spq 14.08.04, 22:40 Pytanie do fachowców: Czym różnią się model społeczności terapeutycznej i model Minnesota? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: stachu34 Re: Model społeczności terapeut. a model Minnesot IP: *.gda.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.04, 00:13 Zastanawiam się, czy dwudziestoparoletni staż w piciu upoważnia mnie do zabrania głosu w sprawie, którą autor oznaczył jako „pytanie do fachowców”. Może jednak tylko i wyłącznie ze względu na w/w okres spróbuje... Model Minnesota to metoda leczenia uzależnień powstała zapewne nieco wcześniej, ale rozwinęła się w latach 40 w Stanach Zjednoczonych Am. Płn. Polega na pracy w grupie terapeutycznej w której terapeutami są trzeźwiejący alkoholicy (lub narkomani) obok lekarza i psychologa. Na bazie tego programu powstała nieco inna forma leczenia oparta na zasadach społeczności terapeutycznej której podstawą oddziaływania jest psychoterapia. Więc chyba specjalnych różnic nie ma, oby tylko obie formy były skuteczne. Jednak to w głównej mierze zależy od uczestników leczenia, a nie od metody i personelu medycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
spq Re: Model społeczności terapeut. a model Minnesota 15.08.04, 01:39 > Zastanawiam się, czy dwudziestoparoletni staż w piciu upoważnia mnie do > zabrania głosu w sprawie, którą autor oznaczył jako „pytanie do fachowc > ów”. niefortunnie oznaczyłem :-) > inna forma leczenia oparta na zasadach społeczności terapeutycznej której > podstawą oddziaływania jest psychoterapia nie zauważyłem w monarze jakiejś szczególnej psychoterapii, raczej wręcz przeciwnie... Odpowiedz Link Zgłoś