
                                      paradni jesteście oboje jesteście w tym góralskim odzieniu. Hehe. Hej!
                                      Pozdrówka.
                                      • hanys_hans Re: Do Hanysów... 24.10.03, 19:28
                                        Gość portalu: Ciupazka napisał(a):

> Informuję, że doszły foty , dzięki za niespodzianki, że pozdrawiam was i że
                                        > ten album oddaje wsio! Nawet się przy tym pośmiałam. A już Łomnica
                                        dopelniła
                                        > szczęścia. Piękne zdjęcia. Kasety jeszcze nie widziałam, bo dzisiaj
                                        przyszło,
                                        > paradni jesteście oboje jesteście w tym góralskim odzieniu. Hehe. Hej!
                                        > Pozdrówka.

Noo to piyknie ze to tak pryntko doszuo!

pyrsk_hanys_hans
                                      • Gość: Szwager Re: Do Hanysów... IP: *.dip.t-dialin.net 24.10.03, 19:36
                                        a co Cie tak nojwiyncyj we tym rozsmiyszouo takego?

bo ize Hanys mo oubajny to kozdy pezca wiy
                                    • hanys_hans Re: Niedzwiedzie nie tatrzanskie, ale warto przec 25.10.03, 20:15
                                      hanys_hans napisał:

> roomtsays napisał:
                                      >
                                      > > Hanysku, czy to jest pozycja "na misia"?????? ;o)))
                                      >
                                      > trumf, trumf, misia bela, misia kasia kąfacela, mia a, misia be, misia kasia

> -
                                      > fa-ce!

pudelsi.art.pl/muzyka/wolneslowo.mp3
    • Gość: Cover Re: Niedzwiedzie w Tatrach... IP: 80.48.246.* 23.10.03, 22:01
      Fajny misio, pozwoliłem sobie puścić go w obieg w mailu z pewna agitacja na
      rzecz miśków, ciekawe jak daleko "zajedzie".
      • roomtsays Re: ?!?!? 23.10.03, 22:15
        A coz to za niedzwiedzie maniery? Tu nie Roztoka!!!
        • Gość: Cover Re: ?!?!? IP: 80.48.246.* 23.10.03, 22:37
          Nic sie nie mart do Ciebie też dotrze ;) na pewno go poznasz. Za to
          w "słusznej" sprawie poszedł do ludzi :)
          • roomtsays Re: ?!?!? 23.10.03, 22:46
            ??? ;o(((
            • Gość: Cover Re: ?!?!? IP: 80.48.246.* 23.10.03, 23:17
              No czego nie rozumiesz ? Gdzies w" nauce" czytałem, że przeprowadzono badani
              ile maili trzeba wysłać żeby dotrzec do jakiejkolwiek osoby na ziemi. Podobno
              średnia wyszła cos koło 6 !! hehehe, badania były w USA to mały kraj tam się
              wszyscy znają i wszystkich znają. Ja puściłem maila do 12 osób, każda z nich
              prześle go dalej powiedzmy do 10.... myśle że przy 4-5 kolejce, ktoś będzie
              miał Ciebie na liście ;)
              Cieszysz się ?... każdy by sie cieszył.
              • Gość: Ciupazka Re: ?!?!? IP: *.it-net.pl 24.10.03, 09:08
                Hehe...Rozśmieszyłeś mnie Cover! A czy ty masz świadomość, że ja mogę nie
                życzyć sobie tych maili? Mam prawo, czy nie mam prawa wyboru, hę? Od kogo
                chcę, to otrzymuję i nikt za mnie decydował nie będzie. Hej!
                • Gość: Cover Re: ?!?!? IP: 195.245.222.* 24.10.03, 12:51
                  Hahahahaha, a to jest taki guziczek - kosz i po kłopocie :))))))

P.S Jak Cię lubia to dostaniesz.
                  • ciupazka Re: ?!?!? 24.10.03, 13:23
                    Gość portalu: Cover napisał(a):

> Hahahahaha, a to jest taki guziczek - kosz i po kłopocie :))))))
                    >
                    > P.S Jak Cię lubia to dostaniesz.

A ty myślis, ze mie tak syćka radzi widzom? Hehe... " Jo cie rod widze, kie
                    cie nie widze, a jak cie widze, to cie nienawidze".Nei co? I w myśl tego
                    porzekadła dostane jesce e`mailowo w kufisko, he? Beemy widzieć... Ty sie juz
                    som z tego rechoczesz, przyznoj sie bez bicio, jaki śpasy i komu robis, he?
                    • roomtsays "Stary niedzwiedz mocno spi!" 24.10.03, 20:50
                      Ale cisza na forum! Zasypalo was? ;o(((
                      • wedrowiec2 Re: "Stary niedzwiedz mocno spi!" 24.10.03, 20:58
                        Już odkopałam się:)). Ostatnio przebywam na Forum 40+, ale dziś są tam duże
                        rozdzwięki i szukam ukojenia w Waszym towarzystwie
                        • roomtsays Re: "Stary niedzwiedz mocno spi!" 24.10.03, 21:07
                          I tu sie dzis rozczarujesz - nie ma nikogo. ;o)))
                          • wedrowiec2 Re: "Stary niedzwiedz mocno spi!" 24.10.03, 21:10
                            Juz jest nas dwoje, a samotność to moja specjalność. W ostateczności zawsze
                            jest ratunek w pracy. Więc do dzieła, na FZ będę zerkac co jakiś czas.
                            • roomtsays Re: "Stary niedzwiedz mocno spi!" 24.10.03, 21:18
                              I Hanys sie pojawil - opeer podzialal i towarzystwo zaczyna sie ruszac. Ja caly
                              dzien nadrabiam zaleglosci i tez wpadam tu tylko od czasu do czasu, przydalo by
                              sie juz skonczyc i wreszcie pogadac. Tak rzadko mam kompa dla siebie o tej
                              porze, a dzis i piatek "przy sobocie po robocie" (co prawda jutro pracuje) -
                              mozna by wymyslec jakas imprezke. Zapraszam na herbatke z suszonymi jablkami i
                              cytrynka, bo u mnie pada jak w Zakopanem nieprzymierzajac. ;o)))
                              • wedrowiec2 Re: "Stary niedzwiedz mocno spi!" 24.10.03, 21:21
                                Juz wyjmuję z piekarnika jabłecznik. Pogoda za oknem zimowa - snieg stopił się,
                                ale mróz wraca. Nie narzekam - zimy zakopiańskie były gorsze, ale za to jakie
                                przyjemne:))
                              • hanys_hans Re: 'Stary niedzwiedz mocno spi!' 24.10.03, 21:43
                                roomtsays napisał:

> I Hanys sie pojawil - opeer podzialal i towarzystwo zaczyna sie ruszac. Ja
                                caly
                                >
                                > dzien nadrabiam zaleglosci i tez wpadam tu tylko od czasu do czasu, przydalo
                                by
                                >
                                > sie juz skonczyc i wreszcie pogadac. Tak rzadko mam kompa dla siebie o tej
                                > porze, a dzis i piatek "przy sobocie po robocie" (co prawda jutro pracuje) -
                                > mozna by wymyslec jakas imprezke. Zapraszam na herbatke z suszonymi jablkami
                                i
                                > cytrynka, bo u mnie pada jak w Zakopanem nieprzymierzajac. ;o)))

Nojlepi smakuje jak sie joom pije tak jak na tym obrosku!

www.sfd.pl/1/images/20031024012412.jpg
                                • roomtsays Re: 'Stary niedzwiedz mocno spi!' 24.10.03, 21:47
                                  "Kama sutra"-m i wieczeram... ;o)))
                    • Gość: Cover Re: ?!?!? IP: 80.48.246.* 25.10.03, 01:45
                      Żadne tam śpasy, ja jestem anioł !! nikomu nie dokuczam, mailik był grzeczny, z
                      misiem i apelem żeby kochać misie... przeczytaj poślij dalej, ciekawe czy jest
                      posyłany czy utknął ? ? ?
                      • hanys_hans Re: Niedzwiedzie nie tatrzanskie, ale warto przec 25.10.03, 20:17
                        hanys_hans napisał:

> roomtsays napisał:
                        >
                        > > Hanysku, czy to jest pozycja "na misia"?????? ;o)))
                        >
                        > trumf, trumf, misia bela, misia kasia kąfacela, mia a, misia be, misia kasia

> -
                        > fa-ce!

pudelsi.art.pl/muzyka/wolneslowo.mp3
                        • roomtsays Re: Niedzwiedzie tatrzanskie 09.11.03, 21:22
                          Podobno tatrzańskie miśki i świstaki jeszcze nie nie śpią. W związku z tym
                          podsłuchana rozmowa w niedzwiedziej gawrze.
                          Niedzwiedzica do starego:
                          - Co ty się tak wiercisz i wiercisz?
                          - A, coś nie mogę spać!
                          - A nie mówiłam? Kto to widział żłopać kawę we wrześniu?!...
                          • Gość: ola-f Re: Niedzwiedzie tatrzanskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.03, 09:53
                            Dziennik podhalański 19-11-2003

Niedźwiedzie nie śpią

Tatry po zmroku niebezpieczne

Pomimo że zima coraz bliżej, tatrzańskie niedźwiedzie są bardzo aktywne.
                            Jednego osobnika zaobserwowano w ostatnich dniach m.in. w pobliżu
                            leśniczówki "Wanta" przy Drodze do Morskiego Oka oraz koło schroniska na
                            Polanie Kondratowej, gdzie postraszył dwóch turystów.- Niedźwiedzie jeszcze nie
                            śpią, bo jest za ciepło - przyznaje Jan Krupski z Punktu Informacji
                            Turystycznej Tatrzańskiego Parku Narodowego. - Gawry mają już przygotowane, ale
                            pójdą spać dopiero wówczas, gdy przez dłuższy czas temperatura będzie się
                            utrzymywać poniżej 10 stopni.

Niedźwiedzie są aktywne szczególnie w nocy, kiedy szukają pożywienia. Nauczone,
                            że najłatwiej je zdobyć tam, gdzie są ludzie, często podchodzą pod schroniska i
                            leśniczówki. Kilka dni temu sporej wielkości niedźwiedź pojawił się na Polanie
                            Kondratowej i dwóch turystów musiało się salwować ucieczką. Drapieżnik odszedł
                            dopiero przepłoszony przez pracowników schroniska, ale w nocy wrócił.

- Mamy prośbę do turystów, żeby kończyli wycieczki przed zmrokiem - mówi Jan
                            Krupski. - Szczególnie w rejonie Doliny Rybiego Potoku i w Tatrach Zachodnich.
                            Trzeba pamiętać, że te zwierzęta są bardzo mobilne i w ciągu nocy mogą pokonać
                            nawet odległość dziesięciu kilometrów.

W Polskich Tatrach żyje kilkanaście niedźwiedzi. Swoje gawry mają głównie w
                            Tatrach Wysokich, w rejonie Wołoszyna i Doliny Waksmundziej, gdzie znajduje się
                            ścisły rezerwat przyrody. W gawrach drapieżniki spędzają zimę, wychodząc na
                            powierzchnię z pierwszym wiosennym ociepleniem.

(KOV)

Jednak nażłopały się kawy we wrześniu ;-)
                            • roomtsays Re: Niedzwiedzie tatrzanskie 19.11.03, 16:33
                              Oby to niezwykle zachowanie niedzwiedzi nie zwiastowalo dluuuuuuuuugiej zimy...
                              :o(((
                              • Gość: Cover Re: Niedzwiedzie tatrzanskie IP: 80.48.246.* 19.11.03, 20:40
                                Rumcajs nawet nie strasz !!! A Miśki spać cholerka jasna !! Może by tak Gajowy
                                jaką kołysanke zaśpiewał albo co !!
                                • Gość: ola-f Re: Niedzwiedzie tatrzanskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.03, 21:56
                                  Lubię zimę w górach, bo jest wtedy urokliwie...
                                  No i te narty...
                                  • roomtsays Re: Niedzwiedzie tatrzanskie 19.11.03, 23:20
                                    Jak juz tak zwykly buszowac po smietnikach, to moze im podrzucic jakiego miodu
                                    pitnego? Moze "narkoza" zadziala... ;o)))
                                    • Gość: olaf Re: Niedzwiedzie tatrzanskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.03, 16:14
                                      Dziennik podhalański 16-12-2003

W Tatrach

Niedźwiedzia bezsenność

Mimo że wczoraj w góry wróciła zima, tatrzańskie niedźwiedzie wciąż nie śpią.
                                      Powodem jest inwersja - w zeszłym tygodniu w Tatrach temperatura była wyższa
                                      niż w Zakopanem.

- Tatrzańskie misie odczuwały wzrost temperatury i wciąż czekały na zimę -
                                      tłumaczy Zbigniew Madeyski z Centrum Informacji Turystycznej TPN. - Zimniej
                                      było w Bieszczadach i tam niedźwiedzie już chrapią. Co prawda teraz w Tatrach
                                      znowu jest zimno, ale zgodnie z prognozami za dwa dni ma ponownie przyjść
                                      jesień. Z takich zmian pogody nic nie robią sobie świstaki, które zakopały się
                                      już pod śniegiem. (PP)

Życzymy niedzwiadkom miłych snów!

• roomtsays Re: Niedzwiedzie tatrzanskie 16.12.03, 16:45
                                        Qrcze blade! Niewyspany homo sapiens - wiadomo - swe humory ma! Ciekawe jak
                                        będą się zachowywać tatrzańskie ursusy po nieprzespanej zimie? I co z
                                        przyrostem naturalnym... Ciekawe, co na to nauka?
                                        • Gość: Ciupazka Re: Niedzwiedzie tatrzanskie IP: *.it-net.pl 20.12.03, 15:29
                                          Zima się przedłuży, ni ma strachu, ale one nadal łażą, czekają na Pasterkę.
                                          • roomtsays Re: Niedzwiedzie tatrzanskie 20.12.03, 16:37
                                            Pewnie czują się obrażone, że nie było ich przy Narodzeniu... Zeby tylko
                                            podczas Pasterki nie zaczepiały ludzi na Wiktorówkach i Kalatówkach. A może
                                            przemówią ludzkim głosem w noc wigilijną? Kto wie... ;o)))
                                            • Gość: ola-f Re: Niedzwiedzie tatrzanskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.03, 19:00
                                              Nic nie gadały...

• roomtsays Re: Niedzwiedzie tatrzanskie 29.12.03, 20:16
                                                A skad wiesz? Gdzie spotkalas? To te huncwoty dalej nie spia? ;o)))
                                                • Gość: ola-f Re: Niedzwiedzie tatrzanskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.03, 21:55
                                                  Przyczaiłam się na Kalatówkach i ... nic.
                                                  Znaczy się - chyba wreszcie poszły spać.
                                                  Pomogło im te -23 stopnie na termometrze.
                                                  Po prostu nie miały innego wyjścia jak iść spać.
                                                  A o gadaniu z nimi już w Wigilie nie było mowy, jakieś nietowarzyskie się
                                                  zrobiły ( ostatnio) ;-)
                                                  • Gość: ola-f Re: Niedzwiedzie z Krupówek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.04, 12:07
                                                    Dziennik podhalański 09-01-2004

"Niedźwiedzi" interes

Na Krupówkach tłok, jednak po świątecznym okresie z deptaka zniknął tradycyjny
                                                    biały miś, stacjonujący nieopodal oczka wodnego. Okazuje się, że prowadzący
                                                    misiowy interes czekają na najazd nieco młodszych turystów - kolonistów.

W styczniu na zakopiańskich Krupówkach w Zakopanem dominuje język rosyjski.
                                                    Najbardziej z najazdu turystów ze Wschodu cieszyć się powinna rodzina Palidrów,
                                                    która od lat prowadzi "niedźwiedzi" interes. - Fotografia z misiem to najlepsza
                                                    pamiątka ze Zakopanego. Lecz teraz interes idzie marnie. Cieszymy się, bo
                                                    niedługo ferie, pod Taterki zjedzie sporo dziecisków. Wtedy biznes lepiej się
                                                    rozkręci - zaznacza głowa rodziny Franciszek Palider z Suchego.

Biały niedźwiedź wpisany jest już chyba na stałe do rodziny Palidrów z
                                                    Suchego. - Pierwszy raz ustawiliśmy się z misiem na Krupówkach w 1972 r. I tak
                                                    już zostało - z uśmiechem wspomina głowa fotograficznego rodu. Dziś cała
                                                    rodzina żyje z misiowego interesu. Jego żona Halina dodaje, że tradycja
                                                    fotografowania się z białym niedźwiedziem na Krupówkach sięga lat
                                                    międzywojennych. (RAV)

Chyba każdy z Nas ma taką fotografię w albumie...
                                                  • roomtsays Re: Niedzwiedzie z Krupówek 09.01.04, 14:40
                                                    W 1972 r. miał fajne futro, teraz jakiś taki - wyjęty z wirówki...
                                                  • Gość: ola-f Re: Niedzwiedzie z Krupówek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.04, 19:31
                                                    Sfilcowany...
                                                    Nie wiem jak to jest teraz, ale wtedy to miał zapach- taki krzepki jakby
                                                    zaglądał do piwniczki z pigwóweczką...
                                                  • roomtsays Re: Niedzwiedzie z Krupówek 09.01.04, 20:13
                                                    Pigwowecka to jak Chanel 5! To byl BIMBER! ;o)))
                                                  • Gość: ola-f Re: Niedzwiedzie z Krupówek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.04, 17:45
                                                    A skąd wiesz?????
                                                    HE,HE,HE
                                                  • roomtsays Re: Niedzwiedzie z Krupówek 11.01.04, 17:36
                                                    Ten gamoń miś sam się przyznał mojemu tacie po awanturze! Szkoda, że fota
                                                    gdzieś mi zginęła... Miś był nawalony jak stodoła, a fotograf jak dwie -
                                                    najpierw "zapomniał" zdjąć osłonę z obiektywu i pstryknął, potem się skapował i
                                                    pstryknął już bez osłony. Potem kazał sobie za dwie pozy i wtedy zrobiła się
                                                    draka. ;o)))
                                                  • Gość: ola-f Re: Niedzwiedzie z Krupówek i Kuźnic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.04, 17:58
                                                    Powiedz- dowalił Misiowi?

Ja mam tych fotek mnóstwo, bo jak tylko ktoś przyjechał, to robili sobie
                                                    zdjęcia ze mną na pierwszym planie...
                                                    Co za czasy!

Pozdrowienia dla Misiów.
                                                  • roomtsays Re: Niedzwiedzie z Krupówek i Kuźnic 11.01.04, 18:05
                                                    Finał był taki, że poszliśmy wszyscy na piwo (ja piłem sok malinowy-miałem
                                                    chyba 10 lat), bo przyczepił się milicjant i trzeba było ratować misia. Mój
                                                    tata miał wielką słabość do Zakopiańczyków... ;o)))
                                                  • hanys_hans Re: Niedzwiedzie z Krupówek 11.01.04, 18:03
                                                    roomtsays napisał:

> Ten gamoń miś sam się przyznał mojemu tacie po awanturze! Szkoda, że fota
                                                    > gdzieś mi zginęła... Miś był nawalony jak stodoła, a fotograf jak dwie -
                                                    > najpierw "zapomniał" zdjąć osłonę z obiektywu i pstryknął, potem się skapował
                                                    i
                                                    >
                                                    > pstryknął już bez osłony. Potem kazał sobie za dwie pozy i wtedy zrobiła się
                                                    > draka. ;o)))

"Miś nawalony jak stodoła" piyrsze suysza
                                                  • roomtsays Re: Niedzwiedzie z Krupówek 11.01.04, 18:11
                                                    Szkoda, że go nie widziałeś... Można było boki zrywać! Na dodatek piyknie
                                                    śpiywoł! ;o)))
                                                  • Gość: ola-f Re: Niedzwiedzie z Krupówek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.04, 18:14
                                                    To Ty misia nawalonego nie widziałeś?
                                                    Gdzie Ty żyjesz? He, he
                                                    Ach, zapomniałam!

• laband Re: Niedzwiedzie z Krupówek 12.01.04, 06:53
                                                    co zapomniauas?
                                                  • Gość: ola-f Re: Niedzwiedzie z Krupówek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.04, 07:00
                                                    Wiedziałam, że się zapytasz!

To nic - słowny żart!
                                                    Miałam na myśli różnice wynikające z miejsca zamieszkania - "u Was coś jest, a
                                                    u Nas tego nie ma"
                                                    Pozdrowienia
                                                  • laband Re: Niedzwiedzie z Krupówek 12.01.04, 07:18
                                                    Hm, kaj niyma niydzwiedzi?
                                                  • Gość: ola-f Re: Niedzwiedzie z Krupówek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.04, 07:21
                                                    He, he, he
                                                  • hanys_hans Re: Niedzwiedzie z Krupówek 12.01.04, 20:43
                                                    fun.from.hell.pl/00-ROCZNIK-2001/2001-12-12/Sanie.mpeg
                                                  • ola-f A teraz będą i husky z Krupówek. Może zdjęcie? 26.01.04, 07:35
                                                    Psi zaprzeg na Krupowkach

Syberyjsko-alaskanskie klimaty

- Duzo sniegu i mrozy to idealna pogoda dla moich husky i malamutow - zaznacza
                                                    pozujacy z zaprzegiem na Krupowkach
                                                    Przechodnie spacerujacy w sniegu po Krupowkach moga od czasu do czasu natrafic
                                                    na nietypowy pojazd w postaci... psiego zaprzegu. Cztery dorodne czworonogi
                                                    wyrywaja sie do biegu, a na saniach zasiada ich wlasciciel.

- Zdjecie z pieskami kosztuje dwa zlote - upomina mnie pan Adam, gdy probuje
                                                    sfotografowac krupowkowa atrakcje. Po chwili wyjasnia z duma, ze w jego
                                                    zaprzegu stoja dwa husky i dwa malamuty. Psy bardzo wytrzymale i madre. -
                                                    Suczka jest z polskiej stacji badawczej na Spitsbergenie. Moze byc i 60 stopni
                                                    mrozu, a te psy beda biegly ile sil w nogach.

Psy rasy husky (Siberian husky) sa bardzo towarzyskie, inteligentne,
                                                    ciekawskie, przebiegle i bardzo czujne. Psy te nie maja jednak instynktu
                                                    posiadania wlasciwego psom strozujacym, nie sa nieufne w stosunku do obcych,
                                                    ale bywaja agresywne wobec innych psow - psie walki wsrod tej rasy nie naleza
                                                    wiec do rzadkosci. Husky nie lubia sie podporzadkowywac i nie toleruja przymusu
                                                    fizycznego. Gdy chca sie przypodobac wlascicielowi, chetnie wykonuja jego
                                                    polecenia. Sa zahartowane do arktycznego zimna. Odznacza je wielka sila, odwaga
                                                    i wytrzymalosc.

Natomiast psy rasy alaskan malamute sa mocne i masywne, z gleboka klatka
                                                    piersiowa i zwartym tulowiem. Sa to psy uczuciowe, przyjacielsko nastawione,
                                                    oddane, wierne i skore do zabawy, ale jednoczesnie imponujace swym
                                                    dostojenstwem, szczegolnie gdy sa juz dojrzale. Oczy maja "wilczy" wyraz i
                                                    takze sposob ich osadzenia przypomina wilka, spojrzenie jest jednak lagodne i
                                                    pelne uczucia. (RAV)

• roomtsays Re: A teraz będą i husky z Krupówek. Może zdjęcie 26.01.04, 12:20
                                                    Huski jak huski... Wiesz jak fajnie wyglądały wielbłądy pasące zeszłego lata na
                                                    Równi Krupowej? To dopiero był widok - garby na tle garbów (Giewontu)!!!
                                                    Szkoda, że nie mam tych fotek... ;o)))
                                                  • ciupazka Re: A teraz będą i husky z Krupówek. Może zdjęcie 25.10.04, 14:06
                                                    I zaś o tyk niedźwiedziak na pogranicu polsko słowackim była gwara na
                                                    Konferencyji "Gorole i górolscyzna..." Choć dwók nóg one ni majom, to
                                                    granice nielegalnie tyz przekrocajom, hehe...Widzioł mi sie tyn referat
                                                    przedstawiciela TPN-u i o problemak jakie majom pracownicy TPN
                                                    z niedźwiedziami na pogranicu polsko-słowackim.
                                                    Telo.Pozdr.
                                                  • ciupazka Re: Niedźwiedzie w Tatrach 25.10.04, 14:09
                                                    I zaś o tyk niedźwiedziak na pogranicu polsko słowackim była gwara na
                                                    Konferencyji "Górole i górolscyzna..." Choć dwók nóg one ni majom, to
                                                    granice nielegalnie tyz przekrocajom, hehe...Widzioł mi sie tyn referat
                                                    przedstawiciela TPN-u i o problemak jakie majom pracownicy TPN
                                                    z niedźwiedziami na pogranicu polsko-słowackim. A referat był piykny!
                                                    Telo.Pozdr
                                                  • Gość: Asia Re: Niedźwiedzie w Tatrach IP: *.it-net.pl 27.10.04, 19:35
                                                    www.pudelsi.art.pl/muzyka/wolneslowo.mp3
                                                  • Gość: Ciupazka Re: Niedźwiedzie w Tatrach IP: *.it-net.pl 13.03.05, 23:08
                                                    Tak późno poszły spać na jesieni, to i późno się obudzą , jeszcze przy
                                                    takiej zimie.
                                                  • roomtsays Re: Niedźwiedzie w Tatrach 14.03.05, 02:07
                                                    Miski maja swoj "kalendarz" wiec marcowe sniegi to dla nich zaden argument na
                                                    pobudke...
                                                    ;o)))
                                                  • roomtsays Re: Niedźwiedzie w Tatrach 25.03.05, 03:46
                                                    Podobno pierwszy misiek "zameldował" się wczoraj na Łysej Polanie... Swięconką
                                                    mu pewnie zapachniało hehehe.
                                                    ;o)))
                                                  • roomtsays Re: Niedźwiedzie w Tatrach 25.03.05, 12:38
                                                    I jeszcze jeden...

"Miś nie chce spać!
                                                    Pierwszy niedźwiedź ziewając rozprostował zastane zimowym snem kości i zaczął
                                                    przechadzać się po Hali Gąsienicowej. Na razie nikt go nie widział,
                                                    ale "rannego niedźwiedziego ptaszka" zdradziły ślady na śniegu.

Leśnicy mówią, że czasem niedźwiedzie jeszcze przed nadejściem wiosny, na parę
                                                    godzin opuszczają swoje gawry. Później znowu kładą się, aby dospać jeszcze
                                                    kilka tygodni. Dopiero pod koniec kwietnia przez śnieg przewiercą się świstaki,
                                                    a misie zaczną hulać po halach na całego.

Na razie w Tatrach króluje zima. Na Kasprowym Wierchu leżą ponad dwa metry
                                                    śniegu i panują bardzo dobre warunki narciarskie.
                                                    (PP)
                                                    [ 24-03-2005 | 15:19:35 | PaP] Góry

Widac wiosna zmierza wielkimi krokami w stronę gór...
                                                    ;o)))
                                                  • ciupazka Re: Niedźwiedzie w Tatrach 09.05.05, 20:07
                                                    Juz nie śpiom, srasom głupik turystów......
                                                  • ciupazka Re: Niedźwiedzie w Tatrach 10.05.05, 10:39
                                                    I do śmiychu:

fun.from.hell.pl/00-ROCZNIK-2001/2001-12-12/Sanie.mpeg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka