Gość: jo.hanna IP: 5.5R5D* / *.amgen.com 13.09.04, 18:06 jade do Umbrii i Marche. Mam w planie Sangrantino i Rubesco z Umbrii, ale moze ktos z forum zna inne lokalne wina warte przywiezienia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: docg umbria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.04, 23:22 z Umbrii znam producenta La Carraia, bardzo dobre podstawowe Sangiovese (obecnie rocznik 2003), ok.6€; półka wyżej - Tizzonero, 100% Montepulciano - nie zachwyciło mnie (ok. 10 €), jeszcze wyżej - Fobiano, bdx blend, ok. 20€, nie piłem, ale Robert dał 90 PP za 2000 rocznik. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo.hanna Re: umbria IP: 5.5R5D* / *.amgen.com 14.09.04, 11:06 dziekuje bardzo. Mam co prawda Johnsona, ale niektore jego rekomendacje mozna wlozyc miedzy bajki, bo mnie na pewno nie stac na skrzynke wina po €88 za butelke, chyba ze w UK jest taniej niz w Belgii Odpowiedz Link Zgłoś
winoman Re: umbria lub marche 14.09.04, 12:11 > jade do Umbrii i Marche. Mam w planie Sangrantino i Rubesco z Umbrii, ale > moze ktos z forum zna inne lokalne wina warte przywiezienia? Umbrii nie znam zbyt dobrze (i nie wiem, co to jest Rubesco :-(( ), z producentów mogę polecić Arnaldo Caprai, Lungarottiego, Castello della Sala (Antinori, wina robi Renzo Cottarella), Sportoletti, a z tańszych Cantina Cooperativa z Orvieto, z flagowym "Cardeto". Z Marche polecam przede wszystkim Kurni z Oasi degli Angeli(dość drogie i trudne do zdobycia) i wszystkie wina z Le Caniette. Bardzo polecaną posiadłością jest Malacari, ale nic stamtąd nie piłem. Świetne Verdicchio robi Sartarelli, dobre są wina z Fazi-Battaglia i z Umani Ronchi. Inni polecani, choć mi nie znani to Fratelli Bucci, Cocci Grifoni, Garofoli, Enzo Mecella, Monte Schiavo, Vallerosa Bonci i Villa Pigna. B&B polecają jeszcze m. in. firmy Colonnara Marche, Boccadigabbia, Fattoria di Forano i Villamagna. Pozdrawiam i zazdroszczę, zwłaszcza Marche! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo.hanna Re: umbria lub marche IP: 5.5R5D* / *.amgen.com 14.09.04, 13:28 Umbria i Marche sa stosunkowo malo znane jako producenci win, ale z waszych postow wynika, ze nudzic sie nie bedziemy. No i chyba przyczepke trzeba bedzie kupic na skrzynki wina bo po drodze zatrzymujemy sie i w Lombardii i w Toscanii;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: docg przyczepka IP: 212.160.147.* 14.09.04, 13:41 Gość portalu: jo.hanna napisał(a): No i chyba przyczepke trzeba bedzie > kupic na skrzynki wina... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: przyczepka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.13, 18:46 a ja bym zaryzykowała, gdy jechałam na wakacje do niemiectutaj i za niewielkie pieniądze przywiozłam tyle rzeczy wiele wartych w pl że od razu się sprzedały a przyczepka zwróciła Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rural Re: umbria lub marche IP: 213.134.140.* 14.09.04, 14:26 Swego czasu star podal bardzo pomocny link dotyczacy win wloskich - www.veronelli.com Ze swej strony polecam rosso piceno od Saladini Pilastri. Dobre wino po sensownej cenie (7-8 euro, przynajmniej w Berlinie). Odpowiedz Link Zgłoś
sstar Re: umbria lub marche 14.09.04, 23:39 Koniecznie Lamborghini - ale niekoniecznie Campoleone, moze byc Trescone - warto dla aromatu i ceny - ok 8E. Oczywiscie wszystkie Montepulciano (jako Conero Rosso lub Piceno Rosso z Sangiovese) oraz Sagrantino jakie wpadna w rece. W tym uznane: Caprai, Sportoletti, tanie: Pilastri oraz Moretti Ornero. Pozdrawiam star Odpowiedz Link Zgłoś