Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Wino na prezent.

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.10, 13:57
    Witam serdecznie,
    zastanawiam się, czy butelka wina nadaje się na prezent np imieninowy. Jaki zakup byłby najbezpieczniejszy, jeżeli nie wiemy, jakie wina preferuje osoba, którą chcielibyśmy obdarować trunkiem?
    Z góry dziękuję za podpowiedzi;)
    Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • Gość: Zen Re: Wino na prezent. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.10, 17:47
        jasne! wino to prezent uniwersalny.
      • giov_anna Re: Wino na prezent. 29.11.10, 12:32
        wino jest super pomysłem na prezent, ale wydaje mi się, że wręczenie samej butelki może się wydać "przypadkowe". ja bym wręczyła z książką o winie albo z przewodnikiem. właśnie przeczytałam o nowej "winiarskiej" książce na blogu klubu miłośników dobrej herbaty - www.klub.dilmah.pl/blog/entry/byc-jak-marek-bienczyk-chocby-przez-chwile/ może by tak to dołączyć do butelki i od razu fajny prezent z objaśnieniem:) myślę, ze na bozę narodzenie też się sprawdzi :)
        • marcinos4 Re: Wino na prezent. 30.11.10, 09:30
          Pomysł naprawdę fajny :) Ja ostatnio skorzystałem z wpisu na blogu klubu miłośników dobrej herbaty i zakupiłem sobie książkę o diecie herbaciane. Myślę że wogóle w tym klubie można znaleźć pare fajnych pomysłów na prezent :)
          • Gość: marketingszeptany Re: Wino na prezent. IP: 198.178.236.* 17.12.10, 13:30
            > Pomysł naprawdę fajny :) Ja ostatnio skorzystałem z wpisu na blogu klubu miłośn
            > ików dobrej herbaty i zakupiłem sobie książkę o diecie herbaciane. Myślę że wog
            > óle w tym klubie można znaleźć pare fajnych pomysłów na prezent :)

żenada...
      • Gość: Kasia Re: Wino na prezent. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.10, 09:13
        Jakie w wino wybrać w takim razie - słodkie, wytrawne? Jakie polecacie?
        Podoba mi się pomysł dołączenia przewodnika po świecie win.:) Sama pewnie przeczytałabym go przed oddaniem w ręce solenizanta.:)
        • giov_anna Re: Wino na prezent. 30.11.10, 17:41
          kurczę, to strasznie zależy od gustu, ale ja bym nie kupowała ani słodkiego, ani wytrawnego. najlepiej pół-słodkie albo pół-wytrawne. albo jakieś bardzo nietypowe, na przykład japońskie śliwkowe, to już zupełnie inna kategoria :)
        • miko_why kilka propozycji 01.12.10, 00:12
          Absolutnie nie półwytrawne ani półsłodkie, bo to zazwyczaj są płaskie winopodobne kompociki. Trudno coś konkretnego doradzić nie znając upodobań osoby obdarowywanej, płci, wieku, okazji no i last but not least kwoty jaką chcesz przeznaczyć. Załóżmy jednak, że jest to osoba, która odróżnia wino gronowe od nalewki, a Ty chcesz wydać ok 50 zł.
          Proponowałbym wina, które na pewno się nie zmarnują - musujące wytrawne Prosseco albo Cavę (na miły początek spotkania), rozpoznawalne Chianti (do posiłku) albo deserowe z dobrą kwasowością, np. Tokaja 3-putyonowego albo Bacalhoa Moscatel De Setubal (świetna relacja jakości do ceny - za ok 45 zł mamy wino, któremu w Winach Europy B&B dają od 3 do 5 serduszek, można jeszcze wyszperać ostatki w Almie i Bomi).
          • Gość: mark Re: kilka propozycji IP: 62.108.164.* 01.12.10, 09:55
            Masz rację, że bez tych danych doradzanie nie ma wiekszego sensu. Poza tym uważam, że kupowanie prezentu z branży, o której niewiele się wie, mija się z celem. Prezent powinien byc świadomym wyborem. Pomijając te zastrzeżenia zaproponowałbym uniwersalne : tawny porto lub sherry. Mozna je wstawić do barku nie czując obligacji do otwarcia w czasie imienin, jak z szampanem. A w kategorii ok. 60-70 zł da się juz cos kupić. Wytrawne typu chianti jest bardziej ryzykowanym prezentem, nie mówiąc juz o tym, ze jakośc chianti dramatycznie się może róznić. Tokay jak najbardziej tak.
            • Gość: Kasia Re: kilka propozycji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.10, 08:49
              Czy w takim razie takie wino - Grahams - byłoby odpowiednie? Chodzi o imieninowy prezent dla dalekiego wujka, pana w starszym wieku.
              • miko_why herezja 03.12.10, 14:28
                nie, nie nadawałoby się, a już absolutnie odradzam kupowanie w sklepach, które pod pozorem zwykłych postów reklamują swoje produkty na forach, to prawdziwa żenada
      • Gość: Iff Re: Wino na prezent. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.10, 19:08
        Jeśli Twój wujek jest koneserem wina, to może dobrym pomysłem byłoby też zaproszenie na degustacje? :)
        • Gość: Kasia Re: Wino na prezent. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.10, 13:38
          ooooo, ciekawy pomysł.:) a gdzie takie zaproszenia można zdobyć/kupić?
      • Gość: Maciek Re: Wino na prezent. IP: *.dynamic.chello.pl 16.12.10, 12:18
        Jeśli ta osoba jest miłosnikiem wina, to pewnie zna się lepiej od ciebie. Wino jako prezent dla takiej osoby jest ryzykowny, i może się okazać nieprzyjemnym zgrzytem. ty będziesz myślała, że podarowałas dobre wino, a wg niego okaże się że to totalne dno.

Lepiej odpowiedz sobie, czy chcesz sprawić przyjemność tej osobie, czy też jej zaimponować, że też co nieco znasz się na winach. Odradzam drugi przypadek.

Lepiej kup coś, na czym się znasz i tyle.
        • takapustka Re: Wino na prezent. 16.12.10, 21:05
          Zapraszam do opowiedzenia o swoich winach, swoich zwyczajach. Chcemy poznać kto i jakie wino pije w Polsce - badanie dotyczące wina
      • ikelele Re: Wino na prezent. 22.12.10, 11:23
        Tak, spoko jest wino. :)
        Ja polecałbym tokaji szamorodni albo coś węgierskiego, bo one są smaczne i chyba każdemu smakują :)
        ale jak masz inne wina na myśli, no koniecznie białe! :)

pozdrawiam!
      • arturro888 Re: Wino na prezent. 19.03.15, 13:58
        Obstawiałbym wytrawne wina łagodne lub półsłodkie. Są najbezpieczniejsze. Proponowałbym zakup klasycznego białe francuskie Alsace AOC lub czerwona hiszpańska Jumilla DO. Oba wina są dostępne na dekanter.pl Oba pije się na prawdę dobrze, smakowały nawet na prawdę wybrednym smakoszom ;)
      • Gość: Jagoda W. Re: Wino na prezent. IP: *.wroclaw.mm.pl 26.03.15, 02:41
        Jeśli nie wiesz jakie wybrać to spróbuj z innej strony - zrób na prezent rezerwacje na degustacje wina z sommelierem. Mogę polecić we Wrocławiu miejsce 2 w 1 na ul księcia Witolda (FoodArtGallery). W ostatni piątek miesiąca są organizowane spotkania z sommelierem, który serwuje najlepsze gatunki, a do tego jest kilka dań dopasowanych do win, wyglądających jak małe dzieła sztuki. Bardzo wykwintne. Byłam miesiąc temu za 130 zł na degustacji win z północnych Włoch (prosseco, arnies,moscato d'asti). Z tego co widziałam na fb w tym miesiącu spotkanie dotyczy szampanów, niektóre leżakują po 5, 6 - 8 lat!
      • eunikazos Re: Wino na prezent. 14.04.15, 13:09
        zawsze dobry pomysł :) wierzę że dobre wino to naprawdę wyjątkowy upominek. Zaopatruję sie na takie (i nie tylko hehe) okazje w sklepie Wejman Wine Bar na ulizy zgoda w Warszawie. Bardzo lubie tam też od czasu do czasu posiedzieć ze znajomymi i robić sobie mini degustacje. Świetna obsługa i oferta. Szczerze rekomenduję
      • Gość: smaki kanady Re: Wino na prezent. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.15, 13:50
        Witam serdecznie,
        Uważam, że wino to trafny prezent.
        Zapraszam na stronę www.smakikanady.pl - są tu wyjątkowe wina Kanadyjskie - niezwykłe Ice Wine zrobią zawsze duże wrażenie.
      • liliania Re: Wino na prezent. 15.05.15, 20:50
        Wydaje mi się, że wino i kwiaty są zawsze trafionym pomysłem. Nigdy nie kupiłabym np. perfum bądź biżuterii.
        ___
        wino
      • Gość: Agnieszka Re: Wino na prezent. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.11.15, 18:52
        www.alkoholecantina.lublin.pl
        Zdecydowanie jest świetnym pomysłem na prezent. Teraz jesteśmy osaczeni wszelkimi przedmiotami dookoła. wino idealnie nadaje się na upominek na każą okazję może sprawić mnóstwo przyjemności. Zajrzyj na strone www.alkoholecantina.lublin.pl mają bardzo ciekawy wybór
        • gucio60 Re: Wino na prezent. 25.11.15, 11:34
          Tak, wino to dobry prezent ale tylko wytrawne. Jesli wujek ma pojecie i kulture to nawet gdy wino nie bedzie w "jego guscie" to ci serdecznie podziekuje. Licza sie dobre checi. Na temat winnych prezentow, moimi komentarzami dziele sie tylko z moja zona, zawsze serdecznie dziekujac prezentodawcy. Pamietaj jedynie, ze nie moze to byc tanie wino i raczej od winiarza a nie ze sklepu i powinno byc ladnie zapakowane. Osobiscie nigdy nie otwieram odrazu prezentowej butelki. To w zlym tonie. Moze okazac sie niewypalem. Gosci czestuje winem z wlasnej kolekcji, dobranym do okazji. Prezent wina z ksiazka dobry dla poczatkujacych ale nie dla zaawansowanych. Moze byc zle odebrany przez obdarowanego, chyba ze wiesz, ze zbiera i jakiej ksiazki mu brakuje. Skoro tak, musi to byc ksiazka znanego w tej branzy autora. Uwazam, ze przy doborze prezentu nalezy szanowac odbiorce.
      • bollo3 Re: Wino na prezent. 27.11.15, 08:29
        Ja jestem koneserem wina, także bym się ucieszył, szczególnie z jakiejś zacnej butelki, ale większość zdecydowana nie docenia - potraktuje jako prezent pt. "nie miałem pomysłu".
      • Gość: niiiiiniiii Re: Wino na prezent. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.02.16, 14:37
        W Winezji teraz wyprzedaż mają winezja.pl/
        dobre wina za pół ceny mozna kupić
        no i można w opakowaniu prezentowym zamówić albo ze specjalną etykietką ( ja na walentynki zamawiałam , etykietki z napisem Kocham Cie czy Love- gratis )
      • Gość: norra Re: Wino na prezent. IP: *.worldstream.nl 27.06.16, 23:42
        zgadzam się ze stwierdzeniem że wino jest najbardziej uniwersalnym prezentem. Nadaje się na każdą okazje. Zobacz sobie do e-sklepu Winezja, czesto tam wina zamawiam. Nie tylko mają wina z całego świata, ale prostą wyszukiwarkę win, więc jako laik znajdę odpowiednie wino jakiego szukam . Teraz mają fajne promocje na wina, nawet 60 % taniej winezja.pl/wina/outlet
      • monika_f_s Re: Wino na prezent. 04.12.16, 21:32
        Osobiście bardzo lubię takie prezenty bo wino jest moim ulubionym z alkoholi. Ostatnio dostałam np takie www.alkowiki.pl/wino/nalewka-czarny-bez-krakowski-kredens/. Dosyć nietypowe ale prezent świetny i użyteczny. Niestety z doświadczenia wiem że nie wszyscy lubią wina, więc dawałabym je jako prezent ale jedynie znajomym
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka