Dodaj do ulubionych

Model społeczności terapeut. a model Minnesota

14.08.04, 22:40
Pytanie do fachowców:

Czym różnią się model społeczności terapeutycznej i model Minnesota?
Obserwuj wątek
    • Gość: stachu34 Re: Model społeczności terapeut. a model Minnesot IP: *.gda.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.04, 00:13
      Zastanawiam się, czy dwudziestoparoletni staż w piciu upoważnia mnie do
      zabrania głosu w sprawie, którą autor oznaczył jako „pytanie do fachowców”.
      Może jednak tylko i wyłącznie ze względu na w/w okres spróbuje...
      Model Minnesota to metoda leczenia uzależnień powstała zapewne nieco wcześniej,
      ale rozwinęła się w latach 40 w Stanach Zjednoczonych Am. Płn. Polega na pracy
      w grupie terapeutycznej w której terapeutami są trzeźwiejący alkoholicy (lub
      narkomani) obok lekarza i psychologa. Na bazie tego programu powstała nieco
      inna forma leczenia oparta na zasadach społeczności terapeutycznej której
      podstawą oddziaływania jest psychoterapia. Więc chyba specjalnych różnic nie
      ma, oby tylko obie formy były skuteczne. Jednak to w głównej mierze zależy od
      uczestników leczenia, a nie od metody i personelu medycznego.
      • spq Re: Model społeczności terapeut. a model Minnesota 15.08.04, 01:39
        > Zastanawiam się, czy dwudziestoparoletni staż w piciu upoważnia mnie do
        > zabrania głosu w sprawie, którą autor oznaczył jako „pytanie do fachowc
        > ów”.

niefortunnie oznaczyłem :-)

> inna forma leczenia oparta na zasadach społeczności terapeutycznej której
        > podstawą oddziaływania jest psychoterapia

nie zauważyłem w monarze jakiejś szczególnej psychoterapii, raczej wręcz
        przeciwnie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka