miss10 28.10.05, 11:44 Skąd wiedzieć, że się jest uzależnionym od alkoholu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mikaszka Re: alkoholizm 28.10.05, 16:15 Pojsc do przychodni leczenia uzaleznien i umowic sie na wizyte u specjalisty. On postawi diagnoze. A z metod domowych: www.alkoholizm.akcjasos.pl/119.php Odpowiedz Link Zgłoś
stachu34 Re: alkoholizm 28.10.05, 23:05 W pytaniu jest odpowiedź. Wszelkie testy dla alkoholika są niewiarygodne.Nie ma sensu poświęcać im uwagi. Najistotniejszym testem jest próba szukania odpowiedzi... Bo,czy w umyśle człowieka którego nie boli noga,pojawi się pytanie czy ona nie jest przypadkiem złamana?Wątpię w to,a wręcz jestem przekonany że nie. Więc dlaczego u nieuzaleznionego mają się pojawić wątpliwości w postaci stawiania sobie zapytania "czy jestem alkoholikiem?". Odpowiedz Link Zgłoś
semi_x Re: alkoholizm 29.10.05, 20:50 muszę przyzanć, że tak trafnie postawionej diagnozy dawno nie widziałam, pozdrawiam wszystkich/ semi Odpowiedz Link Zgłoś
zoltanek Re: alkoholizm 30.10.05, 12:13 nie jest to do końca prawda. znam alkoholików przekonanych o swoim apsolutnym zdrowiu psychicznym(to częste ofkors) ale również i takich, którzy wmawiają sobie problem - dla czego? bo alkoholik w ich oczach to więcej niż szary człowiek, to bohater książki, problem alkoholowy "pokazuje jak jesteś głęboki". IMO jedyną skuteczną metodą diagnostyczną jest pierwsza próba abstynencji. Odpowiedz Link Zgłoś
zoltanek Re: alkoholizm 30.10.05, 12:15 dlaczego - literowka, prosze się nie śmiać, co Pan tak się uśmiecha, a Pani, co? lepiej niech Pani spojży na swoją sukienke! Odpowiedz Link Zgłoś
mathias_sammer Re: alkoholizm 31.10.05, 12:17 Jesli masz rodzine, porozmawiaj z bliskimi . Oni rozwieja Twoje watpliwosci lub utwierdza w przekonaniu. Zapytaj ludzi, z ktorymi spedzasz czas. M.S. Odpowiedz Link Zgłoś
tripper Re: alkoholizm 14.11.05, 17:45 jesli prowadzisz regularny kalendarz, zapisuj w nim sobie kazdego dnia ile wypiles i w jakich okolicznosciach. a potem to przemysl. Odpowiedz Link Zgłoś