Dodaj do ulubionych

Alkohol -samo "h" ;) mimo problemów dbajmy też

IP: 62.121.128.* 02.12.03, 09:41
o ortografię ;)
prooooszę....
Obserwuj wątek
    • hepik1 Re: Alkohol -samo "h" ;) mimo problemów dbajmy te 02.12.03, 10:20
      Perfekcjonizm?Przyznam,że też błąd zawsze razi mój wzrok.Wynika to z bycia
      wzrokowcem i ogólnych zasad ortografii,które znam, zasady jednak w języku
      polskim są często idiotyczne.Naprawdę dużo cenniejszym darem jest sposób
      umiejętności wyrażania precyzyjnie tego co chcemy powiedzieć i być
      zrozumianym ,niż stosowanie się do niewiadomo po co wymyślanych regułek.A czemu
      ma służyć idea dyktanda ogólnopolskiego -oprócz tego by komuś dać samochód -
      karząc (każąc){wiadomo o co chodzi-prawda?}pisać słowa ,których nikt w życiu
      nie używa-nawet prof Pisarek- tego nie wiem.W każdym razie alkohol i alkochol
      tak naprawdę niczym się nie różni.Pozdr.
      • Gość: pio Re: Alkohol -samo "h" ;) mimo problemów dbajmy te IP: 62.121.128.* 02.12.03, 10:47
        nie zgodzę się.
        o czystość i poprawność języka mówionego czy pisanego trzeba dbać, tak jak dba
        się o swój wygląd, o zęby, o ubranie. całość określa nas.
        ortografia to nie "wymyślone nie wiadomo po co regułki" ale spadek po języku
        przodków - dawniej "h" i "ch" inaczej się wymawiało.

a Twój przykład właśnie to potwierdza:
        otóż słowo "karząc" pochodzi od "karać"
        a "każąc" od "kazać, rozkazywać"
        różnica znacząca;)

• hepik1 Re: Alkohol -samo "h" ;) mimo problemów dbajmy te 02.12.03, 11:31
          Jeśli to powiesz głośno-żadna,może tylko wyniknąć z kontekstu,tak?A h nieme czy
          ch -nie znam nikogo już kto by rożróżnił w mowie.Podobno mój ojciec słyszał
          różnicę ale nie żyje.A i lwowiacy na wymarciu.Pozdr.
          • Gość: pio Re: Alkohol -samo "h" ;) mimo problemów dbajmy te IP: 62.121.128.* 02.12.03, 13:39
            ok ;))
            proponuję więc w mowie używać "h" lub "ch" zamiennie i do woli ;)
            a na piśmie się troszkę bardziej postarać :)
            • astral_25 Re: Alkohol -samo "h" ;) mimo problemów dbajmy te 02.12.03, 14:22
              Jestecie pewni co do tego alkoHolu ? Nie wiem czemu, ale zawsze bylem pewien,
              ze to jednak "CH". Szkoda, ze zadnego slownika nie mam pod reka. Tylko pytam :)
              • Gość: pio Re: Alkohol -samo "h" ;) mimo problemów dbajmy te IP: 62.121.128.* 02.12.03, 15:19
                ja jak wątpliwości to otwieram sobie jakikolwiek dokument w programie Word z
                włączoną opcją sprawdzania pisowni, wpisuję obie wersje wyrazu i co? i
                zapominam o tym wyrazie który program podkreślił czerwonym wężykiem... ;)))
                • Gość: hepik Re: Alkohol -samo "h" ;) mimo problemów dbajmy te IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.03, 16:00
                  Astral pisze z Holandii drogi(a) pio i podejrzewa jego Word ma problemy z
                  polską ortografią kak i kreseczkami nad o,s,c i kropką nad z.Pozdr drobiazgowo.
                  • Gość: hepik Re: Alkohol -samo "h" ;) mimo problemów dbajmy te IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.03, 16:02
                    A mój połyka literki,sknerki.
                    • astral_25 Re: Alkohol -samo "h" ;) mimo problemów dbajmy te 02.12.03, 18:13
                      Windows'a mam angielskiego i ma problemy z dwiema polskimi literami, stad nie
                      uzywam ich w ogole, a w wordzie w ogole nie mam polskiego slownika (bo to tez
                      nie jest polski word). Swoja droga, to slownikowi worda raczej nie wierze, bo
                      miewal juz takie wpadki, ze szczeka opada :). Najlepiej by bylo w "prawdziwym"
                      slowniku sprawdzic. Macie ?
                      • Gość: pio Re: Alkohol -samo "h" ;) mimo problemów dbajmy te IP: 62.121.128.* 03.12.03, 09:13
                        to jeszcze np. na slowniki.onet.pl daję przetłumaczyć to słowo z
                        anielskiego/lub in. - i wyrzuca prawidłową (mam nadzieję!) formę ;)
    • fredt Re: Alkohol -samo "h" ;) mimo problemów dbajmy te 02.12.03, 20:40
      Gość portalu: pio napisał(a):

> o ortografię ;)
      > prooooszę....

Alkohol przez samo 'h', a proszę przez jedno 'o'. Co to za denerwjąca i dziwna
      maniera.
      • Gość: hepik Re: Alkohol -samo "h" ;) mimo problemów dbajmy te IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.03, 21:25
        Dwa "o" czyli "oo" czytamy jako "u" a cztery "o" czyli "oooo" czytamy jak
        ó.Chyba słychać w wymowie różnicę?:)-oczywiście w języku ang.
        • Gość: pio Re: Alkohol -samo "h" ;) mimo problemów dbajmy te IP: 62.121.128.* 03.12.03, 09:10
          ;)))))))) jestescie booooscy ;)))))))))
          • Gość: hepik Re: Alkohol -samo "h" ;) mimo problemów dbajmy te IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.03, 10:17
            Wiemy:))o tym
            • Gość: hepik Re: Alkohol -samo "h" ;) mimo problemów dbajmy te IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.03, 20:05
              Życie dopisuje do dyskusji swoje trzy grosze.W ustawie podatkowej
              zamieniono "a" na" ą" .Mały ogonek decyduje o wielomilionowych stratach dla
              budżetu w przyszłym roku.Szczegóły zapewne w jutrzejszej prasie.
              • Gość: pio Re: Alkohol -samo "h" ;) mimo problemów dbajmy te IP: 62.121.128.* 04.12.03, 10:26
                no! a nie mówiłam! hihihi
                (ps.ale na forum można pisać bez ogonków?.. :) )
                • hepik1 Re: Alkohol -samo "h" ;) mimo problemów dbajmy te 04.12.03, 12:27
                  Przepraszam, ale to ja mówiłem o idiotyźmie polskiej ortografii.Gdyby nie było
                  ogonków to nie byłoby błędu w ustawie skutkującym...itd Bez ogonków nie byłoby
                  też rodzaju ludzkiego i skończyłoby się na Adamie i Ewie ale to już całkiem
                  inna historia:)
                  • Gość: pio Re: Alkohol -samo "h" ;) mimo problemów dbajmy te IP: 62.121.128.* 04.12.03, 12:34
                    niiiiieeeeeee....
                    hepik... proooszęęę..

tym torem idąc
                    dojdziemy do dramatycznego olśnienia
                    iż lepiej rybka być, bo niema!

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka