Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Wino do swiatecznego obiadu.

07.04.04, 09:26
    Witam,
    prosze o podpowiedz jakie wino podac do indyka pieczonego z miodem a jakie do
    golonki, (choc ja jej jadl i tak nie bede ;-))?
    Do golonki wymyslilem sobie jakies mocno garbnikowo-beczkowe wino hiszpanskie,
    ale jestem otwarty na propozycje.

pozdrawiam

NieMy
    Obserwuj wątek
      • Gość: docg a jak będzie zrobiona glonka? (n/txt) IP: 212.160.147.* 07.04.04, 09:32
        • nie.my W kapuście (n/txt) 07.04.04, 09:50

• Gość: docg W kapuście IP: 212.160.147.* 08.04.04, 11:40
            zastanawiam się nad tym winem do golonki w kapuście i dochodzę do wniosku, ze
            do takiego dobrego jedzenia każde wino jest odpowiednie :-) z tym, że kapusta
            jest dość kwaśna, a golonka delikatna, ale tłusta, więc silą rzeczy nasuwa się
            wino niekoniecznie mocno garbnikowe, ale dość kwasowe, myślę o takim winie,
            które uniwersalnie określa się jako "dobre do jedzenia", tzn bez dominujących
            intensywnych nut zapachowych i smakowych i niekoniecznie mocno skoncentrowane;
            coś jak np. chateau Viranel, albo porządne chianti (jak np. farnetella) czy
            inne sangiovese (jak np. Santa Cristina). W ogóle do wieprzowiny często poleca
            się wina białe lub różowe, ale tu ze względu na kapustę poszedłbym jednak w
            kierunku czerwonego.
            A tak z ciekawości - jakie tempranillo wymyśliłeś do tej golonki?
            pozdrawiam
      • Gość: Qmp1 Re: Wino do swiatecznego obiadu. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.04.04, 23:27
        A może do indyka z miodem , /jeśli bez intensywnych ziół/ jednak coś białego z
        odcieniami słodkości raczej niż słodyczy.Może coś z Rieslingów,albo jakiś late
        harvest.Tyle, żeby to miało jakiś kwas /tak ze 12 g/l/to nawet około 50 gcukru
        w litrze będzie OK.Do golonki może coś z win węgierskich od Walczaka?Węgierska
        kuchnia ma niektóre rzeczy wyjątkowo kaloryczne a wina do tego pasują.Może coś
        od Gala, albo solidny Bikaver z innego żródła.Tanio nie będzie ale może być
        pysznie.Pozdrowienia qmp1
        • panowca zgadzsam się z szanownym przedmówcą 09.04.04, 10:53
          cos z surowszych rieslingów alzackich - z kapuchą będzie blisko ideału
          • docg ale... 09.04.04, 11:08
            ... szacowny przedmówca proponował tego rieslinga do indyka, a do golonki w
            kapuście miał być bikaver!
            • Gość: panowca a to się nie zgadzam IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.04.04, 18:21
              zgadzam się na odwrót;))
            • Gość: panowca natomiast co się tyczy jajków... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.04.04, 18:23
              to niszczyliśmy je z godnym podziwu zapałem z sherry amontillado EL wg
              wskazówek winomana - powiem - jedno było ciekawie i interesująco dzięki za typ
              • hania55 Re: natomiast co się tyczy jajków... 15.04.04, 09:36
                My z montilla-moriles amontillado. Pysznie było :-)
                A do mazurka czekoladowego i mazurka pomarańczowego trafionym strzałem było
                Recioto od Masiego, choć musiało swoje odetchnąć.
      • hania55 Re: Wino do swiatecznego obiadu. 08.04.04, 21:01
        A ja mam taką zagadkę: czy jest jakiekolwiek wino, które można podać do jajek
        faszerowanych po polsku? Tzn. takich, które po ugotowaniu na twardo przecina
        się na pół (w skorupkach), sieka zawartość skorupek, dodaje masło, posiekany
        szczypiorek, sól i pieprz, wkłada wszystko do skorupek, posypuje bułką tartą i
        podsmaża na patelni. No i zaczęłam się zastanawiać czy casus jajko faszerowane
        nie jest podobny do casusu śledzia... W sensie doboru win, rzecz jasna.
        • winoman Re: Wino do swiatecznego obiadu. 08.04.04, 23:34
          hania55 napisała:

> A ja mam taką zagadkę: czy jest jakiekolwiek wino, które można podać do jajek
          > faszerowanych po polsku?

Nie będę oryginalny, już wiele razy to mówiłem. Moim zdaniem sherry fino, ew.
          wytrawne amontillado znakomicie współgra z jajkami w każdej postaci.

Smacznego!
          • hania55 Re: Wino do swiatecznego obiadu. 09.04.04, 09:43
            Dziękuję Winomanie, akurat mam i jedno i drugie :-) Wstawię dzisiaj amontillado
            do lodówki, na jutrzejsze podejmowanie pewnej forumowiczki z Pisy będzie jak
            znalazł!
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka