Dodaj do ulubionych

Cena ropy - budżety

27.10.14, 20:00
Cena ropy przy której domyka się budżet wybranych państwy
Kompilacja trzech tabelek na temat ropy.
stojeipatrze.blogspot.com/2014/10/cena-ropy-przy-ktorej-domyka-sie-budzet.html
Obserwuj wątek
    • byly-kadi Re: Cena ropy - budżety 27.10.14, 20:39
      To wyjasnia, dlaczego w sobote tankowalem za 2.99 za galona......
      Ale to nie potrwa dlugo, jako ze najwiekszemy na swiecie producentowi ropy wcale ta niska cena nie odpowiada. Tak wiec hulaj dusza poki mozna.
    • przycinek.usa Re: Cena ropy - budżety 28.10.14, 06:53
      nie jestem pewny takich wnioskow, cena ropy wyglada fatalnie, gorzej jak cena zlota i srebra.
      A na ropie nie ma takiej wielkiej krotkiej pozycji, zatem jest bardzo spory margines do dalszego spadku. Wedlug mnie jesli do manipulacji na ropie wzieli sie politycy wbrew najwiekszym firmom olejowym, to znaczy, ze stawki sa wysokie i nie mozna tego lekcewazyc.

Dodatkowo - nie ma jeszcze spadkow na rynkach, zatem reakcja ropy jest zanim jeszcze pojawil sie skurcz, wynikajacy z polityki FED plus inflacji w Japonii i Chinach.

Ostatecznie cena przy jakiej zamykaja sie budzety eksporterow ropy jest wedug mnie zlym wskaznikiem inwestycyjnym, poniewaz problemy tych krajow nie wyznaczaja arbitralnie cen oleju. Nie sa czescia mechanizmu cenowego. Deficyt budzetowy Rosji nie ma wplywu na cene ropy az do momentu, jakby Putin kazal zamknac eksport ropy.

Putin tego jednak nie zrobi tak dlugo - jak dlugo ma z tego eksportu jakiekolwiek zyski, nawet male, nawet nie wystarczajace.

Technicznie, na wykresie tygodniowym jestesmy na wsparciu na $80 a wybicie ponizej otwiera droge na $70. Potem $50 a potem $40.

Jesli rynki sie rozleca - tak jak powinny - ze wzgledu na takie wydarzenia jak potencjalna ucieczka kapitalow z Japonii, obrona pega franka szwajcarskiego w obliczu konwersji rezerw na zloto i oczywiscie koniec QE FED i zawalenie sie rynku nieruchomosci w Chinach - to ta ropa po 80 wyglada fenomenalnie na krotka pozycje.

Jesli ropa wybije sie w dol przez 80 i zanurkuje ponizej 75, to bedzie sygnal ucieczki i dalszego spadku.
      • stoje_i_patrze Re: Cena ropy - budżety 28.10.14, 08:54
        Wymieniłeś wszystkie czarne łabędzie. O Chinach słyszę od 2009smile

Zobacz ze przy tych poziomach ruszy zamknięcie wielu złóż. Teraz kanada
        mobile.bloomberg.com/news/2014-10-27/keystone-foes-energized-as-price-pinch-oil-sand-allure.html
      • dorota_333 Re: Cena ropy - budżety 28.10.14, 11:39
        Czynniki fundamentalne swoją drogą, ale dochodzi do nich jeszcze jeden. Od wielu miesięcy utrzymywany jest skrajnie niski koszt pieniądza dla instytucji finansowych. Na rynku jest sporo gorącej gotówki, która szuka celu inwestycyjnego (i znajduje go np w akcjach). Stąd bardzo dużej przeceny na rynku surowców - mimo sprzyjających przecenie czynników fundamentalnych - może nie być.
        • byly-kadi Re: Cena ropy - budżety 28.10.14, 13:30
          Jak ja malo wiem

Normalnie smieje sie nad swoja glupota ; )
          Widze ze to fatalnie, ze tanieja surowce. Inwestorzy w panice, anale w panice, eksperci po nocach spia jak male dzieci- placza caqla noc I wala w pieluchy ze strachu.
          Eksperci od nieruchomosci to w ogole dostaja pierdolca, przynajmniej tu w USA, bo ceny rosna niepokojaco wolno I juz gadaja o kolejnym mozliwym krachu ??..
          Tylko Kadi sie cieszy jak idiot abo tankuje w New Jersey za ponizej 3 dolce / gallon ( pierwszy raz od niepamietnych czasow) I przymierza sie do zakupow zlota na wieksza skale : ) ZLota w krazkach oczywiscie.
          Pluje sobie w kadillakowa w brode, moglem ?zdywersyfikowac? I kupic w NBP bielika po 1425 dolary za uncje. Gold Eagle tutaj ( uncja .916) = 1400. Czyli lepszy deal w NBP.
          Szlag.
          • dorota_333 Re: Cena ropy - budżety 28.10.14, 14:35
            Z ciekawości policzyłam.

Galon amerykański = 3,785 l
            USD/PLN 3.31770

3 dolary za galon (ropa? benzyna - jaka?) to daje 2,63 PLN/l. U nas około 5,54 za litr E98.

A tak nawiasem: dopóki ludzie postrzegają obecną cenę złota jako okazję inwestycyjną, to jest jeszcze przestrzeń do spadków smile Jak już wszyscy będą pewni, że złoto to kijowa inwestycja, to będzie dołek długoterminowy.
            • sten44 Jak tak dale pociagnie to Araby 28.10.14, 14:54
              przesiada się na wielbłądy a te Dubaje, Kuwejty zasypie piach. Bo Hindusom za machanie łopatami nie bedzie czym płacić.
            • byly-kadi Re: Cena ropy - budżety 28.10.14, 15:40
              Benzyna 87 ( oktanow?) nie wiem jak to siem liczy w PL, te oktany, tu sa 87, 89 I 94. 87 to ta najtansza.
              Dolek dlugoterminowy mi pasuje, spsilem sie bo mam PLN I trzeba bylo to obracac w zloto, skoro nie ma sposobu kupic dolarow ze wzgledu na kurs.
              Podobno bariera od dolu jest 1200 za uncje, ale nie wiem czy to prawda.
              Njo, w Polsce kawusia kosztuje 12 PLN, ja rzadko place wiecej niz $2.50 za duzy kubek. Za mojito z Bacardi w Sopotach placilem 35 PLN.
              Polska to kraj drogi. Trzeba pewnie wiedziec co I jak kupowac by bylo tanio.
              Ja kupuje zarcie w Tesco albo Piotr I Pawel bo mam blisko , taxi jezdze rzadko , korzystam z SKM. Wydaje srednio 180- 200/ dziennie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka