Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Concha y Toro Cabernet Sauvignon Frontiera 2003

IP: 212.160.147.* 13.12.04, 08:13
    Czy ktoś pił to wino i może powiedzieć, czy ono jest dobre? Pytam, bo wczoraj
    miałem taka przygodę: stoję sobie w Carrefour i oglądam wina (jak zawsze),
    podchodzi starszy gość (nie wiem, czy wziął mnie za kogoś z obsługi, czy tak
    po prostu) i pyta: czy jest tu gdzieś wino "cabernet". Ja na to, że cabernet
    to jest szczep winogron, z którego wina są produkowane w wielu krajach, i
    jakiego on caberneta poszukuje (teraz kojarzę, że musiał gdzieś przeczytać o
    zbawiennym wpływie wina na organizm, bo w prasie często piszą o cabernecie w
    tym właśnie aspekcie). A on na to, że nie wie, i że chce cabernet. To mu
    podałem z półki obok Frontierę i powiedziałem, że jeśli chce wino za 18 zł,
    to to jest dobre. Tylko że później skojarzyłem, że niezłe to ono faktycznie
    było, ale rok - dwa lata temu, a rocznika 2003 nie piłem i nie wiem. Ale
    chyba gościa nie otrułem, co?
    pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • sstar Frontera 2003 13.12.04, 08:51
        Gość portalu: docg napisał(a):

> Czy ktoś pił to wino i może powiedzieć, czy ono jest dobre?

Historycznie: 2001 bardzo mi sie ongis podobal, 2002 rozwodniony nieco.

2003->
        Frontera Central Valley Concha y Toro 2003 13 DO cz Chile 23
        Cabernet Sauvignon 4 kupione w Carrefourze, dziwnie słodkie w smaku,
        tłustawe, trochę goryczki, aromat eukaliptusa (wyrazny) i czarnej porzeczki
        (mało), pieprz, dym, aromaty lotne wyraźnie, dość lekkie, czy oni słodzą to wino
        - przez co staje sie niebezpiecznie podobne do Sophii Melnik,

Tak wiec jak widac raczej nie otrules sadzac po tym jaka renoma sie u nas cieszy
        Sophia. Wole to wino wachac niz pic chyba na dzien dzisiejszy (albo/pewno mi sie
        gust zmienil albo 2001 byl w innym stylu).

Pozdrawiam
        star

ps. jesli poleciles mu jednak Frontiere a nie Frontere to nie wiem czy on nadal
        zyje:-)
      • Gość: fan wina Re: Concha y Toro Cabernet Sauvignon Frontiera 20 IP: *.kom / *.kom-net.pl 24.02.05, 17:31
        udało ci sie jest to faktycznie dobre wino w przystępnej cenie i od dobrego
        producenta o niskiej kwasowości z przyjemną taniną i aromatem 2003 to dobry
        rocznik w tamtym regionie zwłaszcza dla tej klasy wina ale polecam tez cabernet
        sauvignon z serii sunrise z conchaytoro w aromacie dojrzewająca sliwka nuta
        czarnego pieprzu migdałow i gorzkiej czekolady ciemna barwa z refleksami
        fioletu wino pieknie placze w kie;iszku.Polecam tez mission de rengo nie
        pasteryzowane reserva cabernet +shiraz 2003 dopieszczone przez enologów trzeba
        dekantowac mozliwy osad na dnie butelki wino pierwsza klasa juz za 30zl
        idz do makro tam jest specjalista do spraw wina chyba ma na imie krzysiek kolo
        zna sie rzeczy
        • ducale Re: Makro 24.02.05, 17:53
          >udało ci sie jest to faktycznie dobre wino w przystępnej cenie i od dobrego
          > producenta o niskiej kwasowości z przyjemną taniną i aromatem 2003 to dobry
          > rocznik w tamtym regionie zwłaszcza dla tej klasy wina

czy dla tej klasy wina rocznik to ma wogóle sens ??

> idz do makro tam jest specjalista do spraw wina chyba ma na imie krzysiek
          kolo
          > zna sie rzeczy
          rozumiem ze nastąpilo "zunifikowanie" kolesi w Makro ,w kazdym makro wszystkie
          Krzyski to fajne chlopaki :))
          btw. wczoraj bylem w owym Makro i jako ze dawno nie bylem zauwazylem duze
          zmiany ,duzo wiecej win i nawet pólka konesera
          • nie.my Dwadziescia tysiecy a bedzie wiecej ;-) 24.02.05, 18:12
            Ducale zdobyles dwudziestotysieczny wpis, moje gratulacje.
            Grupa Trzymajaca Butelki powinna zlozyc sie na nagrode. Co powiesz na butelke
            wina z Makro? ;-)

Pozdrawiam

NieMy
      • coralin Re: Concha y Toro Cabernet Sauvignon Frontiera 20 28.02.05, 15:13
        Bardzo dobrze mu poleciłeś. To idealne wino dla tych, którzy nie zasmakowali
        jeszcze w czerwonych wytrawnych winach i są początkujący. A tak w ogóle to w
        cenie 20 zł lepiej nie kupować francuskich i włoskich win, a właśnie z
        południowej Ameryki. Mniejsze ryzyko trafienia na coś nie do wypicia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka