Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Sylvaner a Silvaner

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.06, 11:41
    ZCy ktoś mółby rozstrzygnać problem z którym się zetknąłem - otóż
    słyszałem, że sa to dwie całkiem inne odmiany - ze Silvaner jest uprawiany
    tylko we Frankonii natomiast Sylvaner królujący w Alzacji i uprawiany w
    Niemczech , Czechach, Słowacji i Austrii to całkiem inna odmiana
    Obserwuj wątek
      • Gość: winersch Re: Sylvaner a Silvaner IP: *.chello.pl 12.04.06, 14:10
        Synonimy sylvanera:
        silvaner blanc, sylvaner vert, gros plant du Rhin, gros riesling,
        johanisberger, zoldszilvani, pepitraube, gruner zirfahndler, silvaner bianco,
        silvania, zelena sedmogradka, silvanai zelenei, cynifal zeleny, moravka,
        silvanske, sylvanske zelene, franken riesling, monterey riesling, sonoma
        riesling,

a wszystko to sylvaner, także we Frankonii

są jeszcze trzy inne szczepy mianowicie biały sylvaner musque, zwany częściej
        bouquettraube, uprawiany w Alzacji ca 10 ha i w Afryce Południowej oraz
        czerwone sylvaner bleu czyli blauer sylvaner oraz sylvaner rouge czyli rother
        sylvaner, oba praktycznie bez znaczenia.
        pozdrawiam

winersch GTB
        • Gość: gośc Re: Sylvaner a Silvaner IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.06, 14:58
          wielkie dzięki
        • Gość: WB No nie za bardzo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 16:27
          Wedle mojej wiedzy sylvaner uprawiany w Alzacji nie jest sprokrewniony z innymi
          silvanerami, których rodzina rozciaga się od Palatynatu przez w własciwy
          matecznik do dawnych terytoriów austrowęgierskich, czyli sylvanske zelene,
          zoldszilvani itp. Tak przynajmniej w opinii winiarzy alzackich i niemieckich. O
          ile mnie pamięć nie myli (nie ma pod ręką) potwierdza to Jancis Robinson w
          swoim leksykonie szczepów.
          • winoman Re: No nie za bardzo 12.04.06, 17:30
            > Wedle mojej wiedzy sylvaner uprawiany w Alzacji nie jest sprokrewniony z innymi
            > silvanerami, których rodzina rozciaga się od Palatynatu przez własciwy
            > matecznik do dawnych terytoriów austrowęgierskich, czyli sylvanske zelene,
            > zoldszilvani itp. Tak przynajmniej w opinii winiarzy alzackich i niemieckich. O
            > ile mnie pamięć nie myli (nie ma pod ręką) potwierdza to Jancis Robinson w
            > swoim leksykonie szczepów.

Chyba jednak nie, w każdym razie ani Jancis w książce o odmianach, ani Oxford
            Wine Companion, ani Oz Clarke w swojej książce o odmianach, ani wreszcie Brook i
            Stevenson w książkach o winach odpowiednio niemieckich i alzackich nie
            wspominają o tym, traktując grona z Frankonii, Alzacji, Austrii, Górnej Adygi i
            innych regionów środkowej Europy jako jedną odmianę (choć w OWC hasło Silvaner
            nie wspomina o Alzacji, za to hasło Sylvaner mówi niemal wyłącznie o Alzacji, w
            innych sprawach odsyłając do Silvanera).

Pozdrawiam!
          • Gość: KokaKola Robinson? A kto to? IP: 200.118.2.* 12.04.06, 18:34
            Gość portalu: WB napisał(a):

> Wedle mojej wiedzy sylvaner uprawiany w Alzacji nie jest sprokrewniony z
            innymi
            >
            > silvanerami, których rodzina rozciaga się od Palatynatu przez w własciwy
            > matecznik do dawnych terytoriów austrowęgierskich, czyli sylvanske zelene,
            > zoldszilvani itp. Tak przynajmniej w opinii winiarzy alzackich i niemieckich.

Ciekawe, że chłopki roztropki to jakieś autorytety są w kwestii odmian! Zawsze
            coś tam pogadają, że niby ich lepsze bo jakieś wyjątkowe.

>O ile mnie pamięć nie myli (nie ma pod ręką) potwierdza to Jancis Robinson w
            > swoim leksykonie szczepów.

Pasjonatka-literatka Robinson, leksykon wydała w 1996 a potem zabrakło chęci
            chyba do poszerzenia swojej wiedzy do dalszych wydań.

Silvaner (Sylvaner) i jego synonimy

OESTERREICHER;FRANKENTRAUBE;GENTIL VERT;RUNDBLATT;ZELENCIC;SEDMOGRADSKA
            ZELENA;SALVANER;MUSCHKA;ARVINE;NEMETSKII RIZLING;AUGUSTINER
            WEISS;SEDMOGRADKA;PICARDON BLANC;ZELENY;ARVINE
            GRANDE;MOVAVKA;MOMAVAKA;ZIERFANDLER;HAEUSLER SCHWARZ;FRANKENRIESLING;BEREGI
            SZILVANI;OESTREICHER;PEPLTRAUBE;CLOZIER;FLIEGENTRAUBE;JOHANNISBERGER;GROS
            RHIN;CYNIFAL;ZOELDSILVANI;MONTEREY RIESLING;SONOMA
            RIESLING;GRUENFRAENKISCH;SALVINER;GRUENEDEL;SCHOENFEILNER;SCHARVANER;BOETZINGER;
            GAMAY BLANC;PICARDOU BLANC;PLANT DU RHIN;RHIN;FUESZERES SZILVANI;GROS-
            RHIN;SILVANSKE ZELENE;CYNIFADL ZELENY;SYLVANER VERDE;ZOELD
            SZILVANI;MORAVKA;SALFINE BELY;SCHWUEBLER;YESIL SILVANER;SYLVAN ZELENY;SZILVANI
            FEHER;SALFIN;SELIVAN;TSCHAFAHNLER;SELENZHIZ;MISHKA;MUSHZA;MUSZA;SCHWAEBLER;ZINIF
            AL;ZIERIFANDEL;SCHERWANER

to zdecydowanie to samo winogrono według DNA (badania Meredith w 2002) i
            podważając to co napisał Winersch w tak kategoryczny sposób należy sięgnąć do
            nieco poważniejszych źródeł, niż popularno-hobbystyczne książeczki Pani
            Robinson.

Tożsamość genetyczną winogron występujących pod wyżej wymienionymi nazwami
            potwierdza:

1. Rolf Blaich z Uniwersytetu w Hohenheim w swoich publikacjach i wykładach
            2. Schmitt i Hollerl z Bayerische Landesanstalt fur Weinbau und Gartenbau
            Wurzburg/Veitshochheim "Die Herkunft des Silvaners" 1999
            3. Victor Siegl i Rudolf Steurer "Osterreichischer Weinfuhrer" 2002
            4. Rolf Sievers "Eine vergnaugliche Reise an die sudliche Weinstrasse Pfalz
            2006" grudzień 2005

Więcej lektur poważniejszych autorów polecam.

• Gość: winersch Dlaczego ja??? IP: *.chello.pl 12.04.06, 18:59
              Bardzo przepraszam ale to chyba nie do mnie. Ja nie pisałem o Jancis Robinson,
              jedynie wyraziłem opinie, że sylvaner alzacki i silvaner z Frankonii to to
              samo. Ty chyba też więc o co chodzi?
              PS opierałem sie na zdaniu Pierre Galeta, do czasu badań genetycznych bardzo
              powaznego autorytetu w tym zakresie. Zreszta w tym przypadku badania genetyczne
              to potwierdzają
              pozdrawiam
              winersch
              • Gość: KokaKola Nie Ty! Podważył twoją tezę WB i tak napisałem! IP: 200.118.2.* 12.04.06, 19:20
                • Gość: winersch Re: Nie Ty! Podważył twoją tezę WB i tak napisałe IP: *.chello.pl 12.04.06, 19:26
                  Przepraszam, to prze brak przecinka inaczej zrozumiałem to zdanie.
                  pozdrawiam
                  winersch
                  • rurale Tylko po co? 12.04.06, 19:51
                    Tylko po co tyle jadu? Czy nie potrafimy już zwracać uwagi normalnym tonem?
                    Zwykła rozmowa staje się czymś niezwykłym.

Idę na szklaneczkę portugiesera.

pozdrawiam strony
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka