Dodaj do ulubionych

Co to znaczy...

08.01.12, 13:40
być na zaciśniętym tyłku? Poproszę o definicję.
Obserwuj wątek
    • yoytek Re: Co to znaczy... 08.01.12, 14:08
      To jest raczej przenośnia, ale nie będę rozwijał ... :)
      • deoand Re: Co to znaczy... 08.01.12, 14:46
        Pojęcie ściśle Aowskie a oznacza mniej wiecej to ... jak ci sie bardzo chce to sciskasz wiadomo co aby nie popuscią aż w końcu popuścisz a analogicznie jak w myśl aowców ytrzymujesz trzeźwość na siłe nie chodząc na mitindi AA i nie realizując programu AA i nie zmieniajac siebie to wczesniej czy później " puścisz " czyli złamiesz abstynencję i poppłyniesz w kolejny ciąg alkoholowy ...

Mniej więcej tak a dokładnie to niech wyjaśnia aowcy .
        • bananarama-live Re: Co to znaczy... 08.01.12, 14:53
          No właśnie. Sam nie wiem czy mam zaciśnięty tyłek, czy nie. Chodze na gr terapeutyczną,nie piję ponad rok. Sam zadecydowałem o zaprzestaniu picia, no może ,przeważył stan zdrowia /nerwy/
          Pić mi sie nie chce. Miewam głody ,z którymi daje sobie radę . I czy ja mam go zaciśnięty? Sam nie wiem.
          • deoand Re: Co to znaczy... 08.01.12, 15:45
            I czy ja mam go zaciśnięty? Sam nie wiem.
            Na to pytanie odpowiedzieć może chwilowo nieobecny Wielki Służebnik Zakonny , Kawaler Orderu Podwiązki Billa W , Strażnik Ostatniego Kieliszka Boba czyli Świętej Relikwii AA , Przewodniczący Komisji Kongregacji Wiary AA , Czciciel Woli Twojej a nie Mojej czyli Wielki aaAugustów . Jakkolwiek niektórzy dopatrywaliby się źdźbła ironii w moich słowach - niesłusznie zresztą - naprawdę sądzę , że akurat w sprawie ścisku aaAugustów jest najwłaściwszą osobą aby ten problem zgłębić do głębi !!!
            • wiesj23 Re: Co to znaczy... 08.01.12, 21:34
              o deo jesteś wielki tym razem
              Bez ironii z mojej strony
              • deoand Re: Co to znaczy... 09.01.12, 00:03
                hahahahah
          • yoytek Re: Co to znaczy... 08.01.12, 16:00
            Mawiają też, że tak poważna jest Twoja choroba, jak głębokie są twe tajemnice. Ja nie wiem, czy poznałem je wszystkie, a nawet przeważającą część. I tu wcale nie o głody chodzi, a o np nieposkromione wybuchy złości, złośliwość ... - etam weź se 10 przykazań, siedem grzechów głównych i zrób rachunek sumienia...
            • bananarama-live Re: Co to znaczy... 08.01.12, 16:14
              Już dawno zrobiłem. Za wszystkie grzechy żałuję i chcę się poprawić.
              • yoytek Re: Co to znaczy... 08.01.12, 16:19
                No to masz co robić, tak jak i ja :). Akurat znalazłem taką refleksję z Dzień po dniu:Wystrzegaj się złości
                Powodzenia Wojtek
            • aaugustw Re: Co to znaczy... 13.01.12, 14:08
              yoytek napisał (do Elfki):
              > ... - etam weź se 10 przykazań, siedem grzechów głównych i zrób rachunek sumienia...
              _____________________.
              I zbedne staja sie Kroki AA
              A...
              • yoytek Re: Co to znaczy... 13.01.12, 15:58
                Jeśli nie ma sponsora, to niech skorzysta z pomocy księdza
        • elfkabezhaltera Dupościsk 08.01.12, 16:19
          Deonand juz tobie odpowiedział.
          Definicja jaką ja znałem była ciut inna. Było to w skrócie "zawziaść się i nie pić, lecz nie przyznać się przed sobą do alkoholizmu".
          Co niesie ze soba brak jakichkolwiek kroków aby coś zmienić ze swoim myśleniem i zachowaniem.

• aaugustw Re: Co to znaczy... 13.01.12, 14:11
      bananarama-live napisał:
      > być na zaciśniętym tyłku? Poproszę o definicję.
      _______________________________________.
      Oto definicja, wg. Wikipedii:
      Mięsień zwieracz wewnętrzny odbytu (łac. musculus sphincter ani internus) – dobrze zarysowany pierścień z mięśniówki gładkiej, którego okalająco biegnące włókna są przedłużeniem warstwy okrężnej błony mięśniowej odbytnicy. Jeden z dwóch mięśni pełniących tę funkcję. Kończy się na granicy między częścią powierzchowną i podskórną zwieracza zewnętrznego. Jego szerokość waha się w granicach między 1,5 do 3,5 mm, zależnie od wysokości i stopnia tonicznego skurczu. Zwykle jest cieńszy u kobiet; u obu płci grubieje wraz z wiekiem oraz w wypadku stanów chorobowych, takich jak wypadanie odbytnicy czy przy przewlekłym zaparciu[1]. Mięsień unaczyniony jest przez końcowe gałęzie tętnic: odbytniczej górnej oraz odbytniczej dolnej. Krew odpływa splotem żylnym odbytniczym, a potem jednoimiennymi żyłami[2].
      Unerwienie mięśnia zwieracza wewnętrznego odbytu pochodzi od układu autonomicznego poprzez włókna nerwowe ciągnące się ku dołowi od dolnej części odbytnicy. Włókna współczulne mają początek w segmentach L1-L2 rdzenia kręgowego i docierają przez splot podbrzuszny dolny; powodują pobudzenie i niezależny od woli skurcz mięśnia. Włókna przywspółczulne biegną od segmentów S2-S4 rdzenia, również wzdłuż wyżej wspomnianego splotu i są odpowiedzialne za rozkurcz mięśniówki. Zwieracz wewnętrzny rozkurcza się pod wpływem stymulacji odbytnicy oraz somatycznych nerwów czuciowych przepony miednicy, co dowodzi istnienia dodatkowych łuków odruchowych, zarówno na poziomie lokalnym, jak i biegnących poprzez część krzyżową rdzenia kręgowego[1]. Z tego też względu odruch wypróżniania jest zachowany u ludzi i zwierząt nawet po całkowitym przecięciu rdzenia[3].
      - - -
      A...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka