Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Zagadka dla wszystkich

IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.06.04, 09:06
    Zagadka dla wszystkich:
    Jak nazywa się wino , które zostało sprzedane za najwyższą cenę w historii.
    Rekord padł na aukcji, dla podpowiedzi powiem że chodzi o wino z rocznika
    2000!
    Proszę podać cenę za jaką zostało wylicytowane.
    Czekam na poprawne odpowiedzi.
    Nie mam żadnych nagród dla zwycięzcy, pozostanie tylko satysfakcja.
    Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • amsti Re: Zagadka dla wszystkich 23.06.04, 10:22
        Gość portalu: Marek napisał(a):

> Zagadka dla wszystkich:
        > Jak nazywa się wino , które zostało sprzedane za najwyższą cenę w historii.
        > Rekord padł na aukcji, dla podpowiedzi powiem że chodzi o wino z rocznika
        > 2000!

Coś pobiło tego Lafita Jeffersona z 1787 ?

• wojtekes Re: Zagadka dla wszystkich 23.06.04, 10:49
          amsti napisał:

> Coś pobiło tego Lafita Jeffersona z 1787 ?
          >

zapłacono za niego na aukcji w 1995 $160.000

a znalazłem jeszcze:
          Screaming Eagle Cab. 1992 (w butelce imperial) - sprzedano na Napa Valley Wine
          Auction w 2000 za $500,000. nabywcą był Cisco Systems tyle, że była to aukcja
          charytatywna i spora część zapłaconej sumy została odliczona od podatku.
          w.

w.
          • Gość: Marek Bingo!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.06.04, 11:17
            Chodziło właśnie o Screaming Eagle'a 1992 w 6 litrowej butelce!!!
            Przepraszam za pomyłkę chodziło o aukcję w 2000 roku a nie o rocznik 2000.
            Gratuluję zwycięscy!!!!!
            A tak na marginesie to czy ktoś z was słyszał czy w Polsce są do kupienia
            jakieś kultowe Cabernety z Napa Valley? Czy po takowe trzeba jechać aż do USA.
            Pozdrawiam
            • Gość: docg cabernety z Napa IP: 212.160.147.* 23.06.04, 11:26
              nie wiem, które są kultowe, a które nie (dla mnie najbardziej kultowym winem
              pozostaje Sophia Melnik), ale Kalifornię sprowadzają do nas głównie LPdP i
              Bodega Marques, zobacz na ich stronach
              pozdrawiam
              • giorgio_primo Kultowe, czy nie, ale te na pewno są: 23.06.04, 12:14
                Dominus, Rubikon, Opus One
                • Gość: Marek Re: Kultowe, czy nie, ale te na pewno są: IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.06.04, 12:20
                  Właśnie byłem na stronie bodega Marquez i żadnego z tych nie ma, sprawdzę
                  jeszcze na LPdV ale odczuwam lekki niepokój przez sprawdzeniem ich cen.
                  • giorgio_primo Re: Kultowe, czy nie, ale te na pewno są: 23.06.04, 13:03
                    Gość portalu: Marek napisał(a):

> Właśnie byłem na stronie bodega Marquez i żadnego z tych nie ma, sprawdzę
                    > jeszcze na LPdV ale odczuwam lekki niepokój przez sprawdzeniem ich cen.

Żadne z tych win nie jest importowane przez wymienione firmy. Jeśli interesują
                    Cię szczegóły, to proszę o e-mail.
                    • kosteki1 Re: Kultowe, czy nie, ale te na pewno są: 23.06.04, 15:39
                      giorgio_primo napisał:

> Gość portalu: Marek napisał(a):
                      >
                      > > Właśnie byłem na stronie bodega Marquez i żadnego z tych nie ma, sprawdzę
                      > > jeszcze na LPdV ale odczuwam lekki niepokój przez sprawdzeniem ich cen.
                      >
                      >
                      > Żadne z tych win nie jest importowane przez wymienione firmy. Jeśli
                      interesują
                      > Cię szczegóły, to proszę o e-mail.
                      >
                      Byliście Państwo na ostatnim Kalifornia Dreaming Festival?
                      Było kilka ciekawych pozycji.
                      Partner miał świetne syrah: przyzwoita jakość i całkiem dobra cena nie pamietam
                      w tej chwili nazwy (musiałbym sprawdzić w notatkach) pamietam że była
                      dwuczłonowa a drugi człon to wood.
                      Mieli jeszcze jednego lepszego ale cena była dość wysoka.
                      Był też przedstawiciel kilku winnica z kaliforni min. Luna (świetne), które byc
                      może pojawią sie w Polsce.
                      Nie jestem fanem tych win ale de gustibus non disputandum est.
                      • amsti Re: Kultowe, czy nie, ale te na pewno są: 23.06.04, 16:09

> Było kilka ciekawych pozycji.
                        > Partner miał świetne syrah: przyzwoita jakość i całkiem dobra cena nie pamietam
                        >
                        > w tej chwili nazwy (musiałbym sprawdzić w notatkach) pamietam że była
                        > dwuczłonowa a drugi człon to wood.

Eee ten tego Arrowood?

Syraha nie znam ale swego czasu piłem niezłe Cabernet od nich

• Gość: kk Re: Kultowe, czy nie, ale te na pewno są: IP: *.jci.com 23.06.04, 18:40
                          Ravens Wood?
                          • ducale Re: Kultowe, czy nie, ale te na pewno są: 24.06.04, 09:05
                            Partner to ma Ravenswood ale nie syrah tylko zinfandel....
              • sstar Re: cabernety z Napa 23.06.04, 12:23
                Jakby sie komsu nudzilo:
                Screaming Eagle:
                www.napavintners.com/news/nrlinkWA.htm
                inne nie najtansze:
                www.forbes.com/2003/11/19/cx_np_1119feat.html
                www.askmen.com/toys/top_10/52_top_10_list.html
                www.decanter.com/news/49373.html
                www.winespectator.com/Wine/Archives/Show_Article/0,1275,3569,00.html
                www.midwestwinefest.com/MW_Auc.htm
                www.winespectator.com/Wine/Daily/News/0,1145,2496,00.html
                www.winespectator.com/Wine/Main/Feature_Basic_Template/0,1197,447,00.htmlhttp://www.wineanorak.com/auction.htmPozdrawiam
                star

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka