Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

MW kwiecień

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.06, 12:41
    Uprzedzam nowy wątek.
    Nowy Magazyn powinien dotrzeć do prenumeratorów na dniach.

Zabieram głos, aby zwrócić uwagę szanownych forumowiczów na ważne zmiany.

Zgodnie z Waszymi sugestiami w niedawnych wątkach rozszerzyliśmy skład panelu
    degustacyjnego. Obecnie degustują z nami: Jarosław Szulc, Wiktor Bruszewski,
    od kolejnego numeru Krzysztof Dobryłko, oraz za każdym razem zaproszeni
    goście: sommelierzy i importerzy. Degustacja win w 100% w ciemno (degustujący
    znają tylko i wyłącznie rocznik wina).
    Wyeliminowaliśmy wina degustowane indywidualnie przez poszczególnych autorów.
    Wydzielone (inicjałami) są tylko wina degustowane przez naszą redakcję
    krakowską: W. Gogolińskiego i M. Kapczyńskiego.

Zwiększyliśmy także starania o reprezentatywność paneli tematycznych. W tym
    numerze Nowa Zelandia i Tempranillo, jeszcze nie doskonałe, ale na pewno
    lepsze niż poprzednio wina musujące. Już zapowiadam w numerze czerwcowym
    bardzo przekrojowe Węgry (ponad 40 win w przedziale do 60 zł).

Po wielu Waszych uwagach wprowadziliśmy dodatkowy etap korekty. Mam nadzieję
    że efekty są widoczne.
    Zgodnie z postulatem powróciliśmy do działu Zakupy za granicą - w tym numerze
    Madryt i Bolonia.
    Obok artykułów dla pasjonatów (m.in. wina z Jury) kilka tekstów dla tzw.
    szerokiej publiczności (Merlot, tania Portugalia).
    Od tego numeru także stały felieton Tadeusza Pióry.
    W Przewodniku Kupującego nowi importerzy: RossoBianco (Włochy), Ardi
    (Austria), Fotopub (Chiny !!).

Sceptykom wskazuję dodatkowo, że 1) R. Mielżyński jest importerem zaledwie 19
    win na ok. 180 zamieszczonych w Przewodniku Kupującego; 2) niżej podpisany
    napisał do tego numeru tylko 4 krótkie teksty :-)

Zapraszamy do lektury i czekamy na uwagi w obu kolorach.

WB
    Obserwuj wątek
      • Gość: monty Benvenuto Brunello e Anteprima Vino Nobile IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.06, 13:38
        meminisse iuvabit...
        • rurale foto 23.04.06, 15:53
          No i sa podpisy pod zdjeciami. Zupelnie niesamowite.

pozdrawiam
      • sstar Re: MW kwiecień 23.04.06, 22:49
        fajnie, ze wrocila na lamy MW polemika WB z MB

szkoda, ze w polnocno-wloskich Merlotach braklo miejsca dla Cesconich, czyzby
        przeoczenie? dla mnie, i pewno nie tylko, jest on zdecydowanie bardziej godny
        uwagi niz Villa Gresti z San Leonardo, zas podstawowy Merlot z San Leonardo tez
        lubie, choc to inna klasa niz Pivier

pzdr
        star
      • docg Wkładka 25.04.06, 08:01
        ciekawa wkładka z reklamą (a w zasadzie zapowiedzią startu) firmy 101win.
        Chciałem sprawdzić, jak ten sklep wygląda, wchodzę, a tu... strona w budowie,
        zapraszamy 25 kwietnia. Przecież dzisiaj jest 25 kwietnia! Jeśli to ma cały
        czas działać tak, jak się zaczyna, to gratuluję pomysłu i życzę powodzenia :-)
        A propos prasy, bo przeszło to jakoś niezauważenie, w tej nowej
        gazecie, "Dziennik", w piątek mają być stałe felietony o winie Marka Kondrata,
        w ostatni piątek obok MK był też duży atrykuł o truflach jednego z naszych
        kolegów... ciekawe, czemu nie odwrotnie: kolega o winie (wolałbym) a MK o
        truflach (na tym sie pewnie zna podobnie, jak na winie)... Ale nic to, chyba
        idzie ku dobremu. Podobno w ich ("Dziennika") dodatku "Kultura" był artykuł
        Pióra Bieńczyka... czyżby na stałe?
        • Gość: rurale Re: Wkładka IP: *.chello.pl 25.04.06, 08:22
          Tekst Piora/Bienczyka owszem jest, ale niestety nie o winie.

pozdrawiam
          • shogun_smutku Re: Wkładka 25.04.06, 11:14
            Pomijając artykuły stricte winiarskie, trudno to nazwać "fajną" rzeczą bo co w
            tym fajnego, że Tibor odszedł, ale moim zdaniem bardzo dobry wywiad z rodziną
            Tibora, aj, tylko szkoda i tak
            Pozdrawiam!

mnie się czyta i pochłania miło jak zawsze
            Hej:/
            • Gość: rurale Re: Wkładka IP: 213.134.140.* 25.04.06, 12:00
              Z tym sklepem w internecie, na razie pudło. Przełożyli start na połowę maja br.
              Ciekaw jestem jak im to pójdzie, bo insert wygląda zachęcająco. Na przykład
              vermentino od Argiolasa za bodaj 36 zł. Brzmi nieźle.

pozdrawiam
        • Gość: Mariusz Re: Wkładka IP: *.ssmb.com 25.04.06, 12:02
          Na stronie pojawila sie informacj, ze z powodu panujacej u nas biurokracji
          otwarcie strony i sklepu przewiduja na 15 maja
      • rurale Re: MW kwiecień 25.04.06, 15:05
        Wracając do MW doszło również do przełomu jeżeli idzie o udział w panelach
        degustacyjnych win i ludzi z LPdV. Choć zdanie o nich mam coraz gorsze, to nie
        umniejsza to faktu, że zyskał na tym panel i reprezentacja opisywanych w piśmie
        win.

pozdrawiam
        • nie.my Panel degustacyjny 26.04.06, 09:08
          rurale napisał:

> Wracając do MW doszło również do przełomu jeżeli idzie o udział w panelach
          > degustacyjnych win i ludzi z LPdV.
          Nie wiem czy to udzial ludzi z LPdV czy importerow przysylajacych butelki ale w
          panelu malo jest win wysokoocenianych za cene nizsza niz 4 Stary (dla mnie cena
          zaporowa, praktycznie nie kupuje takich win).
          Mysle, ze powiekszenie skladu panelu sprawilo ogolne obnizenie punktacji, co
          akurat mi sie podoba. Musza sie tylko bardziej sprezyc importerzy.

Pozdrawiam

NieMy
      • rurale Re: MW kwiecień 22.05.06, 13:44
        Mam jeszcze kilka drobnych uwag.

Może warto pokazać w Poradniku Kupującego trochę etykiet? Na pewno nie
        wszystkich, ale przynajmniej kilkunastu w tych częściach typu Wielkie Wino,
        Sprytny Wybór itd.

Przed poradnikiem zabrakło w tym wydaniu opisów wybranych producentów, których
        wina można już kupić w Polsce. Dlaczego? Ja, żałuję.

Zdjęcie Marka Bieńczyka opublikowane w ostatnim MW, ilustrujące pracę panelu
        degustacyjnego, chyba nie zostało podpisane? Dlaczego? Ja zapronowałbym podpis
        ?Myśl nieuczesana? :)

I jeszcze jedną natury bardziej ogólnej. Chętnie poczytałbym w kontekście
        Toskanii wreszcie nie o brunello, ale o winach których ceny są mniej
        księżycowe. Na przykład o morellino di scansano, mniej znanych chianti czy o
        tych nowych apelacjach.

pozdrawiam

PS. Jeszcze jedna uwaga do nowych importerów. Ja nie mam zielonego pojęcia,
        gdzie ich wina można kupić. Nie myślę nawet o ich braku obecności w sieci www,
        ale może mają przynajmniej jakiś e-mail...
      • rurale Re: MW kwiecień 23.05.06, 09:37
        No i ten sklep zdaje się, że zaczął działać...

www.101win.pl/main.php
        pozdrawiam
        • Gość: star Re: MW kwiecień IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 23.05.06, 10:07
          to jest niezle (z regulaminu 101win):

4. Aktualne ceny produktów mogą się różnić od cen podanych w sklepie z racji
          bezwładności procesu aktualizacji strony.

to zreszta tez:

3. Koszt przesyłki zamówionego produktu może się różnić od tego, wynikającego z
          przedstawionego u dołu strony cennika. Wynika to ze stopnia złożoności procesu
          dostarczania produktu tak, by jak najszybciej i za jak najniższą cenę znalazł
          się on bezpośrednio u Państwa. Szczegóły dostarczenia zakupionego produktu będą
          omówione podczas kontaktu poprzez pocztę elektroniczną.

oferta b. ciekawa, niekotre ceny zaskakujaco niskie na Teroldego od Foradori
          czy tez na Terres Chaudes?

chyba nie sa importerem wszystkich win, nieprawdaz?

pzdr
          star

ps. kolekcja jednak robi wrazenie

• Gość: Teroldego R. ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 12:04
            Gość portalu: star napisał(a):

> oferta b. ciekawa, niekotre ceny zaskakujaco niskie na Teroldego od Foradori

To nie jest chyba Granato?

Tymczasem jak na podstwowe to drogo. Wino za 10€ można kupić a i tak nie jest
            warte tych pieniędzy.
            • Gość: Mariusz Re: ??? IP: 192.193.245.* 23.05.06, 12:15
              Jesli wierzyc ofercie to jest to Foradori Granato Teroldego Rotaliano 2002
              • Gość: docg Re: ??? IP: *.poltegor-eng.com.pl 23.05.06, 12:19
                u mnie się wyświetla zwykłe teroldego za 60 i granato za 160
                pozdrawiam
            • Gość: star Re: ??? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 23.05.06, 13:07
              > Gość portalu: star napisał(a):
              >
              > > oferta b. ciekawa, niekotre ceny zaskakujaco niskie na Teroldego od Forad
              > ori
              >
              > To nie jest chyba Granato?

nie, nie jest:-)

>
              > Tymczasem jak na podstwowe to drogo. Wino za 10€ można kupić a i tak nie
              > jest warte tych pieniędzy.

zdecydowanie nie zgadzam sie z ta opinia, we Wloszech w wielu sklepach w
              Trentino rocznik 2003 kosztuje kolo 13E co czyni cene 60PLN okazyjna!

nie zgadzam sie tez z druga czescia wypowiedzi - probowalem wlasnie rocznik 2003
              - wino geste, intensywne aromatycznie - w kierunku czarnych owocow (jezyny) - w
              tym roczniku akurat bardzo udane

pzdr
              star
              • giorgio_primo Re: ??? 23.05.06, 14:09
                Gość portalu: star napisał(a):

> zdecydowanie nie zgadzam sie z ta opinia, we Wloszech w wielu sklepach w
                > Trentino rocznik 2003 kosztuje kolo 13E co czyni cene 60PLN okazyjna!

Cena raczej OK. Choć ja kupuję za 9,50 właśnie w Trentino.

> nie zgadzam sie tez z druga czescia wypowiedzi - probowalem wlasnie rocznik
                200
                > 3
                > - wino geste, intensywne aromatycznie - w kierunku czarnych owocow (jezyny) -
                w
                > tym roczniku akurat bardzo udane

Cóż. Znam sporo roczników tego wina i choć poprawne także w 2003, to według
                mnie nudne. Dobre wino dla początkujących w północnych klimatach: mało
                garbnika, sporo prostego owocu, taki troche nowoświatowe Trento z dość mocnym i
                nieskomplikowanym nosie. Krótkie. Zresztą "czym dalej w las", tym oba Teroldego
                Elżbiety F. wydają mi się coraz bardziej nużące i "przyduszone".

Wolę tańsze, choć inne całkiem wino z Trentino: Moratel. ;-)
                • Gość: star Re: ??? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 23.05.06, 15:43
                  > > zdecydowanie nie zgadzam sie z ta opinia, we Wloszech w wielu sklepach w
                  > > Trentino rocznik 2003 kosztuje kolo 13E co czyni cene 60PLN okazyjna!
                  >
                  > Cena raczej OK. Choć ja kupuję za 9,50 właśnie w Trentino.

wierze, choc w wielu sklepach ww rocznik kosztuje wlasnie 13E
                  ale to juz kiedys ustalalismy, ze do innych sklepow chadzamy:-)

> Cóż. Znam sporo roczników tego wina i choć poprawne także w 2003, to według
                  > mnie nudne. Dobre wino dla początkujących w północnych klimatach: mało
                  > garbnika, sporo prostego owocu, taki troche nowoświatowe Trento z dość mocnym
                  > i nieskomplikowanym nosie. Krótkie. Zresztą "czym dalej w las",
                  > tym oba Teroldego
                  > Elżbiety F. wydają mi się coraz bardziej nużące i "przyduszone".
                  > Wolę tańsze, choć inne całkiem wino z Trentino: Moratel. ;-)

nie wiem o jakim lesie piszesz ale co do wyzszosci Moratela
                  nad Teroldego od Foradori zgadzam sie zupelnie (musze dodac ze
                  czesciej Moratela pijalem) - choc jak sam pisales sa to dwa inne wina
                  i w stylu (Moratel rzeczywiscie ma lepsza kwasowosc) i w zawartosci
                  - inne odmiany (troche Teroldego w Moratelu jest, tak jak i Syrah ale
                  dominuja Merlot i Cabernet Sauvignon)

pzdr
                  star

ps. Granato zas nigdy nie pilem...
                • nie.my Re: ??? 23.05.06, 17:08
                  giorgio_primo napisał:
                  Zresztą "czym dalej w las", tym oba Teroldego
                  >
                  > Elżbiety F. wydają mi się coraz bardziej nużące i "przyduszone".
                  >
                  > Wolę tańsze, choć inne całkiem wino z Trentino: Moratel. ;-)
                  Nie pilem nic od Elzbiety ale za to pilem Moratela i twierdze, ze to swietne
                  "gorące" wino z temperamentem.

A co do strony i cen to maja Turrige w swietnej imho cenie 180pln, niedawno
                  kupowana na Sardynii kosztowala 55€ (niestety jeszcze nie wypita, jakos nie
                  mozna sie zebrac).

Pozdrawiam

NieMy
                  >
                  >
        • sstar Re: MW kwiecień 23.05.06, 10:39
          rurale napisał:

> No i ten sklep zdaje się, że zaczął działać...
          >
          > www.101win.pl/main.php
          > pozdrawiam

aha jak komus sie uda dokonac zakupu i wyjsc z tego calo to dajcie znac;-)
          pzdr
          star

ps. ale np Teroldego od Foradori cena netto to 60 i brutto tez;-)
          • Gość: nadzieja Re: MW kwiecień IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.06, 11:05
            Czyżby wiatr odnowy na naszym podwórku?
            Najpierw Wina Europy, teraz 101win - kto następny?
            Starzy importerzy musicie wziąć się do roboty! :)
            • Gość: aniakrakow Re: MW kwiecień IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 11:59
              Gość portalu: nadzieja napisał(a):

> Czyżby wiatr odnowy na naszym podwórku?
              > Najpierw Wina Europy, teraz 101win - kto następny?
              > Starzy importerzy musicie wziąć się do roboty! :)
              Jeszcze możecie pospać. Zapewniam
              • Gość: nadzieja Re: MW kwiecień IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 20:11
                Nie byłbym tego taki pewny, bo nowe sklepy maja także wina producentów juz
                wcześniej obecnych w Polsce. Powtórzę raz jeszcze za Belką:
                Do roboty! Wszystkim to wyjdzie na dobre (zwłaszcza nam - klientom).
          • Gość: Mariusz Re: MW kwiecień IP: *.chello.pl 25.05.06, 23:25
            Dzis wieczorem dotarla dostawa - butelki sa cale ;-)
            Generalnie OK, choc dostawa - 10 dni - troche za dluga
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka