Dodaj do ulubionych

religia religijność

02.03.16, 09:59
Rozważania, które mnie od dawna nurtują. Może zainteresują Ciebie, Auguscie, mówisz dużo o Bogu i jego pomocy. Wiem, że to nie temat na to forum, ale właściwie czemu nie dla milczacych rozważań? Jedyne forum, na którym można o wszystkim pisać z punktu odniesienia własnych przemyśleń. Trochę jak kiedyś psychologia czy Romantica (psychologia duszy?).
Wiem, że zmiana rządu w Polsce nie sprzyja temu, o czym napiszę ale musze z sobie wyrzucić. Przeczytałem też, że mieszkasz czy pomieszkujesz w Niemczech, więc na pewno wiesz o czym mówię.
.

Społeczeństwo niemieckie uchodzi raczej za mało religijne. 70% ateistów mieszka w byłym DDR, zaledwie 30-35% całego kraju to katolicy (meridiana). W Niemczech płaci się też 1% podatku na utrzymanie swojego kościoła. W sumie dużo i mało zważywszy na ilość osób wierzących.
I teraz jak jest możliwym (patrz kolejne podczepy inaczej mnie wyrzuci i skazuje otwarty wpis).
A zatem jak jest możliwym?:
Obserwuj wątek
    • kardiolog Re: religia religijność 02.03.16, 10:01
      640 szpitali i klinik jest utrzymywanych przez Kościół: 420 katolicki, 220 protestancki?
      • kardiolog Re: religia religijność 02.03.16, 10:01
        www.christliche-krankenhaeuser.de/
        • kardiolog Re: religia religijność 02.03.16, 10:08
          Tylko sama Diakonia nie licząc innych organizacji chrześcijańskich (caritas, stowarzyszenia itd) ma 36 domów opieki dla matki z dzieckiem?www.diakonie.de/service-navigator.html?action=map&e=Mutter-Kind-Heime
          • kardiolog Re: religia religijność 02.03.16, 10:12
            Jak jest możliwym, że w Niemczech jest wiele ośrodków wypoczynkowych dla matek samotnie wychowujących dzieci lub będących w trudnych warunkach finansowanych przez Kościół?www.google.de/search?client=ms-android-om-lge&hl=de-DE&oe=utf-8&safe=images&q=christliche+kuere+muetter&source=browser-type&qsubts=1456909766315&devloc=0#hl=de-DE&q=christliche+kur+muetter+adresse
            • kardiolog Re: religia religijność 02.03.16, 10:14
              Więc jak to jest Augustusie? W państwie sekularnym o dużo niższej liczebności Chrześcijan niz w Polsce tyle robi się dla potrzebujących lub w tym kierunku ksztalci?
              • kardiolog Re: religia religijność 02.03.16, 10:17
                www.katholische-schulen.de/

Pozostawiam powyższe do rozważań (jeśli zechcesz poklonic się w milczeniu nad tematem) und ich enferne mich schon.
                • aaugustw Re: religia religijność 02.03.16, 13:00
                  Bylem wczoraj w kinie na filmie z Leonardo di Caprio - "The Revenant".
                  W mojej ocenie; super nakrecony film...!!
                  A teraz do "zaleglych" tematow... ;-)
                  W Niemczech mieszkam juz ponad 30 lat. Ucieklem za czasow komuny.
                  Z miasta, w ktorym rok pozniej powstala pierwsza Grupa AA, wiec uciekajac
                  nie wiedzialem nic na temat AA, ani to, ze alkoholizm to choroba i ze uciekajac
                  do Niemiec, nie uciekne przed soba i swoja choroba, a wiec po krotkiej przerwie
                  zycia w abstynencji pilem dalej...! - Kiedy stoczylem sie juz na swoje dno,
                  zdazylem jeszcze przepracowac jeden pelny rok, wiec otrzymalem nie socjalna,
                  ale pelnoplatna terapie a czas ten zaliczony mi zostal do emerytury. Ten wstep
                  napisalem na marginesie, aby kto zechce sam to ocenil i wyciagnal wnioski... -
                  W kazdym badz razie moja wdziecznosc do panstwa niemieckiego jest Ogromna...!
                  W Niemczech otrzymalem wszystko co potrzebne jest czlowiekowi do szczesliwego
                  zycia; terapie, ktora zapoczatkowala moje przywrocenie do zdrowia, prace, ktora
                  pozwala mi zyc godziwie, wolnosc, ktora wyrazam swoja wdziecznoscia...!
                  A teraz, po tym krotkim wstepie chwalebnym przechodze do odpowiedzi na twoje pytania;
                  Pisalismy juz miedzy soba, ze zycie to "cos za cos", a jak sam pisales Kosciol w Niemczech nie jest tak "rozbudowany", jak w Polsce, bo przecietny obywatel mieszkajacy na terenie Niemiec zyje na innym stopniu swojej swiadomosci, wiec Kosciol w Niemczech nie za bardzo moze liczyc na bogata wrzute do kapelusza takiego "przecietniaka", w porownaniu z wrzutka beretowa w Polsce, wiec musi jakos przetrwac finansowo zakladajac przykoscielne przedszkola (moj wnuczek tam chodzi), szpitale, itp...
                  A...
                  • wiesj23 Re: religia religijność 04.03.16, 19:20
                    czyli august w Niemczech kościół stworzył coś w rodzaju "socjalnej ?działalności gospodarczej?"?
                    • aaugustw Re: religia religijność 05.03.16, 11:00
                      Wiesj23 zapytal (A...): "czyli august w Niemczech kościół stworzył coś w rodzaju
                      "socjalnej ?działalności gospodarczej?"?
                      ________________________________________________________________.
                      Pytasz wiec odpowiadam na to naiwne pytanie doroslego Polaka, (katolika...?).
                      Ten, tzw. Kosciol, czyli ta; wspolnota grzesznikow, na calym swiecie z naukami
                      i z nasladownictwem zycia Jezusa ma bardzo malo wspolnego...!
                      I zanim odpowiem na twoje pytanie krotki wstep obrazujacy te sytuacje:
                      Wez dla przykladu tego waszego pana z "Radia Maryi" lub tych innych zlotych
                      sygneciarzy, ktorych polskie nazwiska docieraja az na Zachod do mojej informacji.
                      O Watykanie, Centrum mafii finansowej (i nie tylko tej mafii) nie bede wspominal....
                      A co do Kosciola niemieckojezycznego, coz; to Prawda, (jak sam mowisz) prowadzi
                      On dzialalnosc socjalna, ale co do konkurencji gospodarczej z takim Rydzykiem to
                      im bardzo duzo brakuje...! (albo maja za duzo jeszcze moralnosci wzgledem wiernych...(!?).
                      A...
                      Ps. Kosciol Ewangelicki jest biedny, bo tam pieniedzmi rzadzi kosylium wiernych nie proboszcz.
                      "Kosciol" muzulmanski otrzymuje pieniadze za darmo, glownie z Arabii S.
                      • wiesj23 Re: religia religijność 05.03.16, 18:49
                        august obraziłem się

a co do pytania to mam nadzieję,że instytucja kk chociaż w Niemczech wypracowała Zdrowe zasady.A ta "socjalna?działalność gospodarcza?" to taka nazwa która przyszła mi do głowy.Podobno w pl istnieje w ustawie o działalności gospodarczej taka forma "spółdzielnia socjalna" albo coś o podobnej nazwie i tak mi się skojarzyło.
                        wnioskuję,że do takich form działalności zmusiła niemiecki kk konkurencja na "rynku religii" no i inna mentalność.
                        a o tym co się dzieje w pl to mi nie mów.Widzę słyszę czuję.I dlatego nie noszę scyzoryka w kieszeni.Ze względu na własne bezpieczeństwo.A nuż się rozłoży.
                        • aaugustw Re: religia religijność 05.03.16, 20:52
                          W takim razie wybacz Wiesju23. Myslalem, ze celowo mnie sprowokowales,
                          wiec odpisalem zlosliwie, jak przystalo na podejrzliwego Alkoholika...! ;-)
                          A...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka