Gość: Gocha Re: MATURA - 2003 - j.polski. IP: *.it-net.pl 06.05.03, 16:16 Uuuuuuufff! wróciłam właśnie z pisemnej matury z j.polskiego. Jak poszło? Zobaczymy! Stres - duży! Pewnie jesteście ciekawi, jaki temat wybrałam? Otóż: "Każdy musi dokonywać wyborów". Uuuuffff, dobrze ,że już poza mną, Teraz biorę się za matmę. Pozdrowienia dla wszystkich zdających!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciekawy Q Re: MATURA - 2003 - dzisiaj matematyka... IP: 212.182.27.* 07.05.03, 15:57 .... co to nikt w Zakopcu matury nie zdaje? Głucho wszędzie, cicho wszędzie....co to będzie? Pytam, gdzie są maturzyści w Zakopanem? Jakie wrażenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: MATURA - 2003 - IP: *.it-net.pl 08.05.03, 10:29 Zacynom na mój dusiu wierzyć, ze w Zokopanym nifto matury nie zdaje. Zodnego odzewu? Cy ta nowo forma komunikacji między ludziskami jest nie znano, cy jako? No, nie wiym, co tym mom myśleć. Kie jo zdawała, dalyko, od chałupy, od matki, ojca i rodziny to miałak moze i zol do syćkich, ze som tak dalyko ode mnie na tyn cos, hale twardo, po juhasku, jak mi ociec radziył: "nie pękoj" i swoje rób zdałak jom dobrze, pote na studia tyz posłak, choć w chałupie była biyda i samiuśko przez zycie zek sie pchala furt, a furt do przodka i do dzisiok to robie . Nolepsy był numer, kie do chałupy przysło zawiadomiynie, zek zdała, na studia mie przyjęto, hale nie dostałak ani akademika , ani stypendium. No wiecie miałak dumacke całe wakacje, jako to beem zyć i ka siedzieć. Po przyjeździe na miyjsce studiów, posłak do dziekana d/s studenckich z podaniym odwoławcym , a on sie mie spytoł; "Co to , całą wieś pani, czy wszystkich krewnych wpisała pani do kwestonariusza?" A jo mu na to: " A Pan Dziekan to czytał, co tam pisze? Te 12 osób - to ojciec , matka i nas dziesięcioro dzieci " Nei co? Dość pedzieć, zek juz do końca studiów ni miałak problemu ani z akademikiem, ani ze stypendium, he, he. Ale do dzisioj to boce!!! A cemu to jo o tym wom pise, cobyście i wy umieli walcyć o swoje prawa, jak wom w zyciu padnie . Telo. Pozdrowiom maturzystów i pytom pieknie biercie sie syćka na studia, to nakoz chwili. A poza tyn jest to nopiykniejsy cas w zywobyciu kozdego cłeka. Hej! Pytom piyknie, piscie, jakie wy mocie wspomniynia z wasych młodych casów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akurat Ciężkie zycie Ciupazki IP: *.zakopane.sdi.tpnet.pl 08.05.03, 15:41 Gość portalu: Ciupazka napisał(a): > Te 12 osób - to ojciec , matka i nas dziesięcioro dzieci " Nei co? Dość pedzieć, zek juz do końca studiów ni miałak problemu ani z akademikiem, ani > ze stypendium, he, he. Ale do dzisioj to boce!!! =========== Nie ma się czym szczycić. Jeśli rodziców nie stać na utrzymanie licznej rodziny to trzeba umieć planować ciąże. Czym się wykazałaś porzed rektorem? Ilością rodzeństwa? A jaka w tym twoja zasługa? Moi rodzice nie mięli tylu dzieci. Gdy oboje nie mieli pracy a chcieli mi pomóc w zdobywaniu wiedzy to niestety nie mogli zwrócić się ani do Ośrodka Pomocy społecznej, ani machać komus przed nosem wykazem dzieci. To twoje "ciężkie życie" bardziej mi przypomina punkty za pochodzenie przyznawane przed laty na studiach osobom z rodzin robotniczych. Ale przynajmniej masz oparcie w rodzinie. Na ich plecach przejechałaś przez studia. Przynajmniej jeśli chodzi o kwaterę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rumcajs Re: Ciężkie zycie Ciupazki IP: 80.72.65.* 08.05.03, 16:12 Pierdoly piszesz akurat! Twoi chyba tez nie umieli planowac ciazy... Odpowiedz Link Zgłoś
uriel1 Re: Ciężkie zycie Uriela 08.05.03, 17:46 Który czegoś nie rozumie. "akuat" napisał /a/ co myśli o pewnej sytuacji i napisał to konkretnie do pani C. miom zdaniem nie było w tym niczego obraźliwego. Tymczasem Ty, Rumcajsie przesadziłeś. Twoja wypowiedź była prostacka. Chyba cie stary poniosło. Gość portalu: Rumcajs napisał: > Pierdoly piszesz akurat! Twoi chyba tez nie umieli planowac ciazy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akurat Do uriela IP: *.zakopane.sdi.tpnet.pl 08.05.03, 20:53 Dzięki. Ale nie musisz stawać w mojej obronie. Sam widzisz jakich dupków tu można spotkać. Przeleciałem wszystkie wątki. Z reguły jak się pojawia ktoś nowy - atakuje go Cipazka. Gdy się jej odgryza - przywala mu Rumcajs, wrzeszcząc w niebogłosy, że się tej "śwornej babie" krzywda dzieje. A swoją drogą Ciupazka faktycznie jest niezwykła. Po prostu nienormalna. Przepraszam - "normalna inaczej". Spadywuje. Na ra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: Do uriela i akurat IP: *.it-net.pl 09.05.03, 00:15 Gość portalu: akurat napisał(a): > Sam widzisz jakich dupków tu można spotkać.> Te dupki, których tu spotykacie przerastają was co najmniej o trzy głowy i dlatego was nieudaczniki szlag trafia. Powinniście czuć się zaszczyceni obecnością tak znakomitych dupków na Forum Z-ne. Sądzicie,że gdy będziecie nam ubliżać, to się nas pozbędziecie? Niedoczekanie wasze. Was naprawdę trzeba mało, że uczyć, to jeszcze wychowywać. Dajecie dowody na to za każdym razem. Załóz sobie jeden z drugi wątek abstrahując od nas i do roboty, pokażcie wy, co umiecie, bo jak narazie, to niewiele poza wymyślaniem i ubliżaniem personie X, czy też Y. Wara od nas, bo my ugryźć też potrafimy, nie będziemy dłużni. Telo. Pozdrowio jeden z dupków.A tak nawiasem mówiąc, to wos nawet dupkami nikt nie nazwie, he, he, he! Byle komu łatek sie nie przypino, bajako! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: Do uriela i akurat IP: *.it-net.pl 09.05.03, 00:44 Gość portalu: akurat napisał(a): >A swoją drogą Ciupazka faktycznie jest niezwykła. Po prostu nienormalna.> Ano właśnie, Ciupazka nie przystaje do waszych socjalistycznych wzorców wychowania, waszego prostactwa, chamskiego zachowywania się w stosunku do gości forumowych, ba jesce gazdować używając gwary, o której wy nie macie zielonego pojęcia, boście ceprami. Nie chce mi sie wierzyć, coby Zokopiańczyk jaze telo zceprzoł i ani słowem w gwarze nie umioł sie posługiwać. Bo jakby tak było, to by juz znacyło, ze wyzej d...nosicie, jako głowicke. Nei nie dziwota, ze wos droźnie , bo w ocach wasych nie przystajem do wasych norm na syćkie strony. Mocie swoje reguły i regułki i fcielibyście nos , a zwłosca mnie przypasować do nich, he, he, bajako! Akurat!!!Moje normy i moje wzorce są inne, są takie , jakie powinny być u górola z krwi i kości, z dziada pradziada prowdziwe, zwycajne , ale i prawidłowe. Hale, co wy sie na tym znocie. Odnose wrazynie, ze nie rozumiecie nawet co sie fce w postach przekozać, przecie nie ino wom, ba haj! Telo. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zeneksa Re: do akurat IP: 212.182.27.* 08.05.03, 17:23 A czym sie dziaj musisz wykazać, zeby otrzymać świadczenie socjalne? Nic się w tym zakresie nie zmieniło, ba jeszcze bardziej zaostrzyło. Przestań pleść. Dzięki pomocy socjalnej, która musi trafiać do właściwych adresatów biedniejsza młodzież ( sieroty, półsieroty, dzieci z rodzin wielodzietnych) mogą ukończyć studia i to jest zasadne dla ich startu w życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rumcajs Uriel! Akurat sie nie dziwie... IP: 80.72.65.* 09.05.03, 01:31 ... ale Ty? Kolko rozancowe czy TWA /Tow.Wzajemnej Adoracji/. Mialem o Tobie lepsze zdanie... Widocznie w innych wymiarach sie znajdujemy i chyba nawet innym jezykiem mowimy. Troche historii, socjologii i filozofii = jasnosc sytuacji na przestrzeni dziejow - RzeczpospolitE, PRL - i te najnowsze. Nikt nikomu prezerwatywy na mozg sila nie naciaga... Myslenie nie boli, a i zapoznanie sie z historia Podhala nie zaszkodzi, bos z nie tych stron! Odpowiedz Link Zgłoś
