ducale 06.02.06, 13:29 mam pytanie jaka jest dokladnie roznica miedzy owymi pojeciami ,czy to jest tak ze coupage robi negociant a "assemblage" np winnica ? dziekuje za podpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sstar Re: assemblage a coupage pytanie 06.02.06, 20:38 ducale napisał: > mam pytanie jaka jest dokladnie roznica miedzy owymi pojeciami ,czy to jest > tak ze coupage robi negociant a "assemblage" np winnica ? > dziekuje za podpowiedź www.75cl.info/article.10.124.21.htm tu pisza, ze assemblage-coupage moze byc z kilku rocznikow, a assemblage (w posiadlosci) z jednego; pzdr star ps. o Szampanii tez pisza - mozesz doczytac jak Cie to tez ciekawi Odpowiedz Link Zgłoś
sstar Re: assemblage a coupage pytanie 06.02.06, 20:45 ducale napisał: > mam pytanie jaka jest dokladnie roznica miedzy owymi pojeciami ,czy to jest > tak ze coupage robi negociant a "assemblage" np winnica ? > dziekuje za podpowiedź www.lescaves.qc.ca/glossaireFrame1Source1.htm a tu podkreslaja, ze assemblage ma dac wino typowe (wszystkie skladniki maja podobne pochodzenie i jakosc) a copuage dotyczy zwykle VdT (w poprzednim linku tez tak pisali) moze zawierac skladniki z roznych rejonow (krajow) i roznej jakosci aby otrzymac rokrocznie w miary podobnej jakosci powtarzalny produkt pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
sstar Re: assemblage a coupage pytanie 06.02.06, 20:49 ducale napisał: > mam pytanie jaka jest dokladnie roznica miedzy owymi pojeciami ,czy to jest > tak ze coupage robi negociant a "assemblage" np winnica ? > dziekuje za podpowiedź www.vitis.org/LEXIQUE.html tu tez podkreslaja to samo pochodzenie (assemblage) oraz inne (coupage) pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: assemblage a coupage pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.14, 22:14 Odpowiedź jest banalna. Assemblage to łączenie kilku bardzo dobrych win by uzyskać inny efekt smakowy, barwy,zapachu. Cupage to mieszanie ze sobą kilku nie najlepszych win by uzyskać lepszy efekt. Odpowiedz Link Zgłoś
sstar Re: assemblage a coupage pytanie 06.02.06, 20:54 ducale napisał: > mam pytanie jaka jest dokladnie roznica miedzy owymi pojeciami ,czy to jest > tak ze coupage robi negociant a "assemblage" np winnica ? > dziekuje za podpowiedź www.savennieres-closel.com/en/lexique.htm to juz ostatni link:-) Coupage : mieszanka win o roznym pochodzeniu lub z roznych odmian aby otrzymac pozadany smak Assemblage: komponowanie wina np z roznych skladnikow (np. otrzymanych przez rozne winifikacje) pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winersch Re: assemblage a coupage pytanie IP: *.chello.pl 07.02.06, 08:36 U Larousse'a coupage oznacza mieszanie win różnego pochodzenia aby otrzymać napój o zadanej charakterystyce i tym różni się od assemblage, które polega na łączeniu win tego samego pochodzenia, lub tego samego cru aby osiagnąć pożądaną dla danego regionu czy apelacji typowość Odpowiedz Link Zgłoś
spol Re: assemblage a coupage pytanie 07.02.06, 08:59 ducale napisał: > mam pytanie jaka jest dokladnie roznica miedzy owymi pojeciami ,czy to jest > tak ze coupage robi negociant a "assemblage" np winnica ? Trochę tak to jest. Przeczytałem definicje pod linkami podanymi przez Sstara i sam poszperałem jeszcze. Wychodzi na to, że to taki niuans, a często "coupage" oznacza tak naprawdę "assemblage". "Assemblage" to zestawienie, kompozycja i chodzi w nim o wymieszanie win z różnych parcel, ale w obrębie jednej apelacji czy jednego cru, w celu otrzymania wina o porządanych cechach. Wygląda na to, że zestawiane wina mogą pochodzić z różnych szczepów. Słowo "coupage" posiada tu, jak podaje jeden ze słowników, sens łamania pewnej całości czy jedności :-) Chodzi tu tylko i wyłącznie o wzmocnienie lub osłabienie jakichś cech danego wina poprzez domieszanie innego, o innym pochodzeniu, w celu otrzymania jakiejś średniej. Takie praktyki są jak wiemy powszechne wśród negociantów. Tak więc nawet jeśli jakiś winiarz mówi, że robi "coupage", to mówi potocznie, a faktycznie dokonuje "assemblage" :-) Trochę jak pan Jourdain, który nie wiedział, że całe życie mówi prozą ;-) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
ducale Re: assemblage a coupage pytanie 07.02.06, 09:17 czyli tak jak myslałem slowo coupage w "potocznej mowie" zastępiło częstokroć assemblage ,a różnica jest duza jak widac pozdr Odpowiedz Link Zgłoś