Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Piemonte - Barolo

23.05.02, 11:24
    Na temat smaku dyskusji sie nie prowadzi ale ja wiadomo:
    producenci Barolo dziela sie na dwie grupy - tradycjonalisci i modernisci.

Ktora grupa wam bardziej odpowiada ?
    Obserwuj wątek
      • Gość: GoirgioP Re: Piemonte - Barolo IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 23.05.02, 12:17
        WSZYSCY!!! ...byle dobrzy!

)))
      • Gość: GiorgioP I tradycyjnie, jak to ja doczepie sie: IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 23.05.02, 12:37
        "Piedmonte", a gdzie to jest???? Chyba Piemont (po polsku), Piemonte (po
        wlosku), Piedmont (po angielsku)

tylko tak, zebyscie nie zapomnieli jaki jestem zlosliwy!
        • Gość: GiorgioP Re: I tradycyjnie, jak to ja doczepie sie: IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 23.05.02, 12:40
          Gość portalu: GiorgioP napisał(a):

> "Piedmonte", a gdzie to jest???? Chyba Piemont (po polsku), Piemonte (po
          > wlosku), Piedmont (po angielsku)
          >
          > tylko tak, zebyscie nie zapomnieli jaki jestem zlosliwy!

Oj... ale sie osmieszylem!!! Zwracam honor - wszystko jest OK, tylko mi literki
          na ekranie sie zlewaja po wczorajszym Shirazie!!!

Przepraszam.))))

• topiel Re: I tradycyjnie, jak to ja doczepie sie: 23.05.02, 15:05
            Nie, nie doczepie sie i przyjmuje przeprosiny. Ostatnio modna jest obczyzna w
            jezyku polskim i dlatego pozwolilem sobie na originalna nazwe.
            Jak powiedzialem, smaku sie nie dyskutuje ale jest wyczuwalna roznica miedzy
            nimi.
            Bylo sporo o Toscanie i dlatego chcialem zmienic "nieco temat".
            Ciekawe jaki jest wybor tych win w waszych miastach.
            pozdr

• Gość: GiorgioP Re: I tradycyjnie, jak to ja doczepie sie: IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 23.05.02, 15:55
              Wybor jestpraktycznie zaden... w kazdym razie w sklepach. Niestety.
            • docg Re: I tradycyjnie, jak to ja doczepie sie: 24.05.02, 08:54
              topiel napisał(a):

(...)> Ciekawe jaki jest wybor tych win w waszych miastach.
              > pozdr
              we Wrocławiu można kupić barolo, ale wybór jest niewielki i podejrzewam, że
              przypadkowy. Z producentów (a może to nie producent, tylko jakiś rodzaj - cholera
              wie) - utkwiło mi Prunotto (ok. 150 zł). Ale w sumie w wielu sklepach jest
              pozdrawiam

• Gość: joe_stru Re: I tradycyjnie, jak to ja doczepie sie: IP: 2.4.STABLE* / 192.168.0.* 24.05.02, 10:11
                We wrocławskiej vinotece są ze trzy - cztery rodzaje , od ok 130 pln do ok.
                400.Nie pamietam teraz jakie , ale moge sprawdzic , bo dzis tam bede...Można u
                nas na pewno kupic Bersano za 120 pln , Prunotto , to zwykle, jak juz ktos
                wspominal , generalnie , moim zdaniem z Barolo akurat nie jest najgorzej , dużo
                lepiej niż np. z Barbaresco.Tego naprawde jest malo. pzdr.
                • Gość: GiorgioP Re: I tradycyjnie, jak to ja doczepie sie: IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 24.05.02, 13:32
                  Prunotto to sympatyczny producent. To co jest u nas od niego jest
                  jego "generic" barolo i jest stanowczo ZA DROGIE. Nie wiem zreszta o jakich
                  rocznikach mowimy, bo w Piemoncie to b. wazne. Od tego samego producenta
                  pojawia sie Barbaresco, tez "generic", ale lepsze. O Bersano raczej
                  zapomnijcie. Chyba ze stac was na Barbere d'Asi Superiore '97 za blisko 200zl.
                  Ona jest zdecydowanie OK.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka