44suzuki 09.09.11, 18:24 Jutro będę gasić symboliczną świeczkę na torcie w moim drugim miejscu urodzenia. To już dwójka:). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
7zahir Re: zespół zalezności alkoholowej 09.09.11, 20:31 Dowcipny zamiennik za słowo "alkoholizm" wymysliłeś - masz z tym problem? Mimo świeczki w dwójkę ? Z okazji tych " urodzin" życzę następnych 24 godzin w trzeźwości . Odpowiedz Link Zgłoś
44suzuki Re: zespół zalezności alkoholowej 09.09.11, 21:02 :) To nie dowcipny zamiennik tylko w rejestrze chorób tak się to nazywa, mam tak napisane w wypisie z terapii:) Problemu z tym nie mam i nie miałam. A,to że jestem alkoholiczką nie oznacza, że nie mam poczucia humoru:). Dzięki za życzenia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
7zahir Re: zespół zalezności alkoholowej 09.09.11, 21:07 44suzuki napisała: > :) To nie dowcipny zamiennik tylko w rejestrze chorób tak się to nazywa, mam ta > k napisane w wypisie z terapii:) To dla mnie coś nowego - sorry , na moim wypisie było uzaleznienie od alkoholu, ale jak widac procedury im sie zmieniają :-) Problemu z tym nie mam i nie miałam. To jestes lepsza ode mnie - ja miałam....w pijanym zyciu :-) A,to że jestem alkoholiczką nie oznacza, że nie mam poczucia humoru:). Tego nie napisałam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
44suzuki Re: zespół zalezności alkoholowej 09.09.11, 21:17 W pijanym życiu to raczej każdy miał z tym problem, mimo świadomości, że jestem uzależniona wyprowadzałam w pole wszystkich wkoło. Szkoda tylko, że tak mało o alkoholizmie mimo wszystko wie społeczeństwo. Ja wyrosłam w domu z alkoholikiem, siostra miała męża alkoholika i myślałam, że wiem co to jest. Dzięki terapii dowiedziałam się jaka byłam ciemna. Odpowiedz Link Zgłoś
7zahir Re: zespół zalezności alkoholowej 09.09.11, 21:26 A ja pod koniec pijanego zycia z uporem maniaka szukałam i na maxa pochłaniałam wiedzę na temat alkoholizmu z internetu . Głownie w celu najpierw nauczenia sie picia kontrolowanego, a potem - jak wygodznie - bez wychodzenia z domu poradzic sobie samej. I jak zapewne sie domyslasz - ponosiłam porazke, za porazką. Na terapii ... z czasem zaczęłam czuć o co w tym wszystkim chodzi, a co najwazniejsze przestałam się katowac myslami - że to była moja wina, że nie umiałam zastosować zdobytej wiedzy . Ponadto zafascynował mnie problem manipulacji uzalenionego umysłu. Odpowiedz Link Zgłoś
44suzuki Re: zespół zalezności alkoholowej 09.09.11, 21:38 Ja nie próbowałam kontrolowanego picia, bo o nim nie miałam pojęcia tzn. o tym, ze takie picie nie istnieje dla mnie. Poszłam po bandzie, kiedy już miałam świadomość braku kontroli postanowiłam się zapić. Decyzję o terapii podjęłam nagle na końcu trzymiesięcznego ciągu. trafiłam na terapii na wspaniałych ludzi. Ja jeszcze niestety ciągle mam napady biczowania się za czas picia. Po terapii przeczytałam trochę książek o uzależnieniach i nadal fascynuje mnie ten temat. Myślałam i właściwie jeszcze myślę o jakimś studium terapii uzależnień. Odpowiedz Link Zgłoś
7zahir Re: zespół zalezności alkoholowej 09.09.11, 21:48 44suzuki napisała: Myślałam i właściwie jeszcze myślę o jakimś studium terapii uzależnień. Ja też, ale doszłam do wniosku, że reaguje i zbyt emocjonalnie się angażuję , co mnie nakręca a potem potrzebuję zbyt duzo czasu, żeby wrócić do równowagi i spokoju mysli. Odpowiedz Link Zgłoś
44suzuki Re: zespół zalezności alkoholowej 09.09.11, 21:53 Mój terapeuta tez mi odradza, bo już próby pomagania mam za sobą i do tej pory skutki tego odczuwam mocno. poza tym oprócz alkoholizmu mam jeszcze wiele rzeczy do przepracowania. Właściwie to dopiero teraz uczę się żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
7zahir Re: zespół zalezności alkoholowej 09.09.11, 22:07 44suzuki napisała: > Mój terapeuta tez mi odradza, bo już próby pomagania mam za sobą i do tej pory > skutki tego odczuwam mocno. poza tym oprócz alkoholizmu mam jeszcze wiele rzecz > y do przepracowania. Właściwie to dopiero teraz uczę się żyć.> Ja też i fascynuje mnie ta nauka. Najtrudniejsza i bardzo ciekawa była dla mnie nauka samoaceptacji. Najbardziej polubiłam w niej rozpieszczanie samej siebie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
44suzuki Re: zespół zalezności alkoholowej 09.09.11, 22:12 Samorozpuszczanie? Skąd się tego uczysz? Odpowiedz Link Zgłoś
44suzuki Re: zespół zalezności alkoholowej 09.09.11, 22:13 cholerka miało być samo rozpieszczanie:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
7zahir Re: zespół zalezności alkoholowej 09.09.11, 22:24 44suzuki napisała: > Samorozpuszczanie? Skąd się tego uczysz? Zaczęłam od tego: forum.gazeta.pl/forum/w,176,54629243,54629243,Jak_pokochac_siebie_.html Potem zrobiłam sobie listę realnych czynności, które lubię robic najbardziej - to dzieki zasłyszanej przed laty radzie wspaniałych ludzi - repatroantów zza Buga. I kiedy czuje emocjonalny dyskomfort - wybieram jedna z nich i robię ją. Przyjemnośc jaka z czuję z tego powodu powoduje porównywalne do " zniaczulacza" wydzielanie dopaminy w mózgu. Kolejnym krokiem w nauce samoakcepracji było sporządzenie listy swoich zalet - rzeczy, spraw w których jestem dobra. W dopadających nas " dołkach psychicznych" spojrzenie na siebie przez pryzmt zalet ułatwia odzyskanie równowagi emocjonalnej. Pomogła mi tez książka Lee Jampolskiego pt " Leczenie uzaleznionego umysłu". Odpowiedz Link Zgłoś
wiesj23 Re: zespół zalezności alkoholowej 09.09.11, 22:20 >próby pomagania mam za sobą i do tej pory > skutki tego odczuwam mocno "mesjanizm alkoholika" po terapii. Chyba większość to przechodziła.Też się załapałem. Odpowiedz Link Zgłoś
44suzuki Re: zespół zalezności alkoholowej 09.09.11, 22:26 Ja mam nawet pseudonim w macierzystym ośrodku - Św. Magdalena:) Odpowiedz Link Zgłoś
7zahir Re: zespół zalezności alkoholowej 09.09.11, 22:32 44suzuki napisała: > Ja mam nawet pseudonim w macierzystym ośrodku - Św. Magdalena:)> A mnie ciągle powtarzano - jestes świetna w zajmowaniu się innymi - to prostsze niż zajęcie się sobą , taka ucieczka od siebie Wtedy jeszcze tego nie rozumiałam. Odpowiedz Link Zgłoś
44suzuki Re: zespół zalezności alkoholowej 09.09.11, 22:41 No prawda, komuś łatwiej pomagać Odpowiedz Link Zgłoś
7zahir Re: zespół zalezności alkoholowej 09.09.11, 22:47 44suzuki napisała: > No prawda, komuś łatwiej pomagać> Dlatego warto zadac sobie pytanie ; do czego nam to jest potrzebne? Pamietam jakie piorunujace wrażenie wywarło na mnie przeczytane zdanie w książce " Wezwani do miłości Anthony de Mello: " Altruizm jest najbardziej wyrafinowaną forma egoizmu" Z czasem zrozumiałam, że służeniem innym -zaspokajałam swój głod ciepla i akceptacji. Odpowiedz Link Zgłoś
44suzuki Re: zespół zalezności alkoholowej 09.09.11, 22:55 Nie czytałam tego, ale to prawda. Jest w tym coś egoistycznego i często zastanawiałam się nad tym, czy nie pomagam innym dla własnego lepszego samopoczucia Odpowiedz Link Zgłoś
7zahir Re: zespół zalezności alkoholowej 10.09.11, 09:24 "Wezwanie do miłości" - było dla mnie najlepszą książką Anthony de Mello, na czas poszukiwania "recepty" na dalsza pracę nad równowagą emocjonalną. Odpowiedz Link Zgłoś
44suzuki Re: zespół zalezności alkoholowej 09.09.11, 22:57 Jak tu znaleźć granice? Odpowiedz Link Zgłoś
7zahir Re: zespół zalezności alkoholowej 10.09.11, 09:18 Kiedy nauczyłam się samoakceptacji zrozumiałam, że juz nie muszę pomagać innym tylko mogę. Samoakceptacja - to zaprzestanie uzalezniania samopoczucia od czegokolwiek i kogokolwiek. Znam swoją wartośc i dobrze mi ze sobą w kazdej sytuacji. Nie jest mi juz potrzebne zdobywanie czyjegoś uznania, ani zaspokajania głodu ciepła. Pomagam ilekroć mogę to zrobić, bo uważam, że tak trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
aaugustw Re: zespół zalezności alkoholowej 10.09.11, 09:52 44suzuki napisała: > Jak tu znaleźć granice? ____________________. Jakie granice...!? - W dawaniu Milosci, w czynieniu dobra nie ma granic... Granice sa w podzialach administracyjnych, w polityce, ale nie w potrzebie wewnetrznej niesienia pomocy jeszcze cierpiacym...! A... Odpowiedz Link Zgłoś
wiesj23 Re: zespół zalezności alkoholowej 10.09.11, 10:15 august Afryka czeka, bo Bóg ją chyba opuścił a jak nie lubisz czarnego,to są jeszcze Indie Odpowiedz Link Zgłoś
aaugustw Re: zespół zalezności alkoholowej 10.09.11, 10:20 wiesju, czemu tak mocno zabolaly ciebie slowa o dawaniu milosci i wewnetrznej potrzebie niesienia poslania cierpiacym...!? A... Ps. Po co mi Afryka, po co Hindusi, skora pod nosem tylu obwiesi ! Odpowiedz Link Zgłoś
wiesj23 Re: zespół zalezności alkoholowej 10.09.11, 10:24 tylko nie bierz tego za mocno youtu.be/E_cQNkHFJSc Odpowiedz Link Zgłoś
aaugustw Re: zespół zalezności alkoholowej 10.09.11, 10:33 Znaczy sie; trafilem w ciebie Prawda - wiesju...! :-\ A... Odpowiedz Link Zgłoś
wiesj23 Re: zespół zalezności alkoholowej 10.09.11, 10:38 oj chłopie znam tylko jednego,który tak potrafi odkręcać kota ogonem.I na nieszczęście mieszka w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
aaugustw Re: zespół zalezności alkoholowej 10.09.11, 10:48 wiesj23 napisał (do A...): > oj chłopie znam tylko jednego,który tak potrafi odkręcać kota ogonem.I na niesz > częście mieszka w Polsce. _________________________________________. I takze nie pomoglo to tobie, mimo ze go znasz...! :-( A... Ps. Koncze na dzisiaj... - Jade na warsztaty AA... Powiedz Deo, ze do domu wroce dopiero w nocy - na boks... (bezplatny) ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
wiesj23 Re: zespół zalezności alkoholowej 09.09.11, 22:34 no to wyluzuj z tym Św.,bo niektórzy tylko czekają by wykorzystać takie nastawienie A jest ich sporo. Odpowiedz Link Zgłoś
44suzuki Re: zespół zalezności alkoholowej 09.09.11, 21:05 A i jeszcze jedno. Lubisz książki Coelho? Ja jestem nim zachwycona:) Odpowiedz Link Zgłoś
7zahir Re: zespół zalezności alkoholowej 09.09.11, 21:09 44suzuki napisała: > A i jeszcze jedno. Lubisz książki Coelho? Ja jestem nim zachwycona:)> Uwielbiam i mam wszystkie. Bardzo mi pomógł - napisałam mu o tym Jak się zapewne domyslasz -Nicka ściągnęłam z tytułu jego książki. Odpowiedz Link Zgłoś
wiesj23 Re: zespół zalezności alkoholowej 09.09.11, 21:21 i jeden dzień dłużej. Coelho?Nie musi szukać tematów.Są stare jak świat.Miłość,przyjaźń,przeznaczenie,droga,wyrocznia,szczęście.I tak co drugą kartkę. To samo co natchniony de Mello. Odpowiedz Link Zgłoś
7zahir Re: zespół zalezności alkoholowej 09.09.11, 21:28 wiesj23 napisał: > i jeden dzień dłużej. > > Coelho?Nie musi szukać tematów.Są stare jak świat.Miłość,przyjaźń,przeznaczenie > ,droga,wyrocznia,szczęście.I tak co drugą kartkę. > To samo co natchniony de Mello> Tak może napisac ktoś, kto nie przeczytał ze zrozumieniem, ani jednej książki wymienionych autorów. Odpowiedz Link Zgłoś
wiesj23 Re: zespół zalezności alkoholowej 09.09.11, 21:35 oj niektóre rzeczy trzeba przejść jak trądzik. Coehlo też do nich należy.Tylko kwestia w jakim wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
44suzuki Re: zespół zalezności alkoholowej 09.09.11, 21:40 Co racja to racja:) Może polecisz mi coś ciekawego do poczytania? Odpowiedz Link Zgłoś
wiesj23 Re: zespół zalezności alkoholowej 09.09.11, 21:44 Sołżenicyn "Oddział chorych na raka" I napisz co Cię zaskoczyło,jeżeli znasz jego twórczość. Odpowiedz Link Zgłoś
44suzuki Re: zespół zalezności alkoholowej 09.09.11, 21:50 Przeczytam chętnie, dzięki za podpowiedź. Sołżenicyna znam tylko klasycznie "Archipelag Gułag". Odpowiedz Link Zgłoś
7zahir Re: zespół zalezności alkoholowej 09.09.11, 21:43 wiesj23 napisał: > oj niektóre rzeczy trzeba przejść jak trądzik.> :-))) > Coehlo też do nich należy.Tylko kwestia w jakim wieku.> Sorry staruszku - nie wiedziałam, że jesteś aż tak doświadczony. Ale Ci nie zazdroszczę - chyba teraz zycie wydaje Ci sie nudne - co nie? No chyba, ze kręci Cię ocenianie i krytykowanie - a to z kolei mnie nudzi :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
wiesj23 Re: zespół zalezności alkoholowej 09.09.11, 21:51 w każdym wieku można: Za oknem tyle świata lśni Do szyby więc przyciskam nos Wszystkim zachwycam się Odpowiedz Link Zgłoś
7zahir Re: zespół zalezności alkoholowej 09.09.11, 21:53 A pod mikroskopem ....to dopiero sie dzieje :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
wiesj23 Re: zespół zalezności alkoholowej 09.09.11, 21:56 jeden jak patrzył w mikroskop to uwierzył w istnienie Boga Odpowiedz Link Zgłoś
44suzuki Re: zespół zalezności alkoholowej 09.09.11, 21:57 temat ciekawie się rozwija:) Odpowiedz Link Zgłoś
7zahir Re: zespół zalezności alkoholowej 09.09.11, 22:08 wiesj23 napisał: > jeden jak patrzył w mikroskop to uwierzył w istnienie Boga> Kto ? Odpowiedz Link Zgłoś
44suzuki Re: zespół zalezności alkoholowej 09.09.11, 21:56 No, dzieje się... ale jak fascynuje Odpowiedz Link Zgłoś
wiesj23 Re: zespół zalezności alkoholowej 09.09.11, 22:00 "Mało wiedzy oddala od Boga. Dużo wiedzy sprowadza do Niego z powrotem." kto to? Odpowiedz Link Zgłoś
44suzuki Re: zespół zalezności alkoholowej 09.09.11, 22:04 Nie chcę zgadywać. więc? Odpowiedz Link Zgłoś
wiesj23 Re: zespół zalezności alkoholowej 09.09.11, 22:06 Ludwik Pasteur. ten nie musiał szukać w buddyjskich przysłowiach Odpowiedz Link Zgłoś
7zahir Re: zespół zalezności alkoholowej 09.09.11, 22:12 44suzuki napisała: > No, dzieje się... ale jak fascynuje> Tak, a jak spojrzeć pod duzym powiekszeniem to można " dotknąć okiem" tajemnicy kodu życia ( DNA i RNA) w podstawowej strukturze wszelkich organizmów - komórce. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
44suzuki Re: zespół zalezności alkoholowej 09.09.11, 21:29 wiesz to stare tematy jak świat, ale mimo wszystko czasem o niektórych rzeczach mi się zapomina. Ale w obu lubię to, że obojętnie po która z książek sięgnę i na której stronie, zawsze mnie inspiruje do przemyśleń i własnych poszukiwań. Wzajemnie i jeden dzień dłużej:) Odpowiedz Link Zgłoś
elfkabezhaltera Dwa lata 10.09.11, 12:41 Gratulacje. Do zobaczenia w trzeźwości! Odpowiedz Link Zgłoś