Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

sklepy winiarskie w warszawie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 14:47
    które polecacie? gdzie jest najlepsza relacja jakość - cena? (supermarktów
    nie bierzmy pod uwagę). wiem, że mielzynski na burakowskiej. coś jeszcze?

dzieki i pozdrawiam,
    m.
    Obserwuj wątek
      • mondavi Re: sklepy winiarskie w warszawie 23.01.06, 17:47
        Polecam sklep AGA II na Dolnej (niedaleko Sobieskiego). Dobre ceny, dobra
        obsługa. Przede wszystkim bezpretensjonalna atmosfera - mowisz, że szukasz
        czegoś najlepszego do ceny X i spokojnie pomagają i doradzają, niezależnie czy
        cena X=100 czy X=30.
        • ela556 Re: sklepy winiarskie w warszawie 15.02.06, 21:02
          A ja polecam Golden Kess Południowa AFRYKA KUPIONE W GEANT CENA 30 ZŁ.
      • Gość: KuFeL Re: sklepy winiarskie w warszawie IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.06, 19:09
        ze swojej strony moge polecic:
        reddry na kosiarzy
        sklep alkohole swiata na panskiej
        wina swiata na hozej miedzy poznanska a e.plater
        korkociag na e.plater
        winokracja na karmelickiej
        sa jeszcze sklepy importerow ale je pomine zeby nikt nie posadzil o stronniczosc
        - wymienie tylko te ktore pamietam czyli centrum wina, bodega marques, W&S
        alkohole, Dom Wina

tak naprawde to jest tego zatrzesienie i moznaby dlugo wymieniac...

Pzdr,
        KuFeL
      • Gość: docg w warszawie IP: *.poltegor.com.pl 27.01.06, 13:34
        znalazłem w necie firmę "La cave de Bacchus", sklepy na ul. Francuskiej (mam
        wrażenie, że ktoś o nim kiedyś pisał), w galerii handlowej Auchan w Piasecznie
        i centrum handlowym Wola Park. Czy ktoś może napisać co to za sklepy? pytam, bo
        mają parę fajnych win, ale sposób ich prezentacji na stronie internetowej jest
        jest tak po...plątany, że się nie można zorientować co i jak
        pozdrawiam
        • Gość: star Re: w warszawie IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 06.02.06, 22:48
          > znalazłem w necie firmę "La cave de Bacchus", sklepy na ul. Francuskiej (mam
          > wrażenie, że ktoś o nim kiedyś pisał),

w watku nt reddry np

> w galerii handlowej Auchan w Piasecznie
          > i centrum handlowym Wola Park. Czy ktoś może napisać co to za sklepy? pytam, bo
          >
          > mają parę fajnych win,

jakie?

>ale sposób ich prezentacji na stronie internetowej jest
          > jest tak po...plątany, że się nie można zorientować co i jak
          > pozdrawiam

ano - bolgheri to dla nich chianti, beczulki biora sie z Yosges,
          a w Chile jest taka dolina nancagua i szczyt ... ale to pewno
          tylko czubek gory lodowej

pzdr
          star
      • Gość: jj Re: sklepy winiarskie w warszawie IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 02.02.06, 12:59
        polecam Centrum Wina, Chmielna 132/134 - biurowiec aktyn, oraz DH Panorama na
        Witosa. Jest jeszcze na Pulawskiej336 /ale to jak sie mieszka w Piasecznie/.
        • prezesus1 Re: sklepy winiarskie w warszawie 04.02.06, 23:12
          A ja dorzuce do tego jeszcze dwa Dominusy, choć jeden to tak naprawde Dekanter.
          Jeden na Wielickiej, drugi zaś na Modlińskiej (Fort Piątek). W obu przypadkach,
          ciekawy wybór i fachowa obsługa a o to przeciez głownie chodzi. O sklepach
          importerów nie bede pisał, ale warto tu dodać RedDry - za szeroki i oryginalny
          asortyment i bez watpienia ciekawą ekipę, La Vinoteque na Grzybowskiej - za
          wybor, fachowość i podejscie do tematu i sklep w Legionowie, który ma chyba
          największy wybór win jaki dotychczas widziałem.
          Opinię tę piszę bynajmniej nie jako przedstawiciel handlowy (bo napewno
          niektórzy pomysleli sobie ze sie podlizuje - a kilku sklepów, do których
          dostarczam wina tu nie ma - pewnie dlatego, że znam je za mało, albo niczym
          specjalnym sie nie wyróżniają - i tym mogę podpaść :-).
          Wymieniłem te sklepy jako ktos kto w sklepie pracował - i to niegdys calkiem
          niezlym, jak mi sie wydaje - i wie mniej wiecej jako to powinno wygladac i na co
          klient powinien zwrocic uwagę. Dlatego prosze moja opinię potraktowac powaznie i
          bez nie potrzebnych złosliwosci.
          Podkreslam ze jest jeszcze kilka sklepów w Warszawie w których nie byłem a jak
          bede to moze zmienie ta listę.
          • Gość: luka Re: sklepy winiarskie w warszawie IP: *.unused.zigzag.pl 06.02.06, 09:16
            vinarium na wierzbowej i np Domaine Bousquet Malbec 2004 za 29pln 87WS/11$
      • Gość: rural Re: sklepy winiarskie w warszawie IP: 213.134.140.* 24.02.06, 14:01
        Winokracja na Karmelickiej 19 (dzięki winersch za info). Świetne miejsce, gdzie
        można zapomnieć o marce, rocznikach i ratingach, a przypomnieć sobie o prostym,
        porządnym winie, o jego oczywistej roli i pożytku. Bardzo niskie ceny i
        oryginalny wybór (własny import). Mali producenci, na razie tylko z Włoch
        (ponoć niedługo także Niemcy i Portugalia). Zero pretensji. Świetna alternatywa
        dla tego co się obecnie dzieje na rynku. Chwila oddechu w biegu. Dużo stołówki.
        Dla ciekawych, wina z winnicy Pala z Sardynii i Monte Schiavo z Marche. Tanie
        primitivo (niby dlaczego ma być drogie?).

pozdrawiam i trzymam kciuki.
        • Gość: docg monte schiavo IP: *.poltegor.pl 24.02.06, 14:16
          Gość portalu: rural napisał(a):
          > Dla ciekawych, wina z winnicy Pala z Sardynii i Monte Schiavo z Marche

monte schiavo - fajne, proste i tanie wina; rosso conero za niecałe 6 euro
          naprawdę godne; dobrze że ktoś wpadł na pomysł żeby to sprowadzać
          pozdrawiam
          • Gość: rural Re: monte schiavo IP: 213.134.140.* 24.02.06, 14:22
            W tej samej cenie w Warszawie. Poza tym niemal cała oferta tego producenta, od
            win codziennych, po nieco ambitniejsze projekty. Bardzo mi się podoba.

pozdrawiam
        • Gość: winersch Re: sklepy winiarskie w warszawie IP: *.chello.pl 24.02.06, 15:31
          A nie mówiłem. Jako wielbiciel (oprócz Francji oczywiście) małych lokalnych
          Włoch nie mogłem pominąć Monte Schiava. Warto też zwrócić uwagę na Pala i
          bardzo przyjemne, mineralne pinot grigio z Veneto za chyba 19 zl. Producent
          Pavan, nie znam go, ale wino w porządku.
          Poza własnym włoskim importem, reszta oferty standardowa od wielu importerów,
          ale ceny uczciwe
        • chenoa1 Re: sklepy winiarskie w warszawie 08.04.06, 11:22
          polecam winokracje, wina wloskie doskonale o przystepnych cenach, czesto sa tam
          degustacje gdzie mozna sprobowac roznych win.
          bardzo podoba mi sie ze nie ma tam win ktore sa wszedzie tylko malych
          producentow z roznych regionow.
      • Gość: winersch Re: sklepy winiarskie w warszawie IP: *.chello.pl 24.02.06, 15:40
        Aha, jak już jesteśmy przy nowych sklepach to Wine Corner, ul.Biały Kamień 5,
        przecznica do Rostafińskich, spory wybór, zwłaszcza aglianico jak ktoś lubi to
        polecam
        Na przeciwko Supersamu przy Boya - też chyba całkiem nowy.
        • Gość: rural Re: sklepy winiarskie w warszawie IP: 213.134.140.* 24.02.06, 15:46
          A czym handlują na Boya?

pozdrawiam
          • Gość: winersch Re: sklepy winiarskie w warszawie IP: *.chello.pl 24.02.06, 22:10
            Tak jak widziałem to asortyment dopiero się krystalizuje. Generalnie biorą
            towar od kilku importerów. Chyba Kadewin, Sommeliera, PWW, Winnicę itp.
      • rurale Re: sklepy winiarskie w warszawie 17.03.06, 16:17
        Zdaje się, że padła Dyspensa na Ursynowie (Mielczarskiego) i Winnica na Hożej w
        Śródmieściu.

pozdrawiam
        • Gość: winersch Re: sklepy winiarskie w warszawie IP: *.chello.pl 17.03.06, 19:39
          W Dyspensie na Mielczarskiego bedzie teraz M&P (ten sam właściciel co Remy
          Martin na Pańskiej). Hoża chyba bezpowrotnie. Za to powstały: Concordia na Boya
          2 oraz dwa nowe Reddry, jeden w Landzie, a drugi w Galerii Ursynów przy KEN.
          Poza tym bardzo ciekawy sklep "Zmysły" w Piasecznie
          • prezesus1 Re: sklepy winiarskie w warszawie 20.03.06, 18:08
            No Reddry w landzie to juz jest kilka lat, tyle ze wczesniej to nie był Reddry -
            choc i pod ta nazwa jest juz z poltora roku. Na boya jest bardzo miła obsługa a
            wybór faktycznie sie krystalizuje, choc jest kilka takich pozycji ktorych nie ma
            nikt inny.
        • Gość: dominik Re: sklepy winiarskie w warszawie IP: *.warszawa.dialog.net.pl 22.03.06, 20:31
          padła ale otwira się nowy i z tego co wiem to ci co na Pańskiej więc może być
          niezły
      • Gość: marek Re: sklepy winiarskie w warszawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.06, 17:31
        Sklep long drink na Świetokrzyskiej, numer bodajrze 18 lub 20. Bardzo dobry
        Nowy Świat.Atrakcyjne ceny tego regionu.
        • Gość: ania Re: sklepy winiarskie w warszawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 13:34
          Gość portalu: marek napisał(a):

> Sklep long drink na Świetokrzyskiej, numer bodajrze 18 lub 20. Bardzo dobry
          > Nowy Świat.Atrakcyjne ceny tego regionu.
          Mareczku ja wiem że może Ty chcesz zabłysnąć na tym forum,ale nie wprowadzaj
          ludzi w błąd. Sklep jak sklep. Jak będe miała ochote na Carlo Rossi, to pójde
          na dół do sklepu pod domem.Owszem wina fajne, tyle że atrakcyjnośc tych cen
          wygląda tak, że niestety są sklepy które posiadają ten asortyment tylko że 30
          do 50 % taniej.zresztą zobacz sobie ich ceny na stronie.

www.longdrink.pl/index.htm
          Ps. Powinnam napisać że jesteś mi winien za benzynę.ale cóz.............
      • Gość: dominik Re: sklepy winiarskie w warszawie IP: *.warszawa.dialog.net.pl 22.03.06, 20:28
        Na pańskiej jest Remy Martin.Mają duży wybór w dobrych cenach,otworzył się też
        nowy sklep na Marina Mokotów, ma być też winiarnia więć może być spoko
        • cecyl Re: Szkoda Dyspensy 29.03.06, 14:31
          Szkoda mi Dyspensy, bo następcy dziwnie postępują z winami - w każdym razie
          wydaje mi się, iż wbrew pewnym zasadom. Otóż część (spora!) win wystawionych na
          regały narażona jest na bezpośrednie działanie światła słonecznego, co raczej
          nie wpływa korzystnie na wina. Być może nowi właściciele jakies zasłony
          porobią, ale nie wierzę, bo najwyraźniej wina sa tak poustawiane, aby ekpozycje
          widac było z ulicy i oczywiście, żeby robiła wrażenie. No więc na mnie zrobiła,
          ale negatywne, bo te butelki stojące w pełnym słońcu są juz spisane na straty
          (i nie o temperaturę mi chodzi, bo domyslam się, ze zachowana została
          klimatyzacja po Dyspensie). No chyba, ze sie coz w zasadach eksponowania
          butelek wina ostatnio zmieniło.
          • rurale Re: Szkoda Dyspensy 09.04.06, 20:46
            Szkoda. Przejezdzalem tam dzis rowerem. Pomyslalem, wejde. Spojrzalem jednak na witryne. A tam
            reklama, mniej wiecej takiej tresci - Kup szesc win, a dostaniesz 12 proc. rabatu oraz zestaw, koldra i
            dwie poduszki. Nie wszedlem, bo juz nic nie rozumiem. Odjechalem w niewiedzy. I wspomnieniem starej
            Dyspensy.

pozdrawiam
            • prezesus1 Re: Szkoda Dyspensy 14.04.06, 20:39
              Oj szkoda...

Jako ze pracowalem tam 4 lata tym bardziej. Była pewna szansa, że w tym miejscu
              powstanie sklep, byc moze nawet jeszcze lepszy niz Dyspensa ale niestety
              właściciel lokalu wolał inną, byc moze dla niego bardziej pewną opcję. Nie chce
              się tu wypowiadać o tym jak sklep wyglada dzisiaj, bo tam nie byłem a poza tym
              jako konkurencji nie wypada mi. Mam tylko nadzieję, że wielu miłośników wina,
              którzy rozpoczynali bądz kontynuowali swoją przygode z winami przy min. mojej
              pomocy znajdzie sobie jakies fajne miejsce w Warszawie gdzie ponownie odnajda
              przyjemnosc kupowania wina. Naprawde kreci mi sie łezka w oku, bo miałem w
              Dyspensie wielu wspaniałych klientów, nawiązałem kilka bardzo miłych kontaktów a
              rozmowy z klientami o winach i nie tylko pozostaja mi do dzis w Pamięci.

Pozdrawiam zatem dawnych klientów Dyspensy w swoim i zapewne tez Marcina (mysle
              ze i jemu sie lezka kreci w oku) i Tomka (jemu moze nawet jeszcze bardziej)
              imieniu. Mam nadzieje ze w jakichs winiarskich okolicznosciach uda mi sie
              jeszcze choc z czescia z Panstwa spotkać. Powodzenia.
      • rurale Re: sklepy winiarskie w warszawie 08.04.06, 13:39
        Temat cen dawno juz przestal mnie wkurzac, czasem tylko budzi moje zdziwienie. Nie moim zamiarem
        jest wszczynanie kolejnych dyskusji na ten temat, a jedynie podanie suchej informacji dla wszystkich
        wielbicieli win z morellino. Otoz Bellamarsilia od Poggio Argentiera, ktora w Krakowie (wina.pl) kosztuje
        raptem 43 zl, w stolicy bardzo podrozalo. W Wine Corner cena tej samej butelki osiagnela poziom 79
        zl.
        Jestem jak ta zaba. Nic nie kumam. No, ale to moze efekt marketingowego pozycjonowania (wybaczcie
        nowomowe) stolecznego sklepu.

Lepiej zatem pojsc na spacer na Planty, posiedziec troche na murku przed Collegium Vini, albo postac
        w bramie na Kazimierzu, wieczorem zafundowac sobie placek po wegiersku, a po flaszke wpasc jednak
        na Krowoderska pod numer 46. Trzeba prosic o sangiovese, ktore pachnie morzem...

pozdrawiam
        • ptaaszysko off topic - KOM 09.04.06, 21:00
          wiem, że troche nie na temat ale nie chcę zaśmiecać forum nowym wątkiem.

chodzi mi o to (stosunkowo) nowe miejsce Figury i jej męża Kai'a na Zielnej.
          Słyszałam, że lista win robi wrażenie, czego ponoć nie można powiedzieć o
          kuchni. napiszcie dwa słowa, jeśli byliście
        • prezesus1 Re: sklepy winiarskie w warszawie 14.04.06, 20:29
          Witam serdecznie

Ponieważ została przytoczona nazwa sklepu ktory prowadze (Wine Corner) Czuje się
          w obowiazku wyjaśnic sprawę Morelino. Faktycznie miałem juz sygnał że wino to
          jest do kupienia o polowe niemal taniej gdzie indziej. Nie dowierzałem ale teraz
          juz rozumiem i dowiedziałem sie skad taka roznica. Wino to kupujemy od importera
          win Wloskich w Polsce (nie mowie jakiego specjalnie), ale jak sie okazuje ma on
          cence hurtowa wyzsza o jakies 30 % od innego importera ktory tez to wino
          sprowadza. Z dniem dzisiejszym obnize cene tego wina tak aby nie odbiegala od
          standartów Polskich :-). Cała sprawa jest dla mnie o tyle przykrzejsza, że
          staramy sie miec w sklepie uczciwe narzuty, niższe niż w wielu innych miejscach
          przytaczanych na tym formu, po to aby eleganckie miejsce nie oznaczało
          jednoczesnie drogiego wina. Jeszcze raz przepraszam i prosze ow wiecej takich
          sygnałów. To pozwoli mi lepiej dobierac firmy z ktorymi współpracuję. Dodam
          jeszcze ze ostatnio interweniowałem u dostawcow w dwuch podobnych sytuacjach.
          Okazało sie bowiem ze zwykły smiertelnik moze u nich kupic wino badz za pomoca
          sklepu internetowego, badz restauracji po niemal identycznej cenie jak ja.
          • rurale Re: sklepy winiarskie w warszawie 14.04.06, 22:05
            Fajna deklaracja. Trzymam za slowo. Jak bylo w Weronie?

pozdrawiam
            • prezesus1 Re: sklepy winiarskie w warszawie 15.04.06, 11:16
              Ta Verona...

Okazało się że trzy dni to za mało, żeby zrealizować własne plany nie mówiąc już
              o jakichś bonusach typu próbowanie dla przyjemności wielkich win. Ale warto
              było, kilka fantastycznych wspomnien, ale tez i kilka rozczarowań. Mogę jednak
              powiedzieć ze wróciła we mnie wiara ze są jeszcze ludzie z Pasją w tym biznesie.
              Piłem kilka fajnych win toskańskich - klasyków jak Brunello od La Togata i
              Chianti z kilku mniej znanych domów (nie mowie jakich bo moze bedziemy
              importowac i nie chce zapeszac) oraz nowości z regionu Maremma. Jedna ciekawa
              kantyna w Marchii, wiele rozczarowań na Sycylii i troche mniej w Gornej Adydze.
              Mimo to, więcej porządnych win niz słabych, tylko te ceny... Niektórym sie
              wydaje ze jak wyszedl im jeden rocznik to juz za następny moga chciec 2 razy
              wiecej. A na Romeo i Julię nie było czasu.
              • cecyl Re: Prezesusie! 20.04.06, 12:49
                Domyslać się mogę, ze Wine Corner gdzies przy nowych budynkach na
                Rostafinskich, bo na mapie internetowej Warszawy Biały Kamień nie wystepuje.
                Moze kiedys tam wpadnę (moze masz ciekawych hiszpanów). A gdzie mozna odnaleźć
                Marcina? Pozdrawiam
                • prezesus1 Re: Prezesusie! 20.04.06, 18:26
                  Marcina można odnaleźć w nowym sklepie w Radości (gdzies koło ronda). Z tego co
                  wiem to czasem tam bywa. Ogólnie zajmuje sie chyba cala siecia "wina 2000". Poza
                  tym zapraszam serdecznie, nie mylisz sie co do miejsca, Biały Kamień odchodzi od
                  Rostafińskich. Jak chciałbys wpasc pogadać to zadzwoń do mnie wczesniej, wtedy
                  sie umówimy tak, żebym był w sklepie (609 758 980). Jesli chodzi o Hiszpanie to
                  nie jest to moja najmocniejsza strona, ale za to ile Włoch :-).
              • kochamwino Re: sklepy winiarskie w warszawie 22.04.06, 19:15
                Wiadomość tę kieruję do wszystkich byłych klientów Dyspensy, którzy mimo pewnego
                upływu czasu nie znaleźli sobie jeszcze swojego nowego ulubionego sklepu. Sklep
                Wine Corner jest w pewnym sensie przedłużeniem naszej Dyspensowskiej filozofii
                sprzedawania wina. Będzie mi bardzo miło jeśli dawni Klienci sklepu na
                Kabatach, będą teraz odwiedzać co pewnien czas Wine Corner, i znajdą tam
                wszystko to co podobało im się w Dyspensie - klimat, obsługa, osobiste
                zaangażowanie.

Tomasz Trzaskalski

Kto pije dobre wino, temu Bóg zagląda w serce.
                • miszka44 Re: sklepy winiarskie w warszawie 24.04.06, 22:52
                  Spotkalibyśmy się jakimś popołudniem w nowym sklepie w starym towarzystwie. Jak
                  niegdyś :-)

Pzdr
                  M44
                  Warszawa subiektywnie
                  • prezesus1 Re: sklepy winiarskie w warszawie 25.04.06, 20:21
                    Jesli chodzi o moj nowy sklep to zapraszam zawsze od poniedziałku do soboty od
                    12 do 21. Jednakze jesli ktos chcialby zobaczyc jeszcze moja twarz to jestem w
                    poniedzialki, wtorki i czwartki od 18.00 do 21.00 zas w Piatki od 12.oo do
                    16.oo. W soboty roznie. Jesli chodzi o jakies bardziej konkretne spotaknie to
                    mozemy zorganizowac cos w polowie maja. Zaprosze Marcina, moze i Tomek bedzie.
                    Mam kilka ciekawych win do sprobowania.
                    jakby co dzwoncie 609 758 980
                    albo piszcie prezesus@gazeta.pl
                    Chetnie zobacze kilka starych najomych twarzy ;-)
                    oj kreci sie ta lezka, kreci.
                    • Gość: Marcin Re: sklepy winiarskie w warszawie IP: *.chello.pl 12.05.06, 01:00
                      Witam, witam i maniaków wina o stan wątroby pytam :-)
                      Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie i tak jak prezesus1 napisał przychylam
                      się do tego aby spotkać się i pogadać przy lampce wina.

Oj łezka to mi się też zakręciła gdy ostatnio przejeżdżałem obok starej
                      Dyspensy.
                      Mnóstwo roboty i serca włożyliśmy w ten sklep a i jakich ludzi poznaliśmy. Ho
                      ho...

Ps. Miszka co słychać?
                      Cecyl jak tam Twoje serduszko?
                      Tomasso odezwij się :-)
      • Gość: observer Re: sklepy winiarskie w warszawie IP: 83.238.100.* 24.04.06, 11:58
        Lubie sklep La Casa del Vino przy rondzie onz 1. Chodzę tam już od jakegoś
        czasu- zawsze mają jakieś butelki otwarte, obsługa jest fachowa i z poczuciem
        humoru, asortyment jest spory. Co do cen- ogólnie są "normalne", ale co tydzień
        mają nową promocję i wtedy jest taniej.
        • outd73 a co z grand cru 25.04.06, 22:24
          hej,

co myslicie?
          ja tam kupuje od prawie 2 lat i jestem dosc zadowolony,
          wlasny import - wyboor nie ogromny , ale znajduje kilka dobrych rzeczy w
          rozsadnych cenach,
          lubie Cuevas Reales Reserva (ok.2003-4, nie stare)
          szkoda ze czasem bywaly dobre wina i nie wrocily, np. Dao Reserva Primavera
          nicale 30 zl

pozdr
          m
          • prezesus1 Re: a co z grand cru 27.04.06, 10:41
            Co tu dużo mówić. Wiadomo ze u Petera jest dobrze. Zawsze było i mam nadzieje ze
            bedzie.
          • Gość: znajomy Re: a co z grand cru IP: *.centertel.pl 06.05.06, 22:59
            Dao ma wrócić
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka