a2410 25.08.08, 07:08 Nie podoba mi się ta gwara , dla mnie to takie wieśniackie gadanie , tak ludzie mówili 30 lat temu na każdej polskiej wsi . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
billy.the.kid Re: Gwara góralska 25.08.08, 09:05 łojezusicku,łokrutnie siem tym przejąłem. Odpowiedz Link Zgłoś
a2410 Re: Gwara góralska 25.08.08, 23:21 ja też :P lepiej zróbcie drogę bo stracicie wszystkich turystów i kasę , bez turystów to całe to Zakopane ginie !!! tragedia z Warszawy do Krakowa 300 km jechałem 3 godziny a z Krakowa do Zakopanego 100 km jechałem 6 godzin , długo już do was nie przyjadę , hej ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poraj Re: Gwara góralska IP: *.adsl.inetia.pl 25.08.08, 23:25 a2410 napisał: długo już do was nie > przyjadę , hej ! Rozpaczać nie będziemy;) Odpowiedz Link Zgłoś
a2410 Re: Gwara góralska 25.08.08, 23:29 2 tysiące u was zostawiłem , to nie jest dużo ale jak wiecej ludzi zniecheci ten dojazd to już będzie to odczuwalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poraj Re: Gwara góralska IP: *.adsl.inetia.pl 25.08.08, 23:55 Dla mnie to będzie baaardzo mile odczuwalne;) Odpowiedz Link Zgłoś
misiowicz Re: Goralenvolk ma w doopie wase dudki ! 27.08.08, 21:12 Gwara nie ma nic do owczego pędu do Zakopanego. A hasło postu przewraca Krzeptowskiego w zaświatach. Ceny som to tela śtraśne co cud !!! Odpowiedz Link Zgłoś
morfeusz_1 [...] 27.08.08, 21:33 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
a2410 Re: Goralenvolk ma w doopie wase dudki ! 27.08.08, 23:00 morfeusz_1 napisał: > > a2410 a jebnąć cie ciupaską ? nie peć :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poraj Re: Goralenvolk ma w doopie wase dudki ! IP: *.adsl.inetia.pl 27.08.08, 23:11 Słowniczek dla cepra: niepeć (pisane razem!) – niebezpieczeństwo, zagrożenie Odpowiedz Link Zgłoś
a2410 Re: Goralenvolk ma w doopie wase dudki ! 28.08.08, 09:12 Gość portalu: poraj napisał(a): > Słowniczek dla cepra: > > niepeć (pisane razem!) – niebezpieczeństwo, zagrożenie okazuje się że Zakopiańczycy muszą się posługiwać słowniczkiem , śmieszne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poraj Re: Goralenvolk ma w doopie wase dudki ! IP: *.adsl.inetia.pl 28.08.08, 09:44 Słowniczek był dla ciebie bo mało żeś ceper to i niegramotny;)) ps. Ja nie zakopiańczyk tylko warszawiak;))) Odpowiedz Link Zgłoś
a2410 Re: Goralenvolk ma w doopie wase dudki ! 28.08.08, 09:49 www.ezakopane.pl/zakopane.php?info=slownik_gwary nie pisz bzdur , zobacz jak się pisze , osobno , a jak masz link że razem to wklej, warszawiaku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poraj Re: Goralenvolk ma w doopie wase dudki ! IP: *.adsl.inetia.pl 28.08.08, 10:06 209.85.135.104/search?q=cache:V2zDW5BVIDcJ:monika.univ.gda.pl/~literat/podhal/0023.htm+niepeć& forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=170&w=48203697&a=53587433 W kierpcyki sobie wsadź ten swój słownik;))) Odpowiedz Link Zgłoś
a2410 Re: Goralenvolk ma w doopie wase dudki ! 28.08.08, 10:13 taka to właśnie gwara , każdy pisze i mówi jak chce , jadę do Warszawki , pogadamy wieczorem , nara. Odpowiedz Link Zgłoś
morfeusz_1 [...] 29.08.08, 09:12 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poraj Re: Goralenvolk ma w doopie wase dudki ! IP: *.adsl.inetia.pl 29.08.08, 09:31 Morficku, od rańca cannabis? DD Odpowiedz Link Zgłoś
morfeusz_1 Re: Goralenvolk ma w doopie wase dudki ! 29.08.08, 13:36 ano zekłeś :] Odpowiedz Link Zgłoś
przeszlakowska1 Re: ignor takom gware 29.08.08, 13:57 Na nic Wos mendrole więcej nie stać. Nawet: Rzekłeś z błędem i źle napisane. I tutok widać, jak na dłoni, po co Wom Forum Zakopane. A o gwarze to mocie pojęcie jako tyn pijocyna o uniwersytecie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poraj Re: ignor takom gware IP: *.adsl.inetia.pl 29.08.08, 14:28 Bo my som jest nietoty zatracone;)) Tak na nas wołasz czasami ale nie wiem dlaczego, co to ta "nietota" u Ciebie znaczy. Ja znalazłem coś takiego: etymologia: Nietota czyli widłak Widłak był rośliną używaną do czarów, a przesądny lud nie wymawiał nazw takich roślin, mówiąc o nich "to nie ta", "to jest ta" (stąd np. tojeść) lub nietota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciupazka Re: ignor takom gware IP: *.it-net.pl 29.08.08, 15:23 to ja pisałam na tym Forum i Wam tłumaczyłam co znczy wyraZ NIETOTA w gwarze goralskiej, rozlazły leniwiec cłek, to ani przed nim, ani za mim... roboty zodnyj nie widać. Odpowiedz Link Zgłoś
morfeusz_1 Re: ignor takom gware 29.08.08, 19:56 No i udez w kierpce a ciupazka sie odezwie :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madzyk A ja uwielbiam IP: *.chello.pl 24.07.09, 18:26 A ja i tak kocham Zakopane i dam Wam Górale Podhalańscy zarobić jeszcze nie raz i nie dwa. Uwielbiam polskie góry. Uwielbiam Zakopane. Zastawię Wam jeszcze dużo dutków bo warto, żebyście nie zniknęli z mapy polskiej kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtkowiak.d Re: A ja uwielbiam 17.08.09, 18:54 Madzyk, masz rację. Górale są wspaniałym narodem, dla których coś jest czarne albo białe, jak kochają to na całego, jak nienawidzą to do krwi. Ich język żyje i to jest najważniejsze. To jest potęga tradycji i wspólnoty góralskiej. ja też tam stale jeżdżę, żałując, że nie mieszkam na stałe. Kocham góry, górali, podziwiam ich kulturę, język, zwyczaje, zachwycam się muzyką i architekturą. Niedawno wróciłam z Zakopanego i już tęsknię za moimi ukochanymi górami. I pozdrawiam obsługę "Czarciego Jaru" ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andzia Re: A ja uwielbiam IP: *.adsl.inetia.pl 23.08.09, 22:19 a co Zakopane ma wspólnego z kulturą?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gorolka innych gor TY a2410 spizdzaj chopie do stolycy IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 23.08.09, 21:57 jak ty chlop jestes acz pewnosci ni mom! Wsodz se te swoje obsrane 2 tysiaki w porcieta i wiecej nie przyjizdzaj a swojom drogom tys za bardzo nie zaszalales -2 tysiace? Co to jest warsawiacku smiesny :D A ja u was jak bylom tez zalamke przezylom- totalna dzioora ta twoja bo nie moja stolyca do doopy bym rzeklo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pietrek Re: Goralenvolk ma w doopie wase dudki ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.10, 21:27 a ty to niby nie ceper ?? góral się znalazł. a po za tym to nawet nie macie co próbować gadać na Podhalu gwarą bo was wyśmieją, ceper nigdy nie będzie gadał po góralsku !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ceperKA Re: Gwara góralska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.09, 14:35 hahaha tyle narzekania na forum, że Zakopane to mała mieścina, że brak parkingów, że korki itp itd a turystów tłumy!!!! to fajnie że piszecie na forum że już więcej nie przyjedziecie do Zakopanego- mniej ludu będzie!!! Maruderzy proszę nie przyjeżdżajcie-z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia I o to chodzi!!! IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 23.08.09, 22:02 Niech te wszystkie pseudo- turysty wiecej tu nie przyjezdzaja! Takie co burdel robia,w pensjonatach jak bydlo sie zachowuja,smieca,szlaki chcialyby furami rozjezdzac, dra ryje na szlakach choc nie maja pojecia na jakie gory sie gapia,na Krupowkach jak w amoku lataja, na Gubalowke wjezdzaja po 3 razy dziennie by sie lansowac troche wyzej n.p.m, pija na umor i zygaja jak Krupowki dlugie i szerokie,a jak ich o 24 spytasz skad sa i po co tu to...nie wiedza wcale gdzie sa. zalosni sa tacy strasznie i jeszcze sk...marudza jak wyjada zenada straszna Takim turystom: NIE! Bo zwyczajnie nie sa tu potrzebni! Fora! Odpowiedz Link Zgłoś
blueskyxx Re: Gwara góralska 29.08.09, 08:10 a mnie sie gwara goralsko podoba tak samo i gorole zreszta kazda gware uwielbiam bo jest ciekawa . Odpowiedz Link Zgłoś
lillybajaszi Re: Gwara góralska 12.02.10, 15:00 tutaj znajdziesz ciekawostki www.wmalopolsce.pl www.wmalopolsce.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jam ci to Re: Gwara góralska IP: 109.243.156.* 12.02.10, 22:07 a ja kocham góry i górali(przede wszeskiem) i Krópówki i Gubałówkię;)) i wspinaczki i lansowanie i właściwie wszystko nie wiem jeno co to besztac tego biednego od 2 tysiakow niech se pogada i tyle i zacznie jezdzic nad morze polskie tudziez inne co by wydawal wiecej lub tez mniej a ja sobie bede wracac do górali hej;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jam ci to Re: Gwara góralska IP: 109.243.156.* 12.02.10, 22:09 aha straszniesta sa gorole lubiacy obruszac sie jakos was tak łatwo obrazic czy jak hmmm niewiedziec czemu ogarnijta sie i spojrzta łaskawym okiem hej Odpowiedz Link Zgłoś
pokoj-ski44 Re: Gwara góralska 09.11.10, 10:09 czy znalazłby się jakiś góral co by mi przetłumaczył tekst do spektaklu po waszemu ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monter Re: Gwara góralska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.10, 11:15 ino ciupazka Cie wyratuje, hyboj co sil ku niej, kaz wiencyj pomoc najdzies? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pokojski44 Re: Gwara góralska IP: *.eltronik.net.pl 09.11.10, 17:44 hym....nie rozumiem ;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monter Re: Gwara góralska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.10, 18:05 eee, nie rozumiem i nie rozumiem. ni ma nic do rozumienia, ino telo, ze jedyna prowdziwa goralka jest tu na forum i mo nick "ciupazka". A syckie inse to samiutkie niepilce Odpowiedz Link Zgłoś
pokoj-ski44 Re: Gwara góralska 09.11.10, 18:45 ale może znasz kogoś kto byłby w stanie i znalazłby czas na przetłumaczenie pewnego tekstu ? Odpowiedz Link Zgłoś
pokoj-ski44 Re: Gwara góralska 10.11.10, 12:23 Jest to dość dziwny fragment ale może dasz radę ;p Pasterka: Cóż to znaczy…cóż to znaleźliśmy takiego…wszak to niemowlę prześliczne…chłopiec czy dziewczyna…Piękne dziecię, piękne …. jakiś wybryk. Widzę, że to jakiejś szlachcianki sprawa robota na schodach, w garderobie lub za dźwiami… tym co cię ulepili cieplej było niż tobie biedna sieroto.. Wesołek: Hop-hop Pasterka: Hop-hop Wesołek : O bolesne krzyki biednych ludzi … to ich widzisz, to znowu tracisz z oczu. Raz okręt bodzi księżyc korony masztem, to znów ginie wśród piany, jak gdybyś w beczkę korek wrzucił, a teraz co do lądowej służby widzieć jak niedźwiedź szarpał jego łopatkę, słyszeć jak wołał do mnie biedak o pomoc, powiedział ze się nazywa Antygon … Pasterka: Straszne wypadki, ale patrz tylko chłopcze…ty spotykasz umierających, ja nowo narodzonych. Sukienka jak by na szlacheckim dziecku….a tam co leży, podnieś chłopcze i rozwiń…. Wesołek: Skarby na stare lata…jeśli ci są przebaczone grzechy twojej młodości….to masz teraz żyć z czego….Złoto, samo złoty! Pasterka: Chłopcze zabierz to i dobrze schowaj…a teraz do domu…najkrótszą drogą…do domu! Trzeba tylko tajemnicy dochować…szczęśliwy dzień chłopcze… _________________________________________________________ Wesołek: Każde jedenaście baranów- 28 funtów….każde 28 funtów- 40 i coś złotych ….15 set ostrzyżonych to ile to przyniesie…. Wesołek: Potem trzeba raczej więcej wdziać łachmanów… Wesołek: Biedny człowieku … Wesołek: No daj mi rękę to ci pomogę… Wesołek: Próbuj czy możesz utrzymać się na nogach Wesołek: No więc bywaj zdrów…. Idę na strzyż waszych owiec Pasterz: Biedne serce moje… ____________________________________________ Wesołek: Tu nie ma innej rady jak powiedzieć królowi, że to podrzutek: Pasterz: Nie słuchaj tylko…. Wesołek: Skoro nie jest krwią twoją ani ciałem…krew twoja ani ciało nie obraziły krola…pokaż rzeczy które przy niej znalazłeś. Pasterz: Więc do króla… Wesołek; Niech dowie się, że ani ty jej ojcem…a ni ty jej bratem… Wesołek: Do króla… Z góty dzięki ;) Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Gwara góralska 10.11.10, 15:12 góralszczyzna aż lśni w tym tekściku. Odpowiedz Link Zgłoś
pokoj-ski44 Re: Gwara góralska 10.11.10, 21:37 w orginale gdzieś indziej, ale chcemy przerobić, żeby cała akcja miała miejsce w Polsce i właśnie tymi osobami mają być góral i góralka... Wiem, że język jest trochę dziwny...ale mam nadzieję, że się komuś uda to przerobić....wiadomo można coś pozmieniać, żeby brzmiało troche bardziej po waszemu...tylko trzeba kontekst zachować ;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monter Re: Gwara góralska IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.11.10, 21:22 a co to jest ten tekst? mozes zcos blizszego powiedziec? Odpowiedz Link Zgłoś
pokoj-ski44 Re: Gwara góralska 10.11.10, 23:00 jest to fragment scenariusza opracowanego na podstawie "Opowieści zimowej" Wiliama Szekspira...;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monter Re: Gwara góralska IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.11.10, 17:15 tak cos mi pachnialo Odpowiedz Link Zgłoś
pokoj-ski44 Re: Gwara góralska 11.11.10, 19:16 ;) ten fragment jeszcze trochę ulegnie zmianie, bo jest trochę nie logiczny...góral widzący statek na morzu xp...czekam jeszcze na właściwy tekst, ale próbuje już znaleźc osobę, która podjełaby się przetłumaczenia tego, aczkolwiek większa część nie ulegnie zmianie... Mam nadzieję, że znajdzie sie jakiś miły góral lub gólalka ;p Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: Gwara góralska 12.11.10, 00:28 Przykro mi ale Szekspira to sie nie podejme tlumaczyc,moze i slow mi braknac, kontekst zachowac, goralski jezyk moze nie miec odpowiednikow. Odpowiedz Link Zgłoś
pokoj-ski44 Re: Gwara góralska 12.11.10, 08:55 szkoda...a jakich słów nie dało by sie przetłumaczyć ? Szlachcianka, wszak, garderoba....itp? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monter Re: Gwara góralska IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.11.10, 09:46 mysle, ze sporo trzeba zmienic, nie mowie o samych slowach, ale o budowie zdan etc., tak czy inaczeej sporo pracy, trzaby temu nadac realia miejscowe i odpowiedni rytm. Odpowiedz Link Zgłoś
pokoj-ski44 Re: Gwara góralska 12.11.10, 12:30 w takim razie dziękuję zainteresowanym moją sprawą ;p Ania ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: Gwara góralska 12.11.10, 15:11 Slow jako takich to kazde da sie przetlumaczyc ale wyjdzie z tego siecka (moze i nie wiesz co to jest) ale tak jak pisze monter, duzo zmian. "Nie bedym jo siecki rzezol bo jo wcora nie wiecerzol..." Odpowiedz Link Zgłoś
pokoj-ski44 Re: Gwara góralska 13.11.10, 10:40 ale w sumie to w moim regionie i tak nikt nie zauważy raczej, że były jakieś błędy w mowie czy coś....ale dobra jak mówisz, że się nie podejmiesz to już trudno...może uda mi się skontaktować z pewną góralką telefonicznie...coś wykombinuje ...jeszcze raz dzięki ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monter Re: Gwara góralska IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.11.10, 00:06 wszystko pieknie, ale nie chcesz chyba nikogo wrobic w tlumaczenie calej sztuki, co? jedna strona, mozna probowac, ale jakby bylo to wszystko takie łatwe to nie czekalibysmy po 100 lat na kolejne tlumaczenia Szekspira. Nie jest to wszystko takie proste, powtarzam. Jesli chcesz to zrobic byle jak, cos w rodzaju pop -goralszczyzny to oglądnij Janosika i z głowy. A jeśli poważnie ( czyli odpowiedzialnie ) zadanie potraktujesz- to jak mowilem czeka Cię kawal ciężkiej roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
pokoj-ski44 Re: Gwara góralska 14.11.10, 10:42 nie chcę nikogo wrabiać w tłumaczenie całej sztuki by chodzi tylko o ten fragment....i nie chce robić rzadnej pop-górolszczyzny....mówiłam tylko, że jeżeli zdażyłby się jakiś błąd, to raczej było by to mało zauwarzalne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monter Re: Gwara góralska IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.11.10, 11:30 a z drugiej strony patrząc, jeśli zrobisz wszystko w gwarze to ludziska mogą nie zrozumieć:) Odpowiedz Link Zgłoś
pan_autko Re: Gwara góralska 28.12.10, 14:01 Głupszego postu to ja nie widziałam A co Ci przeszkadza gwara góralska czy inna ? A może komuś przeszkadza "Warsiawska" "Warsiawoku" ? A co do drogi dojazdowej, to mieszkańcy Zakopanego na pewno chcieliby, aby można było w spokoju mieszkać, ale i turystów przyjmować. Wszyscy gderają ,że górale tylko patrzą na pieniądze ( dudki ), a kto nie patrzy? Haha, własnie "Warsiawiaki" w tym przodują. Tam liczy się tylko kasa, kasa, kasa... aaa i Gronkowiec, który tylko potrafi walca zatańczyć,ale poprawnie " r" nie wymówi :D Tak tak, Gronkowca wybraliście, to teraz chorujcie na niego :P Nie pasuje , nie przyjeżdżaj, jedź gdzieś indziej. Po co się pchasz do Zakopanego ? pozdrowienia z Wrocławia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beskidian Re: Gwara góralska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.10, 21:58 tyz prowda, to samo mamy w Beskidach z wielkopańskimi hanysami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monter Re: Gwara góralska IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.12.10, 22:35 prowda . we Warszawie moze zarobic dwa trzi razy telo co tu ale gorole winni siedziec cicho na chlybie bez omasty za to z wodom, i ceny obnizac i obnizac, co by dobrze brzuchy sie zeperskie pasly Odpowiedz Link Zgłoś
pan_autko Re: Gwara góralska 31.12.10, 11:48 Ich sprawa czy się pasą i czym. A zarobić chce każdy. Jeżeli uważasz ,że coś jest drogie to poprostu nie kupujesz tego, a nie najeżdżasz,że dany producent to pazerniak. Nie pasuje Zakopane, jedź do Karpacza. Nie pasuje Karpacz jedź do ... Poznania. A poza tym, co ma to tego wszystkiego gwara ??????? Pozdrowienia z Wrocławia. Odpowiedz Link Zgłoś