uriel1 Ciopazko 09.05.03, 09:01 Czego ty ode mnie chcesz? Gdzie ja ci ubliżyłem? To TY tak beztrosko wyzywasz mnie od dupków. Zastanów się co robisz. Zwróciłem uwage Rumcajsowi, że uwaga o planowaniu ciąży była niesmaczna i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: Ciopazko IP: *.it-net.pl 09.05.03, 10:31 uriel1 napisał: > Czego ty ode mnie chcesz? Gdzie ja ci ubliżyłem? To TY tak beztrosko wyzywasz > mnie od dupków. Zastanów się co robisz. Zwróciłem uwage Rumcajsowi, że uwaga o > planowaniu ciąży była niesmaczna i tyle. Przeczytaj uważnie posty, a potem zabieraj głos, nawet poprawnie nie potrafisz napisać nicka, a co mówić o zrozumieniu treści , której poprostu zacietrzewiona nie rozumiesz. Przeczytaj uważnie, kto komu od dupków wymyślał i kto mu w tym wtóruje. A poza tym książki w ręce i uczyć się pernamentnie nie zaszkodzi. Telo.Pozdr. Wracając do tematu wątku pozwolę sobie przy okazji go przypomnieć: Temat, który założyłam to: "MATURA 2003". Stawiam zasadnicze pytanie, czy to, co piszecie jest na temat? Sądziłam, że wspomniecie chociaż o swojej maturze, ale gdzie tam , a może jej nie zdawaliście? Rozmydliliście zasadniczy temat, zmuszając innych do zabierania głosu także nie na temat. Tematy w Małopolsce związane były z człowiekiem, jego działalnością, miejscem tu i teraz w świecie, ba jego stosunkiem do rzeczywistości, jego kondycją psychiczną i fizyczną. Oto tematy: 1. "Jeśli chcesz poznać człowieka, patrz na jego czyny. Jaką prawdę o człowieku- o jego wielkośći i małości odkryłeś, analizując i oceniając działania bohaterów literackich. Zaprezentuj swoje przemyślenia". 2. "Od Adama i Ewy do....Przedstaw problem utraty domu, utraty swojego miejsca, swojej przynależności. Odwołaj się do utworów literackich różnych epok". 3. " Co jest sednem w doświadczeniach dwudziestego wieku? Niewątpliwie bezsilność jednostki" .Uczyń tę myśl Czesława Miłosza przedmiotem swoich rozważań, odwołaj się szczególnie do literatury, możesz także wykorzystać dzieła filmowe, teatralne, malarskie i inne". Wczytaj się w te tematy, są one mało powiedzieć dobre dla każdego z nas i nad nimi trzeba się zastanawiać, a nie tracić energię na beznadziejne ujadanie. Na wszystkich poziomach wiedzy tematy te można realizować, A czy to robimy? Telo. Pozdrawiam jeszcze raz kończąc ten temat. Ciupazka. Odpowiedz Link Zgłoś
uriel1 Re: Uriel! Akurat sie nie dziwie... 09.05.03, 09:04 Nie zrozumiałes moich intencji. Ale nie mam zamiaru sie tłumaczyć. Moim zdaniem napisałem jasno o co mi chodzi. Ale "akurat" chyba ma trochę racji. Zbyt łatwo przychodzi "zakopiańskim" forumowiczom - obrażanie innych. Pozdrawiam. ================ Gość portalu: Rumcajs napisał(a): > ... ale Ty? Kolko rozancowe czy TWA /Tow.Wzajemnej Adoracji/. Mialem o Tobie > lepsze zdanie... Widocznie w innych wymiarach sie znajdujemy i chyba nawet > innym jezykiem mowimy. Troche historii, socjologii i filozofii = jasnosc > sytuacji na przestrzeni dziejow - RzeczpospolitE, PRL - i te najnowsze. Nikt > nikomu prezerwatywy na mozg sila nie naciaga... Myslenie nie boli, a i > zapoznanie sie z historia Podhala nie zaszkodzi, bos z nie tych stron! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: Uriel1 - dlaczego... IP: *.it-net.pl 09.05.03, 17:24 ...twój post wysłany o godzinę wcześniej ba, nie łączący sie z treścią mojego znalazł się za moim , wysłanym o ponad godzinę później. Jako autor wątku mam prawo go zakończyć i powiedzieć na ten temat- koniec, gdyż uważam , że nic nie wniesie więcej. Telo. POzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rumcajs Re: Uriel1 - dlaczego... IP: 80.72.65.* 10.05.03, 00:45 Ciupazko! Juzek Ci pisol "Nie rusoj...." itd. Mnie Kazik wyzwal na tym F od "goralskich skurwysynow"! I co? Ani mnie gorzej sie nie zrobilo,a jemu - czy lepiej - nie wiem, i... mam to gdzies! To jest FORUM !!!Z greki - miejsce, teren, na ktorym przedstawia sie sprawy publiczne do rozwazenia (dlo burakow - Wl.Kopalinski "Slownik wyrazow obcych i zwrotow obcojezycznych" - Wiedza Powszechna Warszawa 1983). Niek pise kto fce - i co fce! Srac mozna wsendy - nawet na Krupowkach, a cy uchodzi? Niek forumowice oceniom wedle wlasny woli. Haj! Odpowiedz Link Zgłoś