Gość: noMercy IP: *.ncr.com 01.04.05, 12:54 Witam szanownych Forumowiczow, wakacje juz blisko - czy ktos moze polecic dobre wina z okolic Montepuliciano celem uzupelnienia zasobow??? pozdr ---- co zlego to noMercy :))) ---- Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: star Re: Montepulciano IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 01.04.05, 13:30 Jesli chodzi Ci o miejscowosc Montepulciano a nie odmiane winorosli to nt DOCG Vino Nobile di Montepulciano (glownie z lokalnej odmiany Sangiovese - Prugnolo Gentile): forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=18&w=4537491&a=4843279 osobiscie polecam takich producentow jak: Boscarelli (P), Dei, Fattoria del Cerro, Poliziano (P), Valdipiatta litera (P) oznaczylem dostepne w Polsce. Pozdrawiam, star Roczniki warte grzechu to w kolejnosci: 1997, 1999, 2001. PS. W przypadku Dei, Poliziano dobre sa tez Rosso di Montepulciano (i tansze niz VNdM). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Montepulciano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.05, 18:11 oj tak tak, przepyszne Asinone ostatnio pilem od Poliziano, warte grzechu pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: willycoyote Eredi Contucci w samym centrum miasteczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.05, 11:21 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ae Re: Montepuliciano IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 15.04.05, 06:25 z tego regionu tylko czerwone i to nadaja sie wylacznie do pizzy raczej slabe winka proponuje rocznik 2003 i przechowac pare lat Odpowiedz Link Zgłoś
vigneto.monty Re: Montepuliciano 15.04.05, 10:24 Gość portalu: ae napisał(a): > z tego regionu tylko czerwone i to nadaja sie wylacznie do pizzy > raczej slabe winka > proponuje rocznik 2003 i przechowac pare lat 1. Obawiam się, iż Federico Carletti mógłby za powyższe słowa dać Ci po prostu w pysk lub, w wersji leggero, uznać Cię za obłąkanego... 2. Pytanie: jeśli "słabe winka do pizzy", to po co przechowywać parę lat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: docg to oczywiste IP: 212.160.147.* 15.04.05, 10:49 vigneto.monty napisał: > 2. Pytanie: jeśli "słabe winka do pizzy", to po co przechowywać parę lat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: docg do pizzy IP: 212.160.147.* 15.04.05, 14:08 właśnie sobie wyobraziłem, jak otwieram Asinone od Poliziano do pizzy, hehehe... ale skoro można Cheval Blanc do hamburgera, to czemu nie. Aha, przy okazji chyba odkryłem, skąd do nas pisze kolega "ae" :-) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: do pizzy 15.04.05, 15:38 W pewnym czasopiśmie o szminkach i kremach pewna felietonistka polecała kiedyś do pizzy proste włoskie wina, np. chianti, lub rioja crianza, więc i dla Asinone od Poliziano znajdzie się wokół dużego talerza z pizzą miejsce. Lubimy proste, wiejskie życie. PS. Ja nic nie odkryłam, tylko "coś" mi mówi :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ambasador Re: Montepuliciano IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 11.05.05, 16:42 Polecam Montepulcciano D'Abruzzo -2003r 39,90 zł/but. ambasador@wino.hm.pl Odpowiedz Link Zgłoś
amsti Pieroty 11.05.05, 17:29 Gość portalu: ambasador napisał(a): > Polecam Montepulcciano D'Abruzzo -2003r 39,90 zł/but. > ambasador@wino.hm.pl Jak już się reklamujecie to podalibyście chociaż od kogo jest to wino, zwłaszcza że w materiałach dostępnych u Was na stronie nie ma nic na jego temat nie m ożna się dowiedzieć. Poza tym to na co uczulam też innych, zmieńcie sposób opisu win, czasem lepij nic nie pisać niż to, że wino jest "białe, słodkie, w butelce w kształcie podkowy" albo "unikalne, czerwone, wytrawne, zdecydowane", chociaż oczywiście dla niektórych klientów ma to znaczenie Odpowiedz Link Zgłoś
jo.hanna przede wszystkim inne wino 12.05.05, 16:34 Montepulciano d'Abruzzo to cos innego niz wino z Montepulciano. Vino Nobile di Montepulciano i Rosso di Montepulciano to wina na bazie sangiovese (prugnolo gentile) i pochodza z Toskanii. Chociaz winogrona Montepulciano sa blisko spokrewnione z sangiovese i sa znane w Toskanii, Montepulciano najlepiej sie ma w prowincji Abruzzo, stad tez nazwa wina Montepulciano d'Abruzzo. Montepulciano sa tez kultywowane w innych regionach Wloch, chociazby w Marches, gdzie dodawane sa do Rosso Conero. Odpowiedz Link Zgłoś
amsti Re: przede wszystkim inne wino 13.05.05, 17:29 jo.hanna napisała: > Montepulciano d'Abruzzo to cos innego niz wino z Montepulciano Jo - powolutku :) Jeszcze się nie zdążyli ustosunkować do mojej wypowiedzi, a Ty już wykazujesz im kompletną ignorancję. Nic na siłę, bo się jeszcze obrażą i za karę nie będą sprzedawać ;) Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
jo.hanna amsti, to nie bylo do ciebie 13.05.05, 18:26 tylko do twojego przedmowcy, ktory na haslo Montepulciano wrzucil od razu Montepulciano d'Abruzzo. Przepraszam za zamieszanie Odpowiedz Link Zgłoś
provokator Re: Montepuliciano 18.05.05, 15:49 Dokładnie to co napisala jo.hanna ! Montepulciano d'Abruzzo pochodzi z górzystej Abruzji, miałem okazje pić wino od Pierotha, jak za tą cene bardzo przyzwoite, bukiet czerwonych owoców i porzeczki, harmonijne... Jeśli chodzi o producenta to jeśli sie nie myle to Duca Bortini di Montebello. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: godott Re: Montepuliciano IP: *.wcp.pl 16.05.05, 00:31 Poliziano i Avisionesi (chyba tak sie pisze) Poliziano jest troche drozsze. Sklepy - cantine obywu producentow znajduja sie w centrum Montepulciano, ewentualnie mozesz jechac do winnic, mozesz przy okazji obejrzec (Avisionsi ciekawe miejsce). Droga w kiernku Tortony nazywa sie La Strada Nobile di Montepulciano i wzdluz niej sa najwazniejsze winnice. A najlepiej isc do restauracji przy duzej bazylice i tam kelner dajewina w malych butelkach, mozna potestowac. Odpowiedz Link Zgłoś