Dodaj do ulubionych

Grób Nieznanego Żołnierza ma już 85 lat

IP: *.ip.netia.com.pl 02.11.10, 17:35
Czytając nazwy miejscowości związanych z bitwami polskiego żołnierza warto zwrócić uwagę na miejscowość Krzywopłoty. Warto, bo w listopadzie obchodzona jest kolejna rocznica bitwy pod Krzywopłotami, bitwy ważnej dla piłsudczyków, a dlaczego warto przeczytać.....
Obserwuj wątek
    • Gość: hans Grób Nieznanego Żołnierza ma już 85 lat IP: *.chello.pl 02.11.10, 18:46
      Normalnie noż się w kieszeni otwiera gdy patrze jak te faszystowskie ścierwa pozdrawiają hitlera przy grobir nieznanego żołnierza
    • Gość: Grzegorz Grób Nieznanego Żołnierza ma już 85 lat IP: *.hsd1.nj.comcast.net 02.11.10, 19:01
      Przepraszam jesli sie myle i prosze o sprostowanie. Gdzies juz bardzo dawno temu czytalem ze inicjatorka budowy Grobu Nieznanego Zolnierza, byla pisarka Ewa Szelburg Zarebina. Nie jestem tego pewien na 100% , ale... Jesli nie Ona.... Tak sadzilem.
    • r1111111 Grób Nieznanego Żołnierza ma już 85 lat 02.11.10, 20:32
      No cóż. Wielu to się nie spodoba:
      www.youtube.com/watch?v=_CvX9n9jmpk
      www.youtube.com/watch?v=ypJm-zDwD5Y
    • Gość: miszczu Grób Nieznanego Żołnierza ma już 85 lat IP: *.done.pl 03.11.10, 07:32
      no no:)
    • Gość: grabarz Upiorne IP: *.gemini.net.pl 03.11.10, 09:44
      Nie jestem z tych, co mają wszystko w d... Jestem szczęśliwy, że żyję w wolnej Polsce, wyjątkowo nie dotkniętej wojną przez kilka ostatnich dekad. Chcę pamiętać o tych wszystkich, często młodych ludziach, którzy oddali życie, bo wielka polityka i ambicje kilku fanatyków zmusiły ich do obrony własnych domów.

Ale to rozgrzebywanie grobów, wyciąganie trupów, ciągłe ekshumacje, badanie, fotografowanie, przenoszenie, jeszcze raz przenoszenie, ćwiartowanie, wycinanie serc, rozbieranie, przykrywanie nowym mundurem, przepakowywanie z trumny do trumny. Czy to nie jest trochę upiorne? Czy ci ludzie nie zasłużyli swoją postawą na odrobinę spokoju po śmierci? To już, jak widać, jakaś nasza wielowiekowa tradycja, żeby ciągle grzebać w trumnach. Czy symbolika nie może wystarczyć? Czy grób musiał być dosłowny?

Chciałbym, żeby takie makabryczne zwyczaje przeszły do historii ale patrząc choćby na żądania ekshumacji niektórych ofiar wypadku pod Smoleńskiem obawiam się, że niedługo ruszą nowe "wykopki".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka