Dodaj do ulubionych

Cześć, jestem nowa.

16.12.10, 14:13
Mam syna 2,5 roku, który nie mówi. Tzn. mówi jakąś chińszczyzną i głównie "tatata". Część poleceń rozumie, część nie. Jest diagnozowany w kierunku autyzmu. Jak mu pomóc? Co zacząć podawać, od czego zacząć? Proszę, pomóżcie, jesteście doświadczeni. Jak czytam wasze posty, to mam kołowrotek w głowie.
Obserwuj wątek
    • marian770 Re: Cześć, jestem nowa. 16.12.10, 19:59
      na początek standardowo stosuje się

Eye Q
      tran od Kirkmana ( reszta tranów ma niską wartość )
      LOG IQ ( poł kapsułki 2 razy dziennie przez 3 miesiące, póżniej 1 miesiąc przerwy i można powtórzyć)

jesli powiedzmy w ciągu pół roku nie ma efektów to przechodzi się na bardziej skuteczne preparaty
      • kasiaimichael Re: Cześć, jestem nowa. 17.12.10, 11:05
        Na poczatek standardowo stosuje sie nie suplementy tylko:
        1. diete bez glutenu i mleka, przechodzac badzo powoli i nie oba na raz bo osobiscie znam dziecko, ktorego rodzice przeszli na diete w ciagu jednego dnia i dziecko wyladowalao w szpitalu z objawami odstawienia narkotykow
        2. robi sie jedzenie w domu, unika sie wszelakich konserwantow i dodatkow do zywnsci- szczegolnie slodzikow
        3. Wywala sie do kosza wszystkie chemikalia w domu: zapachy do kontaktow, spreye pachnace, plyny do plukania i prania, proszki- zastepuje eko bez zapachu
        4. zaczyna stosowac suplementy, ktore wymienil Marian, suplementy nie zastapia diety i czystego srodowiska
        5.robi sie badania na pasozyty i grzyby
        6. robi sie badanie wlosow, jezeli ma sie pieniadze to robi sie organic acid test w Doctor's Data Laboratories, bo daje duzo informacji lub Quantec
        • madziajaaa Re: Cześć, jestem nowa. 17.12.10, 13:44
          Dzięki... Pasożytów nie ma, grzybów też nie, robiłam. A jakby zrobić jakieś testy na gluten i mleko, bo może nie jest uczulony, a szkoda żeby nie jadł? Czy bez względu na to czy jest uczulony czy nie to trzeba odstawić?
          Odnośnie suplementów... Pisaliście też coś o DMG, tego nie dawać? Czy najpierw tamto, potem to? Czy te preparaty są w ogóle dostępne w Polsce?
          • kasiaimichael Re: Cześć, jestem nowa. 17.12.10, 18:57
            >A jakby zrobić jakieś testy na gluten i mleko, bo może nie jest uczulony, a szkoda żeby nie jadł? >

A dlaczego szkoda? Ani gluten ani mleko nie są potrzebne dla zdrowia a wręcz szkodliwe.
            2.5 letniemu dziecku testy nie wyjdzie miarodajnie. W zasadzie dużo ludzi nie ma alergii typowej tylko intolerancje i tylko odstawienie danego produktu może pokazać czy ktoś jest na niego wrażliwy.

• marian770 mleko sojowe 17.12.10, 20:28
              kasiaimichael , a co sądzisz o mleku sojowym ( czyli mące sojowej wymieszanej z wodą ) ?
              kupiłem takie na spróbowanie i nawet smakuje małemu
              niby nie ma glutenu i kazeiny, wolne od GMO no i ma prawie komplet aminokwasów.
              • legenda3 Re: mleko sojowe 17.12.10, 22:25
                Co prawda nie mam na imię Kasia, ale pozwolę sobie odpowiedzieć na Twoje pytanie :). U dzieci wrażliwych/ nietolerujących kazeiny i glutenu często też występuje lub rozwija się nietolerancja na soję (jest silnym alergenem). Lepiej poszukać coś na bazie ryżu lub kaszy/ płatków jaglanych lub gryczanych. Ja stosuję do potraw mleko ryżowe lub migdałowe, lub do płatków takież budynie. Mój syn uczulony na wieeeeele rzeczy.
                • marian770 Re: mleko sojowe 18.12.10, 14:03
                  no my staramy się dawać mu dużo kasz, no bo z czegoś tą energie musi czerpać.
                  ale szukam jakiegoś dobrego źródła aminokwasów - nabiał odpada, soja odpada to teraz już nie wiem co.
                  • legenda3 Re: mleko sojowe 18.12.10, 16:14
                    U nas przechodzi dokładnie ten hummus:
                    www.kmdelikatesy.pl/node/49082
                    jako dodatek do chleba pod nazwą domową "serek śmietankowy" :).
                    Ważne jest, żeby w sklepie był przechowywany w lodówce.
                  • kasiaimichael Re: mleko sojowe 18.12.10, 18:14
                    <no my staramy się dawać mu dużo kasz, no bo z czegoś tą energie musi czerpać>
              • kasiaimichael Re: mleko sojowe 17.12.10, 23:51
                Dobrze ze nie jest GMO, bo większość soi na świecie jest. Soja niestety ma białko bardzo podobne do kazeiny wiec wiele osób ma z nią problemy. Poza tym soja ma fitohormony podobne do estrogenów wiec dla chłopca nie za bardzo. Duzo ludzi mówi żeby unikać soi bo nie jest zdrowa- wyjątek stanowi soja fermentowana w miso np.

Poczytaj sobie tu, wszystko co jest na niebiesko, np skutki zdrowotne jedzenia soji, maja dalsze artykuły:
                articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/09/18/soy-can-damage-your-health.aspx
                Marian mam pytanie do Ciebie odnośnie Quantecka napisze na priva
                • marian770 Re: mleko sojowe 18.12.10, 14:01
                  no na opakowaniu pisze że wolne od GMO, ale tak naprawdę cholera ich wie.
                  przeczytałem ten zalinkowany przez Ciebie tekst i faktycznie poraża.

i chyba słabo je toleruje bo wystąpiły u niego stymulacje które miał rzadko, np. trzepotanie rączkami czy zwiększona nerwowość

ale do licha co w takim razie jest zdrowe w dzisiejszym świecie ?

> Marian mam pytanie do Ciebie odnośnie Quantecka napisze na priva
                  odpisałem.

• legenda3 Re: mleko sojowe 18.12.10, 15:04
                    > i chyba słabo je toleruje bo wystąpiły u niego stymulacje które miał rzadko, np
                    > . trzepotanie rączkami czy zwiększona nerwowość

To może być niestety nieprawidłowe trawienie tego białka.

> ale do licha co w takim razie jest zdrowe w dzisiejszym świecie ?

Zadaję sobie to samo pytanie... Chyba tylko to co wyhodujemy sobie w ogródku i na podwórku, najlepiej na terenie czystym ekologicznie :/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka