Dodaj do ulubionych

"Jakkolwiek Go pojmuje"...

23.08.14, 18:20
grazkavita napisała wczesniej w innym watku, (cyt.):
> Nie wiem czy się ze mną zgodzicie, ale moim zdaniem nie tylko na tym forum,
ale i w polityce i w życiu codziennym zaczyna istnieć pierwiastek duchowy...
_____________________________________________________________.
A ja, (jako ze jestesmy tu na Forum Uzaleznienia), pragne jeszcze bardziej
poszerzyc ten temat i dodatkowo zwrocic uwage na inny niezwykle istotny
aspekt, mianowicie; role duchowosci w rozwiazywaniu problemu alkoholizmu
(i innych uzaleznien...!).
Jest to bardzo delikatny i wrazliwy temat gdyz bardzo latwo mozna pomieszac
go z religijnoscia, a stad juz niedaleko aby dotknac sfery duchowej czlowieka...
Kogo wiec stac juz na taka dyskusje, (kto czuje sie juz dostatecznie rozwiniety),
niech zabiera glos w tym temacie, a kto nie jest jeszcze na tym etapie nie musi
nic mowic, chyba ze chce sobie ktos tylko poszczekac, to takze mu wolno...! ;-)
A...
Obserwuj wątek
    • bananarama-live Re: "Jakkolwiek Go pojmuje"... 23.08.14, 19:47
      Hał hał
      • lena1952 Re: "Jakkolwiek Go pojmuje"... 23.08.14, 20:00
        Bananie, pięknie szczekasz.Bardzo mnie ubawiłeś.
        Pozdrowienia przesyłam. L.
        • aaugustw Re: "Jakkolwiek Go pojmuje"... 23.08.14, 20:25
          lena1952 napisała:
          > Bananie, pięknie szczekasz.Bardzo mnie ubawiłeś.
          > Pozdrowienia przesyłam. L.
          ___________________________.
          ;-) Nie tylko Ciebie on rozbawil...!
          Zasluzyl na kosc...!
          (albo; w kosc, jak kto woli...!?) ;-)
          A...
    • bananarama-live Re: "Jakkolwiek Go pojmuje"... 23.08.14, 20:08
      16-17 watków na stronie. Myslisz ,że masz równo pod sufitem? :]
      • aaugustw Re: "Jakkolwiek Go pojmuje"... 23.08.14, 20:40
        bananarama-live napisał:
        > 16-17 watków na stronie. Myslisz ,że masz równo pod sufitem? :]
        ______________________________________________________.
        To do Leny, czy do mnie, bo ja osobiscie nie licze watkow...(!?)
        Jezeli to do mnie, to ja moglbym tu prowadzic wszystko w jednym
        watku, ale wtedy bylby totalny chaos, podobny do szczekanie paru
        pieskow w budzie...! ;-)
        Tak delikatny temat jakim jest duchowosc i choroba alkoholowa na
        zasluguja na specjalny watek na FU...!
        A...
        • aaugustw Re: "Jakkolwiek Go pojmuje"... 23.08.14, 21:40
          Moze ten tekst Bananie pomoze tobie (i innym na tym Forum) odroznic
          jedno od drugiego i zrozumiec roznice pomiedzy religia i duchowoscia...!?
          (chyba, ze potrafisz odpowiedziec na te slowa zawarte w ostatnim zdaniu
          przytoczonego tekstu - na dole...!?

Dawni chrzescijanie
          Oto List do Diogeneta, pocz. II w. (w skrocie):
          "Chrzescijanie nie roznia sie od innych ludzi, ani miejscem zamieszkania,
          ani jezykiem, ani strojem... Mieszkaja w miastach greckich i barbarzynskich,
          jak komu wypadlo, stosuja sie do miejscowych zwyczajow, w ubraniu,
          jedzeniu, sposobie zycia... Podejmuja wszystkie obowiazki jak obywatele i
          znosza wszystkie ciezary jak cudzoziemcy. Zenia sie jak wszyscy i maja dzieci...
          (na koniec):
          Wszyscy dziela jeden stol, lecz nie jedno loze. Przebywaja na ziemi, lecz sa
          obywatelami nieba. Sluchaja ustalonych praw, a wlasnym zyciem zwyciezaja
          prawa. Kochaja wszystkich ludzi, a wszyscy ich przesladuja. Sa zapoznani i
          potepiani, a skazywani na smierc zyskuja zycie. Sa ubodzy, a wzbogacaja
          wielu.
          Wszystkiego im niedostaje, a oplywaja we wszystko. Pogardzaja nimi, a oni
          w pogardzie tej znajduja chwale. Spotwarzaja ich, a sa usprawiedliwieni.
          Ublizaja im, a oni blogoslawia. Obrazaja ich, a oni okazuja wszystkim
          szacunek.
          Czynia dobrze, a karani sa jak zbrodniarze. Karani, raduja sie jak ci, co
          budza sie do zycia. Zydzi walcza z nimi jak z obcymi, Grecy ich przesladuja, a ci,
          ktorzy ich nienawidza, nie umieja powiedziec, jaka jest przyczyna tej nienawisci."
          - - - - - - - - - - - - -
          Milego wieczoru oraz spokojnej nocy zycze...
          Do jutra: A...
          • jerzy30 aagucio znowu sie nacpal 23.08.14, 22:28
            Myslisz ze ktos kuma ten twoj belkot
            • bananarama-live Re: aagucio znowu sie nacpal 24.08.14, 06:53
              Nikt nie kuma, bo nikt nie czyta :-]
              • aaugustw Re: aagucio znowu sie nacpal 24.08.14, 09:00
                bananarama-live napisał:
                > Nikt nie kuma, bo nikt nie czyta :-]
                ________________________________________.
                Slepy jestes...!? - Nie widzisz jak wychylaja sie zza
                wegla, a inni jak duchy wywolane o polnocy...!? ;-)
                A...
              • aaugustw Duchowa lokomotywa... 24.08.14, 09:10
                bananarama-live napisał:
                ___________________________.
                Taak, nie czitaty nie pokumaja...!
                Ale ty patrz na siebie, bo twoja lokomotywa duchowa i tak juz ruszyla...
                Nie zatrzymasz juz jej w sobie, nawet wtedy kiedy czasem sie wykolei...! ;-)
                A...
                • bananarama-live Re: Duchowa lokomotywa... 24.08.14, 10:28
                  ... a pewnie ,ze ruszyła ino ja z niej nie robie przedstawienia - ona jest moja i tylko moja. Nie obnoszę się z nia.
                  • aaugustw Re: Duchowa lokomotywa... 24.08.14, 10:50
                    bananarama-live napisał:
                    > ... a pewnie ,ze ruszyła ino ja z niej nie robie przedstawienia - ona jest moja
                    > i tylko moja. Nie obnoszę się z nia.
                    _______________________________________________________________.
                    W pierwszym odruchu, kiedy przeczytalem Twoje slowa, zawstydzilem sie,
                    zaraz jednak potem pomyslalem, ze gdyby wszyscy tak postepowali, jak ty
                    bylibysmy tu, jak te niektore, tzw. "anonimowe" Grupy zle pojmujace
                    anonimowosc, o ktorych potem nikt nie wie i nigdy sie nie dowie, bo oni
                    zadowolili sie z tego, ze siedza sobie juz wygodnie w cieplym i pod dachem...!
                    Nb. taka niby "pokorna" odzywka jak ta Twoja powyzej, ktora mialaby udawac
                    pokornego, wielce jest niepokorna, bo wywyzszajaca jest ona...!
                    A...
                    • bananarama-live Re: 24.08.14, 11:00
                      Nie czuję się na siłach uzdrawiać ten świat.
                      Zycie jest jak puszczanie bąka - jesli sie do czegos zmuszasz - wyjdzie z tego gó....
                      • aaugustw Re: 24.08.14, 11:05
                        bananarama-live napisał:
                        > Nie czuję się na siłach uzdrawiać ten świat.
                        > Zycie jest jak puszczanie bąka - jesli sie do czegos zmuszasz - wyjdzie z tego gó....
                        ____________________________________________________________.
                        A kto cie zmusza do tej niewykonalnej pracy, aby uzdrawiać ten świat ...!?
                        Ty nawet siebie nie musisz zmieniac, jezeli tak postanowisz... - Kazdy z nas
                        moze odejsc od swej klawiatury zycia i pojsc dalej pic... - Mamy wolny wybor...!
                        A...
                        • bananarama-live Re: 24.08.14, 11:14
                          Mamy- tyla ja wybieram między uzdrawiać a nie uzdrawiać . Picia nie biore pod uwagę.
                          • aaugustw Re: 24.08.14, 11:25
                            bananarama-live napisał:
                            > Mamy- tyla ja wybieram między uzdrawiać a nie uzdrawiać .
                            Picia nie biore pod uwagę.
                            ____________________________________________________.
                            Dlatego doswiadczenie trzezwych alkoholikow doszlo do jeszcze
                            bardziej prostszego rozwiazania swego problemu, postanowili;
                            Dzielic sie tylko SWOIM doswiadczeniem...!
                            A...
                            • aaugustw Ta lokomotywa duchowa sama potem juz leci naprzod 24.08.14, 11:30
                              aaugustw napisał (do banana):
                              > Dlatego doswiadczenie trzezwych alkoholikow doszlo do jeszcze
                              > bardziej prostszego rozwiazania swego problemu, postanowili;
                              > Dzielic sie tylko SWOIM doswiadczeniem...!
                              _____________________________________________________.
                              I znowu zapomnialem o najwazniejszym... - Nie dodalem na koniec
                              powyzszego tekstu: ... i nie przeszkadzac Bogu, jakkolwiek Go kto
                              pojmuje w Jego poczynaniach, ktorymi jestesmy stale obdarzani...!
                              A...
                            • bananarama-live I 24.08.14, 11:34
                              niech sie dzielą - na zdrowie.
                              Jamen
                              • aaugustw Dzielenie sie słowem, jak chlebem powszednim... 24.08.14, 12:10
                                bananarama-live napisał:
                                > niech sie dzielą - na zdrowie.
                                > Jamen
                                ________________________.
                                Na początku było Słowo
                                a Słowo było u Boga,
                                i Bogiem było Słowo. (Jan, 1)
                                ------
                                A...
                                • bananarama-live Paradoks 24.08.14, 12:29
                                  Im bliżej do ziemi, tym wyżej patrzymy.
                                  • aaugustw Re: Paradoks 24.08.14, 12:35
                                    bananarama-live napisał:
                                    > Im bliżej do ziemi, tym wyżej patrzymy.
                                    __________________________________.
                                    Alkoholizm to jeden wielki paradoks...!
                                    A...
                                    Ps. Patrzac na niebo nie zaryjesz nosem o ziemie...! ;-)
                                    • bananarama-live Ja znam 24.08.14, 12:37
                                      Jak trwoga to do Boga.
                                      • aaugustw Re: Ja znam 24.08.14, 12:56
                                        bananarama-live napisał:
                                        > Jak trwoga to do Boga.
                                        ____________________.
                                        Znac a przezyc to roznica
                                        A...
                    • aaugustw Duchowa lokomotywa faryzeusza... 24.08.14, 11:00
                      aaugustw napisał (do banana):
                      > W pierwszym odruchu, kiedy przeczytalem Twoje slowa, zawstydzilem sie,
                      > zaraz jednak potem pomyslalem, ze gdyby wszyscy tak postepowali, jak ty
                      > bylibysmy tu, jak te niektore, tzw. "anonimowe" Grupy zle pojmujace
                      > anonimowosc, o ktorych potem nikt nie wie i nigdy sie nie dowie, bo oni
                      > zadowolili sie z tego, ze siedza sobie juz wygodnie w cieplym i pod dachem...!
                      > Nb. taka niby "pokorna" odzywka jak ta Twoja powyzej, ktora mialaby udawac
                      > pokornego, wielce jest niepokorna, bo wywyzszajaca jest ona...!
                      ____________________________________________________________________.
                      W pospiechu zapomnialem poprawic tytul mojej wczesniejszej wypowiedzi do Ciebie,
                      ktory teraz dopiero jest poprawny...! ;-)
                      A...
              • alkodarek Re: aagucio znowu sie nacpal 25.08.14, 07:51
                bananarama-live napisał:

Święta racja, szkoda czasu na czytanie bełkotu osobistego aawgustwowego okraszonego inwektywami i rozwiniętych duchowo Ctrl+C/Ctrl+V.
                • aaugustw Duchowe oddzialywanie 25.08.14, 14:35
                  bananarama-live napisał:
                  Nikt nie kuma, bo nikt nie czyta :-]
                  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
                  alkodarek podchwycil to szczekniecie i zawtorował:
                  > Święta racja, szkoda czasu na czytanie bełkotu osobistego aawgustwowego okraszo
                  > nego inwektywami i rozwiniętych duchowo Ctrl+C/Ctrl+V.
                  _______________________________________________________.
                  Hmmm, jak to dziwnie dziala i mnie prawie udzielilo sie to Hał, hał.. ;-)
                  Nie rozumiem takze; Czemu alkodarek negujacy moje pisanie o postepie
                  duchowym, podpiera sie "Święta racja"...!? :-o
                  A...
            • bananarama-live Re: aagucio znowu sie nacpal 24.08.14, 07:17
              To całe guciowe gadanie, jest tylko jemu potrzebne. Dowartościowuje sie w ten sposób. Jest to jakiś sposób na uzależnienie. Na zdrowie.
              • aaugustw Re: aagucio znowu sie nacpal 24.08.14, 09:01
                bananarama-live napisał:
                > To całe guciowe gadanie, jest tylko jemu potrzebne. Dowartościowuje sie w ten s
                > posób. Jest to jakiś sposób na uzależnienie. Na zdrowie.
                _________.
                Trafione...!
                A...
            • aaugustw Re: aagucio znowu sie nacpal 24.08.14, 08:57
              jerzy30 napisał:
              > Myslisz ze ktos kuma ten twoj belkot
              __________________________________.
              Wiec zaszczekaj i nie podpieraj sie innymi,
              kiedy nie masz zielonego pojecia o trzezwosci...!
              A...
              • jerzy30 szczekanie zdrowsze od belkotu 24.08.14, 15:20

Tobie juz nic nie pomoze. Nawet AA.
                • aaugustw Do proroczka sw. jeźyczka... (b. powazna odp.) 24.08.14, 18:15
                  jerzy30 napisał proroczo (do A...):
                  > Tobie juz nic nie pomoze. Nawet AA.
                  ________________________________________________.
                  Gdybys nie byl taki ograniczony wiedzialbys sw. jeźyczku, ze
                  nawet gdyby mi juz AA nie pomagalo, jest zawsze jeszcze Bog,
                  jakkolwiek ja Go pojmuje no i wreszcie jest jeszcze ten jeden
                  taki, ktory sobie pomoc umie, jezeli tylko nie bedzie temu Bogu
                  przeszkadzal... - Na mysli mam oczywiscie siebie samego...! ;-)
                  A...
                  Ps. A teraz szczekaj sobie dalej, tylko nie naciskaj zbyt mocno na
                  wysokie tony, bo narobisz znowu w gacie, a ja nie lubie smrodu wachac...!
                  • jerzy30 to wyjdz z tego szamba - ale sie umyj 24.08.14, 20:25
                    bo cuchniesz dewocją
                    • bananarama-live Re: to wyjdz z tego szamba - ale sie umyj 24.08.14, 20:38
                      Tez mnie to swędzi, ale nie mam juz siły do gucia.
                      • aaugustw Re: to wyjdz z tego szamba - ale sie umyj 24.08.14, 22:15
                        bananarama-live napisał:
                        > Tez mnie to swędzi, ale nie mam juz siły do gucia.
                        ________________________________________________________.
                        ;-) A jak wyglada u ciebie nastawienie odwrotne do duchowosci...!?
                        Co z tym diabelkem siedzacym za uchem i podpowiadajacym ci same negatywy...!?
                        A...
                        • bananarama-live Re: to wyjdz z tego szamba - ale sie umyj 25.08.14, 06:36
                          Ja do duchowosci nic nie mam
                          Mam do gadania o niej w koło Macieju.
                          • aaugustw Re: to wyjdz z tego szamba - ale sie umyj 25.08.14, 14:30
                            bananarama-live napisał:
                            > Ja do duchowosci nic nie mam
                            > Mam do gadania o niej w koło Macieju.
                            ____________________________________.
                            Zastanowiles sie; czemu cie to denerwuje...?
                            A...
                            • bananarama-live Re: to wyjdz z tego szamba - ale sie umyj 25.08.14, 15:34
                              To mnie nie denerwuje, to mnie nudzi. Chciałbym wejść na forum i poczytac coś nowego - ale nie - od poczatku do końca duchowoś, duchowość, ducho.....
                              • aaugustw Re: to wyjdz z tego szamba - ale sie umyj 25.08.14, 16:10
                                bananarama-live napisał:
                                > To mnie nie denerwuje, to mnie nudzi. Chciałbym wejść na forum i poczytac coś n
                                > owego - ale nie - od poczatku do końca duchowoś, duchowość, ducho.....
                                _________________________________________________________________.
                                Jezeli jestesmy oboje uzaleznieni od alkoholu, to nie bedziemy tu pisac o wirusie
                                Eboli, zreszta kto jego zlapal temu nawet duchowosc juz nie pomoze, (albo...?)
                                tinypic.com/r/sfc4lh/8
                                A...
                                Ps. Co chcialbys poczytac nowego...!? - Czego oczekujesz...!?
                                • bananarama-live Re: to wyjdz z tego szamba - ale sie umyj 25.08.14, 16:40
                                  Tak na szybko tufotki.pl/HDYhx :) Musze spadac - do pracy wołają :(
                                  • bananarama-live Re: to wyjdz z tego szamba - ale sie umyj 25.08.14, 16:41
                                    Aaaaaaa Nie otwierałem tego linka :-) Dopiero po wrzuceniu swojego luknąłem :-)
                                  • aaugustw Zamiast mowy o duchowosci (na zyczenie banana). 25.08.14, 17:35
                                    bananarama-live napisał:
                                    > ... Musze spadac - do pracy wołają :(
                                    _______________________________________________.
                                    Ok, jak juz bedziesz wolny, to odpowiedz mi na te pytania,
                                    ktore zadalem wczesniej; Co chcialbys czytac tu nowego..?
                                    I czego oczekujesz od tego Forum, lub czego ode mnie...!?
                                    Jezeli nie potrafisz odpowiedziec na te dwa pytania, to moze
                                    odpowiedz mi na to pytanie, ktore jest inaczej juz sformulowane,
                                    choc oczywiscie dalej ono zawiera w sobie duchowosc i osobisty
                                    rozwoj duchowy kazdego uzaleznionego i nieuzaleznionego, ktory
                                    cos ze soba chce robic, aby nie przespac swego zycia... - Oto ono:
                                    (takze do "onej") ;-)

W jaki sposob odzyskujesz dzisiaj swoja wolnosc od swej starej swiadomosci
                                    i tych jej negatywnych uczuc, ktore jej towarzyszyly, (zlosc, strach, zmartwienia,
                                    stres, wyrzuty sumienia, wrazliwosc, poczucie nizszosci, uzalanie, proznosc,
                                    zazdrosc, zawisc, agresja, nerwowosc, nieszczerosc, nietolerancja, niewiernosc,
                                    bezdusznosc, nawyki, chore tradycje, wygorowane roszczenia, pretensje,
                                    negatywne myslenie, stare uklady rodzinne, krzywdy...) zaklocajacymi
                                    harmonie wewnetrzna...?
                                    A...
                                    Ps. Ty nawet nie zdajesz sobie sprawy z tego, jak ty jestes i zyjesz duchowo;
                                    "Duchowość jest to wola, entuzjazm i zapał w najważniejszych relacjach
                                    człowieka, które pozwalają na rozwój dwóch sfer - miłości i pracy..." -
                                    A Ty to juz spelniasz, tylko nie chcesz jeszcze o tym slyszec...!
                                    To wyglada tak, jakby przedtem towarzyszyl ci wstyd bo piles alkohol,
                                    a teraz (z przyzwyczajenia); "wstyd" z prawidlowego postepowania...!
                                    • bananarama-live Re: Zamiast mowy o duchowosci (na zyczenie banana 25.08.14, 20:11
                                      Nie mogę napisac o czym chciałbym rozmawiać ,bo to nie moje forum. Tworza go ludzie. Tz dziś pytanie - dzis odpowiedź :]
                                      Ja nie mam czasu na takie rozmyslania. Jesli juz myslę w ten deseń, to tylko jak wejde na to forum :]
                                      Nie wiem jak to wyglada w twojej ocenie, ale ja sie niczego nie wstydzę. Zyję ,pracuję intensywnie, odpoczywam równiez intensywnie, sport ....

Na pewno z twojej "sekciarskiej" mowy nic dobrego nie wynika - tak przynajmniej ja to widzę, czytajac posty.
                                      Zacznij mówić ludzkim językiem, moze więcej ludzi cie zrozumie.
                                      • aaugustw Re: Zamiast mowy o duchowosci (na zyczenie banana 25.08.14, 21:05
                                        bananarama-live napisał:
                                        > Zacznij mówić ludzkim językiem, moze więcej ludzi cie zrozumie.
                                        A po co mi to...!? - Po co mam sie starac, zeby mnie tu kto zrozumial...!? ;-)
                                        Ja mam swoja Wspolnote AA na ktorej dzialam i pisze... - Tam wszyscy mnie
                                        rozumieja a ja ich, bo nadajemy na tej samej trzezwej fali...!
                                        Chyba ze ty chcialbys abym ja tu sluzyl jako chlopiec do zabawiania takich,
                                        jak ty i tobie podobnym...!?
                                        To Forum jest dla mnie tylko zwyklym odprezeniem i odskocznia od mojego
                                        prawdziwego zycia, ew. takze kiedy zglasza sie osoba, ktora wola o pomoc
                                        wtedy staram sie podzielic wlasnym doswiadczeniem jako alkoholik o tym
                                        gdzie ja uratowalem moje dzis szczesliwe zycie, mianowicie we Wspolnocie AA...
                                        A...
                                        • bananarama-live Re: 25.08.14, 21:25
                                          Ino tylko ten twój język nadaje sie na ambonę.
                                          Ładna mi odskocznia plucie na wszystkich :-)
                                          - wyśmiewanie się, obrazanie , wyzywanie itd
                                          Pluj do woli - na szczęście mozna w każdej chwili kicnąć na jutube :] ......
                                          • aaugustw Re: 25.08.14, 21:57
                                            bananarama-live napisał:
                                            > Ino tylko ten twój język nadaje sie na ambonę.
                                            > Ładna mi odskocznia plucie na wszystkich :-)
                                            > - wyśmiewanie się, obrazanie , wyzywanie itd
                                            > Pluj do woli - na szczęście mozna w każdej chwili kicnąć na jutube :] ......
                                            ________________________________________________________.
                                            Jezeli i ty w ten sposob odbierasz moje posty, to ja obiecuje teraz
                                            pisac inaczej, lagodniej, jak do kobiety...! ;-)
                                            A...
                                            • bananarama-live Uf 26.08.14, 05:53
                                              Aaugust ujarzmiony.
                                              I dotąd zyli długo i szczęśliwie.
                                              Aaaaanen
                                              :-]
                                              • grazkavita Re: Uf 26.08.14, 08:30
                                                Ujrzałam właśnie watache wilków, które chca rozszarpac bezbronnego... To zwierzece i...dziecinne, myślicie , ze na tym polega Wasza władza? Uświadamiacie sobie Wasza małość? To właśnie brak duchowosci....
                                                Auguscie , to prawda, ze każdy z nas ma wolny wybór, ale jeśli nie uznaje drugiego człowieka i sie z nim nie dzieli i nie chce się z nim porozumieć to jego człowieczeństwo jest ubogie....To sa Twoi bracia Auguście, nie oceniaj, staraj się zrozumieć.
                                                • aaugustw Re: Uf 26.08.14, 10:10
                                                  grazkavita napisała:
                                                  > Ujrzałam właśnie watache wilków, które chca rozszarpac bezbronnego... To zwierz
                                                  > ece i...dziecinne, myślicie , ze na tym polega Wasza władza? Uświadamiacie sobi
                                                  > e Wasza małość? To właśnie brak duchowosci....
                                                  > Auguscie , to prawda, ze każdy z nas ma wolny wybór, ale jeśli nie uznaje dr
                                                  > ugiego człowieka i sie z nim nie dzieli i nie chce się z nim porozumieć to jego
                                                  > człowieczeństwo jest ubogie....To sa Twoi bracia Auguście, nie oceniaj, staraj
                                                  > się zrozumieć.
                                                  ___________________________________________________.
                                                  Rozumiem ich doskonale Grazka, bo sam kiedys takim bylem...!
                                                  A...
                                              • aaugustw Re: Uf 26.08.14, 10:07
                                                bananarama-live napisał:
                                                > Aaugust ujarzmiony.
                                                > I dotąd zyli długo i szczęśliwie.
                                                > Aaaaanen
                                                > :-]
                                                __________________________________________.
                                                Czy ty widziales juz, zeby ktos z nalogiem wygral...!? ;-)
                                                A...
    • aaugustw Kto ponosi tu odpowiedzialnosc...!? 26.08.14, 11:10
      aaugustw napisał:
      > ... pragne jeszcze bardziej poszerzyc ten temat i dodatkowo zwrocic uwage
      na inny niezwykle istotny aspekt, mianowicie; role duchowosci w rozwiazywaniu
      problemu alkoholizmu (i innych uzaleznien...!).
      > Jest to bardzo delikatny i wrazliwy temat gdyz bardzo latwo mozna pomieszac
      > go z religijnoscia, a stad juz niedaleko aby dotknac sfery duchowej czlowieka...
      > Kogo wiec stac juz na taka dyskusje...
      Minely trzy pelne dni i nic... - Zadnej dyskusji w tym delikatnym
      temacie... - A moze gdyby ktos potrafil sie odezwac, wywolalby
      dyskusje, ktora nie doprowadzilaby do nawrotu u Grazki...!?
      Dlaczego temat ten wzbudza tyle oporu...!? - Czyzby nikt nie byl
      tu ochrzcony, bierzmowany, nigdy nie chodzil do kosciola z ktorego
      bierze sie duchowosc z programu religijnego, (nie mylic z Programem AA)
      i wreszcie, czyzby nikt tutaj nie solidaryzowal sie ze swoimi korzeniami,
      ze swoja rodzina katolicka...!?
      A...
    • aaugustw Duchowosc religijna - Ku ucieszce banana i Esce 26.08.14, 11:30
      Tym, ktorzy tak krytykuja duchowosc Programu AA, podam jeden przyklad
      jak wyglada duchowosc religijna, a konkretnie religii katolickiej (tu widac roznice)...
      - z "Ziarenek", sprzed 10 laty:
      12.11.2004 (z „Ziarenek”)
      "I gdy Jezus ujrzał go leżącego, i poznał, że już od dłuższego czasu
      choruje, zapytał go: Chcesz być zdrowy?"
      Ew. Jana 5:6
      Po powrocie z Indii pewien misjonarz opowiadał historię o kalekim
      żebraku, który dzień w dzień przesiadywał w tym samym miejscu, mając
      nadzieję na przypadkowe datki przechodniów. Zauważył go
      lekarz-chrześcijanin, i pełen współczucia zaproponował mu zbadanie jego
      kalekiej nogi. Okazało się, że operacja dawała duże szanse na
      wyleczenie, co też się stało w istocie. Człowiek ten zaczął samodzielnie
      chodzić. Jednak po jakimś czasie ten sam lekarz zobaczył go znów
      żebrzącego, udającego kalekę. Zrozumiał, że dla wygody odrzucił on
      realne możliwości, jakie otwierało mu odzyskane zdrowie. Wolał to, do
      czego się przyzwyczaił i co było dla niego łatwe. W podobny sposób mogli
      myśleć i inni chorzy, których napotykał Jezus. Dlatego człowiekowi znad
      sadzawki postawił pytanie, które nas może nieco zdumiewa. Jezus chciał
      wiedzieć, czy jego pragnienie zdrowia jest szczere, czy rzeczywiście
      chce zmiany i wiążących się z nią nowych zadań. Nasz Pan i dzisiaj nie
      narzuca się z pomocą tym, którzy jej nie chcą lub boją się przemian,
      jakie Jego ingerencja wprowadziłaby w ich życie. Większość ludzi woli
      pozostać przy tym, do czego przywykli, choćby dostrzegali nawet, że jest
      to istnienie niepełne, niekiedy wręcz chore lub kalekie. Człowiek bez
      Bożego wsparcia zawsze będzie utykał, Jezus jednak nie uzdrawia nikogo
      wbrew jego woli.
      "To twoja wolność w ostatecznej konsekwencji decyduje czy propozycję
      wyzyskasz ku swej nędzy, czy ku swej wielkości."
      /ks.Józef Tischner/
      -------
      A...
      • aaugustw Duchowosc aowska - Ku pokrzepieniu serc...! 26.08.14, 11:40
        A teraz dla kontrastu podam jeden przyklad, jak wyglada duchowosc Programu AA:

OJCIEC LUCJEN DUVAL - jestem alkoholikiem
        Jestem alkoholikiem. To znaczy nie istnieje dla mnie ani wino, ani piwo, ani wódka. Nie chciałem żyć. Nie mogłem znieść siebie takim, jakim jestem, ani świata takiego, jaki jest. Tego świata, który ma ciągle słowa nauka i rozum na ustach, a nigdy słowa czułość.

Jestem chory - nie niechluj, nie odpychający człowiek. Chory - rozumiecie ? Wy, którzy na mnie z ukosa patrzycie, osądzacie mnie, odwracacie głowę na ulicy, ostentacyjnie pociągacie nosem, gdy wam mówię dzień dobry, wy, co mnie lekceważycie, gdy wikłają się moje słowa, a ręce drżą.

Alkoholizm to choroba, nie wada. Cierpienie, nie przyjemność. To jest niewola, nie zabawa. Człowiek staje się alkoholikiem nie przez przypadek, lecz z konieczności. Może biologicznej, ale na pewno - psychologicznej. U kresu wytrzymałości nerwowej, u kresu odwagi - zatelefonowałem......

Słowo Bóg może razić alkoholika. Ale gdy wstrzemięźliwość się rozwija, gdy spokój wewnętrzny nastaje, gdy pojawia się umiłowanie wolności, trzeźwiejący alkoholik nie odczuwa przykrości, nazywając tę niepospolitą Przyjaźń po imieniu. Co wiecie o Bogu wy, z dobrym samopoczuciem, skoro Bóg was z niczego nie wyratował ? My, którzy straciliśmy wszystko, posłużyliśmy się Bogiem - na wszelki wypadek... Bóg nie jest tym, za co się Go na ogół uważa. Bóg nie jest tam, gdzie się Go szuka. Bóg nie ma usposobienia, jakie Mu przypisujemy. Bóg nie jest w chmurach. Magdalena wzięła Go za ogrodnika, apostołowie za zjawę, a Piotr za eksperta w sztuce łowienia ryb, zaś ja nieszczęsny szukałem Go w dogmatach, podczas gdy On, spokojny i przyjazny, znajdował się w rzeczywistości wśród chorych.
        Nigdy nie mówiłem o Bogu na spotkaniach Anonimowych Alkoholików. Nie było potrzeby. On tam był.

Powyższy fragment pochodzi w "Problemów Alkoholizmu" nr 2-3/1997 na podstawie: Ojciec Lucien Duval - "Dziecko i księżyc" (fragmenty),
        PRZEKRÓJ nr (16) 2443 z dnia 19 IV 92.
        - - -
        A...
        • iskram Re: Duchowosc aowska - Ku pokrzepieniu serc...! 26.08.14, 15:12
          Mistrz Ekhart, Karol Mark's ani Budda ,ani prorocy ,czy Jezus, nie uzależniali swej praktyki życiowej od warunków psychologicznych.
          Wszystkich łaczyło doświadczenie ze tylko: zycie jest wtedy spełnione ,kiedy człowiek moca rozumu ,miłosci i dzieki aktywności wypracowuje wewnątrz siebie poczucie jedności !
          A dalej uczyć sie sami !
      • jerzy30 aagucio - znowu belkot dewota z kruchty 26.08.14, 13:56
        tobie sie we lbie pier....li AA z religia. takis tzrezwy ze nie potrafisz tego odroznic. W AA nie ma ani odrobiny religijnosci A bogiem mize byc wszystko. Moze go nawet nie byc - jest zbedny do tzrezwienia.
        • aaugustw Przemowil jeźyk, w co sam wierzy...! 26.08.14, 14:20
          jerzy30 napisał i pouczył (A...):
          > tobie sie we lbie pier....li AA z religia. takis tzrezwy ze nie potrafisz tego
          > odroznic. W AA nie ma ani odrobiny religijnosci A bogiem mize byc wszystko. Moz
          > e go nawet nie byc - jest zbedny do tzrezwienia.
          _________________________________________.
          O Jeźu trzymaj mnie, bo wskocze do monitora...!
          W dwoch zdaniach trzy idiotyzmy...!!!
          Luudzie; Bogiem w AA moze byc i sam jeźyk...! (a moze on juz jest...!?) :-o
          Baa, w AA i tymze Programie AA moze go nawet wcale nie byc,
          a Tradycje Druga AA mowiaca, (cyt.): "Jedynym i najwyzszym
          autorytetem w naszej Wspolnocie jest Bog", itd... - wywalmy
          wraz z innymi Tradycjami, Kroki tez wywalmy wstawiajac w to miejsce
          program wlasny jeźykow, ktorzy potem beda obsrywali innych z gory,
          nie majac nic trzezwego do powiedzenia...! ;-)
          A...
          • bananarama-live Re: Przemowil jeźyk, w co sam wierzy...! 26.08.14, 14:55
            Nie chce cie martwic ,ale Boga ,tego kościelnego, wymyślili cwani ludzie.
            • aaugustw Re: Przemowil jeźyk, w co sam wierzy...! 26.08.14, 15:45
              bananarama-live zwrocił uwage (A...):
              > Nie chce cie martwic ,ale Boga ,tego kościelnego, wymyślili cwani ludzie.
              Hm, w tym momencie widze, ze ty ich "wycwaniles".. - Wykapowales ich..!
              A...
              Ps. Mnie nie zmartwiles, bo ja o Bogu nie wiem NIC, procz tego cu czuje...!
              Acha, To ze zyl Jezus chyba wierzysz...!?
              • grazkavita Re: Przemowil jeźyk, w co sam wierzy...! 26.08.14, 20:12
                Wszystko się zgadza, ale duchowość to nie tylko domena wiary....To przede wszystkim budowa samego człowieka, który się składa ze sfery cielesnej, czuciowej i duchowej. Ta trzecia panuje nad całą resztą i im jest przez nas bardziej szanowana tym łatwiej nam zapanować nad własnym życiem...Człowiek , który wzrastał w kochającej rodzinie ma w sercu swoich bliskich i postępuje zgodnie z zasadami dekalogu, choćby nigdy o Bogu nie słyszał, albo uważał , że jest ich wielu....
                • aaugustw Re: Przemowil jeźyk, w co sam wierzy...! 26.08.14, 21:10
                  grazkavita napisała:
                  > Wszystko się zgadza, ale duchowość to nie tylko domena wiary....To przede wszys
                  > tkim budowa samego człowieka, który się składa ze sfery cielesnej, czuciowej i
                  > duchowej. Ta trzecia panuje nad całą resztą i im jest przez nas bardziej szanow
                  > ana tym łatwiej nam zapanować nad własnym życiem...
                  Tak, to jest szczera Prawda, czy nam sie to podoba czy nie sfera duchowa
                  ma na nas dzialanie podobne do oceanu, na ktorym my jestesmy wielkoscia
                  skorupki orzeszka...
                  A...
                • iskram Re: Przemowil jeźyk, w co sam wierzy...! 26.08.14, 22:35
                  Skromnosc zdobi ,ale szczescie sprzyja smiałkom !
                  • aaugustw Re: Przemowil jeźyk, w co sam wierzy...! 27.08.14, 11:46
                    iskram napisała:
                    > Skromnosc zdobi...
                    ________________________________________.
                    "Skromność jest prawidziwa Duma" - (M. Herbert)
                    A... ;-)
                  • aaugustw Re: Przemowil jeźyk, w co sam wierzy...! 27.08.14, 11:50
                    iskram napisała:
                    > ... szczescie sprzyja smiałkom !
                    __________________________.
                    Ale nigdy nie na dluzsza mete...! :-(
                    A...
                    • iskram Re: Przemowil jeźyk, w co sam wierzy...! 27.08.14, 13:56
                      Twoja mundrosc to twoja ,a moja to moja niezachwiana bo sprawdzona , pouczaj sobie połowice , coś masz nieprzepracowane , pracuj nad sobą !
                      • aaugustw Re: Przemowil jeźyk, w co sam wierzy...! 27.08.14, 15:35
                        iskram napisała:
                        > Twoja mundrosc to twoja ,a moja to moja niezachwiana bo sprawdzona , pouczaj so
                        > bie połowice , coś masz nieprzepracowane , pracuj nad sobą !
                        ___________________________________________________.
                        Wiesz co mowi aowska Regula Nr. 62...!?
                        Powiem ci: Nie czyn sie do pioruna taka wazna...!
                        A...
                        Ps. Odpowiedzi moje byly skierowane na szerokie Forum, nie do ciebie...
                        Ciebie nie mozna niczego nauczyc, jestes niereformowalna...!
                        • iskram Re: Przemowil jeźyk, w co sam wierzy...! 27.08.14, 16:16
                          Jestem ważna dla siebie ,a Ty musisz szukać owiec gdzie indziej , bo jak ja zaczne Ciebie uczyć to skończę z Toba, i z tymi regułami, i nie podpieraj sie moimi cytatami, żnam siebie i uważaj nie przeginaj !
          • jerzy30 Tradycje wymyslili zdewociali aaowcy 27.08.14, 12:06
            ktorym do wytzrezwienia potrzebny jest jakis Bog. Buddysci Boga nie maja. Ateisci tez. A takich jest najwiecej.

Wskocz do monitowa i nie wracaj. Dewotow tu nie potrzebujemy. Rozwaliles to forum.
            • aaugustw Re: Tradycje wymyslili zdewociali aaowcy 27.08.14, 12:50
              jerzy30 napisał:
              Tradycje wymyslili zdewociali aaowcy
              ________.
              Spadaj...!
              A...
              • iskram Re: Tradycje wymyslili zdewociali aaowcy 27.08.14, 14:23
                > jerzy30 napisał:
                > Tradycje wymyslili zdewociali aaowcy
                > ________.
                > Spadaj...!

>>>iskram napisała:
                >>dlaczego tak sadzisz?
                • alkodarek Re: Tradycje wymyslili zdewociali aaowcy 27.08.14, 14:35
                  iskram napisała:

> > jerzy30 napisał:
                  > > Tradycje wymyslili zdewociali aaowcy
                  > > ________.
                  > > Spadaj...!
                  >
                  > >>>iskram napisała:
                  > >>dlaczego tak sadzisz?

Ponieważ jest écru.
                  • aaugustw Re: Tradycje wymyslili zdewociali aaowcy 27.08.14, 15:50
                    jerzy30 napisał:
                    Tradycje wymyslili zdewociali aaowcy
                    .......................
                    (A...): Spadaj...!
                    - - - - - - - - - - -
                    iskram zapytala:
                    dlaczego tak sadzisz?
                    ______________________________________.
                    I ty szukasz jeszcze sensu w tej wypowiedzi...?
                    Dobranoc...
                    A...
                    • iskram Re: Tradycje wymyslili zdewociali aaowcy 27.08.14, 16:18
                      Przez jednego chorusa nie trzeba wystawiać opinni innym, załatwił sie sam !
                      • aaugustw Depp napisal: Tradycje wymyslili zdewociali aaowcy 27.08.14, 16:30
                        iskram napisała:
                        > Przez jednego chorusa nie trzeba wystawiać opinni innym, załatwił sie sam !
                        _________________________________________.
                        Tacy nawaleni na sucho takze mi sa tu potrzebni...!
                        A...
                        Ps. A ci "inni", niech dbaja sami o swoja opinie i trzezwosc na takim FU...!
                        • jerzy30 tacy nawaleni na sucho 01.09.14, 14:28
                          To sa ci potrzebni do tego by czuc sie lepiej. Agucio a gdzie zasady AA by nie gardzic inymi. To ty aguciu jestes w 4de pijany. Tobie flaszka nie jest potrzebna. Zachlany jestes od lat.
                          • aaugustw Re: tacy nawaleni na sucho 01.09.14, 15:45
                            jerzy30 napisał:
                            > To sa ci potrzebni do tego by czuc sie lepiej. Agucio a gdzie zasady AA by nie
                            > gardzic inymi. To ty aguciu jestes w 4de pijany. Tobie flaszka nie jest potrzeb
                            > na. Zachlany jestes od lat.
                            _____________________________.
                            Trzezwy czlowiek tak nie reaguje...! :-(
                            Wybierz sie w tym wieku na MItyng, poszukaj sobie sponsora
                            takiego, jak (np.) ja ;-) ktory idzie ci na jajca, bo tylko wtedy
                            zobaczysz, ze ty nie masz problemu wybiorczego, ty jestes problemem...!
                            A...
            • alkodarek Re: Tradycje wymyslili zdewociali aaowcy 27.08.14, 15:53
              jerzy30 napisał:

> Rozwaliles to forum.<

Święta Prawda.
              • aaugustw Re: Tradycje wymyslili zdewociali aaowcy 27.08.14, 16:23
                jerzy30 napisał:
                Rozwaliles to forum.
                - - - - - - - - - - - - -
                alkodarek napisał:
                > Święta Prawda.
                _______________.
                Dzieki tym Świętym
                ono kwitnie, osobiscie nie nadazam,
                koncze bo iskram juz czeka na mnie...!
                A... ;-)
                • alkodarek Re: Tradycje wymyslili zdewociali aaowcy 28.08.14, 09:24
                  aaugustw napisał:

> jerzy30 napisał:
                  > Rozwaliles to forum.
                  > - - - - - - - - - - - - -
                  > alkodarek napisał:
                  > > Święta Prawda.
                  > _______________.

>, ....osobiscie nie nadazam,....<

ha ha ha, zakładać nowych wątków i dyskutować z sobą samym a czasami z bananem.

" nie nadążam" ha ha ha, przelogowywać się na inne nicki.

• aaugustw Re: Tradycje wymyslili zdewociali aaowcy 28.08.14, 09:40
                    (A... do alkodarka): ....osobiscie nie nadazam,....
                    - - - - - - -
              • iskram Re: Tradycje wymyslili zdewociali aaowcy 27.08.14, 17:16
                Nic nie jest wstanie rozwalić ,On tylko ucieka !;-))))
                • aaugustw Re: Tradycje wymyslili zdewociali aaowcy 27.08.14, 18:31
                  iskram napisała:
                  > Nic nie jest wstanie rozwalić ,On tylko ucieka !;-))))
                  _______________.
                  Ucieka i szczeka...!
                  A...
                  Pa. Gdyby przystanal i zastanowil sie, ze Tradycji nie
                  wymysla sie, moze nie pisalby tych idiotyzmow...!? :-\
                  • grazkavita Re: Tradycje wymyslili zdewociali aaowcy 27.08.14, 19:44
                    Tu nie chodzi chyba o tradycję, ale coś w rodzaju dogmatu...Jerzy napisałeś, że są ludzie , którzy nie wierza w Boga, tak mówia, ale mają go i czasem nie tylko jednego.Ja jako młoda przyrodniczka stwierdziłam, że Bóg nie istnieje, ale prawa natury były przeze mnie pilnie śledzone i je uważałam za podstawę, później dopiero dotarło do mnie , że sa to prawa Boskie. Tak to już jest na tym świecie , że jeżeli ktoś jest człowiekiem to zna dekalog, choć może nie wie , że ów tak się nazywa...
                    • aaugustw Re: Tradycje wymyslili zdewociali aaowcy 27.08.14, 20:20
                      grazkavita napisała:
                      > Tu nie chodzi chyba o tradycję, ale coś w rodzaju dogmatu...Jerzy napisałeś...
                      Grazka, jemu chodzilo o Tradycje AA, ktore powstawaly metoda prob i bledow
                      na przestrzeni wielu lat, a w jednej z nich (w drugiej) jest mowa o Bogu...
                      A...
                      • jerzy30 Re: aagucio pseudoaaowski dewocie z kruchty. tylko 01.09.14, 14:23
                        Re: tylko ublizac potrafisz. 27 lat jestem w AA ale takiego dewota i takiego aaows,kiego abnegata jak ty to nie znam. Dobrze ze z Niemieckiego kraju nadajesz bo tu w Polsce to by cie natychmiast z AA wyper...... choc z AA sie nie wyrzuca. Ty jestes po prostu bezdennie ..........Twoje bluzgi i pogarda dla innych uzaleznionych to po prostu skandal. czy mam przypomniec tu obecnym ze z forum byles juz 3 razy wybanowany. zes skamlal jak pies i mozliwosc powrotu. Ze z jednego z Polskich mityngow wywalili cie na zbita morde bos nie przestawal oceniac i pogardzac innym. Wiec aagucio nie pir......... Jestes po prostuprost i sukinsyn. I to ty zes rozwalil to forum prostaku.
                        • aaugustw Re: aagucio pseudoaaowski dewocie z kruchty. tylk 01.09.14, 15:40
                          jerzy30 napisał:
                          > Re: tylko ublizac potrafisz. 27 lat jestem w AA...
                          27 lat...!!!!!!!!!??????????? i ty nic nie wiesz o Tradycjach AA...!????????????????
                          Kiedy ostatni raz byles na Mityngu AA...!?? - Byles w tym wieku na Mityngu...??
                          Z ciebie "aowiec" jak z koziej dupy trabka - jeźyku polemiku, hybotyku...! ;-)
                          A...
                        • aaugustw Re: aagucio pseudoaaowski dewocie z kruchty. tylk 01.09.14, 15:42
                          jerzy30 napisał (do A...):
                          ........ Jestes po prostuprost i sukinsyn.
                          > I to ty zes rozwalil to forum prostaku.
                          ________________________________.
                          Poskarz sie mamie, albo zonie i tesciowej...! ;-)
                          A...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka