Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

"Francuski Bulwar"

IP: *.mirtel.net 04.01.03, 18:43
    Koniecznie potrzebuję się dowiedzieć cenę szampana "Francuski Bulwar"
    Proszę odpowiadać na e-mail: 08091980@wp.pl
    Obserwuj wątek
      • amic Re: 'Francuski Bulwar' 15.01.03, 17:29
        Gość portalu: Aneta napisał(a):

> Koniecznie potrzebuję się dowiedzieć cenę szampana "Francuski Bulwar"
        > Proszę odpowiadać na e-mail: 08091980@wp.pl

Odpowiem jednak publicznie, bo byc może kogoś temat zainteresuje.

Jeżeli dobrze zrozumiałem, to chodzi Ci o produkt fabryki win "Francuski
        Bulwar" z Odessy. Miałem niedawno okazję zwiedzania tej firmy oraz drugiej, o
        nazwie "Odesskij zawod szampanskich win".

Muszę powiedzieć, że byłem mile zaskoczony jakością produktów i
        profesjonalizmem ludzi tam pracujących. Oczywiście zarówno wina jak i wina
        musujące tam produkowane nie sięgają wyższych półek renomomowanych sklepów ale
        reprezentują przyzwoity poziom średni za bardzo przystępną cenę (oczywiście na
        Ukrainie).

Obie firmy istniejące od końca 19 wieku powołują się na tradycje przybyszów z
        dalekiej Francji, którzy na przełomie 19 i 20 wieku tworzyli podwaliny
        nowoczesnego winiarstwa na polnocnych brzegach Morza Czarnego; tradycje których
        nie zniszczyło nawet kilkadziesiąt lat wiadomego ustroju.

Francuski bulwar jest wytwórnią win, która dołączyła do swego asortymentu wina
        musujące; Odeskij Zawod specjalizuje się w winach musujących. Obie mają w miarę
        nowoczesne wyposazenie przy jednoczesnym starannym kultywowaniu tradycji wyrobu
        oferowanych produktów.

Jeżeli chodzi o "szampany", osobiście preferuję wyroby "Odessy" nad "Francuskim
        Bulwarem". Szczególnie godny polecenia jest Zołotoj Diuk oraz Riszeliewskij
        Extra Brut, a jak ktoś lubi słodycze - Muskatnyj o bardzo charakterystycznym
        smaku (kojarzył mi się z Muscatelem z portugalskiego Setubal).

Do Polski o ile wiem wina te nie są sprowadzane. Na Ukrainie kosztują w
        zależności od pozycji asortymentowej od kilku (za bardzo przyzwoity napój
        szampanopodobny "Odessa połusłodkoje")poprzez kilkanaście hrywien (czyli mniej
        więcej tyluż złotych)za przyzwoite wina średniej klasy do kilkudziesięciu za
        krótkie serie. Wydaje mi się, że w Polsce byłyby trudności z pozycjonowaniem
        ich na rynku - za dobre by postawić obok Dorato czy jak się to tam nazywa a za
        cenę ponad 20 PLN raczej nabywców by nie znalazły (chyba że ktoś zainwestowałby
        mnóstwo kasy w promocję). Może ktoś z kolegów z branży by to skomentował.

A w ogole to przy okazji czestych podróży do różnych dziwnych miejsc,uwielbiam
        popijać wytwory lokalnych winiarni. Nawet jeżeli obiektywna ocena ich walorów
        nie wypada najlepiej, to atmosfera chwili sprawia, że i tak są wtedy
        najwspanialsze na świecie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka