Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

wina rumunskie

18.11.04, 14:13
    zlozylam zapytanie w tym temacie w innym watku. pozostal niezauwazony, wiec
    powtarzam je tutaj:-)

bardzo mnie ciekawia wina rumunskie... zainteresowanie jest bardzo zasadne, bo
    od miesiaca mieszkam w Bukareszcie:-) polki w sklepach uginaja sie od win, a ja?
    a ja nie wiem, co wybrac... czy mozecie cos doradzic?:-)
    Obserwuj wątek
      • Gość: rcook Re: wina rumunskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 15:01
        Zazdroszczę pobytu w Bukareszcie. W Polsce wybór win rumuńskich jest dość
        ograniczony. To co można dostać w W-wie to Feteasca Alba (białe, półsłodkie).
        Miałam okazję poznać wina rumuńskie w USA, przez 6 miesięcy obcując tylko z
        Rumunami. Polecam więc szczególnie jedno, może uda ci się je znaleźć tam gdzie
        jesteś. Jest to wino deserowe, białe, potwornie słodkie, ale rewelacyjne na
        zimne wieczory - rocznik 1978, La crima Ovidiou (już zapomniałam pisowni), ale
        z winnicy Ovidiuo, czy jakość tam wina polecam;
        A to - 1978, jak znajdziesz, spróbuj, jako ciekawostkę;
        Żałuję, ze nie uda mi się go znaleźć w Warszawie;
        • Gość: willycoyote spis dla Ciebie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 15:24
          1) SC VINARTE S.R.L.
          Str. Matei Basarab nr. 71, Bl. L111A, Sc.2, Et.3, Ap.21 Sector 3, Bucarest,
          Romania
          Tel. +40.1.3203171
          Fax: +40.1.3203172
          vinartesales@xnet.ro
          www.vinarte.com

2) Villa Zorilor
          Sat Zoresti, Comuna Vernesti, Judetul, Buzau, Romania
          Tel. +40.38.540028
          Fax: +40.38.545998

3) Terase Danubiane
          Comuna Rogova, Judetul Mehedinti, Romania
          Tel. +40.52.352206
          Fax: +40.52.352206

4) Castel Bolovanu
          Comuna Dobroteasa, Judetul Olt, Romania
          Tel. +40.93.658700
          Fax: +40.93.113704

5) Cotnari S.A.
          Iasi, Cotnari, Romania
          Tel. +40.232.730314
          Fax: +40.232.730205
          office@cotnari.ro
          www.cotnari.ro

6) Vinterra International S.A.
          8 Leonida Street, 721221 Bucarest, Romania
          Tel. +40.1.2106481, +40.1.2100854, +40.1.2110215 +40.1.2110240, +40.1.2101580
          Fax: +40.1.2106207
          www.romanian-wines.nl/
          jody@vinterra.ro

7) Jidvei
          Str. Unirii nr. 9, Loc. Jidvei, 3191, Jud. Alba, Romania
          Tel/fax: +40.258.881881, +40.258.881666
          www.jidvei.ro/
          8) Murfatlar
          Murfatlar st., 905100 Basarabi Constanta County, Romania
          Tel. +40. 241.706850
          Fax: +40.241.706862
          www.murfatlarwinery.com/
          9) Cramele Recas
          Str. Lugojului Nr. 322, Timis, Romania
          Tel: +40.256.330296
          Fax: +40.256.330241
          Email: office@recaswine.ro
          www.recaswine.ro

10) S.E.R.V.E. S.A.
          Str. Nicolae Racota 12 – 14 et. 3, ap. 10, 71312 Bucarest 1, Romania
          Tel. +40.723.625667, +40.21.2242131, +40.21.2242134
          Fax: +40.21.2243939
          www.serve.ro
          serve@ines.ro

11) ASTESE PRODUCTION
          Blvd. Iuliu Maniu nr. 341-359, Sector 6, Bucarest. Romania
          Tel. +40.21.4934476, +40.21.4934475, +40.21.4934474
          Fax: +40.21.4934477
          www.angelli.ro
          Cristina.L@angelli.ro

12) AV Panciu
          Str. M. Kogalniceanu, nr. 24, Panciu, jud. Vrancea, Romania
          Tel. +40.237.635511
          Fax: +40.237.635713
          veritaspanciu@bbs.ro

13) Domenile Tohani
          Prahova, 107300 Gura Vadulul, Romania
          Tel. +40.745.091166
          Fax: +40.244.251260
          www.tohani-dealumare.ro
          office@tohani-dealumare.ro
        • ducale Re: wina rumunskie 01.12.04, 10:45
          Gość portalu: rcook napisał(a):

> przez 6 miesięcy obcując tylko z
          > Rumunami.
          hm? tak sie zastanawiam czy jest się czym chwalic:))

• Gość: ?? Re: wina rumunskie IP: *.chello.pl 15.06.05, 23:28
          wlasnie przed chwila wypite - Ferma Noua Feteasca Neagra z Murfatlar Winery.
          Swietne wino codzienne. W zapachu czarna porzeczka i sliwki, to samo w smaku,
          leciutka beczka, orzyjemna kwasowosc. Bardzo dobre wino za cene ponizej 20PLN
          (niestety w Bukareszcie). Chcialoby sie wiecej takich win w podobnej cenie
      • Gość: rcook Re: wina rumunskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 16:31
        A gdzie w Warszawie jest wybór rumuńskich?
      • szpulkaa Re: wina rumunskie 02.12.04, 15:43
        dzieki bardzo za podpowiedzi!:-) juz tracilam nadzieje, ze ktos sie zainteresuje
        tym watkiem;-) skorzystam z podpowiedzi! poszukam tego wina 78 rocznik, choc mam
        lekkie obawy, ze moze byc trudno je namierzyc...
        probuje powoli roznych specjalow i nawet nabylam specjalna borszure poswiecona
        winom rumunskim. napisana jest po francusku chyba tylko po to, zeby podraznic
        Francuzow, ktorzy uwazaja, ze jedynie w ich kraju produkuje sie Wina;-)
        napisze Wam, jak przebiegaja degustacje i jak trafie na cos dobrego to dam
        znac!:-) ogolnie z tego, co sie zorientowalam wiekszosc lokalnych win jest dosc
        slodka i ciezka. za takimi niestety nie przepadam... ale szukam "mojego" smaku.
        jedna z mocniej reklamowanych marek win jest Jidvei... ale sami Rumuni uwazaja
        je za dosc komercyjne i zazwyczaj wybieraja cos innego.
        nie wiem, jakie sa ceny win rumunskich w Polsce. w Bukareszcie np. w Carrefourze
        drozsze, ale nie bardzo drogie wina mozna nabyc za 8-14 zl! i nie ma porownania
        do roznych dziwnych sikaczy typu Sophia...;-)))
        pozdrawiam ze slonecznej i zimnej Rumunii!
        • Gość: OLT Re: wina rumunskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 20:34
          poszukam tego wina 78 rocznik, choc mam
          > lekkie obawy, ze moze byc trudno je namierzyc...

prawidłowa nazwa to 'Lacrima lui Ovidiu', czyli 'łza Owidiusza'. Ale smakuje lepiej niż się nazywa, to
          najlepsze rumuńskie wino, jakie piłam. Producent: Murfatlar.

nabylam specjalna borszure poswiecona
          > winom rumunskim. napisana jest po francusku chyba tylko po to, zeby podraznic
          > Francuzow,

Bynajmniej. Francuzi mają sentyment dla Rumunii (i na odwrót) i mnóstwo się ich tam pęta, i wykupują
          dobre sery z supermarketów w Bukareszcie ;)
          Język francuski był też przez długi czas językiem elit w Rumunii, z tego co wiem; teraz dopiero
          zastępuje go angielski.

>w Bukareszcie np. w Carrefourze drozsze, ale nie bardzo drogie wina mozna nabyc za 8-14 zl! i nie
          >ma porownania do roznych dziwnych sikaczy typu Sophia...;-)))

hmm, czy ja wiem? ;) jak dla mnie rumuńskie czerwone wina to jest klasa Sophii, tyle że bardziej
          urozmaicone. Może czasami jaki Murfatlar (Pinot Noir/Merlot/CS) się wybije ponad to.
          Różowe jest z grubsza jedno - Busuioacă de Bohotin, taki kompocik owocowy.
          Z białych trafiają się ciekawsze rzeczy (jak na mój gust), ale jakieś wielkie wina to to nie są, acz bywają
          przyjemne (np, z najbardziej znanych: Fetească albă z wytrawnych i Grasa de Cotnari czy Galben de
          Odobe?ti). Trafiają się niezłe wytrawne, ale nie pamiętam już 'namiarów' - poznaję je po butelce.
          Natomiast wspomniana "Lacrima lui Ovidiu" jest o klasę albo i dwie lepsza od nich wszystkich, no ale ile
          można pić wino likierowe ;)
          • szpulkaa Re: wina rumunskie 07.12.04, 09:57
            dzieki OLT za konkretne nazwy i opinie!:-)
            "lza Owidiusza" to nie taka zla nazwa... romantyczna, enigmatyczna, zachecajaca
            do degustacji;-)
            masz racje, ze w Bukareszcie sporo jest Francuzow. czesto slysze francuski w
            Pizza Hat;-) ale z ich tym sentymentem do Rumunii nie zgodze sie. niewielu wie,
            jak sie nazywa stolica tego dziwnego, biednego kraju, gdzies daleko. dobrych
            serow francuskich nie widzialam w marketach... hmm... moze wlansie dlatego, ze
            wszystkie zostaly wykupione? - trudno zgadnac;-) chcialabym widziec w sklepach
            szerszy wybor serow plesnowych, ktore tak znakomicie smakuja z czerwonymi
            winami... no, ale co kraj to obyczaj;-) jest tu duzo bialych slonych serow, z
            ktorych pewnie mozna cos dobrego zrobic - jak sie dowiem, co to moze odzyskam
            rownowage;-)
            wiem, ze niektore wina sa porownywalne z Sophia. dlatego zalozylam ten watek -
            zeby wiedziec, na co warto zwrocic uwage. i dzieki ci raz jeszcze za
            podpowiedzi!:-)
            i wybacz za pytanie bez zwiazku z winami. czy ty moze jestes gdzies w Rumunii? a
            moze znasz ten kraj lepiej niz tylko z opowiesci?:-)
            • olt Re: wina rumunskie 07.12.04, 10:39
              > a
              > moze znasz ten kraj lepiej niz tylko z opowiesci?:-)

raczej tak, ale to już temat nie związany z tym forum, możemy się przenieść na priv ;)
              a z opowieści, to powinnam mieć zapisaną gdzieś nazwę sieci sklepów w Bukareszcie, do której co
              tydzień przywożą francuskie sery; jakoś uznałam to za jedną z istotniejszych informacji dotyczących
              stolicy Rumunii ;-P
              • szpulkaa Re: wina rumunskie 07.12.04, 15:36
                olt, napisalam Ci maila w sprawach poufnych;-)
                w wiekszosci sklepow widuje tylko Camemberta albo Roqueforta. marna to
                namiastka... pocieszam sie, ze i tak wole biale wina, wiec niewiele trace, ze
                nie jadam serow i nie popijam ich czerownym winem;-)
                • Gość: winersch Re: wina rumunskie IP: *.chello.pl 07.12.04, 22:29
                  Akurat do większości serów, zwlaszcza kozich, ale i twardych jak comte czy
                  gruyere lepiej pasuje wino białe, zwłaszcza sauvignon, zaś do takich jak
                  roquefort lub bleu d'Auvergne czy fourme d'Ambert nawet białe słodkie
                  zahaczające o botrytis, np lepsze murfatlary robione z pinot gris. Tak że w
                  sumie nie masz źle.
                  pozdrawiam
                  wimersch GTB
                  • Gość: star gruyere... IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 07.12.04, 23:43
                    ... pasuje takze swietnie do tempranillo (to chyba nie jest typowa odmiana
                    rumunska:-) - sam nie wymyslilem ale sam przetestowalem na wlasnym podniebieniu,

Pozdrawiam
                    star
                    • szpulkaa sery i wino 10.12.04, 14:33
                      zgadzam sie, ze do serow kozich nie pasuje wino czerwone... wiec biale jest
                      dobrym wyborem;-) tyle, ze nie lubie fromage de chevre, wiec w ogole nie bralam
                      ich pod uwage...
                      co do serow zoltych... no nie wiem... dla mnie jedzenie bagietki z gruyere pod
                      koniec posilku, to jak jedzenie kanapki z zoltym serem. po prostu odpada;-) na
                      marginesie, Francuzi szanuja tylko rodzime sery, a gruyere jest serem
                      szwajcarskim. posiada nawet wlasna oficjalna strone: www.la-gruyere.ch/.
                      wracajac do win i serow. bylam kiedys gosciem na obiedzie u baaardzo francuskiej
                      rodziny. wywiazala sie dyskusja na temat nowosci w zwiazku z serami. okazalo
                      sie, ze bardzo a la mode jest popijanie roquefort czerownym winem. konsternacja
                      - nikt tego nie probowal. no to degustacja - mlaskanie, mniam mnianie...
                      wnioski? smakuje lepiej z czerownym:-)
                      • Gość: winersch Re: sery i wino IP: *.chello.pl 10.12.04, 23:02
                        Gruyere jest serem zarówno francuskim jak i szwajcarskim. los kiedyś stworzył
                        granice w Jurze, a przecież górale podobny ser robili po obu stronach i tak
                        zostało. Francuski dla odróżnienia nazywają Gruyere de Beaufort. Oba bardzo
                        dobrze ida z winami z Jury, a w ich braku np z chablis, a w jego braku np z
                        chardonnay, czego w Rumunii powinno byc sporo
                        pozdrowienia
      • Gość: Gabi Re: wina rumunskie IP: 5.2.* / *.chello.pl 18.12.04, 12:26
        A gdzie w Krakowie mozna kupic dobre wino rumunskie?
      • Gość: bubu wina rumunskie IP: *.chello.pl 03.01.05, 00:10
        Gdzie w Warszawie znajde wybór win rumuńskich?

Z góry dzięki i Wszystkiego Naj w Nowym Roku.
        • Gość: Qbbacz Re: wina rumunskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.05, 22:24
          Wybierz Murfatlar - rewelacja. Sprawdz tylko, zeby pochodzilo z winnic
          Murfatlar (w okolicach Konstancji a nie bylo licencjonowane). Smak wysmienity.

Dobre jest tez Carpatian Valley, ale poniewaz winnice przejeli Niemcy da sie
          wyczuc "Renska robote". Mimo to calkiem niezle.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka