marghot 29.07.04, 15:08 Niedługo w Poznaniu mają ponoć pojawić się wina z Izraela. Czy macie jakieś sprawdzone i godne polecenia trunki? Przyznam, ż ewiedzę mam zerową na ten temat, więc wdzięczna będę za wszelkie sugestie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: saint Re: Izrael IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.04, 23:33 LPdV w Starym browarze sprzedaje całą gamę win z Izraela. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Izrael 30.07.04, 08:49 nie cierpię Le Passion - pracują niekompetetnte osoby Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raf_1 Re: Izrael IP: *.ar.wroc.pl 30.07.04, 11:00 Jeden z numerów Magazynu Wino był poświęcony winom z Izraela. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raf_1 Re: Izrael IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 00:03 nr 2 (8) 2004 pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saint Re: Izrael IP: 195.205.111.* 30.07.04, 15:29 Zapraszam może zmienisz zdanie... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
miriamfirst_ Re: Izrael 31.07.04, 00:44 Witam, i od razu pytanie, który nr miesiecznika WINO poświęcony był trunkom w Israelu? Wracając do tematu, sądzę, że warto wiedzieć,iż w tradycji żydowskiej, wina nie pije się po prostu - jako dodatek do jedzenia. Jest to trunek przeznaczony głównie do wymowienia nad kielichem z nim błogosławieństwa, w jez polskim brzmi: błogosławionyś Wiekuisty Boże nasz, któryś wywiodł owoc winorośli z ziemi. Bardzo słuszne;-) Po błogosławienstwie wypija sie symboliczną ilość. Wyjątek stanowią święta pesach, kiedy trzeba wypić kilka pełnych kielichów wina. Najzacniejsze wina są to te ze stemplem kosher, lub kosher szel pesach, czyli koszerne na pesach, ale to już inna sprawa. Koszernośc polega m in na nie-mieszaniu szczepow winnych. Np Cabernet Sauvignon z Merlotem - dośc popularna mieszanka:-) Sam Cabernet - jest takie francuskie wino Fortrant ze stemplem koszerności paryskiego rabina, polecam - znakomite. King David - cała seria - słodkie wino i cieżkie, a już najlepsze to wina rodzynkowe, i rodzynkowo-orzechowe. Bardzo gęste, słodkie i cieżkie. Ale - pyszne!!! A gdzie w Poznaniu mają pojaić się wina z Israela? pozdrawiam Miriam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pani Baworowska Droga Pani Miriam i Pan "saint"! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.04, 12:40 Droga Pani Miriam! Wracaj Pani na forum aktualności i do kręcenia koszernych filmów propagandowych, w trymiga! Tam Pani miejsce, a nie zwlekać tutaj ten całe tałatajstwo jakie wszędzie wleczesz Pani za sobą. Wina z Izraela (skoro po polsku piszesz, to przeca nie z Israela!) można kupić nawet w małych miasteczkach. Czyli musi być, że w Łodzi też. Panie "saint"! Wpycha się Pan namolnie i nieudolnie z ordynarną reklamą w miejsce gdzie nikt jej nie chce,(co, notabene, świadczy o braku kultury i obycia, które jednak trzeba wynieść z domu a nie zdobyć na "kursach dla sprzedawcy"). Miast tego, podkasałby Pan rękawy, i w czasie kiedy kolejny raz zapragniesz Pan ośmieszać siebie i swojego pracodawce, napisz Pan coś o winach. Do tej pory jedyne na co Pana stać, to żałosne "zapraszanie" serwowane bez umiaru i opluwanie innych. O winie nie napisałeś Pan nigdy i nic, jak i zresztą wszyscy pozostali pracownicy firmy którą Pan tu tak niechlubnie reprezentujesz. Piszą Panu ludzie, że niekompetentny Pan jesteś i trudno się dziwić, skoro nawet pańskie pisanie tutaj, całkiem tego dowodzi! Pozdrawiam, Pani Baworowska, gospodyni domowa PS. Zlikwidowali mój "blaszak" (no wiecie, znaczy się ten "sam" społemowski co w nim robiłam) i "Biedronkę" w nim zrobili, to teraz sprzątam i gotuję u jednych Państwa miastowych. Ech co to się nie porobiło ostatnio przez tą całą Unię. Na wypomóżki poszłam na strość, skaranie boskie! Jedno co dobre, to że oni mają całą piwnicę win z pięknymi etykietami, ni i zawsze coś tam w butelce zostanie, to i ja spróbuję zawsze. No i jeszcze wam powiem moi drodzy, że w tej "Biedronce", to chyba nawet z 10 albo więcej razy mniej win mają niż my w naszym "Społem"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JW Re: Izrael IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 15:21 w Starym Browarze juz sa z Winnicy "Golan Heights Winery": Yarden, Gamla, Golan, Odpowiedz Link Zgłoś
gagapisa Re: Izrael 02.08.04, 16:40 Fajnie i co z tego? Przeciez Marghot pisze wyraznie, ze w materii win z Izraela wiedze ma zerowa. Moze bys cos napisal wiecej o tych winach (nie tylko nazwy i gdzie mozna kupic), ja tez chetnie sie dowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Izrael 03.08.04, 08:14 gagapisa, święte słowa :) Nazwy to nie problem, wystarczy wejść na stronke LPV. Mniew chodzi o informacje, może nie profesjonlane, szczegółowe - wystarczą podstawowe info. Z góry dziękuje Odpowiedz Link Zgłoś
pawelpp Re: Izrael 04.08.04, 00:57 Piłem ostatnio kilka win od producenta Carmel. Oferuje on różne asortymenty: proste wina stołowe, Vineyads Selected oraz Private Collection. Degustowałem trzy wina z Vineyards Selected. Pochodzą z pojedynczych winnic ulokowanych w różnych częściach Izraela. 2003 White Zinfandel Samson (półwytrawne) - całkiem poprawne, miłe rose o smaku i bukiecie świeżych truskawek, nie za słodkie, chyba 8% alkoholu (a po cóż więcej), dobre na aperitif albo na prezent (dla pań). 2000 Merlot Dan - średniozbudowany, lekko dębowy, nie powiedziałbym, żeby mnie zachwycił. Bardzo mi natomiast smakował 2002 Cabernet Sauvignon Galil - średniozbudowany, z doskonałym i niezbyt nachalnym akcentem dębowym (zapewne francuska beczka, mało przypalona), śliwka, grzanka, a nawet zielona papryka, idealnie zrównoważona tanina i przyzwoita struktura oraz koncentracja. Nie myślałem, że to będzie całkiem poważne wino, a jednak było. Wina czerwone kosztują ok. 43 zł, różowe ok. 30 zł. Piłem też kiedyś gewurztraminera Yarden, szczegółów nie pamiętam, tyle tylko, że mnie nie zachwycił i nie umywał się do alzackich. O firmie Carmel czytałem artukuł w "Świecie Win", numer chyba sprzed dwóch lat. Mają stronę www.carmelwines.co.il. Chętnie spróbowałbym Private Collection, ale nie widziałem tego w sklepie (w Warszawie). Pozdrawiam Paweł Odpowiedz Link Zgłoś