Dodaj do ulubionych

Witaminy z grupy B

08.02.05, 20:16
Czy może ktoś słyszał, lub podawał swojemu dziecku wit. z gr. B tzn.B1, B2,
B6. Podobno mają duży wpływ na funkcjonowanie mówzgu oraz poprawiają
mielinizację, albo same połączenie. Nie pamiętam.
Obserwuj wątek
    • anatemka Re: Witaminy z grupy B 09.02.05, 12:44
      to o tych witaminach to prawda.
      próbowałam dawać młodemu Bcompl. ale mu nie smakuje. Witamin z grupy B jest
      dużo w pożywieniu, kaszy gryczanej, razowym pieczywie, itd
      • mgosia69 Re: Witaminy z grupy B 09.02.05, 13:17
        Tak, pod warunkiem, że dziecko ja. Mój mały od dwóch lat je tylko kilka
        wybranych produktów.
        • domafi Re: Witaminy z grupy B 14.02.05, 13:19
          Ja od stycznia podaję synkowi witaminę B1 i B6, zaleconą przez lekarza,
          oraz tran (już wypił pół butelki) i muszę przyznać, że rozwój jego mowy idzie
          do przodu. Głowa do góry dziewczyny, wszystko będzie z naszymi maluszkami
          dobrze.
          Pozdrawiam
          • mgosia69 Re: Witaminy z grupy B 14.02.05, 20:28
            Może i będzie????. Mały miał dzisiaj zajęcia z psychologiem i przesiedzieli
            około 40 min. zajmując się zupełnie czym innym. Uwieżcie mi, nawet terapeuta
            stwierdziła, że takiego uparciucha nigdy nie widziała. Zaznaczam, że nagrywamy
            sesje. Są ciekawe i kobieta wkłada tyle serca w zajęcia, a skubaniec z łaski
            jej odpowiada, powtarza lub się ironicznie uśmiecha.
      • mela27 Re: Witaminy z grupy B 07.03.05, 23:36
        Dziewczyny, podpowiedzcie czy podajecie witaminki z grupy B w jakimś konkretnym
        preparacie? Chcę je zacząć podawać mojej Olci, a nie bardzo wiem o co pytać
        w aptece. Może są one w formie kropelek lub jakiegoś syropku? Bardzo proszę
        o poradę.
        Pozdrawiam cieplutko.
        Ela - Mela
    • mgosia69 Re: Witaminy z grupy B 22.02.05, 13:30
      Jestem po wizycie u neurologa. Kazała mi podawać witaminy B1,B2,B6.
      Myślę, że pomoże.
      • murlik Re: Witaminy z grupy B 23.02.05, 00:39
        A jak podajecie witamine w tabletkach?Moja mała jeszcze nie przełknie
        • mgosia69 Re: Witaminy z grupy B 23.02.05, 09:20
          Mój synek nigdy jeszcze nie połknął żadnej tabletki. Kruszę mu je i dodaję do
          bobo fruta. Tylko w tym zagęszczeniu przeżyje leki inaczej też wyczuje i nie
          wypije już nic.
    • alicja342 Re: Witaminy z grupy B 09.03.05, 08:52
      Ponawiam pytanie meli27 Jaki preparat witaminowy podajecie ?Czy to bez recepty
      i o co pytac w aptece?Mi lekarka kazała poradzic sie farmaceutki ale może Wy
      Mamuski coś doradzicie?
      • mgosia69 Re: Witaminy z grupy B 09.03.05, 14:21
        Neurolog przepisała mi receptę na B1, B2, B6 i te tabletki kruszę i podaję
        małemu. Obecnie czekam na Kwas pangamowy (B15).
        Podobno w/w witaminy można również kupić bez recepty , ale nie we wszystkich
        aptekach.
        Pozdrawiam
        • aga1978 Re: Witaminy z grupy B 09.03.05, 14:28
          dziś byłam w aptece i trochę mnie przestraszyła sprzedająca"że witamnin z grupy
          B nie podaje się od tak sobie tylko jesli lekarz zaleci " sprzedała mi B1 ale
          nie wiedziała ile sie jej podaje dziecku 2,2lata Proszę napiszcie czy to może
          zaszkodzić ile podaje się jakiej witaminy i tak idę do lekarza to mi może
          przepisze ale niektórzy lekarze to wiedzą mniej niż my.Napisz skad będziesz
          miała b15 bo napisałaś że czekasz czy ja sama zamówiłaś i gdzie czy zamówiłaś w
          aptece Dziekuje za odp
        • anatemka Re: Witaminy z grupy B 09.03.05, 14:54
          jak to czekasz na b15?? pisz!!!!!!!
          • monika_69 Re: Witaminy z grupy B 26.03.05, 19:25
            Podaj proszę dawkę wit B15 jaką zalecił lekarz oraz skad ściągasz lek?
            • mgosia69 Re: Witaminy z grupy B 29.03.05, 20:37
              Obecny preparat znajomy dostarczył nam z Niemiec. Cena 18 euro.
              Znalazłam niestety na razie tylko jednego neurologa (dorośli), który podawał
              w/w lek swoim pacjentom. Ponieważ mamy tu do czynienia z dzieckiem, mimo iż
              zalecana dawka jest na ulotce 3x2tabl.ja daję małemu tylko jedną. Ale działam
              na własną odpowiedzialność, więc proszę się mną nie sugerować.
              Natomiast DMG można kupić (tylko) przez internet: www.evitamins.com
              Znajomi udostępnili mi swoje zamówienie. Koszt takiej przesyłki 48$ (2004r.)
              Nawet nie pytałam w jakich dawkach go podają swojemu dziecku, bo nie mam DMG.
              Wie, że na pewno w/w witaminy Oni konsultowali natomiast z lekarzem.
              Pozdrawiam
              • mela27 Re: Witaminy z grupy B 29.03.05, 22:47
                Gosiu, ja też podaję córci niemieckie DMG i podobnie jak Ty, mimo zalecanej
                przez tamtejszą lekarkę dawki (dla 2,5 letniego dziecka) 3x1 tabletka, na razie
                podaję Małej jedną tabletkę dziennie. Jestem bardzo ciekawa, jak Twoje
                wrażenia, zauważyłaś poprawę u dziecka? Ja mam wrażenie, że od podania OYO moja
                córa ma podwójny power. Zawsze energia ją roznosiła, a teraz to już wichura
                domowa! Jeśli chodzi o poprawę mowy, to na razie cicho sza! Nie chcę zapeszyć.
                Pozdrawiam cieplutko.

Ela - Mela
                • mgosia69 Re: Witaminy z grupy B 30.03.05, 15:47
                  Tzn. ja nie podaję DMG, tylko Pangam(B15) z innymi składnikami niż są w DMG. Od
                  wielu osób słyszałam, że dzieci po podaniu DMG są wyjątkowo pobudzone. Ale
                  podobno to mija.
                  Jeśli chodzi o poprawę, to uważam że jest. Niestety nie jestem w stanie
                  określić czy to zasługa tylko w/w specyfiku.
                  Mamy tak zorganizowany cały system terapii, że chyba jest to składowa.
                  Ale faktem jest, że po ok. 2 tyg. podawania witaminy B15 i ponad miesiącu
                  B1,2,6 rozumiemy się coraz lepiej.
                  • mgosia69 Re: dodatek 30.03.05, 19:17
                    Rozmawiałam dzisiaj z terapeutką mojego dziecka. Pracuje z innym dzieckiem
                    które przyjmuje DMG. Mówiła, że faktycznie trudno było nad nim zapanować. Po
                    około 2-3 tyg. było juz zdecydowanie lepiej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka