przeszlakowska1 Re: zes...ła sie biyda i płace 22.02.08, 20:50 powinno być: zesrała sie biyda i skucy, he, he, Jeee, o co zaś, he?A jO Cie sie spytom: CY TO NI MA CYM, CY KANY, CY TO NI MA CYM , CY W CO???? Odpowiedz Link Zgłoś
przeszlakowska Re: zes...ła sie biyda i płace 07.03.08, 15:50 Biyda bije, biyda mąci, biyda w zywobyciu krzyz przetrąci... Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: zes...ła sie biyda i płace 07.03.08, 23:18 Biyda huzio ludziskami jak wiater smreckami. Odpowiedz Link Zgłoś
przeszlakowska Re: zes...ła sie biyda i płace 12.03.08, 09:07 Biyda tyz to biyda, kie janieli płacom nad gównem... Ka tyn autor tematu sie podzioł, co sie nie obzywo. He? Odpowiedz Link Zgłoś
przeszlakowska1 Re: zes...ła sie biyda i płace 27.04.08, 10:45 Srali muski, jest uy wiesna, bedzie lepiyj trowka rosla...A stropacyje nom rosnom, jako zydowskie procenta. Lwica lewica polska mysli dalzj tak samo, he, he... po partyjniacku, ino mz sie nie domy juz nabrac, haj biznes.onet.pl/0,1738129,wiadomosci.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brunatny miś Re: zes...ła sie biyda i płace IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.08, 18:53 Przeszlakowska hajluje. To Gorale jak ONR hajlują? Przeszlakowska hajluje, pisze wyraźnie haj. Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: zes...ła sie biyda i płace 28.04.08, 22:56 Widocnie ni ma roda bez wyroda, he, he...Ni mos głowy, nie rozumies mowy, haj. To nie tak brunatny misiu. Wyrażenie "haj", akcentuje ( podkreśla) myśl wyrażoną w zdaniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komar Spomnialo mi sie IP: *.range86-138.btcentralplus.com 30.04.08, 20:44 ...biydo moja biydo cobys dupe miala tobyk ci jom lobil aze bys plakala... babka spiywowali Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komar Re: Spomnialo mi sie jesce roz IP: *.range86-138.btcentralplus.com 30.04.08, 21:17 To chyba jednak cenzorowana wersja. W oryginale bylo( chyba) "... azbys sie zdrzistala". Jakos tak. Ot. pamiec, autocenzura, itp. Mimochodem- te biydy, jakosik tak chodzom i.. drzistajom:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Spomnialo mi sie jesce roz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.08, 00:53 czyli pierdzą? Daj wykładnię drzistajom, Ciupazko Odpowiedz Link Zgłoś
przeszlakowska Re: Spomnialo mi sie jesce roz 01.05.08, 01:41 dżystajom = srajom dalyj jako widzom, po prostu majom przeczyszczenie np. po rycynie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Spomnialo mi sie jesce roz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.08, 18:47 a ja znam Ewę Drzyzgę, tak mi się jakoś spomniało Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciupazka Re: Spomnialo mi sie jesce roz IP: *.it-net.pl 01.05.08, 13:49 Wies co komar godajom, ze biyda tyz to biyda, kie cłeka chyci chorość na oba końce... sama dżistacka to jesce nic...kie cofka i dżystacka na roz chycom, to po nos. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komar ort. ? IP: *.range86-138.btcentralplus.com 01.05.08, 17:07 A ja pisze "drzistac" - to chyba jakas analogia do "rzyci":) Dlaczego u Ciebie jest "dzystac" ? Fakt- wyglada jakos ostrzej.Po podhalansku. Ale moze masz jakas wykladnie ? Moze u Was "rzyc" to "zyc". To tez mocie na lopak ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komar Re: ort. ? IP: *.range86-138.btcentralplus.com 01.05.08, 17:23 Juz wiem! To by moglo byc od "dzzu" ( dwa razy "z" z kropka- nie mam pol. font.). Takiego porannego, podhalanskiego. Tak! Wtedy ino "dzistac" na tyn swiat! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciupazka Re: ort. ? IP: *.it-net.pl 01.05.08, 23:07 Patrze po słownikach 1. Słownik Gwary Orawskiej - u prof. J. Kąsia stoi : 1. drzistać - wypuszczać głośno wiatry ; 2. - mówić , opowiadać zmyślone, zwykle żartobliwe historie odbierane przez słuchaczy z poczuciem dobrego smaku, zmyślać, żartować drzistak - mężczyzna opowiadający frywolne historie, zwykle zmyślone drzisnóć, drzistać - upaść gwałtownie np. drzisnóć dupom do błota, lub uderzyć mocno Słownik Gwary Skalnego Podhala prof. St.A. Hodorowicza u niego stoi: drzystać - mieć biegunkę ( drzystoł calućkom noc). A jo byłak święcie przekonano, ze to przez ż sie pise, no i profesor pis przez rz i drzystoł a nie drzistoł. Nei bees tu mądry? Znacyń orawskich - nigdy nie słysałak o nik w mowie u nos. Ka ta prowda? Zaś w rzicisku?! Mnie pasuje dżystoł do sracki(biegunki) i podobieństwo do dżżu, kie sie leje z rzyci, he, he... Ka te ucone dialektologi???Heeej! Wołomy Wos! Odpowiedz Link Zgłoś