Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Czy w Chorwacji można kupić dobre wino?

IP: *.media4.pl 19.08.05, 19:18
    Pytanie jak w temacie. We wrześniu wybieram się w tamte rejony (Dalmacja) i
    chciałbym się zorientować czy na miejscu można kupić jakieś dobre wina.
    Na razie słyszałem tylko, że przodują w produkcji czerwonych słodkich mocnych
    ulepków, ale czy warto kupować tam może jakieś miejscowe czerwone wytrawne?
    Obserwuj wątek
      • Gość: winersch Winoman odezwij się IP: *.chello.pl 19.08.05, 19:40
        Można. Czerwone, garbnikowe, dość potężne z odmiany plavac mali i wiele białych
        chardnnay, sauvignon, traminec i grasevina czyli welschriesling. Bardzo
        porządne wina na półwyspie Peljesac zwłaszcza. Zresztą Winoman odezwij się
        • winoman Odyzwam się :-)) 20.08.05, 18:44
          Gość portalu: winersch napisał(a):

> wiele białych
          > chardnnay, sauvignon, traminec i grasevina czyli welschriesling.

Te białe to raczej nie z Dalmacji, a z centralnej Chorwacji. W Dalmacji królują
          rdzenne odmiany białe, jak choćby grk na wszchodnim krńcu Korculi. Polecam
          wizytę w miasteczku Lumbarda na Korculi, jest tam kilku producentów dobrego
          grka, najbardziej znany (i chyba rzeczywiście najlepszy) jest Branimir Cebalo,
          robi w sumie 5 tys butelek wina rocznie, z czego większość to grk, można u niego
          kupić (80 kun za butelkę). Na Korculi rośnie też świetny posip (podobno blisko
          spokrewniony z węgierskim furmintem).

Z czerwonych win polecam różne plavace z Peljesaca, ale ostrzegam, że ostatnio
          zrobiło się dfość drogo, przez ostatnie 2 lata ceny poszły co najmniej 30-50% w
          górę. Podstawowy Postup z Vinariji Dingać kosztuje już zwykle koło 150 kun, a
          więc blisko 100 zł. Bardzo medialne wina Grgićia można dostać w jego winiarni w
          Trsteniku, plavac za 200 kun, posip za 110 kun. Swietne plavace robi Milos
          Frano (miejscowość Ponikve koło Stonu, podstawowy kosztuje chyba 60 kun, a jego
          główne wino wytrawne, Stagnum, ok. 140 kun. Są też wersje półsłodka i słodka
          (passito), robione w najlepszych latach, za półlitrową butelkę słodkiego wina z
          roku 2000 trzeba zapłacić ok. 250 kun.

Są też tańsze wina, dobre robi Dalmacijavino (np. Faros z Hvaru). Pzystępnie
          wycenione są wina Zlatana Plenkovica z Hvaru (sprzedawne pod marką Zlatan Otok),
          polecam zwłaszcza czerwone, białe mniej mnie przekonały. Dobre plavace robi
          Bartulović z Prizdriny na Peljesacu, ale mam z nimi złe doświadczenia, bo źle
          znoszą podróż, niedawno wylałem dwie butelki. Jedna była "ekologiczna", prawie
          bez siarki, więc to jeszcze zrozumiałe, ale druga była zwykła, jednak powtórnie
          przefermentowała w drodze do Polski.

Innych producentów można znaleźć w "Winach Europy" Marka Bieńczyka i Wojtka
          Bońkowskiego.

Pozdrawiam!
          • Gość: krimzon Dzięki IP: *.media4.pl 21.08.05, 19:22
            Wielkie dzięki

Chyba faktycznie zajrzę do Bieńczyka (widziałem jeszcze ze dwie stroniczki w
            Hugh Johnsonie o Chorwacji). Niestety wyjazd i tak jest mocno debetowy więc wina
            za więcej niż 60-70 kun raczej odpadają :( ale i tak dzięki za namiary.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka