30.07.11, 18:12
Uczestnicząc w terapii alkoholizmu spotkałam się z informacją o spotkaniach slaa.Czy pokój terapeutyczny to odpowiednie miejsce dla takich informacji.A może alkoholików terapeuta podejrzewa o takie skłonności.Tak jak o skłonności do hazardu.
Obserwuj wątek
    • 7zahir Re: Ciekawe? 30.07.11, 18:27
      Sex jest często jest zamiennikiem alkoholu.
      Stąd informacja o tych spotkaniach.
    • deoand Re: Ciekawe? 30.07.11, 18:29
      A co to jest " slaa " ?

• 7zahir Re: Ciekawe? 30.07.11, 19:17
        www.slaa.pl/
    • blaszany_bembenek Re: Ciekawe? 30.07.11, 18:47
      A może alkoholików terapeuta podejrzewa o takie skłonności.

I chcesz ten dylemat wyjaśnić tu?
      Trzeba było spytać terapeuty, w jakim celu udziela takich informacji.
      I wiedziałabyś, czemu to padło w pokoju terapeutycznym.
      Nie musiałabyś się domyślać, tworzyć wątek, miałabyś więcej czasu dla siebie.
    • rauchen Re: Ciekawe? 30.07.11, 19:20
      no niektorych alkoholikow to terapeuci nawet podejrzewaja o to, ze pija...
      • aaugustw Re: Ciekawe? 31.07.11, 10:41
        rauchen napisała:
        > no niektorych alkoholikow to terapeuci nawet podejrzewaja o to, ze pija...
        ______________________________________.
        Taak... - Niektorzy to maja nawet dobre oko...!
        A... ;-)

• e4ska Re: Ciekawe? 31.07.11, 10:57
      Cholernie jurna grupa!
      • pierzchnia Re: Ciekawe? 31.07.11, 11:05
        Dobre oko na Orinoko...
      • blaszany_bembenek Re: Ciekawe? 31.07.11, 11:10

Skąd taki wniosek? że jurna?
        Czyżbyś podejrzewała terapeutę, że udzielając info o odbywających się
        w Ośrodku spotkaniach dla osób uzależnionych od seksu i chorej miłości
        miał coś konkretnego ma myśli, tylko nie potrafił tego powiedzieć "wprost"?

A może chciał im dać do zrozumienia, że alkoholizm to mały pikuś?
        Przestajesz pić, robisz co nie co i jest ok.
        Uzależnieni od seksu, podobnie jak kompulsywni żarłocy
        muszą więcej pracy włożyć w dogadanie się ze swoim nałogiem.
        Kochać oraz jeść, zdrowo i z umiarem.
        • pierzchnia Re: Ciekawe? 31.07.11, 11:16
          Gdy swój na swego trafi to umiar się kończy - tego nie da się wymydlić.
          • blaszany_bembenek Re: Ciekawe? 31.07.11, 11:28
            Rzecz w tym, że w uzależnieniu od seksu, nie musi dochodzić do aktów.
            Osoba wyobraża sobie takie akty, w najmniej oczekiwanych momentach.
            Np. a czasie wykładu, lub rozmowy w kawiarni.
            Jednak nigdy nie przekroczy bariery do kontaktu intymnego.

Mam przyjaciółkę, które pół rodziny zapiło się na śmierć.
            Ona powtarza, że alkoholik ZAWSZE wraca do picia.
            Ze nie ma na to mocnych, choć zna mnie.
            Gdy jej na siebie wskazuję, mówi, widać taka z Ciebie alkoholiczka - żadna.
            W jej świadomości osoby, które piły i przestały trwale, nie są alkoholikami.
            Są nimi natomiast Ci, którzy do picia wracają.
            Nie mam argumentów na taką wieloletnią logikę.
            • aaugustw Re: Ciekawe? 31.07.11, 11:37
              blaszany_bembenek napisała:
              > ... Mam przyjaciółkę, które pół rodziny zapiło się na śmierć.
              > Ona powtarza, że alkoholik ZAWSZE wraca do picia.
              > Ze nie ma na to mocnych, choć zna mnie.
              > Gdy jej na siebie wskazuję, mówi, widać taka z Ciebie alkoholiczka - żadna.
              > W jej świadomości osoby, które piły i przestały trwale, nie są alkoholikami.
              > Są nimi natomiast Ci, którzy do picia wracają.
              > Nie mam argumentów na taką wieloletnią logikę.
              ___________________________________________________.
              Moj przyjaciel z AA - Krzysiek, mowi ze tylko ci zapijaja, ktorzy
              nie chodza regularnie na Mityngi AA i nie maja sponsora...!
              A...
              • blaszany_bembenek Re: Ciekawe? 31.07.11, 11:42
                Nie chodzą regularnie na mityngi.
                Nie mają sponsora.
                Nie dłubią w programie ;-)

Rzeczywiście wśród takich i ja nie spotkałam zapijacza.
                • blaszany_bembenek Re: Ciekawe? 31.07.11, 11:44
                  Trochę to niestylistycznie wyszło ;-)
                  Znaczy :
                  Nie spotkałam zapijacza wśród tych:
                  Którzy regularnie chodzą na mityngi.
                  Mają sponsora i dłubią w programie.

Teraz jest ok :-)
                  • aaugustw Re: Ciekawe? 31.07.11, 12:00
                    > Trochę to niestylistycznie wyszło ;-)
                    > Znaczy :
                    > Nie spotkałam zapijacza wśród tych:
                    > Którzy regularnie chodzą na mityngi.
                    > Mają sponsora i dłubią w programie.
                    > Teraz jest ok :-)
                    _________.
                    Ano, tak...! ;-)
                    A...
                • aaugustw Re: Ciekawe? 31.07.11, 11:57
                  > Nie chodzą regularnie na mityngi.
                  > Nie mają sponsora.
                  > Nie dłubią w programie ;-)
                  > Rzeczywiście wśród takich i ja nie spotkałam zapijacza.
                  ______________________________________________.
                  Rzeczywiscie, zapomnialem to: "Nie dlubia w Programie" ;-)
                  A...
                  • blaszany_bembenek Re: Ciekawe? 31.07.11, 12:02
                    Trzy warunki, a tak trudno innym je realizować.
                    Za to kilkanaście na rzecz trwania w "chorym" jak najbardziej, będzie dla nich jak religia.
                    • aaugustw Re: Ciekawe? 31.07.11, 12:16
                      > Trzy warunki, a tak trudno innym je realizować.
                      > Za to kilkanaście na rzecz trwania w "chorym" jak najbardziej, będzie dla nich
                      > jak religia.
                      _______________________________________________________________.
                      I to jest ten kolejny paradoks tej choroby (zreszta nie tylko tej)...! :-(
                      Juz ktos powiedzial, ze niektorzy daja z siebie tyle energii i trudu,
                      aby zbudowac sobie swoje Pieklo, a wystarczylaby tylko mala czastka
                      z tego, aby stworzyc sobie Niebo na ziemi...!
                      A...
                      • blaszany_bembenek Re: Ciekawe? 31.07.11, 12:50

To się zdecydowanie rozgrywa w głowie.
                        Wiem wiele na temat osobistego piekła jak i nieba.
                        Jednak gdy budowałam na rzecz piekła, nikt nie był w stanie
                        przekonać mnie, że źle postępuję. Wiele wtedy mówiłam o szczęściu.
                        Sporo osób budowało wraz ze mną.
                        Kiedy doświadczam nieba, jest podobnie.
                        Wiele osób przekonuje mnie, że się mylę.
                        Ale też jest wielu którzy utwierdzają mnie w tej drodze.
                        Jednak, we mnie jest ta pewność, wynikająca z osobistych przeżyć.
                        I tylko na jej podstawie dokonuje wyborów.
                        • aaugustw Re: Ciekawe? 31.07.11, 13:10
                          > To się zdecydowanie rozgrywa w głowie.
                          > Wiem wiele na temat osobistego piekła jak i nieba.
                          > Jednak gdy budowałam na rzecz piekła, nikt nie był w stanie
                          > przekonać mnie, że źle postępuję. Wiele wtedy mówiłam o szczęściu.
                          > Sporo osób budowało wraz ze mną.
                          > Kiedy doświadczam nieba, jest podobnie.
                          > Wiele osób przekonuje mnie, że się mylę.
                          > Ale też jest wielu którzy utwierdzają mnie w tej drodze.
                          > Jednak, we mnie jest ta pewność, wynikająca z osobistych przeżyć.
                          > I tylko na jej podstawie dokonuje wyborów.
                          Bardzo ciekawe to spostrzezenie... - Ta "zmiana barw", ta "gra"
                          ciagle zmieniajacych sie wartosci, przekonan, iluzji... - a w tym
                          ja mam sie odnalezc i godzil sie z tym czego nie moge zmienic,
                          zmienial to co moge zmienic i odroznial jedno od drugiego...!
                          A...
                          • blaszany_bembenek Re: Ciekawe? 31.07.11, 13:24

hmm można zaryzykować stwierdzenie, że kłopot ludzkości, kryzys społeczeństw,
                            bierze się z dezorientacji i nieumiejętności jednostek,
                            do przytoczonej tu przez ciebie zdolności.

Zobacz, pewnie większość ludzi powie, że wojna to zło!
                            A jednak wojny wybuchają.
                            Potwierdzą, że alkoholizm jest udręką nie tylko dla pijących!
                            I zaraz potem wzniosą toast - na zdrowie!

Uczyć się na błędach to za mało!
                            Trzeba je powielić, poczuć skutki, a potem puknąć się w głowę.
                            Co z tymi, co nie mogą trafić palcem w głowę?
                            • blaszany_bembenek Re: Ciekawe? 31.07.11, 13:28
                              swoją głowę, oczywiście ;-)
                              • aaugustw Re: Ciekawe? 31.07.11, 13:50
                                > swoją głowę, oczywiście ;-)
                                __________________________.
                                Tak, to wazne spostrzezenie, bo
                                wczesniej kazdy zanim osiagnie
                                swoje "dno", puka w glowe innych ;-)
                                A...
                                • blaszany_bembenek Re: Ciekawe? 31.07.11, 14:05
                                  Mnie to pukanie się po cudzych głowach nie dziwi.
                                  I dlatego o tym wspomniałam, gdyż, dla mnie samej było to uspokajające zajęcie.
                                  Uspokajało nie nerwy, lecz sumienie, gdy to inni postępowali nie teges.
                                  Tobie, pewnie też nie jest to obce.
                                  Trzeba wejść bardziej w zmiany siebie, niż tylko przestać pić, aby przestać to robić.
                                  Potrafić nie dać się pukać po własnej głowie, to też sztuka, jednak obowiązek
                                  wobec właściciela palca. Nie zawsze da się "asertywnie" ;-)
                                  Ja dziś pamiętam tych wszystkich, którzy "wykręcali" mi palca.
                                  Okazali się być dobrymi ludźmi!
                                  • aaugustw Re: Ciekawe? 31.07.11, 14:18
                                    > ... Ja dziś pamiętam tych wszystkich, którzy "wykręcali" mi palca.
                                    > Okazali się być dobrymi ludźmi!
                                    ______________________________________________________.
                                    ;-) Nic dodac, nic ujac...! ;-)
                                    A...
                                    Ps. Nawet ten dentysta, ktory mi w bolu wyrwal chorego zeba tez byl dobrym ludziem...! :-(
                                    • blaszany_bembenek Re: Ciekawe? 31.07.11, 14:26
                                      Nawet ten dentysta, ktory mi w bolu wyrwal chorego zeba tez byl dobrym ludziem...! :-(

Tego nie potwierdzę ;-) mógł to jednak zrobić w znieczuleniu ;-)
                                      Raz tylko miałam taka sytuację, baaaaaaaaaardzo dawno temu!
                                      będąc dzieckiem, ale wystarczyło, żeby zęby mieć nienaganne.
                                      Ze strachu przed tak okrutnym doświadczeniem, bez znieczulenia.
                                      • pierzchnia Re: Ciekawe? 31.07.11, 14:35
                                        W zasadzie to moje wnioski pokrywają się z Twoimi - Blaszany Bębenku.
                                        Musisz być wyjątkowo inteligentna...
                                        • blaszany_bembenek Re: Ciekawe? 31.07.11, 14:51
                                          Musisz być wyjątkowo inteligentna...

To miły komplement.
                                          Jednak większość życia swoją intelige wykorzystywałam, aby temu wszystkiemu,
                                          o czym dziś piszę, zaprzeczać. Była to na prawdę ciężka praca!
                                          Teraz to pikuś ;-)
                                          • aaugustw Re: Ciekawe? 31.07.11, 15:00
                                            blaszany_bembenek napisała (do Pierzchni):
                                            > To miły komplement.
                                            > Jednak większość życia swoją intelige wykorzystywałam, aby temu wszystkiemu,
                                            > o czym dziś piszę, zaprzeczać. Była to na prawdę ciężka praca!
                                            > Teraz to pikuś ;-)
                                            _____________________________________________________.
                                            To dowod na to, ze tak naprawde liczy sie tylko szkola zycia...-
                                            Doswiadczenie...!
                                            A...
                                            • blaszany_bembenek Re: Ciekawe? 31.07.11, 15:12

Dajmy więc innym doświadczać jak chcą ;-)
                                              Byle nas nie tykali!
                                          • pierzchnia Re: Ciekawe? 31.07.11, 15:06

> To miły komplement.
                                            > Jednak większość życia swoją intelige wykorzystywałam, aby temu wszystkiemu,
                                            > o czym dziś piszę, zaprzeczać.

Ta inteligencja, o której wspomniałem, jest czymś więcej niż tylko narzędziem.
                                            Być może źle się wyraziłem.
                                            • blaszany_bembenek Re: Ciekawe? 31.07.11, 15:13

Nie mniej jednak, skomplementowałeś też siebie i to mi się podoba!
                                              • pierzchnia Re: Ciekawe? 31.07.11, 15:14
                                                Mam duży dystans do siebie i to mi się najbardziej podoba.
                                                • blaszany_bembenek Re: Ciekawe? 31.07.11, 19:33

Mi też się to w tobie podoba!
                                                  Tylko w ten sposób można mieć dystans do innych ;-)
                                            • aaugustw Re: Ciekawe? 31.07.11, 15:15
                                              pierzchnia napisał (do B_B):
                                              > Ta inteligencja, o której wspomniałem, jest czymś więcej niż tylko narzędziem.
                                              > Być może źle się wyraziłem.
                                              _________________________________________________________________________.
                                              Tak, masz racje, ta inteligencja jest czyms wiecej w alkoholizmie, niż tylko narzędziem...!
                                              Ona przeszkadza w osiagnieciu trzezwosci...! :-(
                                              A...
                                              • aaugustw Re: Ciekawe? 31.07.11, 15:25
                                                aaugustw napisał:
                                                >Tak, masz racje, ta inteligencja jest czyms wiecej w alkoholizmie, niż tylko narzędziem
                                                >Ona przeszkadza w osiagnieciu trzezwosci...! :-(
                                                ____________________________________________________________________.
                                                Zaryzykowalbym: Im wiekszy jej wspolczynnik, tym blizej alkoholikowi do smierci...! :-(
                                                A...
                                              • pierzchnia Re: Ciekawe? 31.07.11, 15:26
                                                Liczą się fakty.
                                                • aaugustw Re: Ciekawe? 31.07.11, 15:40
                                                  pierzchnia napisał:
                                                  > Liczą się fakty.
                                                  ___________________________________________________________.
                                                  Faktem jest, ze ludzie zaradni, samodzielni,wyksztalceni, inteligentni, na
                                                  stanowiskach, etc... maja wiekszy problem, aby wyzdrowiec z alkoholizmu...
                                                  A...
                                                  • pierzchnia Re: Ciekawe? 31.07.11, 15:44
                                                    Ja miałem na myśli np. Ciebie - człowieka super inteligentnego, ale bez pychy,
                                                  • aaugustw Re: Ciekawe? 31.07.11, 15:46
                                                    pierzchnia napisał:
                                                    > Ja miałem na myśli np. Ciebie - człowieka super inteligentnego, ale bez pychy,
                                                    ____________________________________________.
                                                    Bez pychy byloby trudno dac sobie rade z ta choroba..! ;-)
                                                    A...
                                                  • pierzchnia Re: Ciekawe? 31.07.11, 15:50
                                                    Coś o tym wiem...
                                                  • aaugustw Re: Ciekawe? 31.07.11, 16:13
                                                    pierzchnia napisał:

(A...): Bez pychy byloby trudno dac sobie rade z ta choroba..! ;-)
                                                    - - - - - - - - - - - - - - - - -
                                                    > Coś o tym wiem...
                                                    ____________________________________________________.
                                                    Ona szybciej doprowadza do upadku i dna... - Do trzezwienia...!
                                                    A...
                                                  • pierzchnia Re: Ciekawe? 31.07.11, 16:33
                                                    I do forum...
                                                  • aaugustw Re: Ciekawe? 31.07.11, 16:40
                                                    pierzchnia napisał:
                                                    > I do forum...
                                                    _______________.
                                                    I uzaleznienia..!
                                                    A...
                                                  • pierzchnia Re: Ciekawe? 31.07.11, 17:17
                                                    aaugustw napisał:
                                                    > I uzaleznienia..!

Pycha znów Cię wybawi.
                                                  • aaugustw Re: Ciekawe? 31.07.11, 17:25
                                                    pierzchnia napisał (do A...):
                                                    > Pycha znów Cię wybawi.
                                                    ___________________________.
                                                    Nie chce... - Dobrze mi tu - z FU..!
                                                    A...
                                              • blaszany_bembenek Re: Ciekawe? 31.07.11, 19:37
                                                Tak sam sądzę!
                                                Mój brat, który z wyboru ma tylko wykształcenie średnie,
                                                często powtarzał - najgorzej to z tymi inteligentami!
                                                Oni wszystkim tak zakręcą, że szok!
                                                • pierzchnia Re: Ciekawe? 31.07.11, 19:50
                                                  Z tym wykształceniem to bywa różnie.
                                                  Adam Hanuszkiewicz , o wielkości aktora, zwykł mawiać:
                                                  "Talent - 98% Praca - 2% "
                                                  Naprodukowano magistrów od spraw niepotrzebnych i teraz nie wiadomo co z nimi począć.

• aaugustw Re: Ciekawe? 31.07.11, 20:55
                                                    pierzchnia napisał:
                                                    > Z tym wykształceniem to bywa różnie.
                                                    > Adam Hanuszkiewicz , o wielkości aktora, zwykł mawiać:
                                                    > "Talent - 98% Praca - 2% "
                                                    > Naprodukowano magistrów od spraw niepotrzebnych i teraz nie wiadomo co z nimi począć.
                                                    ______________________________.
                                                    Jak to co...!?
                                                    Praca 98%, a talent sam sie zrodzi...!
                                                    A... ;-)
                                                  • blaszany_bembenek Re: Ciekawe? 31.07.11, 22:25
                                                    Naprodukowano magistrów

Magister potrafi
                            • aaugustw Re: Ciekawe? 31.07.11, 13:45
                              > ... Uczyć się na błędach to za mało!
                              > Trzeba je powielić, poczuć skutki, a potem puknąć się w głowę.
                              > Co z tymi, co nie mogą trafić palcem w głowę?
                              Dochodzimy do wniosku, ze jednak to osiagniecie dna jest tym
                              koncowym rozwiazaniem ludzkiego problemu wojen, uzaleznien, etc...
                              A ci, ktorzy wczesniej nie mogą trafić palcem w głowę koncza zgodnie
                              z tym zawolaniem z westernow; "... zywi lub umarli..."
                              A...
          • aaugustw Re: Ciekawe? 31.07.11, 11:30
            pierzchnia napisał:
            > Gdy swój na swego trafi to umiar się kończy - tego nie da się wymydlić.
            ____________________________________________________________.
            Widzisz Inka, on pisze; "tego nie da sie wymydlic", ale jednak zamydlil...! :-(
            A...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka