Dodaj do ulubionych

Tak tu cicho przed burzą

17.08.13, 00:25
mam wrażenie.
Większość pewnie czepia się nadzieji, że wszystko się dobrze skończy.
Rządy się oddłużą, gospodarka ruszy, waluty się ustabilizują. A nawet jeśli nie, to przecież nic złego się stać nie może, bo to się nikomu nie opłaca.
Mam wrażenie, że ten brak realizmu świadczy o psychologicznych podstawach katastrof społeczncznych. W skali mikro i makro.
Czlowiek czepia się nadziei, nawet jesli jest beznadziejna.
Obserwuj wątek
    • przycinek.usa Re: Tak tu cicho przed burzą 17.08.13, 05:00
      gospodarka zwalnia, inwestorzy na rynku dlugu panikuja, rynkowe stopy procentowe i rentownosc wzrasta - Chinczycy i Japonczycy sprzedaja obligacje UST i co sie dziwisz, ze jest cisza? Idzie huragan, a media ani mru mru.

Za chwilke okaze sie, ze idzie nowa recesja, nowy dodruk i nowe ... ceny. he he he.

Jak ktos do tej pory nie kupil zlota, srebra i akcji kopalni to jest ciezkim frajerem i nic go juz nie uratuje.
      • herr7 w EC rosną wskaźniki... 17.08.13, 14:15
        i wykluczając Grecję strefa euro wychodzi z kryzysu. A tu taki pesymizm? Są ku temu jakieś nowe powody?
        • dexxton Re: w EC rosną wskaźniki... 17.08.13, 17:10
          Powodów nie, działa ten sam mechanizm, który bargacz opisał w poście otwierającym wątek. Niestety nie zauważył, że jest to broń obosieczna.
      • sowietolog1 Re: Tak tu cicho przed burzą 17.08.13, 16:49
        > Jak ktos do tej pory nie kupil zlota, srebra i akcji kopalni to jest ciezkim fr
        > ajerem i nic go juz nie uratuje.

www.biztok.pl/Wielki-pilkarz-zainwestowal-w-kopalnie-zlota-a8207

wink
        • szczurek.polny Re: Tak tu cicho przed burzą 20.08.13, 07:26
          No to jeszcze taksówkarze i fryzjerzy.
      • dexxton Re: Tak tu cicho przed burzą 17.08.13, 17:18
        Sorry, ale na jak na razie frajerami są ludzie, którzy gorączce srebra/złota ulegli w ostatnim czasie, bo jakoś nie widzę chętnych, którzy odkupią od nich metal po kursie kupna bo jakiś tam przecinek wieszczy zagładę, która od paru lat jest tuż, tuż, zaraz ma być, jak nie za rok to za dwa lata lub za dekadę lub kilka. No bo w sumie jak ten cały armagedon się NIE wydarzy w ciągu najbliższych pięciu lub dziesięciu lat to zdobędziesz się na wyznanie: "Pomyliłem się"?
        • przycinek.usa Re: Tak tu cicho przed burzą 17.08.13, 18:09
          to przeciez bylo - skoro tak dokladnie sledzisz moje wypowiedzi od kilku lat - to powinienes najlepiej wiedziec. smile
      • szczurek.polny Re: Tak tu cicho przed burzą 20.08.13, 07:24
        > Jak ktos do tej pory nie kupil zlota,
        To jeszcze zdąży. Po 1200. Burza może i będzie, ale nie tak szybko.
    • forall4a Re: Tak tu cicho przed burzą 17.08.13, 14:58
      myślę sobie Bagracz, że posługujesz moim słownictwem w swoich postach, co traktuję jako kradzież. popraw mnie jeśli się mylę.
      • przycinek.usa Re: Tak tu cicho przed burzą 17.08.13, 18:07
        to powazny zarzut - czy moglbys przytoczyc przyklady?
        • forall4a Re: Tak tu cicho przed burzą 17.08.13, 18:22
          mam nadzieję że nie jesteś bagracz albo kto inny. po prostu chłopak lub dziadek jakby kopiował używane przeze mnie słowa i nie mogę się z tym pogodzić wink
          • forall4a mały przykład 17.08.13, 18:33
            niejaki redaktorzyna tygodnika 'Wprost' pan Gabriel Piotr tak bardzo się naczytał moich maili z Ameryki, że na łamach tego pisemka nie schodziły moje tymczasowo używane słownictwo. dla przykładu: mam wrażenie, mam nadzieję. tych słów też używał niezapomniany Alan Greenspan, którego słownictwo dzielą po dziś polscy ekonomiści typu Orłowski czy Petru.
            • szutnik Re: mały przykład 17.08.13, 18:55

mam wrażenie, mam nadzieję
              Czasem sam tak piszę. Nie wiedziałem, ze na takie słowa jest copyright...

tych słów też
              > używał niezapomniany Alan Greenspan,
              Też kopiował od Ciebie?
              • forall4a Re: mały przykład 17.08.13, 19:07
                ci polscy ekonomiści myśleli że są to jakieś wytrychy. są przykłady zbitek słownych podobnych do tych co wspomniałem. swego czasu nie było ekonomicznego artykułu gdyby któryś z ekonomistów nie cytował samego Alana Greenspana bezpośrednio lub pośrednio. A co się tyczy Gabriela to zdarzały mu się cytowania forall4a -wych dyrdymałow z Ameryki, bo w tych wytrychach znalazł magie, która miała działać. I dla tego jeśli w kościele zapach gówna czegoś tam jest bardzo ważny, to też te cytowania są bardzo ważne. Proste to powinno być.
                • forall4a Re: mały przykład 17.08.13, 19:14
                  jeśli należysz do grupy trzykropkowców czy czegoś podobnego i potrzebujesz dowodu, czy on czy ona kradnie to u mnie nie znajdziesz poparcia. ta kradzież ma swoją tradycję, jest chyba nigdzie jeszcze uregulowana w prawie w Polsce. ma to swoje nazwy i jak piszą niektórzy komentatorzy portalu wyborcza.biz posługiwanie się nieswoimi wypowiedziami jest w Polsce jak najbardziej fajne. tradycyjny annoucement jeden z pisarzy to nazwał na "przyzwoitym rynku". także szutnik, życzę powodzenia w dochodzeniu do prawdy i co tam jeszcze. może się uda.
            • damkon Re: mały przykład 17.08.13, 19:41

Przyznaję, że nie zrozumiałem. To kto w końcu używał Twojego słownictwa? Greenspan, Orłowski, Petru, Bagracz czy redaktorzyna Wprost - Gabriel Piotr?
              • forall4a Re: mały przykład 17.08.13, 19:50
                ja bym się bardziej skupił do czego te wytrychy są im - tym ekonomom bardzo potrzebne - a tobie - życzę powodzenia w dowodzeniu prawdy.
              • forall4a Re: mały przykład 17.08.13, 19:53
                jeśli chcesz mnie skrytykować albo krytykować to możesz wysłać mi maila. to powinno być proste.
                • przycinek.usa Re: mały przykład 17.08.13, 22:14
                  moge sie wypowiedziec tylko za siebie - wiec przyznaje, ze zupelnie nie rozumiem o co ci chodzi.
                  Przypuszczam, ze Damkon ma podobne odczucie.
                  • dorota_333 Mam wrażenie 18.08.13, 10:20
                    że facet Was wkręca w jakieś bezsensowne rozważania. No, w każdym razie Alana wkręcił (i redaktora jakiegoś).
                    • forall4a Re: Mam wrażenie 18.08.13, 14:35
                      zwracam uwagę, i tobie i bagraczowi żeby nie posługiwać się nieswoim słownictwem. to czy jest to prawda czy fałsz to mnie za bardzo nie obchodzi. będę kręcił i nie ustępował dalej. sorry.
                      • thor-sten Re: Mam wrażenie 18.08.13, 14:45
                        Co Ty ćpasz chłopie. Jakim nie swoim słownictwem? Opatentowałeś słownik języka polskiego?
                        • forall4a Re: Mam wrażenie 18.08.13, 15:27
                          gdzieś niedawno słyszałem wypowiedź polskiego polityka chyba Palikota, który miał kłopot czy ściąganie mp3 to kradzież czy co innego. i myślę sobie, że większość z Was ma ten sam nierozstrzygalny kłopot.
                          • thor-sten Re: Mam wrażenie 18.08.13, 15:39
                            No ty masz kłopot z odróżnieniem utworu, dzieła literackiego, filmu będących zamknietą całością w porównaniu do "tymczasowo używane słownictwo" na forum. Rozumiem że użycie tych 3 słów razem wyjętych z Twojej wypowiedzi uznajesz za kradzież?
                            • forall4a bez wchodzenia w ogół 18.08.13, 16:12
                              na to pytanie ci nie odpowiem. wchodzimy w ogólniki, i na tym postanawiam dyskusję zakończyć.
    • szutnik A ma być głośno? 17.08.13, 19:01
      O czym?
      O tym, że Zespół Bagracz & His Permabears, wydał kolejny Longplay z tymi samymi utworami, nawet bez zmiany aranżacji?

> Większość pewnie czepia się nadzieji, że wszystko się dobrze skończy.
      Niektórzy wolą na zasadzie zepsutego zegarka (2xdobę pokazuje dobry czas) powtarzać co chwila "jutro będzie kryzys". W końcu któregoś jutra trafią.
      Tylko co to za frajda patrzeć na zepsuty zegarek?

> Mam wrażenie, że ten brak realizmu
      Też mam wrażenie, ze to brak realizmu....Zgadnij u kogo?
      • przycinek.usa Re: A ma być głośno? 17.08.13, 22:55
        to bylo do mnie? hmm
      • bagracz Re: A ma być głośno? 17.08.13, 23:32
        Szutnik, ja Cię rozumię i szanuję. I myślę, że wiesz co robisz na giełdzie.
        Ja nie mam duszy zimnego gracza. Dlatego mnie to nie interesuje.
        Nie mam też duszy szwajcarskiego lawinologa, który jak zdarta płyta, zwykle powtarza w czasie zimy, ostrzeżenia o możliwych lawinach. W lecie zwykle tego nie robi.
        Dlatego nie mam ambicji ostrzegania innych bo wiem doskonale, że mylę się zbyt często.
        Nei mam też ambicji trafienia w punkt z prognozami bo myślę, że to zupełnie głupie.
        Ja mam duszę obserwatora i analityka. Ale nie porównuję wykresów. Porównuję zjawiska. Wyszukuję analogie. I z tego wróżę przyszłość i teraźniejszość. Bardzo ciekawa rzecz swoją drogą. Mam nadzieję, że przestaniesz mnie mylić z kimś innym
        • dexxton Re: A ma być głośno? 18.08.13, 17:01
          > Ja mam duszę obserwatora i analityka. Ale nie porównuję wykresów. Porównuję zja
          > wiska. Wyszukuję analogie. I z tego wróżę przyszłość i teraźniejszość

Mam dla Ciebie złą nowinę. Na wykresach toto właśnie zdarzenia są. Tyle, że takie specyficzne, bo mające odbicie w rzeczywistości. Te, które Ty analizujesz/wróżysz(cieszę się, że piszesz o tym wprost) to raczej są byty, które w dużym stopniu istnieją tylko w Twojej wyobraźni. Reasumując, analizy bagracza dostarczają nam wiedzy o stanie umysłu bargacza i raczej tylko to... Więc niech się bargacz nie dziwi, że na sam koniec dnia bardzo niewiele osób bierze go na serio.
          • bagracz Re: A ma być głośno? 18.08.13, 20:37
            A dlaczego złą? Czy ja sprzedaje jakiś newleter żeby się martwić tym, że nikt mnie ie bierze na serio? Ja się cieszę, że tak jest. Nawet w swojej stopce ciągle do tego nawołuję.
            • dexxton Re: A ma być głośno? 18.08.13, 20:52
              Jeśli więc zgadzamy się co do tego, że treść Twojej stopki należy czytać dosłownie, to odpowiedź na pytanie zawarte w tytule wątku brzmi: "Z litości".
              • bagracz Re: A ma być głośno? 18.08.13, 22:04
                Szkoda, że nie rozumiem Twoich złośliwości. Zbyt niejasne są jak dla mnie. Ale nie staraj się ich mi wyjaśniać.
          • damkon Re: A ma być głośno? 18.08.13, 22:36

Jeśli już tak stawiasz sprawę, to wiedz, że dla przykładu ja bardzo cenię sobie wpisy Bagracza. Natomiast ten Twój komentarz jest zdecydowanie poniżej Twoich możliwości. Nawet złośliwości są na marniutkim poziomie.
            • dexxton Re: A ma być głośno? 19.08.13, 19:20
              Ja natomiast bardzo cenię sobie występy Wróża Macieja w ezo.tv. Oczywiście nie oznacza to, że zaliczam się do grona osób wierzących we wróżby. A złośliwości złośliwościami, ale zupełnie serio uważam, że z tą litością jest coś na rzeczy. Dotyczy to zresztą nie tylko bargacza, no bo jak inaczej tłumaczyć to, że co bardziej odjechane wątki przecinka są w większości jego monologami? Co TY sądzisz o tym, że KAŻDY nowotwór leczy się łatwiutko, szybciutko garażowym sposobem?
              • kophalski Re: A ma być głośno? 20.08.13, 08:36
                I właśnie w tym momencie powinien pojawić się ktoś kto rzadko tutaj pisze i w prostych żołnierskich słowach zasugerować co masz wykonać
          • forall4a Re: A ma być głośno? 19.08.13, 17:22
            trzy kropki.
    • mara571 Re: Tak tu cicho przed burzą 17.08.13, 19:40
      cisza, bo najpierw Niemcy musza wybrac Mutti na nastepna kadencje.
      A to dopiero 22 wrzesnia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka