Gość: Rumcajs IP: 80.72.65.* 14.10.03, 14:37 Dzieki WAM nawet najtwardsza skala moze wydac kwiat i owoc. www.topr.com.pl/jarek4/obrazki/501.jpg Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wedrowiec2 Re: WSYCKIM BELFROM - SCESC BOZE!!! 14.10.03, 15:30 Dziękuję serdecznie:)) www.fotoart.pl/projektor2.php?mode=1&nr=77 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: WSYCKIM BELFROM - SCESC BOZE!!! IP: *.ar.lublin.pl 14.10.03, 19:45 Dzięki za kwiotecki, a do nos przyjechała autorka książki Urszula. J.Własiuk: " Ja tam u was byłem"...pilnujcie mi tych szlaków" poświęconej Jego Świątobliwości Ojcu Świętemu Janowi Pawłowi II. Rzecz o tym, jak to Ojciec Świety w polskie góry powraca... Kraków 2003. Piękne wydanie, wykład, do tego przewodnik: Szlak papieski w Gorcach i Beskidzie Wyspowym tej samej autorki.Mam co czytać - nowość. Hej pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szwager Re: WSYCKIM BELFROM - SCESC BOZE!!! IP: *.dip.t-dialin.net 14.10.03, 19:53 Jo zawsze miou problymy ze "belfroma". Ale widza, co 'ech trefiou zawsze na takich darymnych futrow, bo z wami se poradza i konsek szpasu miec. No to Wszyskego nojlepszego. A sam w tym tekscie tysz je cosik o tyj autorce o keryj spominaua Ciupazka: gosciniec.pttk.pl/04_2001/054.htm Czimcie sie luftu i paczcie tam jako i Pyrsk! Odpowiedz Link Zgłoś
roomtsays Re: WSYCKIM BELFROM - SCESC BOZE!!! 14.10.03, 21:57 Dziekuje za "nutki" Wedrowcze! A wiesz Ty na czym sie te slimaki "parza"? To Adagio z I Sonaty J.S.Bacha na skrzypce solo - piekny koonsek! ;o))) Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: WSYCKIM BELFROM - SCESC BOZE!!! 14.10.03, 22:13 Oooo - nie wiedziałam, ale za to znam sonatę! Chyba podświadomie przesłałam dla Ciebie to, co lubię. Barok ponad wszystko. Wprawdzie teraz słucham bliżej mi nie znanej internerowej stacji jazzowej, ale można lubić różne rzeczy i rodzaje. Polecam stronę z której są te zdjęcia www.fotoart.pl/main.html Wprawdzie większość z nich przedstawia Szczecin, ale są ładne. Odpowiedz Link Zgłoś
hanys_hans Re: WSYCKIM BELFROM - SCESC BOZE!!! 14.10.03, 22:14 Jak zech chodziyu do szkouy Uczyli mie rechtory Piwo pic´ w karty grac´ I z diouchami tan´cowac´ Odpowiedz Link Zgłoś
hanys_hans WSYCKIM BELFROM 14.10.03, 22:52 Dużo uśmiychu, radości, miłości, mało złości, ryby bez ości, późnyj starości, udanyj imprezki i wspaniałych gości. pyrsk_hanys_hans Odpowiedz Link Zgłoś
roomtsays Re: WSYCKIM BELFROM 14.10.03, 22:58 Widac "nasi" ostro imprezuja - moze jutro opowiedza jak bylo?... ;o))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szwager Re: WSYCKIM BELFROM - SCESC BOZE!!! IP: *.dip.t-dialin.net 15.10.03, 08:46 Jak jo uaziou do szkouy Uczyli mie lektory ... ... a jo im zawsze cosik naszkuciou, aboch im kreda pomoczou, abo dziynnik pokleiou, abo drzwiyrzy od klasy niyszuo otworzyc. A wszysko to je u nos juz tradycjom, oupa poszou do klsztoru na tydziyn ino coby z tamtond uciyc, fatra wyciepli za to ize na 3 dni zawar uczycielka we klasie, jo ..., tego godac lepiyj niy byda. A tera czekom ino co moj bajtel nawyrobio, hehe! Ale powia wom ize bou jedyn profesor keregoch richtik cyniou, cyniouch go ale czasami mi go tysz zol bouo, to bou idealista a taki mo ciynzko we zyciu, a co dopiyro jak robi za belfra. Pyrsk! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: WSYCKIM BELFROM - SCESC BOZE!!! IP: *.it-net.pl 15.10.03, 09:51 Jo tyz nie byłak grzecno, prowdziwy jancykryst był se mnie, do dzisiok bocem kie dostałak od pani Klocek na historii piórnikiym jesionowym po łapie. Jeziś Maryjo, kielo to bolało. Hale co wom powiym, to wom powiym , byli gorsi ode mnie, telo ze to byli chłopcyska. Ik wybryki końcyły sie u kierownika szkoły w gabinecie, ka wisioł bykowiyc(sic! ) i po rzyci niejedyn dostoł, kie mioł za co. Mnie sie to nigdy nie przytrefiyło... A kie byłak dalyko od chałupy w skole średniyj, to niejedyn wpis do dziynnika mozno było przecytać, na tyn przykłod taki: " M.M. uciekła z próby mandolinistow"...hehe, śmioć mi sie do dzisiok fce, abo:" M.M. skoce po ławkak" , abo: "M.M. wypiyła wino z dzikiyj rózy zrobione przez "Koło chemików", dobre co? Samak go nie wypiyła, ba z koleżankami, a tyn dzikom róze matka przysłała mi z Poronina (przemrozonom) i uwazowałak, ze ono jest moje...Nei, kie my sie dowiedziały, ze na studniówce nie pozwolom nom tego wina cyckać, to my se same zrobiyły ś nim porządek wceśniyj i to w szkole w szatni..., hehe. Kielo dobre było!!! Trza wom jesce pedzieć, ze to była babsko klasa. Nie wtłukła nos wojna, to my sie same tłukły nieźle tyz... Jedno co muse pedzieć, ze o nos bardzo nauczyciele dbali i temu my wyśli na ludzi, ba jako. Ech, miałymy choć jakie pomysły, przecie wte nifto nie wiedzioł kim ta bedzie w zyciu, o tym ani nie myśloł. Hale przecie to ni mo nic do rzecy, nojgorse jancykrysty za młodu som porządnymi, kie dorosnom i dojrzejom, choć, sami widzicie, co jesce wycyniomy, choćby w necie, hehe, beskurcyje i huncwoty forumowe, nie inacyj... Hej! Telo.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szwager Re: WSYCKIM BELFROM - SCESC BOZE!!! IP: *.dip.t-dialin.net 15.10.03, 11:09 Piyknie szkryfniynte. A co do tego wina, to miauas recht, a ze zes sama tego niy wycyckaua to tysz o Ciebie ino dobre godo. A moj oupa to dostou sie do tego klasztora tysz ino ze ciekawosci - downo tymu to boua atrakcja jezdzic po swiecie, a ze odniego oumiczka durch po ponciach jezdzioua i uazioua, to on(bezto ize bou ciekawy swiata) brou sie zawsze ze niom mit. Wszyske mysleli ize on taki pbozny, i go posuali do klasztora. A tyn borok tam wyczimac nniy poradziou i ostauo mu sie jakes take uprzedzynie do klasztornych "pannow"(hehe!) do konca zycia. Nojwiyncyj spominou zle, te czaskania drzewnianymi laczami we siyni i stowanie blank rano do rzykania. Jo tysz bou roz we klasztorze na slubowaniu od jednyj mojyj tanty na Paulinka, i powia ino tela ize zol mi bouo takich poru modych frelek kere tam uaziouy obleczone we te odnich swiynte klamoty, i tak ino pokryjomu na mie kukauy. ps Zol mi ich bouo bo wiedziouch ize bydom za mie potym rzykac, hehe! Pyrsk! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: WSYCKIM BELFROM - SCESC BOZE!!! IP: *.it-net.pl 15.10.03, 12:40 Ech ty zberteźniku... A co powiys,kie jednom swojom siostrzycke kształciyłak , kształciyłak... dość dłuugo( od 12 roku zywobycio), skońcyła studia, dwa roki robiyła na ucelni i dała dyla tyz do Zokonu ( Sare Ursule), po ślubak casowyk wysłali jom do Finów słuzyć i syrzyc wiare katolickom (Yva`skyla, Helsinki) przez 18 rockow, pote Rzym, teroz juz w kraju, z cały cos ucy...kwała Bogu 25 rocków słuzy ludziom, takie malućkie jubileuse my obie obchodziyły w cyrwcu na zjeździe rodzinnym (jo 40-tke belfrowanio, dobre nie? O Booooze!Juz niedługoo emeryckie zorobki, moze dozyje, hehe)) Kie to ucieklo ??? Zachodze w głowicke, a mnie fórt śpasy sie trzymajom, hehe i udaje młodom i głuptoka. Moze nie muse udawać, bo cłek godajom do starości głupi i rozumu do rozumu ni mo, hale tym sie nie trza przejmować, ba haj! " Boskie dary - młodość" - dedykacja dlo Belfra PAPIYŻA i nie ino... Dołeś mi ślebode, Dołeś miełowanie, O cóz Cie mom jesce Prosić Dobry Panie? Dołeś mi rodziców, Dołes wiare w siebie, Obiecołeś miejsce Przy sobie gdzieś w niebie. Syćkoś to powplatoł W moje zywobycie, Aleś mi tym samym Skomplikowoł zycie. Nie pojmuje tego, Mój rozum za mały, Ze za kapke wiary Dołeś mi świat cały. Autorzy: I. Zającówna, ks.St. Wojcieszak w " Zaklęto nuta - góralskie pociorki" Kraków 2003. Foto-Ula Cytom razym s wami wcora nabytom ksiązecke na posiadak dedykowanom Ojcu Świyntemu w 25- lecie pontyfikatu. A teroz tyk samyk autorów: "Boskie dary - starość" Hej! Dołeś mi Pon Bócku Kawołecek nieba, Dołeś mi obfitość I mlyka i chleba. Dołeś sie mi ciesyć życiem moik dzieci, Pozwoliłeś patrzeć Jak słonecko świeci. A teroz, kiek stary, Wiela ześ przewidzioł, Przytępiłeś ocy, Byk nie syćko widzioł. Bóg zapłoć Ci Boze, Niek Ci sie powodzi. Jo se nie krzyduje, A scynśliwi młodzi. Izabela Zającowna - gorolka z Raby Wyżnej( po AGH w Krakowie - geodezja inżynieryjno-przemysłowa). Wydala:"Nutki", Goralskie niebo"uczestniczka Konkursu Poezji Religijnej w Ludźmierzu. Ks. mgrSt. Wojcieszak probosc gorcańskiyj Ochotnicy Dolnej. W 1999 roku wydal obsernom monografie rodzinnej wsi Słopnie k/ Limanowej, skąd pochodzi. Maluje na śkle (wiele mo wystaw), co pokozoł nom piyknie w tyj ksiązecce. Tematyka - piękno dotycy górskiego krajobrazu i scenek z zywobycio góroli. Telo na dzisiok, bo do roboty... Hej! Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szwager Re: WSYCKIM BELFROM - SCESC BOZE!!! IP: *.dip.t-dialin.net 15.10.03, 12:56 Kaj jo tam zbereznik, mi ich bouo naprowdy zol, bo jak zech tam wloz (na Piwnyj we Warszawie) do tego klasztora, to przodkich przeczytou wele drzwiyrzy, ize cza sie przizwoicie oblyc i pozapinac kragel itd. a jo prawie bou na wakacjach i w krotkich galotkach i blank luzno obleczony. To tysz sie niy dziwiouech ize tak sie na mie kukauy chobych bou "zbereznik" hehe!. Rozumia ize tysz mosz blisko Ci osoba we klasztorze. Dyc duchowne majom chyba tysz obowionzek byc niy ino "belfrym" do inkszych ale i przikuadym normalnego czuowieka - za to se cynia tych z nich kere to poradzom, a inksze muszom sie niystety ale dalyj szkolic. Ciekawe eli sam tysz kerys(keros) z nich czasym kuknie? Pyrsk! Szwager ps A dziynki mojyj tanty przeczytouch juz Biblia("Tysionclotka") pora dobrych razy couko od deski do deski. Odpowiedz Link Zgłoś
roomtsays Re: WSYCKIM BELFROM - SCESC BOZE!!! 15.10.03, 14:50 Widzem co was praslo na wspominki... *** Moja szkole wspominam b.cieplo choc nieraz roznie bywalo. Na rozrabianie nie mielismy specjalnie czasu - rano lekcje, po poludniu lekcje instrumentu, w domu zadania domowe i "katowanie" przed pulpitem i nie bylo nawet czasu sie wyspac. Odbijalismy to sobie w wakacje na wspanialych obozach w Tatrach, ktorych spiritus movens byla nasza matematyczka - p.Irena Sienkiewicz (pozdrawiam serdecznie!), ktora miala do nas - obozowych antytalentow matematycznych - prawdziwa slabosc. Objawiala sie ona tym, ze Pani Irena wyrywala do odpowiedzi zawsze tych uczniow, ktorzy na obozy nie jezdzili, a na klasowkach obozowicze nigdy nie obrywali pal. Dopiero na koniec okresu okazywalo sie, ze nie mamy zadnych ocen i zaczynaly sie zajecia indywidualne na ktorych oczywiscie najpierw wspominalo sie obozy, a dopiero potem rozwiazywalo "zadanka". Jeszcze dzis dzwieczy mi w uszach "No, dzieciaczki! Idziemy dalej". A te "dzieciaczki" to w wiekszosci byki z X i XI klasy... Ech, cielece lata, kascie sie podzialy?...! Wiara rozjechala sie po calym swiecie i pozostaly tylko zdjecia i wspaniale wspomnienia. Mam nadzieje, ze moze Pani Irena wpada na FZ. ;o))) Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: WSYCKIM BELFROM - SCESC BOZE!!! 20.09.04, 11:18 Scęść Boze, nic dodać, nic ująć. Orka na ugorze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczyciel Re: WSYCKIM BELFROM - SCESC BOZE!!! IP: *.ar.lublin.pl 11.10.04, 18:41 Orze, orze, choć na emeryturze... Bodajbyć cudze dzieci ucył...Nie dadzom pozyć.W ciąże nie zajdziesz, zdrowie jak u konia, to tyraj... Odpowiedz Link Zgłoś