zdzislaw50 27.07.14, 10:05 Chciałbym dowiedzieć się jakim człowiekiem jest duchowo rozwijający się trzeźwy alkoholik i duchowo rozwijający się człowiek wolny od przypadłości alkoholizmu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
7zahir Re: Duchowość 27.07.14, 10:37 Spokojny, z dystansem do siebie, bez potrzeby ciągłego udowadniania sobie i innym : jestem the best ", tolerancyjny jak obecny Dalaj Lama, ludzki jak papież Franciszek :-) Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: Duchowość 27.07.14, 11:08 Pytanie podstawowe co to znaczy duchowo się rozwijać - co to w ogóle jest ? To , że zostaniesz księdzem pastorem to jest rozwój duchowy - no byc moze ale dla zwykłego człowieka to niby co ? Ciągła modlitwa ? To , ze ktos w obecnych czasach postepuje w myśl Dziesieciu przykazań i wg prawa państwowego czyli nie zabija nie kradnie nie zgradza zony to nie żaden rozwój duchowy tylko jego psi obowiazek ... więc co to jest ten rozwój duchowy .... chodzenie co niedziela do Kościoła i analogicznie na Miting AA - to zwykły nawyk a nie żaden rozwój duchowy ... więc co ????? Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: Duchowość 27.07.14, 11:20 I oczywiście kto ma ten rozwój duchowy ocenić ???? To , że powiesz , że rozwijasz się duchowo to równie dobrze możesz powiedziec , że lecisz jak na Księżyc to np. do Nowego Jorku - i co z tego ???? Tolerancyjny - a niby dlaczego - Inkowie byli tolerancyjni dla Hiszpanów i Corteza to ich wszystkich wybili . Dalej Lama to zwykły mnich z którego Zachód zrobił bohatera - Papiez - ludzki a jaki ma byc - taka funkcja a nasz to był nie ludzki ??? Odpowiedz Link Zgłoś
7zahir Rozwoj duchowy 27.07.14, 16:20 poczytaj tu 8segment.pl/czym-jest-rozwoj-duchowy/ Odpowiedz Link Zgłoś
zdzislaw50 Re: Rozwoj duchowy 28.07.14, 09:11 Dziękuje 7zahir za link, przynajmniej konkretna odpowiedz, jest w tym materiale taki wątek: "Duchowość a rozwój duchowy W tym miejscu jestem zmuszony napisać kilka słów na temat samej duchowości. Nie powinniśmy jej mylić z pojęciem rozwoju duchowego. Są to sprawy ze sobą związane, ale nie są tym samym. Podczas gdy rozwój to konkretne działania, sama duchowość obejmuje wszystko związane z duchem: filozofię, religię, idee itd. Nie wszystko to jednak jest rozwojem. Wspomniane przed chwilą przyjmowanie czegoś na wiarę nie jest rozwojem duchowym. Jeśli zaakceptujemy punkt widzenia innego człowieka, nie przeanalizujemy go i nie ustosunkujemy doń własnego światopoglądu – będzie to tylko bierne przyjmowanie. Tak jak gąbka wchłania wodę, tak słuchacze duchowych przywódców biorą cudze teorie za swoje własne. To najczęstszy błąd. Ludzie mylą naśladownictwo z nauką. Stąd można wysnuć prosty wniosek, że religia niekoniecznie musi oznaczać rozwój duchowy. Najczęściej wręcz w nim przeszkadza. Pozostając biernym wyznawcą jakiejś doktryny (takich osób jest niestety najwięcej) tkwimy w miejscu. Nie rozwijamy się duchowo. Dopiero podjęcie działania polegającego na analizowaniu otrzymywanych informacji oraz odrzucaniu ich lub akceptowaniu w zależności od wyników analizy może być określane mianem rozwoju. Tak więc rozwój duchowy dokonuje się przez zwiększanie wiedzy i zrozumienia poszczególnych elementów rzeczywistości, jednocześnie bez tracenia z pola widzenia większej całości.. No i definicja rozwoju duchowego, która mi bardzo odpowiada : Rozwój duchowy – to wszelkie działania podejmowane w celu uszlachetniania własnej wewnętrznej natury; poszukiwanie ostatecznego kształtu swojego serca; doskonalenie umysłu poprzez odkrywanie tajemnic wszechświata. Odpowiedz Link Zgłoś
aaugustw Re: Rozwoj duchowy 28.07.14, 13:40 zdzislaw50 napisał: > Dziękuje 7zahir za link, przynajmniej konkretna odpowiedz, jest w tym materiale > taki wątek: > "Duchowość a rozwój duchowy W tym miejscu jestem zmuszony napisać kilka słów na temat samej duchowości. Nie powinniśmy jej mylić z pojęciem rozwoju duchowego... Wspomniane przed chwilą przyjmowanie czegoś na wiarę nie jest rozwojem duchowym. Jeśli zaakceptujemy punkt widzenia innego człowieka... Zdzislaw podsumowal: definicja rozwoju duchowego, która mi bardzo odpowiada : > Rozwój duchowy – to... ble, ble, ble... _____________________________________________________. No i po co Zahir przysyla ci takie linki...!? Po co ty jej dziekujesz, skoro nic z tego nie zrozumiales i dalej przyjmujesz slowa innych, ktore przytacza Philip Sheldrake, A Brief History of Spirituality, Wiley-Blackwell 2007 p. 1-2 :-( A... Odpowiedz Link Zgłoś
aaugustw Re: Duchowość 27.07.14, 12:00 zdzislaw50 napisał: > Chciałbym dowiedzieć się jakim człowiekiem jest duchowo rozwijający się trzeźwy > alkoholik i duchowo rozwijający się człowiek wolny od przypadłości alkoholizmu. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 7zahir napisała: > Spokojny, z dystansem do siebie, > bez potrzeby ciągłego udowadniania sobie i innym : jestem the best ", > tolerancyjny jak obecny Dalaj Lama, > ludzki jak papież Franciszek :-) _______________________________________________. No, no Zahir wysoko postawilas duchowo rozwijających się trzeźwych alkoholikow...! ;-) Mnie tam do takiego Dalaj Lamy, ktory na zachodzie cienko i blado wypadl moze i nie mam za daleko, ale np. do takiego Franka to dzieli mnie juz tylko pare lat swietlnych...! Ale wracam do zdzislawa, ktory pyta, wiec mu odpowiem... Jakim człowiekiem jest duchowo rozwijający się człowiek wolny od przypadłości alkoholizmu, zapytaj o to trzezwe osoby duchowe...! A jakim człowiekiem jest duchowo rozwijający się trzeźwy alkoholik zaraz ci odpowiem po sobie... Jestem czlowiekiem przebudzonym, gdyz przebudzenie to duchowość. Jak kiedys napisal del Mello: "... Ludzie najczęściej śpią, nie zdając sobie z tego sprawy. Rodzą się pogrążeni we śnie. Żyją śniąc. Nie budząc się zawierają małżeństwa. Płodzą dzieci we śnie i umierają, nie budząc się ani razu. Pozbawiają się tym samym możliwości zrozumienia niezwykłości i piękna ludzkiej egzystencji..." Psychologowie twierdzą, że ludzie chorzy w istocie rzeczy nie chcą naprawdę wyzdrowieć. W chorobie jest im dobrze. Oczekują ulgi, ale nie powrotu do zdrowia. Leczenie bowiem jest bolesne i wymaga wyrzeczeń... - Twierdze to samo co i oni...! - Pilbym zapewne po dzien dzisiejszy gdybym jeszcze zyl i gdybym mogl jeszcze pic...! Jakim (i kim) zatem jestem...!? - Jestem czlowiekiem...! - jestem trzezwym czlowiekiem...! - jestem trzezwym, rozwijajacym sie czlowiekiem...! - jestem trzezwym, rozwijajacym sie czlowiekiem, sluzacy innym...! - Jestem soba, ze swoimi fochami, chorymi emocjami i poranionym sercem...! Kim nie jestem...!? - Nie jestem Dalai Lama...! - nie jestem papiezem Franciszkiem...! - nie jestem zadnym pieprznietym swietym...! - nie gram zadnej innej juz roli w moim trzezwym, dojrzalym zyciu...! A to co przezywam w uczuciu wdziecznosci dla SW za moje nowe zycie jest moja duchowoscia z programu AA... A... Odpowiedz Link Zgłoś
zdzislaw50 Re: Duchowość 27.07.14, 12:33 Do augusta Brak odpowiedzi na drugą część pytania tzn. jaka jest różnica miedzy zdrowym a chorym na alkoholizm w kwestii rozwoju duchowego. Zdrowy człowiek nie musi rozwijać się a ja trzeźwiejący alkoholik, muszę ? To co napisałeś to cały zbiór sloganów bo ja też wg. mnie : " Jakim (i kim) zatem jestem...!? > - Jestem czlowiekiem...! > - jestem trzezwym czlowiekiem...! > - jestem trzezwym, rozwijajacym sie czlowiekiem...! > - jestem trzezwym, rozwijajacym sie czlowiekiem, sluzacy innym...! > - Jestem soba, ze swoimi fochami, chorymi emocjami i poranionym sercem...! > Kim nie jestem...!? > - Nie jestem Dalai Lama...! > - nie jestem papiezem Franciszkiem...! > - nie jestem zadnym pieprznietym swietym...! > - nie gram zadnej innej juz roli w moim trzezwym, dojrzalym zyciu...! " Odpowiedz Link Zgłoś
aaugustw Re: Duchowość 27.07.14, 16:55 zdzislaw50 napisał (do A...): > Brak odpowiedzi na drugą część pytania tzn. jaka jest różnica miedzy zdrowym a > chorym na alkoholizm w kwestii rozwoju duchowego. Zdrowy człowiek nie musi rozw > ijać się a ja trzeźwiejący alkoholik, muszę ? To co napisałeś to cały zbiór sloganów... ____________________________________________________________________. Nikt nic nie musi, a to co ty napisałeś swiadczy tylko o tym, ze NIC NIE KAPUJESZ...! Spij dalej... - Dobrej nocy...! A... Odpowiedz Link Zgłoś
zdzislaw50 Re: Duchowość 27.07.14, 12:45 aaugustw napisał: A jakim człowiekiem jest duchowo rozwijający się trzeźwy alkoholik > zaraz ci odpowiem po sobie... > Jestem czlowiekiem przebudzonym, gdyz przebudzenie to duchowość. > Jak kiedys napisal del Mello: "... Ludzie najczęściej śpią, nie zdając > sobie z tego sprawy. Rodzą się pogrążeni we śnie. Żyją śniąc. Nie > budząc się zawierają małżeństwa. Płodzą dzieci we śnie i umierają, > nie budząc się ani razu. Pozbawiają się tym samym możliwości > zrozumienia niezwykłości i piękna ludzkiej egzystencji..." Rozwiń proszę i wytłumacz to . Może i to jeszcze? Pilbym zapewne po dzien > dzisiejszy gdybym jeszcze zyl i gdybym mogl jeszcze pic...! Odpowiedz Link Zgłoś
iskram Re: Duchowość 27.07.14, 13:59 A tego dowiesz sie w kroku 4 jesli go zrobisz dobrze odnajdziesz istote ,i to jest duchowosc ,człowiek duchowy jest przebudzony .... ta perła jest ukryta! Odpowiedz Link Zgłoś
zdzislaw50 Re: Duchowość 27.07.14, 15:22 skram napisała: > A tego dowiesz sie w kroku 4 jesli go zrobisz dobrze odnajdziesz istote ,i to j > est duchowosc ,człowiek duchowy jest przebudzony .... ta perła jest ukryta! > A ten co nawet nie wie o 4 kroku, czy on nie bedzie nigdy przebudzony? Odpowiedz Link Zgłoś
iskram Re: Duchowość 27.07.14, 15:33 Bóg to wie i po czesci ten którego to dotyczy - więc nie ja ! Odpowiedz Link Zgłoś
zdzislaw50 Re: Duchowość 27.07.14, 15:46 iskram napisała: > Bóg to wie i po czesci ten którego to dotyczy - więc nie ja ! No i po rozmowie. Wszystko załatwia za Ciebie bóg, a on mnie nie chce odpowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
aaugustw Re: Duchowość 27.07.14, 17:15 zdzislaw50 napisał (do Iskram): > ... Wszystko załatwia za Ciebie bóg, a on mnie nie chce odpowiedzieć. ______________________________________________________. Wiec Go zapytaj, ale pytaj tego wlasciwego, tego z "duzej litery"...! A jezeli dalej nie otrzymasz zadnej odpowiedzi, poskarz sie mnie, ja tam juz tobie odpowiednio odpowiem...! A... Odpowiedz Link Zgłoś
aaugustw Re: Duchowość 27.07.14, 17:10 zdzislaw50 zypytał Iskram: > A ten co nawet nie wie o 4 kroku, czy on nie bedzie nigdy przebudzony? ____________________________________________________________. O Boooze...! Czy tu chodzi o numeracje, statystyke, albo o liczbe porzadkowa, czy o SENS i znajomosc esencji tego Kroku...!? Naturalnie, ze ten kto patrzy na drugich i nie zainteresuje sie samym soba, bedzie chodzil pijany dalej po tym padole...! A... Odpowiedz Link Zgłoś
aaugustw Re: Duchowość 27.07.14, 17:05 iskram napisała: > A tego dowiesz sie w kroku 4 jesli go zrobisz dobrze odnajdziesz istote ,i to j > est duchowosc ,człowiek duchowy jest przebudzony .... ta perła jest ukryta! __________________________________________________________. TaaaK...! - To jest Prawda...! ;-) U mnie ta perła zalana byla alkoholem i znajdowala sie na samym dnie, dopiero po wysuszeniu tych pokladow moglem ja znalezc...! ;-) A w tym pomogl mi wlasnie wspomniany wyzej Krok Czwarty (4) AA w powiazaniu z pozostylymi jedenastoma Krokami AA naszego duchowego Programu...! A... Odpowiedz Link Zgłoś
aaugustw Re: Duchowość 27.07.14, 17:00 zdzislaw50 napisał (do A...): > ... del Mello: "... Ludzie najczęściej śpią, nie zdając > > sobie z tego sprawy. Rodzą się pogrążeni we śnie. Żyją śniąc. Nie > > budząc się zawierają małżeństwa. Płodzą dzieci we śnie i umierają, > > nie budząc się ani razu. Pozbawiają się tym samym możliwości > > zrozumienia niezwykłości i piękna ludzkiej egzystencji..." > Rozwiń proszę i wytłumacz to . > Może i to jeszcze? > Pilbym zapewne po dzien dzisiejszy gdybym jeszcze zyl i gdybym mogl jeszcze pic...! ___________________________________________________. Jezeli ty literatury duchowej del Mello nie czujesz, to ani moje rozwiniecie tego, ani wytłumaczenie ci tego tekstu nic nie da...! Podobnie byloby z Biblia i literatura duchowa AA... - Dalej nic nie zrozumiesz...! Nie dziwi mnie teraz to, ze ty po paru latach przebywania tu, na tym FU czujesz sie dalej z wieloma innymi jeszcze osobami taki zagubiony (Eska, alkodarek, wolfik, i wielu, wielu innych spiacy jeszcze onych...!) A... Ps. To co napisalem o moim piciu rozumie tylko chory alkoholik, bo do takich tu glownie pisze... - Ale robie kolejny wyjatek i powiem ci co znacza moje slowa... - Osiagnalem w mojej chorobie punkt, w ktorym nie mozna juz zyc ani z alkoholem, ani bez niego... - Patowa sytuacja, w ktorej normalnie sie umiera, tak slabym juz fizycznie i duchowo (psychicznie) sie jest... - I w tej wlasnie beznadziejnej juz slabosci, pojawila sie jeszcze nieznana mi dotad Sila, dzieki ktorej zostalem uratowany...! - Nastapilo Przebudzenie...! A... Odpowiedz Link Zgłoś
zdzislaw50 Re: Duchowość 27.07.14, 17:24 aaugustow napisał: Ps. To co napisalem o moim piciu rozumie tylko chory alkoholik, bo do > takich tu glownie pisze... - Ale robie kolejny wyjatek i powiem ci co > znacza moje slowa... - Osiagnalem w mojej chorobie punkt, w ktorym > nie mozna juz zyc ani z alkoholem, ani bez niego... - Patowa sytuacja, > w ktorej normalnie sie umiera, tak slabym juz fizycznie i duchowo (psychicznie) > sie jest... - I w tej wlasnie beznadziejnej juz slabosci, pojawila sie jeszcze > nieznana mi dotad Sila, dzieki ktorej zostalem uratowany...! - Nastapilo Przebu > dzenie...! > A. Uffff, aleś się rozpisał . Jak zwykle nie odpowiadajac na pytania . Ja tez miałem taki etap ze już nie mogłem dalej żyć,przestraszyłem się śmierci i poszedłem na terapię , sam bez pomocy innych sił. Odpowiedz Link Zgłoś
zdzislaw50 Re: Duchowość 27.07.14, 17:27 Ps.no i przebudziłem się, żyję i to nieźle . Odpowiedz Link Zgłoś
aaugustw Re: Duchowość 27.07.14, 17:35 zdzislaw50 napisał (do A...): > Ps.no i przebudziłem się, żyję i to nieźle . ____________________________________. No popatrz, popatrz... - Widzisz jak to dziala. To musialo nastapic teraz miedzy 17:24 a 17:27..! A... Odpowiedz Link Zgłoś
zdzislaw50 Re: Duchowość 27.07.14, 18:00 Raczej już dość dawno, ale dalej nie odpowiadasz jak się rozwijają duchowo Ci co nie maja problemu z alkoholem i nie znają 4 kroku. Odpowiedz Link Zgłoś
aaugustw Re: Duchowość 27.07.14, 19:10 zdzislaw50 napisał (do A...): > Raczej już dość dawno, (chodzi o przebudzenie duchowe - moj przyp.), ale dalej nie odpowiadasz jak się rozwijają duchowo Ci co nie maja problemu z alkoholem i nie znają 4 kroku. _____________________________________________________________. Jezeli wg ciebie ponad 2 godz. to "już dość dawno", (chodzi o przebudzenie duchowe u zdzislawa), to ja komentowac tego nie bede... A teraz do rzeczy: Pytasz; "jak się rozwijają duchowo Ci co nie maja problemu z alkoholem i nie znają 4 kroku..." - odpowiadam: To jak rozwija sie duchowo ten, ktory nie ma problemu alkoholowego i zna Czwarty (4) Krok AA, opisalem juz tobie, dzielac sie wlasnym doswiadczeniem...! A to; jak się rozwijają duchowo Ci co nie maja problemu z alkoholem i nie znają 4 kroku. to juz ty najlepiej powinienes wiedziec...! :-( A... Odpowiedz Link Zgłoś
zdzislaw50 Re: Duchowość 27.07.14, 19:30 aauwust anisał; Jezeli wg ciebie ponad 2 godz. to "już dość dawno", (chodzi o przebudzenie > duchowe u zdzislawa), to ja komentowac tego nie bede... No proszę, nawet wiesz ile godzin temu, brawo. Odpowiedz Link Zgłoś
aaugustw Re: Duchowość 27.07.14, 20:25 (A...) napisał do zbigniewa; Jezeli wg ciebie ponad 2 godz. to "już dość dawno", (chodzi o przebudzenie duchowe u zdzislawa), to ja komentowac tego nie bede... - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - zdzislaw50 odpisal na to do (A...): > No proszę, nawet wiesz ile godzin temu, brawo. _________________________________________. Sam widzisz, ze ja nie śpię...! To jest relatywnie prosta sprawa odgadnac kiedy zapoczatkowales swoje przebudzenie, (chyba ze klamiesz...!?) O godz. 18:00 napisales, (cyt.): Raczej już dość dawno (mowa dalej o twoim przebudzeniu duchowym...!) A o godz. 17:27 piszesz, (cyt.): no i przebudziłem się, żyję i to nieźle . Co sie dzialo przed tymi czasami, nie musze ci chyba przypominac, jak pytales o te duchowosc, nie wiedzac co to takiego i kazales sobie wyjasniac literature del Mello...! Wiec teraz, o godz. ~ > 20:00 wiem mniej wiecej kiedy to nastapilo...! * Uwaga: chyba ze nas klamiesz i spisz na stojaco...? :-( A... Odpowiedz Link Zgłoś
iskram Re: Duchowość 27.07.14, 20:44 Aaugust " Wszystko mogę w Tym który mnie umacnia" pozdrawiam... :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
zdzislaw50 Re: Duchowość 27.07.14, 21:00 No widzisz , tyle pisania zeby zauwazyc czyjes przebudzenia, azradość bierze , ze ktoś sie o mnie martwi i czuwa nade mną , ale nie męcz się, daje sam radę. Odpowiedz Link Zgłoś
aaugustw Re: Duchowość 27.07.14, 21:21 zdzislaw50 napisał (do A...): > No widzisz , tyle pisania zeby zauwazyc czyjes przebudzenia... - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Malo pisalem, w wiekszosci kopiowalem ciebie...! Ale dlaczego piszesz "przebudzenia", w. lmn...!? Czyzbys zasypial i znowu sie budzil...!? :-o _______________________________________. zdzislaw50 napisał (do A...) dalej: > ... ze ktoś sie o mnie martwi i czuwa nade mną , ale nie męcz się, daje sam radę. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Dziwne to twoje pijane zachowanie... - Niedawno jeszcze zachowywales sie jak szczeniaczek maly, pytajac sie mnie jak to jest u ludzi przebudzonych duchowo...! ;-) Spij dalej slodko... - Dobrej nocy: A... Odpowiedz Link Zgłoś
zdzislaw50 Re: Duchowość 28.07.14, 09:18 aaugustw napisał; Malo pisalem, w wiekszosci kopiowalem ciebie...! Ale dlaczego piszesz "przebudzenia", w. lmn...!? Czyzbys zasypial i znowu sie budzil...!? :-o Jak się nie wie co odpowiedzieć to trzeba czepiać się literówki, bo tylko , jak sam piszesz, kopiujesz mnie. > ..ze ktoś sie o mnie martwi i czuwa nade mną , ale nie męcz się, daje sam radę. oczywiście wycinając część zdania zmieniasz jego sens, ot taki mały gucio kłamczuszek, manipulant. Odpowiedz Link Zgłoś
aaugustw Re: Duchowość 28.07.14, 13:45 zdzislaw50 napisał (do A...): > Jak się nie wie co odpowiedzieć to trzeba czepiać się literówki, bo tylko , jak > sam piszesz, kopiujesz mnie. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - A to co znowu za nowa filozofia...!? - Przytoczylem twoje slowa, z ktorych teraz probujesz sie wykrecic...! __________________________________. zdzislaw50 napisał dalej (o A...): > ... oczywiście wycinając część zdania zmieniasz jego sens, ot taki mały gucio kłamc > zuszek, manipulant. - - - - - - - - - - - - - - - - - - Chcialbys aby tak bylo...! ;-) Przytaczaj moje zdania z mego tekstu, zobaczymy kto tu manipuluje i klamie...! A... Odpowiedz Link Zgłoś
iskram Re: Duchowość 27.07.14, 21:30 No cóz wielu jest takich co to idą na polowanie ,a gdy przychodzi do oddania strzału postrzegają że nie maja amunicjii..... ! Odpowiedz Link Zgłoś
aaugustw Re: Duchowość 27.07.14, 21:35 iskram napisała: > No cóz wielu jest takich co to idą na polowanie ,a gdy przychodzi do oddania strzału postrzegają że nie maja amunicjii..... ! ________________________________________________. ... a strzelaja bez prochu i mysla, ze sobie ducha ustrzela...! ;-) A... Odpowiedz Link Zgłoś
zdzislaw50 Re: Duchowość 28.07.14, 09:20 iskram napisała: > No cóz wielu jest takich co to idą na polowanie ,a gdy przychodzi do oddania st > rzału postrzegają że nie maja amunicjii..... ! Echo, niech sie nie odzywa, znam sens tego co wykrzykuje wołający Odpowiedz Link Zgłoś
boja55 Re: Duchowość 28.07.14, 10:00 Moja duchowość to to co jest we mnie , w mym sercu . Kiedy piłem nie było we mnie tej duchowości , bo wszystko wypełniał alkohol , nie było uczuć . Po zaprzestaniu picia wszystko co mnie otacza próbowałem brać na rozum . Pamiętam jak na mitingu AA ktoś mówił , że słyszy śpiew ptaków , piękno przyrody . Dziwiłem się sam w sobie , że o czym tu mówić , to jest oczywiste . Przykład może banalny , ale ja tego nie czułem . W miarę upływu czasu i pracy na Programie AA coś zaczęło się we mnie zmieniać , obudziły się uczucia i rozpoczął się mój rozwój duchowy . Co prawda , jeszcze nie do końca akceptuje u siebie np. łzy wzruszenia , ale daję sobie już na to prawo , że stary facet i płacze . Moja duchowość to też miłość , nie miłość własna , a miłość do ludzi , do otaczającego mnie świata . Moja duchowość to też mój Bóg , nie religia , tylko Bóg tak jak Go pojmuję . Moim zdaniem nie można mówić , że ktoś jest bardziej , czy mniej rozwinięty duchowo , to jest zbyt osobiste . Może wystarczy . Pogody Ducha . Odpowiedz Link Zgłoś
iskram Re: Duchowość 28.07.14, 11:37 boja55 napisał: Moja duchowość to to co jest we mnie , w mym sercu . >> iskram napisałą; >> Tak trzymaj - pozdrawiam....;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
aaugustw Re: Duchowość 28.07.14, 13:55 boja55 napisał: > Moja duchowość to to co jest we mnie , w mym sercu . - - - - - - - - - - - - - - - > >> iskram napisałą; > >> Tak trzymaj - pozdrawiam....;-)) _________________________________. Moj Mistrz mowi: „Człowiek nie może żyć samym chlebem”, wiec poszukalem dla siebie innej strawy..! A... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
iskram Re: Duchowość 28.07.14, 14:38 Popatrz a ja nie szukałam tego ,miałam to zawsze ,tylko mi jeszcze dodano - pozdrawiam ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
aaugustw Re: Duchowość 28.07.14, 15:30 iskram napisała: > Popatrz a ja nie szukałam tego ,miałam to zawsze ,tylko mi jeszcze dodano - pozdrawiam ;-))) __________________________________________________. Alez ja takze miałem to zawsze, dlatego napisalem, cyt.: "wiec poszukalem dla siebie innej strawy", (naturalnie w sobie...!) ;-) A... Odpowiedz Link Zgłoś
iskram Re: Duchowość 28.07.14, 11:31 Własnie i tu " znam ,wiem ",problem niech sie nim zajma psychiatrzy ! Odpowiedz Link Zgłoś
andalus Re: Duchowość 28.07.14, 19:48 jak można w ogóle to porównać i ocenić. Rozwijasz się dla siebie samego i sam ustalasz reguły. Nie czyniłabym różnicy między trzeźwym alko a niepijącym. Każdy może nie widzieć potrzeby rozwoju duchowego ( trzeźwy też) lub uważać, że to co robi to właśnie jest rozwój duchowy. Z mojego punktu widzenia ważna jest refleksja a nie każdego na nią stać, dzięki niej możemy spojrzeć w siebie, stawiać sobie wymagania i je realizować. Czytałam de Mello bardzo dawno temu, wtedy w wieku 17-19 lat wydawał mi się niejako objawieniem. Ale wcale nie oznaczało to mojego rozwoju - bylam zbyt młoda, za mało doświadczeń, za mało refleksji. Odpowiedz Link Zgłoś
aaugustw Re: Duchowość 28.07.14, 20:20 andalus napisała: > jak można w ogóle to porównać i ocenić. Rozwijasz się dla siebie samego i sam u > stalasz reguły. Nie czyniłabym różnicy między trzeźwym alko a niepijącym. Każdy > może nie widzieć potrzeby rozwoju duchowego ( trzeźwy też) lub uważać, że to c > o robi to właśnie jest rozwój duchowy. Z mojego punktu widzenia ważna jest refl > eksja a nie każdego na nią stać, dzięki niej możemy spojrzeć w siebie, stawiać > sobie wymagania i je realizować. Czytałam de Mello bardzo dawno temu, wtedy w w > ieku 17-19 lat wydawał mi się niejako objawieniem. Ale wcale nie oznaczało to m > ojego rozwoju - bylam zbyt młoda, za mało doświadczeń, za mało refleksji. _____________________________________. To mi brzmi, jak glos przebudzonego serca...! ;-) A... Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: Duchowość 28.07.14, 21:23 Czyli znowu ten kto głosniej krzyczy ten bardziej uduchowiony . Czyli zawsze tak samo niezaleznie w czym i o czym . Odpowiedz Link Zgłoś
andalus Re: Duchowość 29.07.14, 06:45 tego nie powiedziałam, w skrócie raczej sądzę, że człowiek rozwijający się raczej nie krzyczy o swoim rozwoju duchowym. AL jak powiedziałam może dla niektórych mówieni o tym jest celem. Odpowiedz Link Zgłoś
iskram Re: Duchowość 29.07.14, 08:46 Mówienie o Bogu ,czy o rozwoju duchowym nie oddaje rzeczywistosci - jezyk jest za ubogi a każdy człowiek inaczej Go pojmuje, po części poznajemy ! Odpowiedz Link Zgłoś
aaugustw Re: Duchowość 29.07.14, 08:50 iskram napisała: > Mówienie o Bogu ,czy o rozwoju duchowym nie oddaje rzeczywistosci - jezyk jest za ubogi a każdy człowiek inaczej Go pojmuje, po części poznajemy ! ________________________. "I po czynach ich poznamy"...! A... Odpowiedz Link Zgłoś
aaugustw Re: Duchowość 29.07.14, 09:25 iskram napisała (do A...): > Duch wieje kędy chce! Miłego dnia ....;-)) _____________________________. Dzieki, Tobie rowniez...! ;-) Wiesz dlaczego duchy nie klamia...!? Odp: Ponieważ łatwo je przejrzeć...! A... Odpowiedz Link Zgłoś
iskram Re: Duchowość 29.07.14, 10:07 Bóg każdemu da według serca! Można kłamać, ba nawet trzeba jak się utknie pomiedzy sępami ! Wiesz Aaugust ,ja już wiem ze kochającego serca nie da się okłamać ,bo i po co ! jest Tak lub Nie ....;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
wolfbreslau Re: Duchowość 29.07.14, 13:21 iskram napisała: > Duch wieje kędy chce! Miłego dnia ....;-)) a umyłaś sie dzisiaj? bo cuchnie i wieje smrodem ....jak zwykle od ciebie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
iskram Re: Duchowość 29.07.14, 13:41 wolfbreslau napisał: ....jak zwykle od ciebie ;-) >> iskram napisała; Powiało Odpowiedz Link Zgłoś
wolfbreslau Re: Duchowość 29.07.14, 13:49 iskram napisała: > wolfbreslau napisał: > ....jak zwykle od ciebie ;-) > >> iskram napisała; > Powiało ano właśnie, jak sama stwierdzasz...powiało do ciebie tym samym co zawsze : fetoris fragnese :-) Odpowiedz Link Zgłoś
aaugustw Re: Duchowość 29.07.14, 08:50 deoand napisał: > Czyli znowu ten kto głosniej krzyczy ten bardziej uduchowiony . Czyli zawsze tak samo niezaleznie w czym i o czym . _____________________________________________________. Z tego by wynikalo, ze nasz zdzislaw to juz prawie swiety...(!?) :-o A... Odpowiedz Link Zgłoś
zdzislaw50 Re: Duchowość 29.07.14, 12:59 aaugustw napisał: > deoand napisał: > > Czyli znowu ten kto głosniej krzyczy ten bardziej uduchowiony . > Czyli zawsze tak samo niezaleznie w czym i o czym . > _____________________________________________________. > Z tego by wynikalo, ze nasz zdzislaw to juz prawie swiety...(!?) :-o > A... Ot mały kłamczuszek, manipulator :) Odpowiedz Link Zgłoś
aaugustw Re: Duchowość 29.07.14, 13:20 (A...): Z tego by wynikalo, ze nasz zdzislaw to juz prawie swiety...(!?) :-o - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - zdzislaw50 na to: > Ot mały kłamczuszek, manipulator :) _____________________. Czyzbym popelnil gafe...!? Czy ty juz swiety...!? :-o A... Odpowiedz Link Zgłoś
zdzislaw50 Re: Duchowość 29.07.14, 13:26 aaugustw napisał: > (A...): > Z tego by wynikalo, ze nasz zdzislaw to juz prawie swiety...(!?) :-o > - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - > zdzislaw50 na to: > > Ot mały kłamczuszek, manipulator :) > _____________________. > Czyzbym popelnil gafe...!? > Czy ty juz swiety...!? :-o > A... Nie, jesteś typowym malutkim kłamczuszkiem, w AA nie używamy słów my, wy , oni, wiec pisz o sobie :D Odpowiedz Link Zgłoś
aaugustw Re: Duchowość 29.07.14, 13:35 zdzislaw50 pouczył (A...): > ... w AA nie używamy słów my, wy , oni, > wiec pisz o sobie :D ______________________________________________. Napisalem; "nasz Zdzislaw", czyli; o sobie, bo ja to my...! :-o A... Odpowiedz Link Zgłoś
zdzislaw50 Re: Duchowość 29.07.14, 13:47 aaugustw napisał: > zdzislaw50 pouczył (A...): > > ... w AA nie używamy słów my, wy , oni, > > wiec pisz o sobie :D > ______________________________________________. > Napisalem; "nasz Zdzislaw", czyli; o sobie, bo ja to my...! :-o > Dalej brniesz w łgarstwo, ja to nie my , ja to ja a z tobą nie jesteśmy my, jedno jedyne co mamy wspólne to choroba alkoholowa, choć i tu nie jestem pewien, bo ty masz tę lepszą. Przyznaj się, przynajmniej będziesz miał trochę człowieka w sobie, tego co to czasem zbłądzi i przeprosi jak się pomyli, to nie wstyd zbłądzić, wstydem jest trwać w kłamstwie :) Odpowiedz Link Zgłoś
aaugustw Re: Duchowość 29.07.14, 13:50 zdzislaw50 napisał (o A...): > Dalej brniesz w łgarstwo, ja to nie my , ja to ja a z tobą nie jesteśmy my, jed > no jedyne co mamy wspólne to choroba alkoholowa, choć i tu nie jestem pewien, b > o ty masz tę lepszą. Przyznaj się, przynajmniej będziesz miał trochę człowieka > w sobie, tego co to czasem zbłądzi i przeprosi jak się pomyli, to nie wstyd zb > łądzić, wstydem jest trwać w kłamstwie :) _________________________________. Za co ja mam ciebie przepraszac...!? Nie pisalem o zadnej unii miedzy nami...! Napisalem, ze ja to my - Punkt...! :-\ A... Odpowiedz Link Zgłoś
zdzislaw50 Re: Duchowość 29.07.14, 14:33 Za co ja mam ciebie przepraszac...!? > Nie pisalem o zadnej unii miedzy nami...! > Napisalem, ze ja to my - Punkt...! :-\ > A... Unia z tobą ?, spaliłbym się ze wstydu mając takiego unitę, a ja to nie my obaj :) Odpowiedz Link Zgłoś
aaugustw Re: Duchowość 29.07.14, 15:20 (A...): Za co ja mam ciebie przepraszac...!? > Nie pisalem o zadnej unii miedzy nami...! > Napisalem, ze ja to my - Punkt...! :-\ - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - zdzislaw50 na to odpisał (do A...): > Unia z tobą ?, spaliłbym się ze wstydu mając takiego unitę, a ja to nie my obaj :) ______________________. Maslo maslane... - Belkot...! I dalej nic nie zrozumial...! :-( A... Odpowiedz Link Zgłoś
aaugustw Re: Duchowość 29.07.14, 15:24 iskram napisała: > Rozumie jeno ; jajajaja!ale jaja! ___________________________. To kolejny, ktory albo pojdzie pic, albo wytrzezwieje...(!?) ;-) A... Odpowiedz Link Zgłoś
iskram Re: Duchowość 29.07.14, 15:31 Nie moja to ,ani twoja sprawa- nie mam wpływu i nie chcę mieć ! Odpowiedz Link Zgłoś
aaugustw Re: Duchowość 29.07.14, 16:20 iskram napisała: > Nie moja to ,ani twoja sprawa- nie mam wpływu i nie chcę mieć ! _____________________________. Ale dac sugestie choremu wypada...! :-o A... Odpowiedz Link Zgłoś
iskram Re: Duchowość 29.07.14, 16:26 Ja kobieta-chcesz sie bić o mnie, to maniak ! Odpowiedz Link Zgłoś
aaugustw Re: Duchowość 29.07.14, 16:32 iskram napisała: > Ja kobieta-chcesz sie bić o mnie, to maniak ! _____________________________. Chorych umyslowo nie wolno bic...! Chory umyslowo sam sie zabija...! :-( A... Odpowiedz Link Zgłoś
iskram Re: Duchowość 29.07.14, 16:42 A ja nie musze w tym uczestniczyć ,mam wybór ! O umysł jak i o wszystko trzeba dbać i rozwijać sie , nie zamykać sie w jednym. Odpowiedz Link Zgłoś
aaugustw Re: Duchowość 29.07.14, 17:20 iskram napisała: > A ja nie musze w tym uczestniczyć ,mam wybór ! ____________________________________________. Ten sam wybor i ja mam, dlatego uczestnicze w tym...! ;-) A... Odpowiedz Link Zgłoś
aaugustw Re: Duchowość 29.07.14, 19:00 zdzislaw50 napisał (do A...): > Co tu rozumieć kłamczuszku :D ________________________. A co chcialbys zrozumiec...!? :-\ A... Ps. "Kazdy czlowiek klamie" - Psalmy 116,11 Albo: "Takze klamstwo jest Prawda" - F. Usinger Odpowiedz Link Zgłoś
iskram Re: Duchowość 29.07.14, 20:39 aaugustw napisał: > A co chcialbys zrozumiec...!? :-\ > A... > Ps. "Kazdy czlowiek klamie" - Psalmy 116,11 > Albo: > "Takze klamstwo jest Prawda" - F. Usinger >>iskram napisała; >> Psalm 118 (117) Odpowiedz Link Zgłoś
wolfbreslau Re: Duchowość 29.07.14, 13:52 zdzislaw50 napisał: to nie wstyd zb > łądzić, wstydem jest trwać w kłamstwie :) jest taki muchomor: muchomor bezwstydny...wyglada jak męski penis wystający z runa lesno-polnego....august sie szczyci ,ze go przypomina :-) penis bavarian kaputes :-) Odpowiedz Link Zgłoś
aaugustw Re: Duchowość 29.07.14, 13:54 wolfbreslau napisał: Ble, ble... - bla, bla.. ______________________. A ty co mi tu wchodzisz, miedzy wodke i zakaske...!? Nie masz z kim pogadac glupio...!? A... Odpowiedz Link Zgłoś
zdzislaw50 Re: Duchowość 29.07.14, 14:29 aaugustw napisał: > wolfbreslau napisał: > Ble, ble... - bla, bla.. > ______________________. > A ty co mi tu wchodzisz, > miedzy wodke i zakaske...!? > Nie masz z kim pogadac glupio...!? > A... No i proszę, przykład manipulacji i kłamstwa, tobie wolno wszędzie wchodzić, innemu już nie, a twoje przeprosiny mi wiszą :) Odpowiedz Link Zgłoś
aaugustw Re: Duchowość 29.07.14, 15:17 zdzislaw50 napisał (do A...): > No i proszę, przykład manipulacji i kłamstwa, tobie wolno wszędzie wchodzić, in > nemu już nie, a twoje przeprosiny mi wiszą :) _____________________________________. Nie znasz tego: "Co wolno wojewodzie, to... itd...! A... Odpowiedz Link Zgłoś
wolfbreslau Re: Duchowość 29.07.14, 13:14 zdzislaw50 napisał: > Chciałbym dowiedzieć się jakim człowiekiem jest duchowo rozwijający się trzeźwy > alkoholik i duchowo rozwijający się człowiek wolny od przypadłości alkoholizmu > . przyzwoitym :-) ps- oczywiscie w 70% ...pozostałe , to choroba alkoholowa dożywotnia :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ziaja7787 Re: Duchowość 16.03.17, 15:52 Myślę, że jednym z najważniejszych celów człowieka jest odkrycie wewnętrznego szczęścia, roli w rzeczywistości. Wiem i wierzę w to, że niektórzy ludzie już boskości i prawdy doświadczyli, a po kontakcie z nimi ma się przynajmniej wartościowy kierunek postępowania. Według moich doświadczeń takim mistrzem jest Jacek Adamus. Z jego ofertą, bardzo fajnie skonstruowaną zapoznałem się przez hippocomos.pl. Uważam pana Jacka za człowieka oświeconego, a umowy dotrzymał. Odpowiedz Link Zgłoś
solwer Re: Duchowość 17.03.17, 16:49 Ziaja778716.03.17, 15:52 Napisał post nie mający nic wspólnego z wątkiem, założonym przez Zdzisław 50 – Duchowość. Na tym jednak nie koniec. Napisał bowiem także m.in. „ Z jego ofertą, bardzo fajnie skonstruowaną zapoznałem się przez...” oraz..Uważam pana J.... za człowieka oświeconego, a umowy dotrzymał. Czytam i ja,co pisze o sobie ów światły człowiek. Cytuję: "A ponieważ ja jestem po prostu właśnie takim oświeconym człowiekiem, i do tego - utalentowanym dydaktykiem, to posiadam rzadko spotykaną, wrodzoną (naturalną) łatwość: kategorycznego objaśniania, zwykłymi słowami, wszelkich intrygujących aspektów życia, a ponadto - zdolność do przekształcania tajemnic (często: pozornych, i/lub rzekomych) w naturalną oczywistość (albo - w bezprzedmiotowość).” Nie mogę uwierzyć !! Tak piszą o sobie megalomani o rozbuchanym poczuciu własnego ja!! Nawet Einstein z jego dorobkiem, nie odważyłby się tego o sobie napisać. Może to jakiś nieznany szerzej talent? Też nie! Google zna go jako organizatora pobytów na polanie w puszczy drawskiej. I za to nazywają go mistrzem??? Cóż zatem znaczy to słowo? Mistrz wg J.A. :„ jest słowem oznaczającym po prostu kogoś biegłego w swojej profesji (bez konotacji z magią, posiadaniem dyplomów, cudami,uzdrawianiem na odległość, jasnowidzeniem, i innymi tego typu stereotypami)” Parafrazując znane przysłowie, można powiedzieć : Nie dyplomy lecz chęć szczera zrobi z ciebie uzdrowiciela. (Speca od rozwiewania wątpliwości) Teraz mam pytanie do Ziaja7787 ? Jakim niezgułą trzeba być, by do takiego człowieka zwrócić się o rozwiązanie własnych wątpliwości ,czyli uzyskać odpowiedź na pytania.. cytuję za ofertą -kim są (w istocie), i po co żyją, -na czym polega prawda, komu wierzyć, a komu – nie wierzyć, i dlaczego… - czy warto (czy trzeba) brać udział w wyborach - innych... równie znaczących:) udać się na „Weekend z Mistrzem" za 615-1845zł brutto do małego domku letniskowego na leśnej polanie,na skraju Drawieńskiego Parku Narodowego. A po tym wszystkim napisać o właścicielu Biura Usługowego „SYSTEM Jacek Adamus cytuję „a umowy dotrzymał” Solwer Odpowiedz Link Zgłoś