Dodaj do ulubionych

nowa inwestycja przy Orzeszkowej....

10.09.12, 10:47
Witam,
jako echo protestu przeciwko budowie koło bazyliki marketu TESCO rozpoczęliśmy w wąskim gronie przyjaciół dyskusje o sklepach wielkopowierzchniowych jakie znajdują się w okolicy.

Stanęliśmy przed dwoma niewiadomymi - cóż to są za inwestycje, które niedługo zostana otwarte, a wokół których nie ma żadnego rozgłosu:
- w Kobyłce koło skrzyzowania ulicy Nadarzyńskiej i Orzeszkowej
- na pograniczu Zielonki przy głownej trasie do Warszawy po prawej stronie (przed myjnią, a za składami budowlanymi).

Nikt ze znajomych nie potrafił powiedzieć, co będa w sobie mieścić te tajemnicze budowle.

Czy ktoś wie???
Obserwuj wątek
    • vienetta Re: nowa inwestycja przy Orzeszkowej.... 10.09.12, 11:24
      W kobyłce to biedronka i centrum rozrywki - tak słyszałam i pisali
    • damyk1 Protest przeciwko protestowi... 12.09.12, 20:24
      Te 2 wspomniane inwestycje w Kobyłce i Zielonce to jeden inwestor który buduje lokale w okolicy a potem je wydzierzawia... Być może to będa Biedronki, Kauflandy lub inne Tesco albo poprostu domy rozkoszy;)))... Kto da więcej ten to ma...
      Co do protestu, jestem przeciwny tym protestom a dochodze do wniosku że sklepy z duża powierzchnia sa potrzebne z jednego powodu. Jak ludzie nie kupia w Kobyłce, pojada do Wołomina bądź Zielonki lub Warszawy. Ci co są przeciwnikami zakupów w marketach jak np. ja, bo nie lubię tam kupować, będę kupował w małych sklepikach a moja żona i tak jeździ do kaufa, biedronki lub lidla w Wołominie, lub Carrefoura w Wawie.
      A czemu Kobyłka ma na tym nie zarabiać? Wymagamy od władz inwestycji ale nic nie robimy w kierunku aby pomóc budżetowi bo tylko protestujemy. Protestujemy przed inwestycjami, protestujemy bo budżet sięgas dna, protestujemy bo Zielonka się rozwija, protestujemy bo Kobyłka stoji w miejscu i tak protestujemy na cokolwiek,lub protestujemy bo wymagamy...
      • sportif Re: Protest przeciwko protestowi... 12.09.12, 21:08
        mi, jako mieszkańcowi Zielonki i prawdziwemu polakowi jest miło usłyszeć, że u sąsiadów za miedzą jest gorzej :)
        • damyk1 Re: Protest przeciwko protestowi... 12.09.12, 21:48
          I mnie Kolego zdołowałeś, zaraz wejde na jakieś forum biednych gmin podbudować się.... Żartuję oczywiście ale każdy tam ma jak Ty ;)
      • damyk1 Re: Protest przeciwko protestowi... 12.09.12, 21:43
        A propos tych dużych powierzchni, zazdrościliśmy Amerykanom czy Niemcom w latach 80tych takich sklepów, teraz je mamy, szkoda że większość kasy odchodzi z naszego Państwa do właścicieli takich sklepów... I tu jest szkopuł. Przykład dzisiaj, miałem średniawy remont, poświęciłem sporo czasu na jazdy po sklepikach po Kobyłce i Wołominie aż skończyłem w Duczkach, poświęciłem ponad 2h, może w Obi na Radzymińskiej czy Liroyu na Modlińskiej dostałbym wszystko zaoszczędził czas i z 50 zł ale... jakbym pojechal do Wawy, kupiłbym pare rzeczy więcej, bo to jeszcze by się przydało i tamto, wolę isć na piechotę do spożywczaka po piwo niż jechać do Kauflanda i kupić 5 piw bo taniej... Inne osoby np. wolą pojechać do marketu bo tam wszystko dostaną na miejscu, pooglądaja sobie rzeczy o których marzą, spędzą jakoś czas i to lubią, więc wszystko jest dla wszystkich, czasem przejadę sie z zoną po markecie ale kończy się awantura bo ja znikam w elektronice i dziale moto a żona stoi przy półce z proszkami 20 min i się zastanawia... A i tak nawet jak wrócimy z Hypermarkietu to czegoś zapomnimy kupić i zasuwam do spożywczaka i przy okazji sobie piwo kupię, lepiej wolę jechać do markietu we Kobyłce, na paliwie zaoszczędzę i na hamburgera z McD dla synka zostaniestarczy
        • sportif Re: Protest przeciwko protestowi... 12.09.12, 22:20
          masz Leroya bliżej koło M1 za Domoteką, albo obok Castorama - tam jest najtaniej
          • damyk1 Re: Protest przeciwko protestowi... 13.09.12, 09:59
            No właśnie, wystarczy przejść się po parkingu M1 i zobaczyć ile tam stoi aut na WWL, oczywiście z 50% to będa auta z Marek, Radzymina czy Ząbek, gdzie nie będą jeździli do Kobyłki, ale pozostałe to Kobyłka, Wołomin, Zagościniec, Tłuszcz i najbliższe okolice...
            • sportif Re: Protest przeciwko protestowi... 13.09.12, 11:16
              W Wołominie powinien powstać market budowlany, może na terenie stolarki - nie trzeba by wtedy jeździć po Warszawach i gnić w korkach
              • damyk1 Re: Protest przeciwko protestowi... 13.09.12, 13:09
                ano jakoś cały nasz powiat stoi w miejscu. Często jeżdże do Grodziska i Pruszków, Brwinów, Milanówek, Grodzisk przy głównej trasie stoi kilka sklepów o dużych powierzchniach i jakoś tam ludzie żyją, Wyszków zapyziałe kiedyś wiejskie miasteczko teraz jest nie do poznania, mają Biedronkę, Tesco, jakaś mrówkę, magazyn centralny Biedronki, dużą Drukarnię Quad Winkowski, teraz budują im Kauflanda... nie wiem jak jest z pozostałymi ale Drukarnia miała duże ulgi podatkowe, zatrudnia co najmniej kilkaset osób z Wyszkowa i okolic a miasto samo w sobie czyste i schludne niczym nie odstające od bliskich okolic Wawy pod względem estetycznym jak i samochodami którymi ludzie tam jeżdżą...
                Kobyłka czy Wolomin nie jest już tylko sypialnia, wystarczy spojrzeć ile nowych osób tutaj się przeprowadziło, więc skoro te osoby wymagają utwardzonych ulic, oświetlenia tychże ulic i inne mają wymagania, nie utrudniajmy im tego, mieszkam tutaj od urodzenia ale widze jak to się rozwija i cieszę się z tego, szkoda tylko że wszyscy wymagają a nie idą na kompromis a jak ktoś chce sielanki to niech wyprowadzi się do Klembowa czy w okolice - spokój, cisza i nie ma McDonaldsów i innych rzeczy psujących społeczeństwo [jeszcze]
                • sportif Re: Protest przeciwko protestowi... 13.09.12, 14:02
                  15 lat temu często jeździłem do Grodziska, Milanówka, Brwinowa - Wołomin był daleko w tyle i teraz też tak jest. W wakacje widziałem Mińsk Maz, Radzyń Podl, Parczew, Włodawę - ogólnie wschód bliższy i dalszy - kiedyś to był ubogi wschód a teraz ładnie, cywilizacja i praktycznie wszystko można kupić, czego nie można powiedzieć o Wołominie. Widziałem też biedniejsze miejsca i to bliżej Warszawy, takie jak Garwolin, Żelechów, Stoczek Łukowski - jakby porobić zdjęcia i odpowiednio wykadrować - mogą udawać okolice Lwowa.
                  • kobylka34 Re: Protest przeciwko protestowi... 04.04.13, 11:04
                    Jeszcze kilka lat a wszyscy przerobimy własne domy na sklepy.Ciekawy tylko jestem kto będzie kupował?Jedno jest pewne w ramach zwiększonych zysków z podatków i opłaty za śmieci,premia dla burmistrza i jego zastępcy jest nieunikniona.
                    • damyk1 Re: Protest przeciwko protestowi... 05.04.13, 00:43
                      Oj weź się przeprowadź w okolice granicy płn-wsch - dużo lasów, sielanka, spokój, zero inwestycji, poobserwujesz przyrodę, może tam zainstniejesz jako mędrzec spoleczny.
                      Stary pieprzysz jak baba kościelna, w kółko to samo, wszystko Ci przekszaksza w Kobyłce ale chętnie wspominasz o Ząbkach czy innych miejscowościach, gdzie ludzie dawno przerobili wszystko na sklepy a inni maja wybór czy iść do Zdziśka czy Zośki którzy pola sprzedali biedronkom czy innym carrefourom... Tu Ci przeszkadza inwestcja na Załuskiego czy Nadarzyńskiej ale nie przeszkadza Ci że w innych miastach jest podobnie i stawiasz je jako przykład... Weź idź protestuj pod UM bo juz na tym forum robisz sie nudny... Za UM masz restauracje Kaprys a za nią sklep metalowy, kup sobie łańcuch, kłódkę i wróć po urząd Burmistrza, przykłuj się i zrób coś konkretnie a nie odgrzewasz stare kotlety... Nie zapomnij zadzwonić do redaktora Kobyłczanina, znów będzie mial sensację i może nowych reklamodawców pozyska ;)
                      • kobylka34 Re: Protest przeciwko protestowi... 05.04.13, 20:10
                        Każdy ma jakiegoś bzika;Ty na pkt Mc Donalda a ja (...)A tak na poważnie to restauracja Dolce Vita świetna wizytówka Kobyłki pod każdym względem.jak najbardziej jestem za lokalnym biznesem czy to jest fryzjer,czy szewc,czy też sklep rodzinny ale nie nalot biedronek na każdym skrzyżowaniu!!!Jedna w Kobyłce wystarczy!!!
                        • damyk1 Re: Protest przeciwko protestowi... 06.04.13, 14:52
                          Stary, dwa razy dałem przykład o McDonaldzie a Ty się uwzięłęś że mam bzika ;)
                          Niech Ci będzie...
                          Co do nalotu Biedronek i innych Żabek...
                          Kolego w zasadzie bym się z Tobą zgodził że tez wolałbym lokalne sklepiki, ale tak było kiedyś, teraz są inne czasy i podobnie jest na całym świecie że rządza koncerny. Oczywiście małe miejscowości mogą się zamknąc na tego typu inwestycje, ale wtedy będzie problem. Wszyscy będa jeździli do Wawy na zakupy i tam zostawiali kasę, dużo osób zamiast pracować blisko domu będzie musiało dojeżdżać do Wawy, najlepszym przykładem jest właśnie McD.
                          Argumenty za...
                          1. Dużo rodzin nie jedzie z dziećmi do wawy na zacisze ale tutaj. Dzięki temu wycieczka do MCD jest tańsza i jest jeszcze czas na coś innego.
                          2. Kobyłka ma jakieś pieniądze z podatku, chociażby za nieruchomość.
                          3. Jakies ok. 20 osób ma pracę w pobliżu miejsca zamieszkania, dzięki czemu mają więcej czasu na życie rodzinne a zaoszczędzone pieniądze na dojazd do Warszawy wydadzą na coś innego, zapewne skorzystają z jakiś usług na terenie okolicy na które by wcześniej nie wydali pieniędzy bo musieliby sobie kupic bilet miesięczny a dzięki temu jakiś fryzjer czy szewc dodatkowo zarobi i wyda dodatkowe pieniądze na jakąś usługę np. naprawi sobie jakaś usterkę w aucie bo ma dodatkowe 100zł i tak w kółko, mechanik zabierze dzieci do mcd.
                          tak samo jest ze Stonkami, jak nie powstana w Kobyłce, powstaną w Wołominie lub Zielonce i Kobyłczanie tam będa jeździli. Zresztą I-sza Biedronka w Zielonce był tam tłok jak nie wiem co i nie raz widziałem znajome twarze z Kobyłki. Ludzie tracili czas...
                          Propos Biedronek nie wstydzę się tego że raz na jakiś czas tam jestem a dzięki m.in mi ktoś ma pracę blisko domu
                          4.bp.blogspot.com/_KmPRRXPvpHA/TG1-lVkfxAI/AAAAAAAAABs/efD5hc5J0IM/s1600/P8100342.jpg
                          • kobylka34 Re: Protest przeciwko protestowi... 06.04.13, 19:14
                            McDonald !!!
                          • kaaes68 Re: Protest przeciwko protestowi... 07.04.13, 14:36
                            damyk! zjedz wieśMaca! nie jesteś sobą kiedy jesteś głodny!!!!!!;-)
                          • mietoo Re: Protest przeciwko protestowi... 07.04.13, 14:53
                            1. Dużo rodzin nie jedzie z dziećmi do wawy na zacisze ale tutaj. Dzięki temu w
                            > ycieczka do MCD jest tańsza i jest jeszcze czas na coś innego.

Jej, co za czasy- wycieczka do mcd (najlepiej samochodem, żeby dzieciak się nie zmęczył i nie zgubił gdzieś po drodze kalorii).
                            • damyk1 To ja proponuję w takim razie... 07.04.13, 19:09
                              @kaaes68, wolę Bigmacka a nawet jak jestem głodny, jestem sobą a Ty tylko tyle umiesz przygadać? Gorzej jak babcia z kościoła - nie ma nic ciekawego do dodania do dyskusji ale coś musi powiedzieć.
                              @mietoo i tyle masz do powiedzenia wyrywając zdanie z kontekstu???
                              @kobyłka34 czy Ty i pozostała dwójka umiecie odpowiedzieć na jakiś argument swoim argumentem, czy poprostu umiesz czepnąć się jak rzep psiego ogona i nie umiesz udowodnić swoich racji, tylko narzekać umiesz.

Do Waszej Trójcy i pozostałych co nie umieją dyskutować ale krytykować umieją...
                              Może pozbądźmy się wszelakiego biznesu z Kobyłki nie tylko McDonallds, ale frm transportowych, bo Tiry, firm ślusarskich bo hałas, sieci dyskontów bo sklepiki padają, gdzie płacisz 2x tyle, pozbądźmy się zakładów produkcyjnych bo zapachy, hałas, cięzarówki, pozbądźmy się sklepów które sprzedają alkohol bo żule. Stacje 2 benzynowe też się ich pozbądźmy bo może doprowadzić do wybuchu, a poza tym sprzedają tam alkohol a potem pijani kierowcy na drogach... Pozbądźmy się lodziarni, bo dziecko może wpaść pod samochód a potem się cieszmy i wymagajmy ładnych chodników i ładniejszych ulic.
                              Kobyłka34 bzika to mogę mieć na temat transportu bo w tym siedzę, jak ktoś miał pytania, udzieliłem mu odpowiedzi, Tobie także ale wracając do cięzarówek znienawidzonych przez wszystkich, podobnie jak z biznesem i tym z czego się śmiejecie, obejrzyjcie ten filmik i pomyślcie sobie co by było gdyby było. A film adekwatnie by się przełożył na brak Mcd i biedronek gdxie i tak wszyscy by jeżdzili do sąsiednich miast na zakupy ale narzekaliby na brak $$$ w Kobyłce.
                              Czy Wy czasem myślicie, czy jedynie umiecie narzekać?
                              Zapraszam do obejrzenia filmu i przemyślenia.
                              Znając życie nikt nie przedstawi argumentu konkretnego za swoim ja, tylko znów wyrwane zdania z kontekstów albo krytyka...
                              www.youtube.com/watch?v=MRGT314Jgho
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka