Dodaj do ulubionych

AKMED - Woronowicz

IP: *.acn.waw.pl 16.07.03, 12:30
Proszę o jakies informacje ,ile to jest warte, jakie są wasze opinie.
Pozdr.
Obserwuj wątek
    • Gość: stachu34 Re: AKMED - Woronowicz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.03, 06:08
      Ja jestem przeciwnikiem oceny wartości leczenia odwykowego. Wszystkie
      zapytania o wartość, czy szanse na wyleczenie są moim zdaniem bez sensu.
      W podstawowej części skuteczność leczenia zależy tylko od zainteresowanego, od
      jego motywacji. Terapeuta czy lekarz ma tylko poprowadzić, pokazać podsunąć
      pewne rozwiązania.
      Alkoholizm nie jest chorobą ze skutkami somatycznymi, aczkolwiek te pojawiają
      się lecz są tylko i wyłącznie powikłaniem choroby alkoholowej. Nie ma
      jednoznacznej recepty na leczenie, każdy przypadek jest inny.
      Nie można go leczyć (alkoholizmu) farmakologicznie czy też za pomocą
      zabiegów. Samo leczenie ma spowodować takie zmiany w myśleniu osoby chorej,
      która zaprzestanie picia i będzie w stanie utrzymać trzeźwość, a tego nie jest
      w stanie uczynić najlepszy nawet specjalista bez 90% udziału chorego.
      • Gość: glass Re: AKMED - Woronowicz IP: *.acn.waw.pl 17.07.03, 12:13
        Szukam po prostu pomocy w wyborze pomopcy jaka jest potrzebna mnie i mojej
        żonie w wychodzeniu z alkoholizmu ,choć pije tylko ona to pomoc potrzebna jest
        i jej i mnie i naszej córce jako że ta choroba dotyka każdego z nas na swój
        sposób.Żona była na detoksie po 5 latach ciągu i od ponad miesiąca nie pije
        chodzi na AA ale chciałbym wykorzystać wszelkie możliwe sposoby aby
        jej ,dziecku i sobie pomóc.Moje pytanie wynikało z prostej przyczyny jest cała
        masa ogłoszeń obiecujacych pomoc alkoholikom od zupełnie kretyńskich typu wywar
        z suszonych odchodów kozła z ziołami tybetańskimi (autentyk) do profesjonalnie
        i rozsądnie wygladajacych jak ogłoszenie AKMED - Woronowicz ,w innym poście
        pytałem o hipnozę i mam tu na myśli hipnozę w wydaniu np.Prof.Aleksandrowicza z
        UJ a nie jakiegoś szarlatana.Czy jest coś typu AA dla rodzin alkoholików gdzie
        mógłbym zasięgnąć rady jak postępować ,czytałem trochę na temat
        współuzależnienia i postępowania z trzeżwiejącym alkoholikiem i zdałem sobie
        sprawę jaką masę błedów popełniam ,chciałbym ich uniknąć.prosze tylko o pomoc i
        jakieś informacje potwierdzone doświadczeniem bo w reklamach każdy jest
        najlepszy.Zdaję sobie sprawę że 90% to alkoholik i jego psychika ale te 10% też
        wydaje się być ważne.Proszę o radę i z dziękuje z góry

Pozdrawiam
        • Gość: stachu34 Re: AKMED - Woronowicz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.03, 22:18
          Wydaje mi się, że każda Wojewódzka Przychodnia Odwykowa jest w stanie
          doskonale Ci pomóc. Są tam zatrudnieni specjaliści od uzależnień i nie ma
          sensu poszukiwać prywatnych zakładów, co za tym idzie narażać się na
          niepotrzebne wydatki.
          Leczą tam także współuzależnienia, również DDA. Dorosłe Dzieci Alkoholików
          (DDA) jest to, to, co dotyczy Twojej córki. W tym przypadku też może być
          udzielona stosowna pomoc.
          W każdym z tych przypadków można skorzystać z terapii. Zajęcia odbywają się
          oddzielnie dla każdej z tych grup. Tak, więc alkoholicy osobno,
          współuzależnieni osobno i DDA także osobno.
          • Gość: glass Re: AKMED - Woronowicz IP: *.acn.waw.pl 17.07.03, 23:32
            dzięki
          • smakosz.aa Re: nie zgodzę się do końca ze stachem, 19.07.03, 08:41
            mnie przychodnia nie pomogła, nie każdemu pomaga - pomogły dopiero terapie
            grupowe w prywatnym ośrodku.

Gość portalu: stachu34 napisał(a):

> Wydaje mi się, że każda Wojewódzka Przychodnia Odwykowa jest w stanie
            > doskonale Ci pomóc. Są tam zatrudnieni specjaliści od uzależnień i nie ma
            > sensu poszukiwać prywatnych zakładów, co za tym idzie narażać się na
            > niepotrzebne wydatki.
            > Leczą tam także współuzależnienia, również DDA. Dorosłe Dzieci Alkoholików
            > (DDA) jest to, to, co dotyczy Twojej córki. W tym przypadku też może być
            > udzielona stosowna pomoc.
            > W każdym z tych przypadków można skorzystać z terapii. Zajęcia odbywają się
            > oddzielnie dla każdej z tych grup. Tak, więc alkoholicy osobno,
            > współuzależnieni osobno i DDA także osobno.
        • Gość: kubek34 Re: AKMED - Woronowicz IP: 212.160.236.* 18.07.03, 10:32
          Witaj !!!
          Cóż tak przed Tobą jak i Twoją żoną długa droga...Przez ostatnie lata mego
          picia próbowałem chyba wszystkiego - leczenie u specjalisty od uzależnień (i
          kosztowne i efekt z tego taki że uzależnił mnie od leków ),esperal, hipnoza,
          AA i trzy terapie. Musiałem sporo stracić i to w każdym tego słowa znaczeniu,
          dopiero szpital i prawie 6 miesięczny pobyt na zamkniętym oddziale dał efekt
          (nie piję od ponad dwu lat). Co do terapeutów - mam trochę inne zdanie od
          Stacha , bo w sumie poznałem ich wielu i tak jak wszędzie są lepsi i gorsi tak
          jak i leczący alkoholików lekarze (o Woronowiczu słyszałem że jest dobrym
          specjalistą ale chyba dość kosztownym), sam miałem szczęście (ale dopiero za
          trzecim podejściem ) trafić i na lekarza i na terapeutę (chyba znaczenie miało
          to że sam był alkoholikiem) i przejść całe leczenie w tzw. normalnym szpitalu
          bez dodatkowych kosztów...
          pozdrawiam
    • magdaj11 Re: AKMED - Woronowicz 18.07.03, 14:24
      Byłam ostatnio na wykładzie dr Woronowicza (jestem psychologiem) i muszę
      przyznać, że wydał mi się naprawdę godny zaufania. Wiem, że jest on naprawdę
      dobrym specjalistą, który "siedzi" w uzależnieniach od wielu lat. Myślę, że
      warto się do niego wybrać. Na początku może udaj się do Instytutu Psychiatrii i
      Neuroligii, tam uzyskasz poradę za darmo. Nie wiem tylko, czy nie ma kolejki...
      W każdym razie - spróbuj.
      Pozdrawiam - M.
    • smakosz.aa Re: AKMED - Woronowicz 19.07.03, 08:43
      Gośc jest kontrowersyjny ale napewno zna sie na rzeczy, jeden z najlepszych,
      chociaż ja znam lepszego i lepszy ośrodek - znaczy sie według mnie - który i
      pomógł.

pozdrawiam
      • Gość: ewcia 77 Re: AKMED - Woronowicz IP: 195.117.159.* 29.07.03, 10:43
        Nie bedę mowić tak ani nie. Jeżeli sami wiecie , że chcecie się leczyć to juz
        dobrze. Ja na przykładzie męża moge powiedzieć tak: jemu spotkania aa nie
        pomogły w pierwszej fazie leczenia. Zapił po 2 miesiącach bo tak chciał. Potem
        gdy kostucha spojrzała w oczy poszedł na (wtedy jeszcze nie płatną) terapię
        odwykową - 2 miesiące zamknięte, w Stanominie k/Białogardu. Przeszedł totalne
        branie mózgu, zmieniona osobowośc . Jest zadowolony po tej terapii - ( 6 lat
        abstynencji jak na dzień dzisiejszy i nadal 24h).
    • Gość: Masza Re: AKMED - Woronowicz IP: 195.85.227.* 29.07.03, 10:49
      Informacji o pomocy dla Ciebie i córki poszukaj na portalu www.akcjasos.pl,
      znajdź tam hasło Tęcza - to jest strona dla osób "wspóluzależnionych", czyli
      związanych z alkohlikiem. Jest tam ciekawe forum dyskusyjne, informacje o
      grupach wsparcia, czat etc.
      Na akcjasos.pl jest też b. obszerna cześć poświęcona alkoholizmowi, polecam.
      • leonardo1 Re: AKMED - Woronowicz 29.07.03, 11:43
        Z mojego rozpoznania i doświadczeń wynika, że akurat jeśli idzie o odwyk,
        państwowa, bezpłatna służba zdrowia ma naprawdę niezłą, zróźnicowaną ofertę.
        Mnie doradzano instytut Woronowicza, ale szczerze mówiąc przestraszyłem się
        leczenie zamkniętego. Trafiłem do jednej z warszawskich poradni odwykowych i w
        niej się od 4 miesięcy terapeutyzuję. Z efektów jestem bardzo zadowolony, nie
        tylko nie piję, ale minęły mi rozmaite problemy psychiczne. Jest tam też
        terapia dla współuzależnionych, a więc dla Ciebie i córki: jeśli jesteś z W-wy,
        służę namiarami. Oczywiście, wymaga to od pacjenta wiele cierpliwości i sporo
        pracy nad sobą, ale jest o co walczyć!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka