Dodaj do ulubionych

Zgadnijcie kto broni establishmentu ?

14.11.04, 22:14
Chyba redaktorzy coraz bardziej oddalaja sie od rzeczywistosci.

"Związek Radziecki miał po II wojnie światowej szpiegów w USA. Podejrzewano,
że jest ich dużo - i było dużo. Aby ich lepiej wyłapywać, Kongres powołał
Komisję do Badania Działalności Antyamerykańskiej. W 1952 r. na jej czele
stanął Joseph McCarthy - młody senator bardzo chcący zostać prezydentem.
Komisję, której przesłuchania telewizja zamieniła w widowiska, uznał za
trampolinę do realizacji swych marzeń."

"Fakty zebrane do tej pory pozwalają stwierdzić tyle, że afera może jest, a
może jej nie ma. Jednak w przekazie medialnym afera już jest na 105 proc. - i
to największa, najbardziej przerażająca w historii III RP. Sięga od premiera
Millera, poprzez prezydenta Kwaśniewskiego, dwie polskie rafinerie, dwa
rosyjskie koncerny naftowe, Ałganowa i rosyjską bezpiekę, aż do prezydenta
Putina. Obejmuje Jana Kulczyka, fundację Jolanty Kwaśniewskiej, biznesmenów
Aleksandra Żagla i Andrzeja Kunę oraz budynek, w którym obaj wspomniani
mieszkali z Oleksym i Ałganowem - a wobec tego także Józefa Oleksego. Aha,
jeszcze Naftoport i lobbystę Marka Dochnala - dodaję z ostatniej chwili. Nie
zapominajmy o polskim systemie przesyłu energii elektrycznej - dziennikarze w
"Poranku w toku", dyskutując pod okiem obdarzonej fantazją aferotwórczą
redaktor Doroty Gawryluk, doszli do wniosku, że interesy Kulczyka z Ałganowem
prowadziły do zniszczenia polskich elektrowni, gdyż sprzedawano by nam tani
prąd z Rosji.

Co natomiast wiemy na pewno? Wiemy, że zatrzymano prezesa PKN Orlen Andrzeja
Modrzejewskiego. Ten fakt, niewyjaśniony, może być czymś poważnym lub tylko
incydentem - błędem popełnionym zapewne przez premiera, niekoniecznie w złych
intencjach."

A rozwiazanie czyli kto jest autorem

serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34314,2390847.html
Obserwuj wątek
    • robisc Re: Zgadnijcie kto broni establishmentu ? 14.11.04, 22:29
      Klip - chyba z nudów zaśmicasz forum wypocinami Kuczyńskiego, bo inaczej tego
      zrozumieć nie mogę.
      • klip-klap Re: Zgadnijcie kto broni establishmentu ? 14.11.04, 22:45
        Nie z nudow, po prostu jestem zaskoczony tym,ze GW tak bezczelnie broni
        kolesiostwa. Myslalem,ze beda bardziej subtelni, a tu tak wprost. Przypomina to
        kampanie z poczatku lat 90-tych przeciwko 'dzikiej lustracji'. Jak tak dalej
        pojdzie to gazeta, coraz bardziej oddalajac sie od rzeczywistosci,zostanie
        zmarginalizowana. Szkoda by bylo wink.
        Chociaz to porownanie z polowaniem na komuchow w USA mi sie podoba,nie mam nic
        przeciwko,heh.
        • robisc Re: Zgadnijcie kto broni establishmentu ? 14.11.04, 22:51
          Troche sieę dziwię, ze trzymają jeszcze tego palanta Kuczyńskiego i w dodatku
          pozwają mu pisac na tak powazne tematy. W dziejszej "Loży prasowej" Piotr
          Stasiński wypowiadał się jakby bradziej realistycznie, przypominajac nawet, iz
          cała Orlengate zaczeła sie od wywiadu Kaczmarka własnie dla GW.
          Co jest panowie: nawet we własnym gronie nie umiecie sie dogadac?
          • klip-klap Re: Zgadnijcie kto broni establishmentu ? 14.11.04, 22:56
            Charakterystyczne bylo,ze po ataku na IPN czy komisje sledcza GW dawala opinie
            bardziej stonowane lub inne. Jakas dziwna taktyka.
            • robisc Re: Zgadnijcie kto broni establishmentu ? 14.11.04, 23:04
              klip-klap napisał:

> Charakterystyczne bylo,ze po ataku na IPN czy komisje sledcza GW dawala opinie
              > bardziej stonowane lub inne. Jakas dziwna taktyka.

Wógóle dzisiejsze artykuly są porabane. Kataryna zwróciła uwagę, na tendencyjny
              reportaż z dzisiejszego wywiadu Kulczyka dla TVP. Z czapki i ciemnych okularów
              Giertycha zrobionu news, ktory forumowy "lud" podchwycił, nie wspominajac nawet
              o podtrzymaniu przez Kulczyka zarzutów o fałszerstwo wobec Siemiątkowskiego. To
              się dopiero nazywa obiektywne dziennikarstwo.

serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,2390716.html
    • robisc Zgadnijcie kto robi z siebie idiotę? 14.11.04, 22:41
      Nie po raz pierwszy zresztą. I to po tym jak skompromitował sie Giertych,
      kłamiąc w żywe oczy nt. spotkania z Kulczykiem. Przyznaję, ze zaczynam PiS i
      LPR trawić równie źle jak postkomuchów. Chociaz może to i dobrze: niech sie
      socjaliści wykrwawią nawzajem, moze wówczas skapnie coś lieberałom.

serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34317,2390203.html
      • klip-klap Re: Zgadnijcie kto robi z siebie idiotę? 14.11.04, 22:49
        Prawda,ciesze sie ze nie jestem ich zwolennikiem,czesto mialbym powody do rumiencow.
        Giertych zaczal sie miotac,ciekawe jak skonczy. Szkoda mi go,bo mam don cien
        sympatii.
      • kimmjiki Re: Zgadnijcie kto robi z siebie idiotę? 14.11.04, 23:20
        robisc napisał:

> niech sie socjaliści wykrwawią nawzajem, moze wówczas skapnie coś lieberałom.

Tak, skapnie. Radykalnemu Rokicie.

serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34591,2389594.html
        Bokiem juz mi wychodzi ten radykalizm. I chyba nie jestem w tym osamotniony.

serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,2391728.html
        Ziemkiewicz pisal kiedys o nieuleczalnej chorobie polskiej prawicy, do ktorej nie moze dotrzec, ze radykalizm to ostatnia rzecz jakiej pragna wyborcy. Jak widac, choroba nie tylko nie minela, ale nawet robi postepy.
        • robisc Re: Zgadnijcie kto robi z siebie idiotę? 14.11.04, 23:25
          Kim, a właściwie to na kogo chcesz głosować?
          • kimmjiki Re: Zgadnijcie kto robi z siebie idiotę? 16.11.04, 20:55
            > Kim, a właściwie to na kogo chcesz głosować?

A na kogo jeszcze moge? Tylko UW. Wprawdzie ryzyko zmarnowania glosu spore, ale przynajmniej wiem, ze nie bede sie za nich wstydzic.
            No chyba ze PO bedzie o wlos od samodzielnej wiekszosci, a UW bez cienia szans na wejscie do Sejmu, to wtedy moze sie poswiece. Aczkolwiek Rokita robi co moze, by mnie do takiego kroku zniechecic.
            • robisc he, he...witaj w "kanapowym" klubie :) 16.11.04, 21:10
              Ale w sumie sie Tobie dziwię po ostatnich wyskokach Władka. To już zdecydowanie
              wolę Rokitę.
              • kimmjiki Re: he, he...witaj w "kanapowym" klubie :) 16.11.04, 21:26
                Frasyniuk nie jest moim ulubiencem, ale i tak Rokite przewyzsza o kilka pieter. A do "kanapowego klubu" ani mysle sie wybierac. Jesli UW spadnie do poziomu UPR, bede z bolem serca wybierac mniejsze zlo - nie widze bowiem zadnego sensu w glosowaniu na kogos, kto i tak nie ma szans wejsc do Sejmu.
            • franzmaurer Re: Zgadnijcie kto robi z siebie idiotę? 16.11.04, 21:11
              > przynajmniej wiem, ze nie bede sie za nich wstydzic.

No tak, za Frasyniuka który wali takimi samymi tekstami jak Miller to się na
              pewno nie będziesz musiał wtydzić smile
      • przycinek.usa O co chodzi? 15.11.04, 06:23
        "Nie po raz pierwszy zresztą. I to po tym jak skompromitował sie Giertych,
        kłamiąc w żywe oczy nt. spotkania z Kulczykiem."

Nie sledze. Kiedy Giertych klamal i na jaki temat? Czy Kulczyk cokolwiek
        dowiodl? O co chodzi?
        • klip-klap Re: O co chodzi? 15.11.04, 11:52
          Na temat samego spotkania,ktore najpierw mialo byc przelotnym,a pozniej okazalo
          sie obiadkiem. Ale to nie jest jeszcze powod do kompromitacji.
          • zenta1 Re: O co chodzi? 15.11.04, 14:19
            ...jesli kłamstwo polityka publicznie zdemaskowane nie jest powodem
            kompromitacji, to co w takim razie może unicestwić polityka w oczach opinii
            publicznej ?
            • klip-klap realizm 15.11.04, 16:29
              > ...jesli kłamstwo polityka publicznie zdemaskowane nie jest powodem
              > kompromitacji, to co w takim razie może unicestwić polityka w oczach opinii
              > publicznej ?

To esencja zawodu polityka. Powodem do kompromitacji sa np. lapowki czy
              zlodziejstwo.
        • viper39 Re: O co chodzi? 15.11.04, 18:29
          przycinek.usa napisał:

> "Nie po raz pierwszy zresztą. I to po tym jak skompromitował sie Giertych,
          > kłamiąc w żywe oczy nt. spotkania z Kulczykiem."
          >
          > Nie sledze. Kiedy Giertych klamal i na jaki temat? Czy Kulczyk cokolwiek
          > dowiodl? O co chodzi?

narazie to jest pokazywanie palcami i pomawianie,
          cos sie jednak dzieje bo nerwowo jest w SLD, z komisji chca odchodzic a wiec
          cos ktos sie znalazl bliska czegos goracego (mowie o zrodle, bo cala ta sprawa
          jest goraca) ciekawe czy temu tez ukreca lba...
          widzialem ostatnio millera u olejnikowej wil sie jak piskorz nic nie powiedzial
          dobre...

czyli z tego wynika ze wybory beda na jesieni nastepnego roku bo nikt sie nie
          pusci koryta nikt nie odda immunitetu... bedzie czas na zacieranie sladow...

• franzmaurer Re: O co chodzi? 15.11.04, 20:06
            Ja bym sie wcale nie zdziwił gdyby Kuczyński wypłynął np. z Wąsaczem kiedy
            zacznie się drążyć różne Dochnalowe "pośrednictwa" z czasów Buzka...
    • zenta1 Re: Zgadnijcie kto broni establishmentu ? 15.11.04, 14:20
      Kuczyński zdurniał.
    • klip-klap pare slow o Giertychu 15.11.04, 22:21
      Giertych swiety nie jest,pokazala to ta glupia sprawa z biletamni lotniczymi.
      Niedobrze jednak,ze nie uczy sie na bledach. Znowu kreci, niby w drobnej
      sprawie(dlugosc spotkania z Kulczykiem),ale ja sie pytam po co ? Przeciez na
      takim klamstewku ma tylko straty a prawda i tak by wyszla na jaw. To zdolny
      polityk mlodszego pokolenia i nie powinien takich bledow popelniac.
      • robisc Re: pare slow o Giertychu 15.11.04, 22:30
        klip-klap napisał:

> Giertych swiety nie jest,pokazala to ta glupia sprawa z biletamni lotniczymi.
        > Niedobrze jednak,ze nie uczy sie na bledach. Znowu kreci, niby w drobnej
        > sprawie(dlugosc spotkania z Kulczykiem),ale ja sie pytam po co ? Przeciez na
        > takim klamstewku ma tylko straty a prawda i tak by wyszla na jaw. To zdolny
        > polityk mlodszego pokolenia i nie powinien takich bledow popelniac.

Klip, piszesz jak dzieciak z podstawówki. Giertych to hipokryta i w swojej
        hipokryzji nie odstaje od wiekszości przedstawicieli swej kasty. Wyuczony zawód
        daje mu jednak pewna przewagę na resztą towarzystwa, tak samo jak daje
        Kaczyńskim. Nie zawsze jednak chroni od popełniania błedów. A bład ten duzo
        będzie go kosztował, bo już zaczynaja wyciągac brudy z przeszłości.

wiadomosci.wp.pl/kat,12351,wid,6119209,prasaWiadomosc.html
        • klip-klap Re: pare slow o Giertychu 15.11.04, 22:36
          > Klip, piszesz jak dzieciak z podstawówki.

Dlaczego ? Chodzi o to,ze wprost nie napisalem,ze powinien lepiej klamac? On to
          dobrze wie. A wniosek jest smutny,Giertych tak pojmuje polityke,ze nawet jak mu
          sie bardziej oplaca powiedziec prawde,to sklamie.W tym widze blad. Ja nie wiem
          czy to tylko hipokryta czy makjawelista,wolalbym to drugie.
          • klip-klap "makiawelista" n/t 15.11.04, 22:39
          • robisc Re: pare slow o Giertychu 15.11.04, 22:45
            klip-klap napisał:

> > Klip, piszesz jak dzieciak z podstawówki.
            >
            > Dlaczego ?
            Sorry, tak jakoś naiwnie zabrzmiał Twój tekst.
            • klip-klap Re: pare slow o Giertychu 15.11.04, 22:56
              Zapewne czasem jestem naiwny,ale zobacz wyzej wymiane zdan z zenta1. Wiem jacy
              sa politycy,choc pewnych uwazam za przejawiajacych wyzsze standardy moralne.
              Myslalem,ze Giertych rowniez nalezy do tej waskiej grupki,a teraz moge miec
              tylko nadzieje,ze gdzies pod calym cynizmem antysytemowosc traktuje on na serio.
              Czyli,ze nie tylko jest lisem,ale tez lwem. Uff, wytlumaczylem sie.
              • robisc Re: pare slow o Giertychu 15.11.04, 23:03
                Wiesz, że nie znoszę LPR i moje opinie mogą nie byc obiektywne. Uważam, ze dla
                gospodarki LPR to większe zagrozenie niz SLD. Co za radosć jezelli jednych
                spcjalistów zastąpią drudzy? W tym przypadku przysłowie: "wróg mojego wroga...
                itd." wcale sie nie sprawdza.

PS.
                Abstrahując zupełnie od tematu jak juz sobie tak rozmawiamy, zauważyłem, że
                Hity niespodziewniae znowu są na topie. Dzieki za dbanie o wątek. Bardzo jestem
                cikaw ile już osób do niego zajrzało przez ten cały czas.
                • klip-klap Re: pare slow o Giertychu 15.11.04, 23:09
                  > Wiesz, że nie znoszę LPR i moje opinie mogą nie byc obiektywne. Uważam, ze dla
                  > gospodarki LPR to większe zagrozenie niz SLD. Co za radosć jezelli jednych
                  > spcjalistów zastąpią drudzy? W tym przypadku przysłowie: "wróg mojego wroga...
                  > itd." wcale sie nie sprawdza.

LPR ma odwalic brudna robote za UPR czyli rozwalic uklad i zrobic miejsce dla
                  nowych wink. A gospodarczo porownanie LPR i SLD rzeczywiscie trudno rozstrzygnac.
                  • zenta1 Re: pare slow o Giertychu 16.11.04, 21:35
                    ..i ja nie znoszę LPR. Odnoszę wrażenie, że jest to jakaś katolicka odmiana
                    fundamentalizmu politycznego. Bardziej mi się LPR kojarzy z afgańskim talibanem
                    niż z nowoczesną, europejską partią polityczną.
                    Powiadasz, że ich zadaniem jest rozwalenie układu ? Świetnie, tylko czy
                    przypadkiem nie rozwalą wszystkiego ? Nawet tego naszego durnowatego, XIX
                    wiecznego kapitalizmu gdzie zasadą jest oszukać każdego partnera, kontrahenta,
                    wykończyć słabszego (choćby nie płacąc mu za dostarczony towar czy usługi) ?
                    Nie lubię LPR, coraz bardziej odsuwam się od PiSu (pomysł aby dziadkom odebrać
                    ich działki ogrodnicze, to tak jakby wykończać swój własny elektorat -
                    zabiedzony, emerycki, przerażony). LPR owskie podpieranie się proboszczami,
                    Rydzykiem i łysymi pałami w glanach... już samo to wystarczy aby kopnąć ich w
                    zadek. SLD jest organizacją kryminalną ale mają jeszcze realną władzę choćby po
                    to, skasować wszelkie możliwe obciążające ich dowody winy.
                    • klip-klap Re: pare slow o Giertychu 16.11.04, 22:58
                      > ..i ja nie znoszę LPR. Odnoszę wrażenie, że jest to jakaś katolicka odmiana
                      > fundamentalizmu politycznego. Bardziej mi się LPR kojarzy z afgańskim talibanem
                      >
                      > niż z nowoczesną, europejską partią polityczną.

Po czesci to jest prawda i na taki elektorat stwia LPR,ale tez Giertych ma
                      przeciez swoich kolegow z MW chyba ? Oni juz sa mniej radykalni w socjalizmie.

> Powiadasz, że ich zadaniem jest rozwalenie układu ? Świetnie, tylko czy
                      > przypadkiem nie rozwalą wszystkiego ?

Az tacy zdolni nie sa.

Nawet tego naszego durnowatego, XIX
                      > wiecznego kapitalizmu

Nie ma takiego kapitalizmu w Polsce.

gdzie zasadą jest oszukać każdego partnera, kontrahenta,
                      > wykończyć słabszego (choćby nie płacąc mu za dostarczony towar czy usługi) ?

To jest i trzeba naprawic.Szkoda tylko,ze politycy o tym zapomnieli.
    • robisc komentarz Rybińskiego 16.11.04, 22:10
      www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_041116/publicystyka/publicystyka_a_12.html
    • robisc Zgadnijcie kto broni establishmentu 2 17.11.04, 06:58
      Oszczerstwa Giertycha - komentarz

Rafał Zakrzewski 16-11-2004, ostatnia aktualizacja 16-11-2004 21:42

Coraz trudniej przebić się w mediach, więc coraz więcej radykalnych absurdów
      można usłyszeć od polityków.

A to, że należy zdelegalizować SLD - jak chce szef PiS - choć nie wiadomo, jak
      to zgodnie z prawem zrobić. - Nie chciałbym, żeby Polska zaczęła przypominać
      Białoruś - skomentował ten pomysł nawet lider sojuszniczej Platformy Donald
      Tusk.

A to, że - jak objawił wczoraj na łamach "Faktu" numer jeden komisji orlenowej
      Roman Giertych - "zdaniem polskiego wywiadu Kulczyk reprezentuje prezydenta w
      rozmowach ze szpiegami".

Giertych wie, że prezydent jest gotów stanąć w każdej chwili przed komisją i
      odpowiadać na jego pytania. Co z tego wyniknie - dziś nie wiadomo. Natomiast
      oszczerstwa i pomówienia nie zbliżają nas do prawdy. To jednak właśnie one
      stają się regułą walki politycznej. A Giertych jest w tym mistrzem.

Porzucając rozsądek i polityczną uczciwość, nie da się uporządkować III RP. Ale
      może niektórym politykom wcale nie o to chodzi? Chcą już IV RP - strach
      pomyśleć, jaka ona może być.

serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34314,2395601.html
      i komentarz Kataryny, co by samemu się nie produkowac

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=521&w=17711605&a=17712985
      • klip-klap o gazecie 17.11.04, 07:09
        To sie nazywa rzetelnosc gazetowa wink. Nie na temat,ale rownie rzetelne:

"Barroso przegrał w Strasburgu za pierwszym podejściem przez jednego człowieka:
        Rocca Buttiglionego. Włoch zafundował mu ideologiczne starcie z centrum i
        lewicą, okazując się koniec końców religijnym integrystą, który wzbudził zachwyt
        Macieja Giertycha (LPR) czy Michała Kamińskiego (PiS), ale też na nich lista
        jego wielbicieli się kończyła. "
        serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34474,2392760.html
        Kilka klamstw w jednym akapicie.
        • robisc o Boże, toż to Sołtyk 17.11.04, 20:09
          Muszę przyznać, ze Gazeta ma całkiem oryginalny zespół...hmm dziennikarzy.
          Osobiście największą alergię mam na Sołtyka i Kuczyńskiego. Stosunkowo
          najlepiej czyta sie Stasińskiego i Gadomskiego, choć ten ostatni ma trochę na
          sumieniu.
      • zenta1 Re: Zgadnijcie kto broni establishmentu 2 17.11.04, 12:32
        ...czy IV RP w elpeerowskim wydaniu nie będzie państwem wyznaniowym ? I co
        wtedy liberałowie ze swoim kultem wolności mielby zrobić ?
        Dla jasności - wolę 100 razy UPR niż LPR ale to nie zwalnia z krytyczneg
        myślenia.
        • klip-klap Re: Zgadnijcie kto broni establishmentu 2 17.11.04, 15:02
          Realnie co ci LPR-owcy moga zrobic? Probowali by zakazac w ogole aborcji ? To
          jeszcze za malo na panstwo wyznaniowe. Nie znam dokladnie ich programu,ale nie
          slyszalem o jakis arcykatolickch postulatach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka