Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

czeskie wina z okregu Znojmo

IP: 80.116.215.* 24.07.02, 16:57
    Mam prosbe. Widze (a wlasciwie czytam), ze pijacie roznorodne wina, wiec
    moze i czeskie z okregu Znojmo. W zeszlym roku wracajac z Polski zatrzymalam
    sie w Mikulovie i kupilam dwa wina. jedno to Veltinske zelene (nazwy
    producenta nie pamietam), a drugie to Muller Thurgau 2000 Vinne Slepy
    Lechovice. Obydwa polecam.
    Jade za tydzien do Polski na wakacje i pewnie zatrzymam sie w tym samym
    miejscu. Czy moze piliscie cos z okregu Znojmo i moglibyscie polecic? Z gory
    dziekuje.
    Obserwuj wątek
      • Gość: GiorgioP Re: czeskie wina z okregu Znojmo IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 24.07.02, 17:46
        Przykro mi, ale nie pomoge wcale. Mam same okropne doswiadczenia z czeskimi
        winami i na razie nie planuje eksperymentowac.

)))
        • Gość: gaga Re: czeskie wina z okregu Znojmo IP: 80.116.215.* 24.07.02, 18:03
          Szkoda. Dla mnie te czeskie wina byly milym zaskoczeniem. Coz, jesli nikt nie
          pomoze, to poeksperymentuje dalej.
          • Gość: GiorgioP Re: czeskie wina z okregu Znojmo IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 24.07.02, 18:23
            Spokojnie... poczekaj. Tutaj bywa pare bardzo dobrze zorientowanych osob! Nie
            codziennie, wiec cierpliwosc jest wymagana. Ja akurat w winach "niewloskich"
            jestem bardzo slabiutki...

Czy Ty Gaga siedzisz dzisiaj caly dzien na forum???)))

Oby nie skonczylo sie na tym jednym dniu! Taka "forumowa wtyczka" we Wloszech
            to wspaniala sprawa! ...juz mnie korci, zeby zlozyc jakies zamowienie! hihi (to
            oczywiscie zart)

papa
            • Gość: gaga Re: odbiegajac od tematu... IP: 80.116.215.* 24.07.02, 18:34
              Dzisiaj rozrywkowy dzionek przed kompem, bo jutro ciezka praca z kompem.
              Przypadkiem odkrylam to forum i tak szybko nie znikne. Ja lubie wino, znawca
              nie jestem, ale doswiadczeniami moge sie podzielic, a rady chetnie przyjme.
              A zamowienia na ciekla wloszczyzne? Kto to wie?
              • Gość: GiorgioP Re: odbiegajac od tematu... IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 24.07.02, 18:43
                Gdzie spedzasz wakacje w Polsce?
                • Gość: gaga Re: odbiegajac od tematu... IP: 80.116.215.* 24.07.02, 18:48
                  Kilka dni w Warszawce, a reszta na campingu na Mazurach (okolice Szczytna)?
                  Mam nadzieje, ze beda grzyby, bo juz slinka mi leci na risotto z prawdziwkami.
                  • docg wracając do tematu... 25.07.02, 07:57
                    na razie z grzybkami słabo :(((
                    a wracając do tematu, to w przeciwieństwie do GiorgioP mam bardzo dobre
                    doświadczenia z czeskimi winami, generalnie mam zaufanie do firmy Znovin
                    Znojmo, szczególnie do białych (Tramin cerveny, rulandske sede i rulandske
                    bile) i różowych (zweltgetrieber /brrr.../ rose). Aczkolwiek, biorąc pod uwagę
                    przepisy celne ograniczające przewóz trunków przez granicę, kupiłbym więcej we
                    Włoszech (włoskie są jednakowoż ciut lepsze ;)), a czeskie możesz kupić
                    wracając do Włoch.
                    pozdrawiam
      • Gość: Amsti Chateau Valtice IP: 149.156.22.* 25.07.02, 09:46
        Podobno robi przyzwoite wina

Niestety nie piłem. Ale czy jest sens kupowania wina w Czechach, jak się
        mieszka we Włoszech?

Amsti
        • Gość: GiorgioP Re: Chateau Valtice IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 25.07.02, 10:01
          Pewnie jakis jest... ja to nazywam "higiena psychiczno - smakowa")))
          • Gość: Amsti Re: Chateau Valtice IP: 149.156.22.* 25.07.02, 11:18
            Pewnie tak

Ale Czesi słyną z piwa, na upalny dzień jakaś niskoalkoholowa 10, to może być
            to (dla odmiany, zamiast powiedzmy, Asti). A porządne wino do posiłku - tak
            sobie tylko myślę.

Amsterdam
            • Gość: gaga Re: Chateau Valtice IP: *.tin.it 25.07.02, 14:02
              Uff! Wreszcie chwila spokoju. Dziekuje za winne propozycje. Poszukam w
              internecie nazw producentow, zeby wiedziec jakie etykietki wypatrywac w
              sklepie. Oczywiscie, zabiore je w powrotnej drodze, bo wiaze ze soba duze
              ilosci wina wloskiego (straz graniczna na to forum nie zaglada? A moze ktos
              wie, ile legalnie mozna wwiezc?).
              Wlosi maja generalnie glupia zasade, ze jak jada zagranice, to natychmiast
              szukaja kuchni wloskiej i wloskich win. I przezywaja rozczarowanie, bo makaron
              rozgotowany, a wina jakies cienkie. I skoro juz jestem w Czechach i wlazlam
              miedzy wrony, to chce pokrakac tak jak one. A ze moje spotkania z czeskim
              winem do tej pory byly udane, wiec dlaczego nie probowac dalej. Wloskie wina
              mam na codzien, od czasu do czasu przyda sie jakas odmiana.
              Pozdrawiam.
      • Gość: GiorgioP Re: czeskie wina z okregu Znojmo IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 26.07.02, 13:01
        Tu cos jest tez:
        www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=18&w=389601
        • Gość: Amsti Re: czeskie wina z okregu Znojmo IP: 149.156.22.* 26.07.02, 13:23
          No tak. Sporo informacji

Ciekawe czy Chateau Valtice to na eksport, a na miejscu nazywa się Vinne
          Sklepy Valtice?

Swoją czy Morawy nie graniczą z tzw. Burgenlandem w Austrii? Stamtąd pochodzą
          podobno dobre wina (też niestety nie piłem)

Amsterdam

• Gość: gaga Re: czeskie wina z okregu Znojmo IP: 80.116.215.* 26.07.02, 14:55
            Gość portalu: Amsti napisał(a):

> No tak. Sporo informacji
            >
            > Ciekawe czy Chateau Valtice to na eksport, a na miejscu nazywa się Vinne
            > Sklepy Valtice?
            >
            > Swoją czy Morawy nie graniczą z tzw. Burgenlandem w Austrii? Stamtąd
            pochodzą
            > podobno dobre wina (też niestety nie piłem)
            >
            > Amsterdam
            >
            Podaje link:

www.cyberbacchus.com/Wineries/Czech_Republic/
            Duzo o czeskich winach z okregu Znojmo. Nie wiem, jak sie ta kraina w Austrii
            nazywa, ale wzdluz drogi do granicy rozciaga sie widok na przepiekne winnice i
            juz wielokrotnie korcilo mnie by sie tam zatrzymac i zwizytowac miejscowe
            winiarnie i sklepy winne. Tylko czasu zawsze malo.
        • Gość: gaga Re: czeskie wina z okregu Znojmo IP: 80.116.215.* 26.07.02, 14:44
          Gość portalu: GiorgioP napisał(a):

> Tu cos jest tez:
          > <a href="www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?
          f=18&w=389601"tar
          > get="_blank">www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=18&w=389601</a>

Dzieki, nie wiem jak to znalazles, bo ja w forumowej wyszukiwarce wpisalam
          czeskie wina i wyszlo zero. Caly te watek plus biezacy juz wydrukowalam i
          zabieram w podroz.
          • Gość: GiorgioP Wyszukiwarka IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 26.07.02, 15:02
            Wyszukiwarka jest "do kitu"...)))
      • Gość: Iwona Re: czeskie wina z okregu Znojmo IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 29.07.02, 08:56
        Gago, ja też mam jak najmilsze doświadczenia z morawskimi winami. Jak bedziesz
        w Mikulovie wpadnij do Rohatego Krokodyla i próbuj wszystkieg po troszku. Mnie
        najbardziej smakował Muller Turgau tramin z późnego zbioru. Doskonale rozumiem,
        że chcesz spóbować miejscowych specjałów. Samych miłych chwil.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka