cesarok 30.04.04, 20:21 Szydzicie tutaj z LPR, ale tylko ich było stać, aby przed chwilą wyemitowali w telewizorni płatne ogłoszenie wyborcze - Tylko Polska. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
przycinek.usa Re: LPR ? 30.04.04, 21:33 Wypraszam sobie. Nikt nie szydzi. Co najwyzej pojawia sie konstruktywna krytyka. Odpowiedz Link
robisc Re: LPR ? 30.04.04, 22:10 przycinek.usa napisał: "Wypraszam sobie. Nikt nie szydzi. Co najwyzej pojawia sie konstruktywna krytyka." Konstruktywna krytyka programu LPR-u? Z choinki się urwałeś, a może nie pamiętasz ich pomysłów opododatkowania banków? Napisałem wówczas, że z dwojga złego wolę już SLD u władzy i w pełni podrzytmuję swoje zdanie. LPR.. brrr.. kupa bezużytecznych dewotów o socjalistycznych poglądach. Odpowiedz Link
przycinek.usa Re: LPR ? 01.05.04, 07:09 "kupa bezużytecznych dewotów o socjalistycznych poglądach" I to jest wlasnie demokratyczna i konstruktywna krytyka. Odpowiedz Link
cesarok Re: LPR ? 01.05.04, 08:04 Drogi Przycinku, wyostrza się Twoje poczucie humoru. Odpowiedz Link
przycinek.usa Re: LPR ? 02.05.04, 05:50 Pisac, ze jest to banda glupoli, publicznie, to jednak bylo zbyt konstruktywne, he he he he he. Odpowiedz Link
cesarok Re: LPR ? 01.05.04, 07:58 robisc napisał: > przycinek.usa napisał: > > "Wypraszam sobie. Nikt nie szydzi. Co najwyzej pojawia sie konstruktywna > krytyka." > > Konstruktywna krytyka programu LPR-u? Z choinki się urwałeś, a może nie > pamiętasz ich pomysłów opododatkowania banków? Napisałem wówczas, że z dwojga > złego wolę już SLD u władzy i w pełni podrzytmuję swoje zdanie. LPR.. brrr.. > kupa bezużytecznych dewotów o socjalistycznych poglądach. Przyznam, że program LPR-u znam ogólnikowo i trudno mi konstruktywnie dyskutować. Nie wiem, na czym miało polegać "opodatkowanie banków", i nie wiem czy było dużo gorsze niż opodatkowanie wkładów ludzi oszczędzających. To samo dotyczy przyszłego katastru, który może być zabójczy dla wielu właścicieli cennych nieruchomości. Właściciele tychże często kosztem ogromnych wyrzeczeń, wielu lat oszczędzania dorobili się jakiegoś majątku, którego teraz niestety nie będą w stanie utrzymać. Wielu, zwłaszcza tych, którzy nigdy nie patrzyli w przyszłość i na bieżąco wydawali zarobione pieniądze, będzie się cieszyło i wyszydzało dorobkiewiczów, karierowiczów tak jak to już bywało. Oczywiście ludziom naprawdę bogatym, z potężnym majątkiem (zazwyczaj nieczysto zdobytym przez 15 lat transformacji) nic się nie stanie, ich i tak będzie stać na kataster. > LPR.. brrr.. > kupa bezużytecznych dewotów o socjalistycznych poglądach. Nie brzmi to zbyt ładnie, a stanowi wielkie uogólnienie. Ja w przeciwieństwie do Ciebie Robi, z dwojga złego (SLD - LPR) wybrałbym jednak LPR. Natomiast wątek poruszyłem, bo pozytywnie wpłynęła na mnie, wręcz zaskoczyła antyunijna reklama sponsorowana właśnie przez LPR. Widać, że coś się zmienia w TVP. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
vico1 Re: LPR ? 01.05.04, 09:51 cesarok napisał: > To samo dotyczy przyszłego katastru, który może być zabójczy dla wielu > właścicieli cennych nieruchomości. Właściciele tychże często kosztem > ogromnych wyrzeczeń, wielu lat oszczędzania dorobili się jakiegoś majątku, > którego teraz niestety nie będą w stanie utrzymać. "Ubodzy" arystokraci w Europie, ktorych nie stac na utrzymanie swoich zamkow, otwieraja je dla turystow lub otwieraja muzea. W ten sposob znajduja srodki na koserwacje i oplacenie podatkow. Wzor do nasladowania w Polsce. Wlasciciele zabytkowych kamienic moga je sprzedac i przeniesc sie do lokali na ich kieszen. Dziwie sie Wam (Robi, Czesarok), ze placzecie nad losem wlascicieli posiadlosci, na ktore nie jest ich stac. > Wielu, zwłaszcza tych, którzy nigdy nie patrzyli w przyszłość i na bieżąco > wydawali zarobione pieniądze, będzie się cieszyło i > wyszydzało dorobkiewiczów, karierowiczów tak jak to już bywało. Absurd. Kazdy ma swoj sposob na zycie, jeden oszczedza na dom, inny wydaje na dziwki. W normalnym swiecie nikt nikomu nie zazdrosci. To wlasnie reakcja jaka opisujesz jest nienormalna. > Oczywiście ludziom naprawdę bogatym, z potężnym majątkiem (zazwyczaj > nieczysto zdobytym przez 15 lat transformacji) nic się nie stanie, ich i tak > będzie stać na kataster. Socjalistyczny punkt widzenia. Odpowiedz Link
cesarok Re: LPR ? 01.05.04, 10:52 vico1 napisał: > "Ubodzy" arystokraci w Europie, ktorych nie stac na utrzymanie swoich zamkow, > otwieraja je dla turystow lub otwieraja muzea. W ten sposob znajduja srodki na > koserwacje i oplacenie podatkow. Wzor do nasladowania w Polsce. > Wlasciciele zabytkowych kamienic moga je sprzedac i przeniesc sie do lokali na > ich kieszen. > Dziwie sie Wam (Robi, Czesarok), ze placzecie nad losem wlascicieli > posiadlosci, na ktore nie jest ich stac. > > > Wielu, zwłaszcza tych, którzy nigdy nie patrzyli w przyszłość i na bieżąco > > > wydawali zarobione pieniądze, będzie się cieszyło i > > wyszydzało dorobkiewiczów, karierowiczów tak jak to już bywało. > Absurd. Kazdy ma swoj sposob na zycie, jeden oszczedza na dom, inny wydaje na > dziwki. W normalnym swiecie nikt nikomu nie zazdrosci. To wlasnie reakcja > jaka opisujesz jest nienormalna. Znam ludzi, którzy kosztem wielu wyrzeczeń (nigdy nie byli na popularnych w PRL-u wczasach, nie widzieli morza, żyli bardzo skromnie) dorobili się jakiegoś majątku. Dzisiaj są na skromnej emeryturze, jeszcze mieszkają w swoim własnym domu. Z coraz większym trudem go utrzymują. Po wejściu katastru przyjdzie im go sprzedać. Dla wielu tego typu ludzi będzie do "gwóźdź do trumny". > > Oczywiście ludziom naprawdę bogatym, z potężnym majątkiem (zazwyczaj > > nieczysto zdobytym przez 15 lat transformacji) nic się nie stanie, ich i t > ak > > będzie stać na kataster. > > Socjalistyczny punkt widzenia. Tak masz rację - lepiej zwiększyć podatki i dać na darmozjadów, nieuków i innych nierobów, których w krajach starej unii roplęgły się potężne ilości. Odpowiedz Link
vico1 Re: LPR ? 01.05.04, 14:56 cesarok napisał: > Znam ludzi, którzy kosztem wielu wyrzeczeń (nigdy nie byli na popularnych w > PRL-u wczasach, nie widzieli morza, żyli bardzo skromnie) dorobili się > jakiegoś majątku. Dzisiaj są na skromnej emeryturze, jeszcze mieszkają w > swoim własnym domu. Z coraz większym trudem go utrzymują. Po wejściu katastru > przyjdzie im go sprzedać. Dla wielu tego typu ludzi będzie do "gwóźdź do > trumny". Chyba panikujesz na wyrost. Skromne domki w standardowej sytuacji beda najnizej oszacowane katastralnie, tak jest w Unii, wiec dlaczego mialoby w Polsce byc inaczej. Podatek od takiego domku jest zwykle symboliczny i nawet rencisci nie maja z tym problemu. > Tak masz rację - lepiej zwiększyć podatki i dać na darmozjadów, nieuków i > innych nierobów, których w krajach starej unii roplęgły się potężne ilości. Wizja kraju bez podatkow jest utopijna. Gdybym byl wlascicielem luksusowej willi, krzyczalbym glosno o likwidacje katastru, przytaczajac jako ofiary tego systemu biednych ciulaczy w swoich skromnych domkach. Wszyscy jestescie manipulowani. Odpowiedz Link
robisc Re: LPR ? 02.05.04, 08:51 Problem w tym, że w porównaniu do obecnego podatku od nieruchomości, który jest płacony od powierzchni - obciążenia podatkowe wzrosną wielokrotnie, bo beda liczone od wartości nieuchoności. To nikomu w tym kraju nie może się podobać, tym bardziej, że mamy wyjatkowo wysokie obciążenia dochodów z pracy, porównywalne tylko z krajami skandynawskimi, gdzie poziom dobrobytu jest nieporównywalny. Podatkek katastralny będzie wiec doskonałym natrzedziem fiskalnym, dlatego rząd inwestuje w rozwój systemu do jego poboru dziesiątki milionów PLN. Zgodziłbym się na kataster, gdyby przy okazji przeprowadzono reformę całego systemu podatkowego. Za dobrze znam sie na podatkach, aby nie przewidzieć że skończy się ponownie na drenowaniu naszych kieszeni. Odpowiedz Link
vico1 Re: LPR ? 02.05.04, 18:05 Nikt nie cieszy sie z powodu nowych podatkow, ale trudno uznac za sluszne pobieranie podatkow tylko w zaleznosci od powierzchni. Wlasciciel luksusowej willi placi tyle samo co rencista w skromnym domku z ogrodkiem. Skromne domki objete sa zwykle specjalnymi taryfami. Podatek ustalony wg wartosci katastralnej nie budzi (tu gdzie mieszkam) tyle emocji co w Polsce. Pomijam juz "legalne" ukrywanie w ten sposob wlasnego stanu majatkowego, przez co np pomoc socjalna trafia do niewlasciwych osob. Odpowiedz Link
robisc Re: LPR ? 02.05.04, 21:50 Ok - jezeli w Polsce zostanie wprowadzony system podatkowy oraz system ubezpieczeń społecznych na wzór belgijski to przyjmuję Twoje arguemnty. Odpowiedz Link
robisc Program LPR 02.05.04, 08:59 cesarok napisał: > Przyznam, że program LPR-u znam ogólnikowo i trudno mi konstruktywnie > dyskutować. Nie wiem, na czym miało polegać "opodatkowanie banków", i nie wiem > czy było dużo gorsze niż opodatkowanie wkładów ludzi oszczędzających. Proszę bardzo forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=17007&w=10538507 > Nie brzmi to zbyt ładnie, a stanowi wielkie uogólnienie. Ja w przeciwieństwie > do Ciebie Robi, z dwojga złego (SLD - LPR) wybrałbym jednak LPR. Natomiast > wątek poruszyłem, bo pozytywnie wpłynęła na mnie, wręcz zaskoczyła antyunijna > reklama sponsorowana właśnie przez LPR. Widać, że coś się zmienia w TVP. Wątpię. Wczoraj oglądajac zarówno Wiadomości jak i Fakty miałem wrażenie, że pwróciła komuna. Jedynie w wiadomościach na TV 4 powiedzianio więcej o demnonstracjach eurosceptyków z komentarzem, że 1 maja 2004 to właśnie eurosceptycy dominowali na ulicach miast. Odpowiedz Link