Dodaj do ulubionych

zes...ła sie biyda i płace

22.02.08, 19:10
...
Obserwuj wątek
    • przeszlakowska1 Re: zes...ła sie biyda i płace 22.02.08, 20:50
      powinno być: zesrała sie biyda i skucy, he, he, Jeee, o co zaś, he?A jO Cie
      sie spytom: CY TO NI MA CYM, CY KANY, CY TO NI MA CYM , CY W CO????
      • przeszlakowska Re: zes...ła sie biyda i płace 07.03.08, 15:50
        Biyda bije,
        biyda mąci,
        biyda w zywobyciu
        krzyz przetrąci...
        • ciupazka Re: zes...ła sie biyda i płace 07.03.08, 23:18
          Biyda huzio ludziskami jak wiater smreckami.
          • przeszlakowska Re: zes...ła sie biyda i płace 12.03.08, 09:07
            Biyda tyz to biyda, kie janieli płacom nad gównem...

Ka tyn autor tematu sie podzioł, co sie nie obzywo. He?
            • przeszlakowska1 Re: zes...ła sie biyda i płace 27.04.08, 10:45
              Srali muski, jest uy wiesna, bedzie lepiyj trowka rosla...A stropacyje nom
              rosnom, jako zydowskie procenta. Lwica lewica polska mysli dalzj tak samo, he,
              he... po partyjniacku, ino mz sie nie domy juz nabrac, haj

biznes.onet.pl/0,1738129,wiadomosci.html
              • Gość: brunatny miś Re: zes...ła sie biyda i płace IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.08, 18:53
                Przeszlakowska hajluje. To Gorale jak ONR hajlują? Przeszlakowska hajluje,
                pisze wyraźnie haj.
                • ciupazka Re: zes...ła sie biyda i płace 28.04.08, 22:56
                  Widocnie ni ma roda bez wyroda, he, he...Ni mos głowy, nie rozumies mowy, haj.

To nie tak brunatny misiu. Wyrażenie "haj", akcentuje ( podkreśla) myśl
                  wyrażoną w zdaniu
                  • Gość: komar Spomnialo mi sie IP: *.range86-138.btcentralplus.com 30.04.08, 20:44
                    ...biydo moja biydo
                    cobys dupe miala
                    tobyk ci jom lobil
                    aze bys plakala...

babka spiywowali
                    • Gość: komar Re: Spomnialo mi sie jesce roz IP: *.range86-138.btcentralplus.com 30.04.08, 21:17
                      To chyba jednak cenzorowana wersja. W oryginale bylo( chyba) "...
                      azbys sie zdrzistala". Jakos tak. Ot. pamiec, autocenzura, itp.
                      Mimochodem- te biydy, jakosik tak chodzom i.. drzistajom:-)
                      • Gość: gosc Re: Spomnialo mi sie jesce roz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.08, 00:53
                        czyli pierdzą? Daj wykładnię drzistajom, Ciupazko
                        • przeszlakowska Re: Spomnialo mi sie jesce roz 01.05.08, 01:41
                          dżystajom = srajom dalyj jako widzom, po prostu majom przeczyszczenie np. po
                          rycynie
                          • Gość: gosc Re: Spomnialo mi sie jesce roz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.08, 18:47
                            a ja znam Ewę Drzyzgę, tak mi się jakoś spomniało
                      • Gość: ciupazka Re: Spomnialo mi sie jesce roz IP: *.it-net.pl 01.05.08, 13:49
                        Wies co komar godajom, ze biyda tyz to biyda, kie cłeka chyci chorość na oba
                        końce... sama dżistacka to jesce nic...kie cofka i dżystacka na roz chycom,
                        to po nos.
                        • Gość: komar ort. ? IP: *.range86-138.btcentralplus.com 01.05.08, 17:07
                          A ja pisze "drzistac" - to chyba jakas analogia do "rzyci":)
                          Dlaczego u Ciebie jest "dzystac" ? Fakt- wyglada jakos ostrzej.Po
                          podhalansku. Ale moze masz jakas wykladnie ? Moze u Was "rzyc"
                          to "zyc". To tez mocie na lopak ? :)
                          • Gość: komar Re: ort. ? IP: *.range86-138.btcentralplus.com 01.05.08, 17:23
                            Juz wiem! To by moglo byc od "dzzu" ( dwa razy "z" z kropka- nie mam
                            pol. font.). Takiego porannego, podhalanskiego. Tak! Wtedy
                            ino "dzistac" na tyn swiat! :)
                            • Gość: ciupazka Re: ort. ? IP: *.it-net.pl 01.05.08, 23:07
                              Patrze po słownikach
                              1. Słownik Gwary Orawskiej - u prof. J. Kąsia stoi :
                              1. drzistać - wypuszczać głośno wiatry ;
                              2. - mówić , opowiadać zmyślone, zwykle żartobliwe historie odbierane przez
                              słuchaczy z poczuciem dobrego smaku, zmyślać, żartować

drzistak - mężczyzna opowiadający frywolne historie, zwykle zmyślone

drzisnóć, drzistać - upaść gwałtownie np. drzisnóć dupom do błota, lub uderzyć mocno

Słownik Gwary Skalnego Podhala prof. St.A. Hodorowicza u niego stoi:

drzystać - mieć biegunkę ( drzystoł calućkom noc). A jo byłak święcie
                              przekonano, ze to przez ż sie pise, no i profesor pis przez rz i drzystoł
                              a nie drzistoł. Nei bees tu mądry? Znacyń orawskich - nigdy nie słysałak o
                              nik w mowie u nos.
                              Ka ta prowda? Zaś w rzicisku?!
                              Mnie pasuje dżystoł do sracki(biegunki) i podobieństwo do dżżu, kie sie leje z
                              rzyci, he, he...
                              Ka te ucone dialektologi???Heeej! Wołomy Wos!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka